Samsung patent toont geavanceerde hoortoestel features in een smartphone

Kort voor de onthulling van de Galaxy Note 4 deden geruchten de ronde over een ultrasone beschermhoes, die speciaal bedoeld is voor de visueel beperkte medemens. Tot nu toe zagen we deze nog niet in real life, maar dat Samsung bezig is meer snufjes te ontwikkelen voor gebruik(st)ers met beperkingen wordt nog eens bevestigd in een vers opgedoken patentaanvraag. We zien een smartphone met speciale gehoorondersteunde mogelijkheden.

samsung-patent-hearing-aid-3 Samsung patent toont geavanceerde hoortoestel features in een smartphone

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: verwacht niet de onderstaande functionaliteit volgend jaar in de Samsung Galaxy S6 aan te treffen. De features in dit soort patenten bereiken soms na lange tijd, en soms nooit de eindgebruiker. Ze laten in feite alleen zien dat er (diep) nagedacht wordt over mogelijke toepassingen. Dat gezegd hebbend, het volgende.

De patentaanvraag in kwestie werd vandaag gepubliceerd door de World Intellectual Property Organisation, maar al in 2013 in Samsung’s thuisland Zuid-Korea ingediend. De titel van het patent, Portable terminal, hearing aid, and methods of indicating positions of sound sources in the portable terminal, geeft beknopt aan waar het allemaal om te doen is.

samsung-patent-hearing-aid-1 Samsung patent toont geavanceerde hoortoestel features in een smartphone

In de huidige Galaxy S5 zien we al dat Samsung voorzichtig gebruik maakt van de microfoons die het toestel rijk is, bijvoorbeeld om opnames van geluid uit maar één specifieke richting te maken. Het vandaag gepubliceerde patent gaat hiermee nog een stapje of twee verder.

Door geluid te lokaliseren op basis van de faseverschillen tussen de microfoons – vermoedelijk meer dan er nu gebruikt worden – kan de positie van geluidsbronnenn worden weergegeven in een overzichtelijke interface op de telefoon. De gebruiker kan vervolgens selecteren welk geluid er versterkt moet worden weergegeven via het oortje, zodat de telefoon in feite gebruikt kan worden als een geavanceerd hoortoestel.

samsung-patent-hearing-aid-2 Samsung patent toont geavanceerde hoortoestel features in een smartphone

Zoals gezegd: het gaat hier om concepten, meer dan om concrete apparaten en software. Maar het geeft een blik in de keuken van Samsung, waar nagedacht wordt over nieuwe toepassingen voor smartphones. En dat er ook wordt nagedacht over dit soort toepassing lijkt ons een goede zaak.

Natuurlijk is dit niet het eerste idee om een smartphone te gebruiken als hoortoestel. Er zijn nu al een aantal apps – al dan niet in ontwikkeling – die helpen het gehoor van de gebruik(st)er te verbeteren. Sommige hiervan passen het geluid aan aan het specifieke gehoorpatroon van de gebruiker – een beetje zoals Samsung’s eigen geluidsoptimalisatie dat doet – terwijl anderen meer inzetten op het bedienen van een hoortoestel via een smartphone.

Door de filtermogelijkheden, en – zo lijkt het – het gebruik van méér microfoons om geluid te kunnen lokaliseren, lijkt Samsung in ieder geval op papier een stapje verder te willen gaan. Laten we eerst nog maar eens afwachten of die ultrasone cover voor mensen met een visuele beperking binnekort op de markt komt.

Het patent in kwestie vind je bij de WIPO HIER.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee