Samsung patent toont Gear VR met positie-, gezichts- en oogtracking

Een Samsung patentaanvraag toont een ‘next-generation’ Gear VR, inclusief tracking van positie, maar ook van het oog en zelfs het gehele gezicht van de drager, danwel draagster.

samsung-patent-gear-vr-position-tracking-camera Samsung patent toont Gear VR met positie-, gezichts- en oogtracking

Patent toont camera (115a) voor positietracking voor de schematische Gear VR headset (110a)

In een vandaag gepubliceerde – en in mei j.l. ingediende – patentaanvraag Image Processing for Head Mounted Display Devices (Zuid-Koreaanse PDF) zien we wat de volgende generatie Gear VR mogelijk allemaal kan.

In het document zien we onder meer een externe camera opduiken, die de lokatie en positie van een aangepaste Gear VR kan tracken, onder meer door LEDjes op de headset zelf te volgen. Hierdoor zou een belangrijk gemis – van precies dit soort tracking – in de huidige generatie van Samsung’s VR headset opgelost worden. Ook herkenningspunten, zoals de mond, kunnen door de camera gevolgd worden, aldus de beschrijving in het patent.

samsung-patent-gear-vr-tracking Samsung patent toont Gear VR met positie-, gezichts- en oogtracking

Gear VR met optische sensor (1630) en LED voor positietracking (1635)

Verder zien we een Gear VR die uitgerust is met een aantal electrooculografische (EOG) sensoren. Met deze kunnen oogbewegingen gedetecteerd worden, en kan dus exact bepaald worden waar de drager van de headset precies naar kijkt.

Tevens wordt van infrarood zenders en camera’s gebruikt gemaakt om een beeld te vormen van het gezicht van de drager. Dit kan, in combinatie met oogtracking, zorgen voor het realistischer weergeven van een model van het gezicht van de drager in een virtuele omgeving – bijvoorbeeld (zoals Samsung zelf noemt) tijdens een virtuele conference call.samsung-patent-bio-sensors-gear-vr Samsung patent toont Gear VR met positie-, gezichts- en oogtracking

Gear VR met o.a. EOG sensoren voor oogtracking (1605), IR zender (1610) en camera (1615)

Samsung zelf beschrijft in dit patent vooral de mogelijkheden om een nauwkeurig model te vormen van het hoofd en gezicht van de Gear VR gebruik(st)er. Maar het moge duidelijk zijn dat vooral positie- en oogtracking ook allerhande nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen voor, bijvoorbeeld, het spelen van games. Andere, minder-mobiele VR headsets, zoals Oculus’ Rift, zijn nu al uitgerust met positietracking.

samsung-patent-gear-vr-facial-tracking-1024x426 Samsung patent toont Gear VR met positie-, gezichts- en oogtracking

Modellen, die het gezicht van de Gear VR gebruik(st)er realistischer moeten maken in een VR omgeving

Uiteraard is niks van wat hier getoond worden uniek of revolutionair. Maar wat deze patentaanvraag wel toont, is dat Samsung achter de schermen inderdaad druk bezig is met het uitbreiden van de functionaliteit van haar VR headset.

Zoals gebruikelijk, is het niet mogelijk om op basis van een patentaanvraag concrete voorspellingen te doen over of en wanneer een product in de getoonde vorm op de markt belandt. Recent nog lanceerde Samsung een licht-vernieuwde Gear VR met USB-C adapter, speciaal voor de verder nooit uitgebrachte Galaxy Note 7. Of we op korte termijn – zeg: bij de lancering van de Galaxy S8 en de Galaxy S8 Plus – alweer een nieuwe generatie van de headset zullen zien is dus maar de vraag.

Wel willen voor de vorm nog even wijzen op een nog onbekend camera-maar-toch-geen-camera-apparaatje met modelcode SM-R210, dat we een tijdje geleden op het spoor kwamen. Wat nu als dát een trackingcamera is voor de Gear VR? In dat geval zou een ‘next-gen’ Gear VR wel eens veel dichterbij kunnen zijn als tot nu toe gedacht. Maar eerlijk is eerlijk: dat is een wilde gok.

Galaxy deal tips

Praat mee