Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

De ene vijf is de andere niet, maar dat weerhoudt ons er niet van om ze eens te vergelijken: de gloednieuwe Samsung Galaxy A5 en de inmiddels alweer enige tijd op de markt zijnde Galaxy S5. Wanneer is welk toestel interessant voor jou? Tip: check ook de vergelijking tussen de Galaxy A5 (2016) en de Galaxy S5 Neo.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-s51 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

Links de Galaxy S5, rechts zijn 5-genoot: de Galaxy A5

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ondanks hun nummering, zijn de verschillen tussen de Galaxy A5 en de Galaxy S5 groot. De A5 kreeg zijn nummer gewoon zo mee, terwijl de S5 ook echt de vijfde generatie is van de S serie. En dat is pas het begin. Zoals je hieronder kunt lezen is een keuze tussen beide toestellen in feite een keuze tussen een mooi uiterlijk (A5), of een mooi innerlijk (S5), waarbij de eerste wat goedkoper is dan de tweede. Als je wilt weten hoe dit allemaal zit, lees dan verder!

Hardware, specificaties

Galaxy A5
Galaxy S5
SchermSuper Amoled
5 inch
1280 x 720 pixels
294 ppi
Super Amoled
5,1 inch
1920 x 1080 pixels
432 ppi
ProcessorQuadcore
1,2 GHz
Qualcomm Snapdragon 801
2,5 GHz quadcore processor
Geheugen2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
BehuizingVolledig
metaal
Volledig
kunststof
Camera's13 MP
5 MP front
1080p video
16 MP
2,1 MP front
4K video
Accu2300 mAh2800 mAh
Afmetingen139 x 70 x 6,7 mm
123 gram
142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
FeaturesNieuwste TouchWiz
Ultra Power Saving
Speciale selfie camera
FM radio
Ultra Power Saving Mode
Vingerscanner
Hartslagmonitor
IP67 certificatie
Adviesprijs€ 359,- (HIER)€ 529,- (HIER)

Uit de bovenstaande tabel wordt het al vrij snel duidelijk: op bijna alle gebieden heeft de Galaxy S5 een streepje voor op de Galaxy A5: het scherm is dus scherper, de processor is sneller, de accu groter, de camera aan de achterzijde heeft een hogere resolutie, én hij kan 4K UHD video’s vastleggen. Daarnaast heeft de camera van S5 ook de door ons veelgeprezen realtime HDR functie, wat ‘m een stuk functioneler maakt.

Het enige dat de Galaxy A5 hier tegenin kan brengen is de speciale selfie camera aan de voorzijde, met de hoge 5 megapixel resolutie. Het enige? Nou nee, natuurlijk niet.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-s5-5 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

Het slanke, cleane design van de aluminium body van de Galaxy A5

Design

Het andere grote verschil tussen de A5 en de S5 wordt veroorzaakt door het feit dat Samsung sinds de release van de laatste de bezem door haar designafdeling haalde. En dat is te zien. De Galaxy S5 kreeg destijds nogal wat kritiek omdat Samsung had vastgehouden aan haar vertrouwde, robuuste, maar nogal saaie design. De behuizing van het toestel is geheel uit kunststof vervaardigd.

De Galaxy A5 daarentegen is geheel uit aluminium, en met 6,7 millimeter ook nog eens een aardig wat dunner. Het toestel voelt een stuk meer premium aan, en is dus met afstand de betere keus voor wiens oog ook wat wil.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-s5-2 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de behuizing van de S5 geen voordelen heeft. Niet alleen staat de kunststof achterkant bekend om het bieden van een erg goede grip, waarop vingerafdrukken geen kans hebben, maar hij is bestand tegen water – of in ieder geval, hij is bestand tegen een half uur onder water liggen op een diepte van een meter. Deze IP67 certificatie zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken als het toestel in de regen, een plas, of de WC pot belandt.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-s5-4 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

De nagenoeg even grote Galaxy A5 (boven) en S5 (onder) van de zijkant. De A5 is een stukje dunner

Features

Naast de IP67 certificatie, biedt de Galaxy S5 simpelweg meer features. Het toestel heeft, in tegenstelling tot de Galaxy A5, een vingerscanner waarmee je de telefoon zelf, mappen op het toestel, inloggegevens en betalingen kunt beveiligen. De hartslagmonitor ontbreekt ook op de A5, maar dit zal slechts voor zeer weinigen een gemis zijn.

Verder hebben beide toestellen de optie om de opslagcapaciteit te vergroten door middel van een microSD kaartje. Echter, de batterij van de Galaxy A5 kun je niet zelf vervangen – die van de S5 wel. Een reservebatterij op zak hebben – als je een weekendje gaat survivallen ofzo – is dus geen optie met de A5. En dat, terwijl de S5 toch een ruim grotere accucapaciteit heeft.

Op het moment van schrijven, staat de Galaxy S5 overigens te trappelen om een software update te krijgen naar de allernieuwste versie van het besturingssysteem, Android 5.0 Lollipop. De Galaxy A5 wordt nu verkocht met Android 4.4.4 aan boord, en moet nog even wachten voor Android 5.0 naar het toestel komt.

Update: inmiddels kunnen we bevestigen dat de Galaxy A5 nóg een feature heeft die velen missen op de S5: een FM radio.

samsung-galaxy-s5-gc-header Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

Minder mooi, maar wel beproefd en erg praktisch: de kunststof behuizing van de Galaxy S5

En dus?

Het prijsverschil tussen de Galaxy A5 en de Galaxy S5 is ruim € 100,-. Hiervoor biedt de Galaxy S5 dan een beter scherm, snellere hardware, een betere camera, meer handige features, én een behuizing die tegen water kan. Het toestel is straks alweer een jaar oud, maar het blijft een ontzettend solide telefoon, dat op het uiterlijk na, op alle punten zijn mannetje staat.

vergelijking-samsung-galaxy-a5-versus-galaxy-s5-3 Vergelijking: Samsung Galaxy A5 versus Galaxy S5

De Galaxy A5 is daarom met name de juiste keuze als je een ‘lichte gebruiker’ bent – email, Whatsapp, beetje browsen – en vooral graag een mooie telefoon hebt, voor net wat minder geld. En/of als je vooral selfies maakt, of een FM radio onontbeerlijk vindt.

De Galaxy A5 is…

 • mooi
 • en wat goedkoper
 • biedt simpelweg minder features, maar wél een FM radio,
 • en ‘gewone’ camera en schermprestaties

De Galaxy S5 is…

 • minder mooi,
 • en wat duurder,
 • maar heeft ook duidelijk betere hardware,
 • en meer mogelijkheden

Samsung Galaxy A5 en Galaxy S5 besteltips:

Beste Galaxy A5 deals per provider

Reacties

  • Michel zegt

   Ja, de processor is Qualcomm’s 64 bit Snapdragon 410, hoewel die functionaliteit inderdaad pas vanaf Android 5.0 ondersteund wordt. Of en wat de snelheidswinst na die update zal zijn moet blijken – daar durf ik niet direct voorspellingen voor te doen. Dat hangt erg af van de mate van optimalisatie van Android en de applicaties.

 1. Tamara zegt

  Hallo, ik ben aan een nieuw toestel toe en zit te twijfelen aan deze twee toestellen maar dan i.p.v. de S5 de S5 mini. Ik vraag me af welk toestel jullie mij adviseren.
  Ik gebruik mijn toestel vooral voor:
  Whatsapp, Instagram en foto’s bewerken, casual spelletjes zoals: don’t tap the white tile en dumb ways to die 2, Spotify, youtube en ik hou er van om mijn telefoon te personaliseren (actergrond, custom icons)
  Nu vraag ik mij dus af; is de A5 of de S5 mini het best geschikt voor mij?

 2. Samsung freak zegt

  Ik heb de Galaxy S5 een maandje geleden gekocht bij Hardware nl
  En vind het inderdaad een top model. In vergelijking met zijn jonge broertje vind ik de grootste plus punten de losse batterij, externe sd kaart en dat deze waterbestending is.
  Het is een super fijn toestelletje.
  Goede touch en de camera is ook van zeer goede kwaliteit.
  het gorilla glas zorgt ervoor dat er niet gauw krassen inkomen. Al moet ik zeggen dat ik er een hoesje bij heb gekocht. Ik wel de software geupdate naar de 5.0
  Hij is snel in gebuik. Vanaf vergrendelscherm direct in de camera komen is ook een goede verandering.
  Ik zou hem niet meer willen missen.
  www hardware nl

Praat mee