Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge officieel onthuld

Samsung heeft – zoals verwacht – de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge nu dan echt officieel onthuld. De toestellen hebben een doorontwikkeld design, een compleet vernieuwde camera, grotere accu én een microSD slot.

samsung-galaxy-s7-en-s7-edge-officieel-2 Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge officieel onthuld

De 5,1 inch Galaxy S7 voor de iets grotere, 5,5 inch Galaxy S7 Edge

Design, behuizing

De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn – dat valt natuurlijk direct op – niet even groot. De ‘platte’ S7 heeft een 5,1 inch schermdiagonaal – resolutie van het AMOLED display: 2560 x 1440 pixels – terwijl de S7 Edge een 5,5 inch diagonaal heeft met dezelfde resolutie. Dit scherm is, zoals verwacht, van het Always On type, zodat informatie te allen tijde getoond kan worden – ook als de telefoon op standby staat.

Ontwerptechnisch valt op, beide toestellen een metalen frame hebben, en – net als vorig jaar – aan beide zijden glas. Dit glas heeft nu een meer uitgesproken 2.5D effect, net als bij de eerder dit jaar gelanceerde Galaxy A (2016) serie. De achterzijde van de Galaxy S7 is net zo gebogen als de voorzijde van de Galaxy S7 Edge. In tegenstelling tot de S6 serie, zijn de S7 en S7 Edge bestand tegen (spat)water en geheel stofdicht, dankzij de IP68 certificatie – ter vergelijking: de Galaxy S5 had een IP67 certificatie.

samsung-galaxy-s7-en-s7-edge-officieel Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge officieel onthuld

Specificaties, hardware

Qua hardware zijn er ten opzichte van de geruchten geen verrassingen. In Nederland komen beide S7 modellen op de markt met Samsung’s eigen Exynos 8890 64 bit octa core processor met vier snelle (2,3 GHz) en vier energiezuinige (1,6 GHz) rekenkernen. Deze is 40% sneller dan de processor in de S6.

Aan boord is 4 GB LPDDR4 RAM, en het standaardmodel is uitgerust met 32 GB UFS 2.0 flash geheugen. Op dit moment weten we niet of het 64 GB model ook naar Nederland komt, maar je kunt de opslagcapaciteit sowieso met maximaal 200 GB uitbreiden door het aanwezige microSD slot. Deze is hot swappable: je hoeft de Galaxy S7 niet uit te schakelen om een microSD kaartje te plaatsen of verwijderen.

samsung-galaxy-s7-en-s7-edge-camera-specs-versus-galaxy-s6-1024x416 Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge officieel onthuld

Camera

De grootste vernieuwing komen we echter tegen op cameragebied. De Galaxy S7 en S7 Edge hebben een 12 megapixel ‘dual pixel’ camera aan de achterzijde, met optische beeldstabilisatie (OIS) en een f/1.7 diafragma. Hoewel de resolutie daalde ten opzichte van de S6, groeiden de pixels, waardoor de nieuwe camera in totaal maar liefst 95% meer licht opvangt.

De vernieuwde camera van de S7 en S7 Edge stelt onder alle omstandigheden veel sneller scherp, maakt ook bij weinig licht veel betere foto’s, en steekt bovendien nog maar 0,46 millimeter uit de behuizing. Aan de voorzijde vinden we een 5 megapixel camera met dezelfde f/1.7 lensopening, zodat ook je nachtelijke selfies beter uit de verf moeten komen.

Qua camerasnufjes bieden de Galaxy S7 modellen natuurlijk weer de vertrouwde 4K UHD video opname, real-time HDR, en een uitgebreide Prof stand, waarin je handmatig veel controle hebt over belichting, witbalans, ISO waarde, én focus. Uiteraard is het opslaan van foto’s als RAW bestand ook mogelijk. Nieuw zijn de Hyperlapse en Motion Panorama standen, die interessante opnamemogelijkheden bieden.

samsung-galaxy-s7-en-s7-edge-camera-specs-versus-galaxy-s6-dual-pixel-1024x435 Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge officieel onthuld

Batterij

Een misschien wel net zo grote verbetering is de flink gegroeide accucapaciteit van beide Galaxy S7 modellen. De platte S7 heeft een 3000 mAh batterij aan boord  (S6: 2550 mAh) en de S7 Edge zelf eentje met een capaciteit van 3600 mAh (S6 Edge: 2600, S6 Edge+: 3000 mAh). Dit belooft een sterk verbeterde accuduur ten opzichte van de voorgangers.

Uiteraard kunnen beide toestellen extra snel opgeladen worden – zowel met kabel, als ook met een draadloze oplader, waar de S7 en S7 Edge zonder extra accessoires mee te gebruiken zijn.

Sensors

Uiteraard vinden we onder de Home knop van de Galaxy S7 een soepel werkende vingerscanner, terwijl Samsung ook nu weer een hartslagmonitor aan de achterzijde – naast de LED flitser – heeft ingebouwd.  Zoals verwacht heeft de IR blaster definitief het veld moeten ruimen, en schittert dus door afwezigheid in de S7.

Software, gaming

De Galaxy S7 en S7 Edge worden standaard gelanceerd met Android 6.0.1 Marshmallow aan boord – de TouchWiz interface werd licht bijgeschaafd, maar onderging geen grote vernieuwingen. Wel deed Samsung grote moeite om de prestaties bij het spelen van games flink te verbeteren. Dankzij de nieuwe Vulkan API gingen de prestaties bijna 70% omhoog, terwijl er 80% minder gevergd wordt van de processor, wat weer zorgt voor een sterk gedaald energieverbruik.

Met speciale Game Tools kun je tijdens het spelen notificaties blokkeren, hardware toetsen vergrendelen, eenvoudig screenshots maken, en je belevenissen op video opnemen.

Galaxy S7 Edge features

Uniek voor de Galaxy S7 Edge zijn uiteraard de nieuwe edge features, die we onlangs al bespraken omdat deze met de Android Marshmallow update ook naar de S6 Edge (Plus) komen. Deze nieuwe Edge UX biedt onder meer handige tools – meetlat, kompas, etc. – en bredere edge panelen die meer informatie kunnen tonen dan tot nu toe op de S6 Edge het geval was.

Releasedatum, prijs

De Galaxy S7 met 32 GB gaat hier € 699,- kosten, terwijl de Galaxy S7 Edge in eerste instatie voor € 799,- over de toonbank gaat. Vanaf 11 maart liggen ze daadwerkelijk in de winkel, in het zwart, goud en witAls je ‘m als een van de allereersten in huis wilt hebben, dan kun je er nu al een bestellen bij Samsung zelf HIER. Tussen nu en 11 maart krijg je er een gratis Gear VR bij.

Voor de voordeligste aanbiedingen check je het beste binnenkort bij onze onafhankelijke prijsvergelijkers:

Beste Galaxy S7 aanbiedingen per provider:

Galaxy S7

S7 Edge

Reacties

    • Michel zegt

      Dat is nog maar de vraag. Een 5,7 inch versie van een toestel waar ook al een 5,5 inch variant van bestaat is vermoedelijk niet zo zinvol. Plus, geruchten zeggen dat Samsung in plaats van een S7 Edge Plus dit jaar juist een Galaxy Note 6 wil uitbrengen in Europa: //www.galaxyclub.nl/2016/02/galaxy-note-6-comeback

Praat mee