Een vandaag gepubliceerde Samsung patentaanvraag uit 2017 laat een aantal bedieningsmogelijkheden met een drukgevoelig scherm zien. Het patent beschrijft onder andere hoe knijpgebaren gebruikt kunnen worden – een beetje zoals HTC het ook al toepaste.
Samsung patent: knijpen
Samsung's patent met de naam ELECTRONIC DEVICE AND METHOD OF CONTROLLING THE ELECTRONIC DEVICE BASED ON TOUCH INPUT werd op 26 april 2017 in Zuid-Korea ingediend. Vandaag volgt publicatie door de WIPO. De aanvraag beschrijft in feit hoe een telefoon verschillende drukniveau's op het scherm onderscheidt, om verschillende acties uit te voeren.
Één concrete toepassing hiervan kennen we al: de drukgevoelige on-screen home toets van o.a. de Galaxy S8 en S9. Pas vanaf een bepaald drukniveau ‘druk' je de home toets in. Blijft de uitgeoefende druk lager, dan wordt de aanraking als normale aanraking geïnterpreteerd, waarmee de actieve applicatie bedient.
Dat is dus verder niets nieuws. Toch beschrijft het patent nog meer mogelijkheden, zoals het herkennen van druk die tegelijkertijd op twee zijkanten van het scherm wordt uitgeoefend. Zo geeft Samsung zelf het voorbeeld van het knijpen om het scherm uit te schakelen. Daarmee doet de functie aardig denken aan HTC's drukgevoelige U11 – een telefoon uit 2017 die je ook met knijpgebaren kunt bedienen.
Verder zien we een voorbeeld vergelijkbaar met de virtuele home-toets, maar dan een soort virtuele aan/uit-knop. Ook deze zit op het scherm, en voert verschillende acties uit afhankelijk van hoe hard je erop drukt. Met verschillende drukniveau's kun je bijvoorbeeld het scherm uitschakelen, de telefoon herstarten, of een noodmodus activeren.
Curieus genoeg beschrijft Samsung in deze patentaanvraag alleen de mogelijkheden van een drukgevoelig display. Zelfs de knijpbewegingen worden gedetecteerd door het beeldscherm. Dankzij Samsung's gebogen dual-edge display kan dit natuurlijk ook, al is er een erg minimale bezel nodig. Anders knijp je tenslotte niet in het scherm, maar in het frame.
In de praktijk
Zoals gezegd: de patentaanvraag stamt oorspronkelijk uit 2017. Sindsdien zagen we knijpbediening in andere telefoons, en gebruikt Samsung de beschreven home-toets zelf in verschillende Galaxy telefoons. Het is dus maar de vraag of we de beschreven features in toekomstige telefoons tegen gaan komen. Tenslotte hadden de Zuid-Koreanen de mogelijkheden al kunnen toepassen als ze het idee hadden dat het nuttig is.
Maar het is duidelijk dat Samsung nog verschillende ideeën op de plank heeft liggen die de bediening van een geheel toets-loze telefoon makkelijker maken. Met een steeds verder groeiend display – en minder frame – worden die ideeën steeds belangrijker. Reken er dus niet op dat we dit soort bedieningsmogelijkheden in de Galaxy S10 gaan tegenkomen – maar verbaast hoeven we niet te zijn als het wél gebeurt.
Geef een reactie