Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Een tijd geleden vergeleken we de Galaxy A5 al met de Galaxy S5, en inmiddels komen we in Samsung’s telefoonaanbod nóg een 5 tegen: de Galaxy J5. Vandaag kijken we wat de verschillen zijn tussen dat toestel en de Galaxy A5, beantwoorden de vraag welk toestel bij wie past. Tip: check ook de nieuwe versies van de hieronder beschreven toestellen in onze Galaxy J5 (2016) versus Galaxy A5 (2016) vergelijking.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-j5-verschillen-1 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Links de Galaxy A5, rechts de Galaxy J5

Wie een niet al te dure Galaxy zoekt komt tegenwoordig vanzelf bij de Galaxy A5 – of een andere A model – terecht, óf bij de Galaxy J5. Beide toestellen hebben hun eigen voor- en nadelen, die we hieronder uit de doeken doen. Om te beginnen vatten we alvast en belangrijkste punten samen:

De Galaxy A5…

  • voelt en oogt meer premium en is iets compacter,
  • heeft een scherm met een betere kleurweergave,
  • en heeft de handige Privé stand

De Galaxy J5…

  • heeft een nieuwere versie van de TouchWiz interface inclusief Theme Store,
  • een betere accuduur, maar minder opslagcapaciteit
  • en is iets goedkoper

Specificaties

 
Galaxy J5
Galaxy A5
SchermSuper Amoled
5 inch
1280 x 720 pixels
294 ppi
Super Amoled
5 inch
1280 x 720 pixels
294 ppi
ProcessorQuadcore, 64 bit,
1,2 GHz
Quadcore, 64 bit,
1,2 GHz
Geheugen1,5 GB RAM
8 GB opslag
microSD
2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
BehuizingVolledig
kunststof
Volledig
metaal
Camera's13 MP
5 MP front
1080p video
13 MP
5 MP front
1080p video
Accu2600 mAh2300 mAh
Afmetingen142 x 72 x 7,9 mm
146 gram
139 x 70 x 6,7 mm
123 gram
FeaturesAndroid 5.1.1,
nieuwste TouchWiz
interface, verwisselbare accu, FM radio
Android 5.0.2, Privé stand, FM radio

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-j5-verschillen-2 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Design

Hoewel de Galaxy A5 en J5 technisch gezien grote overeenkomsten vertonen, zien de toestellen er behoorlijk verschillend uit. De Galaxy A5 is duidelijk de luxere smartphone, met zijn unibody aluminium behuizing. Tel daarbij op dat hij, ondanks dat beide telefoons een 5 inch schermdiagonaal hebben, een stukje compacter – kleiner, slanker, lichter – is, en het is duidelijk welke telefoon er sjieker uitziet.

Natuurlijk is dat niet het hele verhaal. De Galaxy J5 heeft een kunststof behuizing, waarvan de achterklep verwijderbaar is. Hierdoor kun je eigenhandig de batterij verwisselen. Ruimte voor een microSD kaartje bieden overigens beide telefoons, waardoor je de opslagcapaciteit – op de A5 standaard 16 GB, op de J5 8 GB – uit kunt breiden.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-j5-verschillen-3 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Scherm

Zowel de Galaxy A5 als de J5 heeft een 5 inch Super Amoled scherm met een HD resolutie van 1280 bij 720 pixels. Zijn ze dus exact hetzelfde? Nou, nee, niet helemaal. De Galaxy A5 biedt namelijk de mogelijkheid de kleurweergave aan je eigen smaak aan te passen, waardoor het scherm – als je dit wilt – een stuk rustiger en natuurlijker oogt. De Galaxy J5 mist deze mogelijkheid, dus de kleuren spatten standaard wild van het scherm.

Ook ontbreekt op de Galaxy J5 de optie schermhelderheid automatisch te laten regelen. Je kunt deze dus alleen eigenhandig met een schuifregelaar instellen. In ruil daarvoor heeft het toestel wél een extra Buiten stand, die de helderheid flink opschroeft. De Galaxy A5 heeft wel een automatische helderheidsregeling, die de helderheid opschroeft als je buiten in fel licht bent. Daarvoor heeft het toestel geen Buiten modus nodig.

samsung-galaxy-a5-scherm Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Het prettig instelbare scherm van de Galaxy A5

Camera

Ook op cameragebied zijn er sterke overeenkomsten tussen de Galaxy A5 en de Galaxy J5. Op beide telefoons neemt de 13 megapixel camera aan de achterzijde adequate foto’s bij daglicht. In omstandigheden met minder licht neemt de kwaliteit snel af. Alleen de 5 megapixel selfie camera die zowel op de J5 als op de A5 te vinden is, doet het ook met wat minder licht beter. Curieus en soms fijn, maar vaak ook niet, is de flitser aan de voorzijde van de J5.

Het voornaamste verschil tussen de camera’s van de J5 en A5 zit ‘m in de software. Omdat de J5 een nieuwere versie van Samsung’s TouchWiz interface heeft, kreeg de camera app van het toestel ook de Pro stand mee, waarin je witbalans, ISO en belichting handmatig kunt instellen. Op de Galaxy A5 ontbreekt dit, maar is wel een nachtmodus te vinden die net iets betere kiekjes in het semi-donker oplevert.

samsung-galaxy-j5-front-led-flitser Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

De frontflitser van de Galaxy J5 – uniek, maar niet per se super bruikbaar

De camera van de Galaxy J5 laat zich – net als op de Galaxy S6 – met twee drukken op de Home toets snel starten, wat een ontzettend prettig snufje is. Je hebt de camera van het toestel dus altijd snel bij de hand – op de Galaxy A5 ontbreekt dit kunstje.

Software

Natuurlijk vind je op zowel de Galaxy A5 als op de Galaxy J5 het Android besturingssysteem, inclusief TouchWiz interface van Samsung zelf. Toch zijn de verschillen hier noemenswaardig: de Galaxy A5 draait op dit moment op Android versie 5.0.2, terwijl op de J5 de wat nieuwere Android 5.1.1 te vinden is. Hoewel dit verschil in de toekomst mogelijk komt te vervallen – we verwachten toch wel een beetje dat beide telefoons een update krijgen naar Android 6.0 Marsmallow – is dit verschil voorlopig aanwezig.

samsung-galaxy-j5-touchwiz Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

TouchWiz op de Galaxy J5: dezelfde als op de S6 serie

Met name van belang is het feit dat de Galaxy J5 een wat nieuwere versie van de TouchWiz interface meekreeg. Niet alleen is deze wat beter geoptimaliseerd – en een stuk overzichtelijker – maar hij biedt ook toegang tot de Theme Store. Op de Galaxy A5 kun je weliswaar kiezen tussen een aantal verschillende thema’s, maar je kunt deze niet zelf downloaden. Op de Galaxy J5 kan dit wel, waardoor de functie ook echt bruikbaar wordt.

De Galaxy A5 is uitgerust met de speciale Privé stand, waarin je documenten kunt opslaan die buiten deze modus niet toegankelijk zijn. Helaas ontbreekt deze optie op de Galaxy J5, die wél weer beschikt over de Smart Manager app waarmee je eenvoudig batterij-, opslag- en geheugengebruik kunt beheren.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-j5-verschillen-4 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Accuduur

Als er één gebied is waar de Galaxy J5 een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van de Galaxy A5, is het de accu. Niet alleen kun je de batterij van het toestel zelf verwisselen, maar hij gaat in het dagelijks gebruik simpelweg veel langer mee. De combinatie van een grotere accucapaciteit – 2600 mAh in de J5 versus 2300 mAh in de A5 – én beter geoptimaliseerde software zorgen ervoor dat de J5 op dit gebied echt indruk wekt, terwijl de A5 gewoon ruim voldoende scoort.

En verder…

Hoewel we hierboven de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy J5 en A5 wel hebben opgesomd, is het goed om te vermelden dat beide toestellen uitgerust zijn met een FM radio en Samsung’s handige Extra Energiebesparende Stand, om ook uit het laatste restje batterij de maximale gebruiksduur te persen. De koptelefoon die standaard bij de A5 geleverd wordt is een stuk beter dan die van de J5.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-j5-verschillen-5 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy J5

Conclusie

Voor wie is welke Galaxy de juiste? Duidelijk is dat de Galaxy A5 – voor de meesten – de mooiere, fijner aanvoelende telefoon is, die door zijn compactere behuizing net iets makkelijker te gebruiken is als je niet zulke grote handen hebt. Dankzij de instelbare kleurweergave is het scherm van de Galaxy A5 mooier, en de Privé stand biedt een stukje extra privacy die je mist op de Galaxy J5.

Echter, de Galaxy J5 heeft een veel betere accuduur, en de toffe Theme Store om het uiterlijk van de interface eindeloos aan te kunnen passen. Daarnaast heeft het toestel een paar kleine maar fijne handigheidjes, zoals het snelstarten van de camera en de Smart Manager app. Door de lagere prijs is de prijs-kwaliteit verhouding van de Galaxy J5 wat ons betreft beter – tenzij design voor jou een grote rol speelt, dus.

Wil je meer weten over deze telefoons? Check dan ook onze uitgebreide Galaxy A5 review, en natuurlijk onze Galaxy J5 review!

Besteltips

Beste Galaxy A5 deals per provider

Reacties

Praat mee