Waarom jouw Galaxy nog geen update kreeg (maar anderen met hetzelfde toestel wel)

Vaak krijgen we de vraag waarom iemand’s Galaxy (S5, S6, S7, Note, A, J, etc.) nog geen update kreeg, terwijl anderen (vrienden, familie, bekenden) met hetzelfde toestel deze al wel konden installeren. Bijna altijd zijn de redenen hiervoor dezelfde.

samsung-galaxy-s5-s6-s7-note-waarom-nog-geen-update-mijn-toestel Waarom jouw Galaxy nog geen update kreeg (maar anderen met hetzelfde toestel wel)

Het kan gebeuren: je leest of hoort overal dat jouw Galaxy vanaf de update krijgt naar een nieuwe firmware- en/of Androidversie. Maar: jouw toestel doet alsof er niets aan de hand is. Geen nood! Hier zijn legio verklaringen voor. We beginnen bij het begin.

Het kan even duren

Websites als wij melden meestal vrij snel dat een update in Nederland beschikbaar is, ook al dient deze zich nog niet op jouw toestel aan. Je kunt gewoon geduld hebben, maar je kunt ook handmatig het updateproces starten. Ga via Instellingen naar het Toestel-info menu, dat op veel Galaxy telefoons vrij ver onderaan bungelt.

Vervolgens zie je helemaal boven óf direct de optie Updates handmatig downloaden, óf je moet eerst nog op Software-update tikken, alvorens alsnog Updates handmatig downloaden te kunnen kiezen. Onder deze optie staat altijd de instelling Updates automatisch downloaden. Check of deze ingeschakeld is, als je nooit vanzelf de melding krijgt dat een update voor jouw Galaxy beschikbaar is.

samsung-galaxy-update-handmatig-checken-mm Waarom jouw Galaxy nog geen update kreeg (maar anderen met hetzelfde toestel wel)

Handmatig checken of een update al beschikbaar is – afhankelijk van je toestel zoals hierboven of zoals hieronder (ongeveer)

samsung-galaxy-update-handmatig-checken-lollipop Waarom jouw Galaxy nog geen update kreeg (maar anderen met hetzelfde toestel wel)

Dat alles neemt niet weg, dat het vaak de moeite loont gewoon even een dag te wachten. Zeker bij updates voor populaire toestellen zijn de Samsung’s servers in het begin gewoon flink belast. Kom later terug, als de eerste golf gebruik(st)ers de update gedownload heeft.

Branded en unbranded toestellen

Je zult het vaak lezen: een update is beschikbaar voor een unbranded toestelversie, of juist voor een branded variant. De term branded slaat op het feit dat sommige providers – in Nederland T-Mobile en Vodafone, om precies te zijn – eigen aanpassingen aan de software van een Galaxy telefoon toevoegen. Zij krijgen daarom een aparte update.

Je hebt een dergelijk branded toestel alleen als je jouw Galaxy direct bij T-Mobile of Vodafone hebt aangeschaft. Als je ‘m bij een andere winkel koopt, krijg je – tenzij daar expliciet vermeld – een unbranded toestel, zelfs al heb je wel een abonnement van Vodafone of T-Mobile.

Omdat branded toestellen een eigen update krijgen, komt deze dus op een ander tijdstip dan de update voor unbranded toestellen, of voor toestellen van een andere provider. Vroeger kregen unbranded toestellen per definitie een update pas later – tegenwoordig is dat geen regel meer. Soms zijn unbranded toestellen juist eerder, maar vaak ook niet

In ieder geval is dit vaak een goede verklaring dat iemand anders met dezelfde Galaxy een update al wel kreeg, maar jij nog niet. Het hangt er simpelweg dus vanaf wáár je jouw toestel gekocht hebt: direct bij T-Mobile of Vodafone, óf elders.

Niet-Nederlands toestel

In een poging populaire Galaxy telefoons net iets goedkoper aan te bieden als de rest, importeren winkels soms zelf partijen toestellen uit andere landen. Deze zogeheten ‘grijze import’ zorgt er dan dus voor dat een telefoon in Nederland verkocht wordt, terwijl deze eigenlijk voor een ander land bestemd was.

Omdat je ook zo’n importtoestel gewoon op de Nederlandse taal kunt zetten is dat praktisch geen groot probleem. Maar het leidt vaak tot verwarring omdat deze toestellen een update krijgen op het moment dat deze in het land wordt aangeboden waar hij oorspronkelijk voor bestemd was. Bijvoorbeeld: een van oorsprong Pools toestel krijgt de update zodra deze in Polen wordt uitgerold.

De eenvoudigste manier om erachter te komen of jouw toestel eigenlijk thuishoort in een ander land, is door naar de telefoonapp te gaan, en daar – in plaats van een telefoonnummer – de code *#1234# in te voeren. Je krijgt dan een scherm te zien, met onder andere de zogeheten CSC code.

galaxy-s7-edge-csc Waarom jouw Galaxy nog geen update kreeg (maar anderen met hetzelfde toestel wel)

Een Galaxy S7 Edge met CSC G935FPHN1APC5 – een Nederlands toestel, dus

De eerste vijf symbolen van deze code identificeren het toestelmodel, terwijl je aan de volgende drie letters kunt herkennen voor welk land en welke provider een Galaxy oorspronkelijk bestemd was. Bijvoorbeeld: in Nederland begint de CSC van de unbranded Galaxy S7 Edge met G935FPHN. G935F is de Europese versie van de Galaxy S7 Edge, PHN is de CSC code voor Nederlandse unbranded toestellen.

Omdat CSC codes nogal eens variëren per toestel, kunnen we hier geen complete lijst geven van alle codes en alle toestellen in alle landen. Maar ga ervanuit dat jouw toestel geïmporteerd is, als je deze niet bij een provider hebt gekocht, en de CSC code géén PHN bevat.

Wil je precies weten waar jouw toestel dan wel vandaan komt, dan raden we je de Sammobile Device Info app aan. Onder het kopje Firmware vind je daar dezelfde informatie én de Product Code. De laatste drie letters van deze Product Code verraden direct voor welk land jouw toestel eigenlijk bestemd was (de CSC code is vaak niet eenduidig). Een lijstje veel voorkomende Product Codes op geïmporteerde toestellen (Staat die van jou hier niet bij? Meldt het hieronder, dan voegen wij ‘m toe!):

 • DBT: Duitsland
 • ETL: Tjechië
 • ITV: Italië
 • LUX: Luxemburg
 • PRO: België
 • ROM: Roemenië
 • TPH: Portugal
 • PHE: Spanje
 • XEF: Frankrijk
 • XEH: Hongarije
 • XEO: Polen

Een paar ‘exotische’ toestellen met codes: v.l.n.r. een Duitse Galaxy S6 en Galaxy A5 (2016), een Galaxy J3 (2016) uit Hongarije en een Galaxy J5 (2016) uit Portugal

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat jij een update juist eerder op jouw geïmporteerde Galaxy krijgt. Zo krijgen Poolse toestellen een update soms eerder dan Nederlandse modellen. Maar vaak blijft een update juist uit omdat het land waar jouw toestel oorspronkelijk vandaan komt de update nog niet kreeg – terwijl hij in Nederland juist al lang en breed beschikbaar is. In dat geval komt de update nog, al is het nooit te voorspellen wanneer precies.

Let op! Als een bekende de update al wel heeft en jij nog niet, bestaat dus ook nog de kans dat juist die bekende een geïmporteerd toestel heeft.

Nee, dat is het allemaal niet!

Als je een update niet kunt downloaden terwijl je handmatig gecheckt hebt of een update al voor jouw Galaxy beschikbaar is (en je minstens een paar dagen hebt afgewacht), je zeker weet dat de update er ook voor jouw toestelversie is (branded of unbranded) én je toch echt een Nederlands toestel hebt, dan wordt het toch tijd om contact op te nemen met de winkel waar je ‘m gekocht hebt of met Samsung zelf. Maar uit ervaring weten we dat het uitblijven van een (elders wel beschikbare) update 99 van de 100 keer veroorzaakt wordt door één van de bovenstaande punten.

Galaxy deal tips

Reacties

 1. cora zegt

  mijn CSC is G901FPHN1BOL1 kan mijn s5 ook niet update naar 6.0. marshmallows. hoe kan ik het wel voor elkaar krijgen..

  groet,

  Cora

  .

  • Michel zegt

   Jij hebt een Nederlandse ‘unbranded’ Galaxy S5 Plus. De reden dat je ‘m nog niet kunt updaten, is omdat de update voor jouw toestelversie simpelweg nog niet beschikbaar is. Nog even geduld, dus.

 2. Chris zegt

  Bij mij zijn de laatste letters AUT, en heb een S6. Welk land zou dit kunnen zijn? Wacht al heel lang op de update…

 3. Jas zegt

  Hier hetzelfde. Een S6 en nog steeds geen update. App Phone info geeft aan: Original CSC: AUT en CSC Country: CH (Switserland)
  CSC opvragen middels *#272…… werkte helaas niet. Hopelijk snel bekend wanneer update komt.

 4. Mathijs Groen zegt

  Ik blijk een toestel te hebben origineel bedoeld voor de Tsjechische markt (CSC code : ETL). Nog steeds geen update naar Marshmallow…. 🙁

  Enig idee wanneer de update voor Android 6.0 voor Tsjechië beschikbaar komt?

 5. Jos zegt

  Mijn toestel geeft als CSC code: G920FAUV3QOJ1. Welk land zou dit kunnen zijn? Heb een s6 en heb nog steeds de update niet.

 6. Jos zegt

  Mijn toestel, samsung s6, geeft als 3 letters aan AUV. Welk land zou dit kunnen zijn? Heb ook nog steeds de update niet.

    • Michel zegt

     Nee, geen 6.0 voor de Note 3. Maar je kunt ‘m natuurlijk gewoon gebruiken, je bent natuurlijk niet verplicht een telefoon met Android 6.0 te kopen. De Note 3 heeft nog wel belangrijke veiligheidsupdates gehad, tenslotte.

 7. Daan Dijkshoorn zegt

  Hallo,
  Mijn samsung galexy s7 edge heeft deze code
  CSC: G935FAUT1BPH1

  Wanneer komt de nougat update op mijn s7 edge ?

  • Michel zegt

   In ieder geval heb je een Oostenrijks toestel. Maar daarmee valt helaas niet te voorspellen wanneer de update dan voor jouw toestel komt.

 8. Jan Gerritsen zegt

  Hoi, kunnen jullie me vertellen waar mijn toestel vandaan komt?
  SM2G930FZSADDE
  Vraag me af wanneer een update naar Nougat komt.
  Mvg.

  • Michel zegt

   Voor zover ik kan zien is dat oorspronkelijk een Duits toestel van Deutsche Telekom. Wanneer de update komt is helaas verder niet te voorspellen.

  • Michel zegt

   Inderdaad, DDX is van oorsprong een toestel dat voor de Duitse provider Telekom/T-Mobile bestemd was. Daarvoor is de update naar Android 7.0 op dit moment nog niet beschikbaar.

 9. Bart zegt

  Ik heb een unbranded (Tele 2) Nederlandse Galaxy S7 (G930FPHN1BPK1) en wacht al de hele maand maart op de update naar Android 7.0. Heb regelmatig handmatig naar software updates gezocht maar het toestel blijft aangeven dat ik de laatste update al heb.

  In de 99 van de 100 gevallen ligt het aan een van de bovenstaande punten maar ik val daar toch echt niet onder. Zal ik contact opnemen met Tele 2 en Samsung? Of zal ik Android 7.0 handmatig flashen via Odin? Wat zijn de risico’s die hieraan verbonden zijn en zal dit mijn geheugen wissen?

  • LazyB zegt

   Ik heb ook een unbranded (Tele 2) Galaxy S7 (G930FPHN1BPK1) en ook nog geen update…. Kan het zijn dat dit te maken heeft met de provider Tele 2?

   • Bart zegt

    Ik heb gebeld naar Tele 2 en gechat met Samsung Nederland. Beide geven aan dat het niets met de provider te maken heeft en dat het simpelweg afwachten is tot je de update ontvangt. Zowel Tele 2 als Samsung geeft aan dat we niet de enigen zijn die nog geen update heeft. Ik vrees dat we weinig kunnen doen op het moment anders dan afwachten.

 10. Quirijn zegt

  hoi,
  Ik heb een Samsung Galaxy a5 2017
  met de code FOXX welk land is dat?

  En ik heb de update naar Android 7.0 nog niet en die is al wel uitgerold in NL.
  Alvast bedankt voor de reacties.

 11. TheoN zegt

  Op mijn J7 (2016) staat CSC:J710FOLB3AQE1. Waar komt dat vandaan?
  Toestel heb ik in okt.2016 wegens omstandigheden moeten kopen in Thailand. helaas toh geen nieuwe Firmware en heb nog steeds 6

  kunnen jullie mij een advies geven om de upgrade uit te voeren, of nog beter een nederlandse firmware erin , want nu is de J7 op engels ingesteld

  thanx

 12. Hans de Jong zegt

  Mijn A5 2016 van T-Mobile draait Android 5.1.1 en heeft de CSC
  A510DNX2APC1. Ik ben benieuwd voor welk land het toestel gemaakt was en wanneer ik een update kan verwachten

Praat mee