Galaxy S4 Lollipop update tip (bijv. bij problemen met het geluid): cache partitie wissen

Naast een problemen met de SMS applicatie en een stijgerende TouchWiz interface, zorgt de Android Lollipop update op de Samsung Galaxy S4 bij een aantal gebruikers ook voor een curieus probleem met het geluid: dit wordt bij sommigen alleen nog maar via luidspreker aan de voorzijde van het toestel afgespeeld. De oplossing blijkt eenvoudig en beproefd: de cache partition van het toestel wissen. Update: het onderstaande voorbeeld richt zich op de Galaxy S4. Recenter is ons overzicht met vergelijkbare problemen en oplossingen na de Marshmallow update op de Galaxy S6 (Edge, Plus).

Een aantal van onze bezoekers laat weten na het uitvoeren van de Lollipop update op de Galaxy S4 alleen nog geluid te horen via de speaker aan de voorkant van het toestel – de speaker die bedoeld is voor telefoongesprekken, maar natuurlijk minder geschikt voor muziek of het afspelen van video.

Hoewel veel software problemen zich prima laten oplossen door de standaardgegevens op het toestel te herstellen – een factory reset – is het wissen van de cache partition in sommige gevallen voldoende, en minder werk. Zo ook voor het probleem met het geluid op de Galaxy S4 (dank aan o.a. Stefan!). Hierbij gaan géén gebruikersgegevens of bestanden op jouw telefoon verloren (wat natuurlijk niet wegneemt dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor wat je met jouw telefoon doet 😉 ).

Op de Galaxy S4 doet je dit, door je toestel eerst volledig uit te schakelen. Vervolgens start je ‘m opnieuw op door tegelijkertijd de Volume omhoogHome en Power knop in te drukken. Houdt deze alledrie ingedrukt tot het opstartlogo in beeld komt, en linksboven in beeld de kleine, blauwe tekst RECOVERY BOOTING… verschijnt. Laat alle knoppen los, en je belandt in de zogeheten Android system recovery.

Eenmaal in dit menu, gebruik je de Volume omlaag toets om de optie Wipe cache partition te selecteren, en de Power knop om het uit te voeren. Als de cache partition gewist is – dit duurt een paar seconden – kies je uit het menu Reboot system now (is na het wissen van de cache al geselecteerd, dus op de Power knop drukken is voldoende).

Overigens is dit een goede methode om veel andere problemen na een grote update op te lossen, vandaar dat we ‘m al eerder HIER ook al aanbevolen. Maar in verband met het geluid dat de uit verkeerde speaker komt lichten we deze tip er dus nog maar eens apart uit. Laat je hieronder even weten of dit je ook geholpen heeft met andere issues na de update naar Android 5.0 Lollipop?

Lees de reacties (55)

  • Ik kom niet in de Android system recovery hij start bij mij opnieuw op als ik de blauwe tekst links boven zie en de knoppen loslaat, als ik ze vasthoud gebeurt er niks.. Wat kan ik nu doen om mijn speaker te herstellen het volume is heel zacht na de update.

  • Ja haar. .. het werkt weer. En - o ja - ik had t inderdaad ook dat ie na het tonen van de blauwe tekst meteen weer terugviel naar standby. De truuk is om er voor te zorgen dat je (alleen!) de PowerPoint knop al iets eerder loslaat, op het moment dat de S4 in je vingers trilt. Dat bleek voor mij te werken. Hou je 'm te lang vast dan schakelt je S4 dus gewoon weer uit!

  • Super oplossing! Bij mijn toetsel (S4) is het geluid ook weer terug na het wissen van de cache partition.

  • Hi,
    Ik heb vooral het probleem dat mijn s4 sinds de update niet meer kan bellen, ik kan niemand horen. Ook kan ik geen geluid op mn carkit afspelen met bluetooth verbinding zoals met Spotify. Heeft iemand hier een oplossing voor?

    • Cache partition wissen (zoals beschreven in dit artikel) verhelpt ook de problemen met bellen!

      • Dit werkte voor mij. Problemen ontstonden na de eerste keer de cache wissen. Na de tweede keer werkte het bellen weer normaal.

    • Als je bij google (now) app "OK google"-detectie gebruikt, moet je de functie uitschakelen in de instelling van de google-app onder spraakinstellingen...
      Lang gezocht, veel geprobeerd, alleen dit werkte!!!
      Na uitschakelen wel opnieuw opstarten...evt. alle gegevens wissen van de service play app, heb ik gedaan, of dit noodzakelijk is weet ik niet.
      Met spraak zoeken werkt wel gewoon door op mic. te drukken, alleen "OK google" roepen werkt niet meer.
      Succes!

1 2 3 10