Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 een absolute topper is

Zoals nagenoeg ieder jaar na de onthulling van een nieuwe Galaxy, en dus ook na de lancering van de Samsung Galaxy S5, zijn de meningen verdeeld. Tijd dus om de vijf – volgens ons – allersterkste punten van het toestel te belichten.

samsung-galaxy-s5-wit-zij1 Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 een absolute topper is

Wie ons nu beschuldigt van een rooskleurige blik – we zijn tenslotte GalaxyClub, niet waar – willen we ook even wijzen op ons artikel Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 tegenvalt, dat tegelijk met dit artikel werd gepubliceerd. Voor nu vijf maal hoera voor de Galaxy S5, in willekeurige volgorde:

Stofdicht, waterdicht

Als gerucht dook de IP67 certificatie van de Galaxy S5 pas vrij laat op in het roddelcircuit. Toch is dat wat ons een feature die op langere termijn misschien wel de waardevolste verbetering zal blijken te zijn. De kans dat je toestel in de loop van de jaren dat je ‘m gebruikt waterschade oploopt wordt hierdoor ontzettend veel kleiner. De Galaxy S5 zal op termijn een stuk duurzamer zijn dan eerdere Galaxy toestellen, en andere high end smartphones (met natuurlijk Sony’s Xperia Z1 en Z2 als uitzonderingen).

Ultra Power Saving Mode

Je kent het wel: je telefoon heeft minder procenten batterijlading dan je dag nog uren telt. Op papier kan de Galaxy S5 ongeveer een etmaal doen met 10% batterijlading als de Ultra Power Saving Mode is ingeschakeld. Oké, je scherm gaat dan op zwartwit, en je kunt alleen nog bellen en SMSsen. En browsen, maar dan kun je dat etmaal extra gebruiksduur alsnog vergeten, natuurlijk. Deze feature zal heel wat mensen hun dag(en) door gaan helpen in belangrijke situaties. Sterker nog: wij zijn erg benieuwd hoe de batterijduur zal zijn als je deze extra zuinige stand structureel gaat gebruiken in situaties dat je toch niks doet met je smartphone: als je slaapt, een vergadering hebt, in college zit, of naar de film gaat. Dat kan zomaar wel eens een niet zo spectaculair maar bijzonder prettig snufje blijken.

samsung-galaxy-s5-vingerscanner Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 een absolute topper is

(afbeelding: CNET)

Vingerafdrukscanner

Waar het nut van de hartslagmeter volledig aan ons voorbij gaat, is dit met de vingerafdrukscanner helemaal niet het geval. Begrijp ons goed: de manier waarop Samsung deze in de Galaxy S5 heeft geïmplementeerd betekent dat we ‘m waarschijnlijk niet als standaardvergrendeling van het toestel zelf zullen gebruiken. Maar het opbergen van persoonlijke bestanden in de met een vingerafdruk beschermde Private Mode is wat ons betreft ontzettend prettig. Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van online betalingen, die nu – in ieder geval bij PayPal – geauthoriseerd moeten worden door de enige rechtmatige gebruiker. Iedereen die zijn smartphone al eens kwijt is geraakt, of bestolen is, snapt dat dit een fijn stukje beveiliging kan zijn.

Nieuwe TouchWiz

Oké, je moet misschien een beetje een hardcore gebruiker zijn om dit punt ten volste te kunnen waarderen, maar wij kijken enorm uit naar de vernieuwde TouchWiz interface die Samsung aan de Galaxy S5 meegeeft. Als je al jaren een Galaxy smartphone gebruikt, zul je kunnen beamen dat je – ondanks het gebruik van meerdere verschillende toestellen – altijd naar min of meer dezelfde interface zit te kijken. De Galaxy S5 brengt hier, voor het eerst sinds lang, echt verandering in. En wat we ervan hebben gezien zit er een stuk strakker en netter uit dan voorgaande TouchWiz versies: minder kitscherige 3D effecten, minder conflicterende designstijlen.

samsung-galaxy-s5-camera-features Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 een absolute topper is

(afbeelding: SlashGear)

Verbeterde camera

Samsung mikt met haar smartphone camera’s nooit op (semi)professionele fotografen, maar biedt de huis-tuin-en-keuken fotograaf wél altijd een prima optie onder het motto ‘de beste camera is de camera die je nu bij hebt’. De camera’s van de Galaxy S4 en Galaxy Note 3 waren meer dan goed, en het lijkt erop dat dit met de Galaxy S5 ook het geval zal zijn. Natuurlijk, het is nog even wachten op de eerste échte testkiekjes, maar de beloftes zijn er: supersnelle autofocus (nagenoeg direct), een realtime HDR modus (je ziet het HDR beeld direct op je scherm, en kunt er ook mee filmen), de Selective Focus modus (focus op één object, waarbij de achtergrond flink vervaagd – erg mooi, en kan ook achteraf aangepast worden), en de Virtual Tour (een soort 360 graden panorama foto waarin je zelf achteraf kunt rondkijken). Met name de snelle autofocus, Selective Focus en nieuwe HDR modus zijn in de praktijk ook daadwerkelijk bruikbaar, en dus meer dan een gimmick.

Eigenlijk kunnen we de bovenstaande punten op dezelfde manier samenvatten: waar de Galaxy S4 weliswaar een hoop nieuwe features bood, bleken er maar weinig écht bruikbaar. De Galaxy S5 zit ook tjokvol nieuwe kunstjes, maar op de hartslagmeter na is het niet moeilijk voor te stellen dat deze ook daadwerkelijk zinvol zijn.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

Praat mee