In deze Samsung Galaxy S23 Ultra review lees je waarom dit toestel veel belangrijker is dan zijn uiterlijk doet vermoeden. En die prijs? Tja, die moet je in context zien. Welke context? Tenminste in de context van de pluspunten:
- snelle hardware maakt grote sprong vooruit
- fantastische accuduur
- goed doorontwikkelde camera's
- prima scherm
- solide softwaresupport
- S Pen blijft een leuke, unieke extra
…en van de minpunten:
- goedkoopste versie heeft maar 8 GB RAM
- One UI 5.1 interface heeft nog steeds teveel opties
Wil jij ‘gewoon een erg goede smartphone' dan zijn de Galaxy S23 en S23+ betere en goedkopere keuzes voor jou. Wil je een dijk van een camerasysteem met een – nog steeds – onovertroffen zoomcamera? Dan heb je met de Galaxy S23 Ultra Samsung's meest indrukwekkende ‘klassieke' telefoon sinds jaren in handen. ‘Klassiek' wil hier dan zeggen: niet vouwbaar. De prijs is daarbij een hele kluif, maar eerlijk is eerlijk: hoeveel vergelijkbare opties zijn er op de high end smartphone markt?
Meer weten? Lees dan verder voor de rest van deze uitgebreide Samsung Galaxy S23 Ultra review.
Inhoudsopgave
- Samsung Galaxy S23 Ultra review
- Design
- Beeldscherm
- Qualcomm in de behuizing
- Balans
- Accuduur en batterij
- Software
- Updates
- Samsung Galaxy S23 Ultra camera review
- Telefotocamera's en ultragroothoek
- Frontcamera
- Meer foto's
- Geen Note: de S Pen
- En verder: geluid, ontvangst, simkaarten
- Samsung Galaxy S23 Ultra review: conclusies
- Prijs en aanbiedingen
Samsung Galaxy S23 Ultra review
Toen Samsung in 2020 de eerste Ultra lanceerde, trok de 108 megapixel hoofdcamera de aandacht met het label Space zoom. Nu, ruim drie jaar later is 100x zoom nog steeds een overbodige gimmick. Maar ondertussen is de samensmelting met de Note-serie een feit, zijn de camera's volwassen geworden, en is het ondenkbare gebeurd: Samsung stopt een processor van Qualcomm in de basismodellen van een Galaxy S-generatie. In Europa, waar Exynos jarenlang de standaard processor was van de serie – een Fan Edition of twee daar gelaten.
Onder meer om deze laatste reden is de Galaxy S23-serie een van de interessantste Galaxy S-telefoons van de afgelopen jaren. En de Ultra is de overtreffende trap in de familie. En toch is het ook de saaiste op het eerste vlak dat we in deze review bespreken.
Design
Oké, er zijn pakweg twee manieren om het design van de Galaxy S23 Ultra te bespreken. De eerste is vanaf een halve meter afstand, en gaat ongeveer zo: shit, welke is de S22 Ultra, en welke de S23 Ultra? Ik stopte de S23 Ultra in een S22 Ultra cover, en was in eerste instantie vooral verward dat hij net niet helemaal perfect paste. Inderdaad, de camera's zijn ongeveer een millimeter verschoven.
Maar vooruit, er is nog een manier om het design onder de loep te nemen: met een loep. Dan zien je dat de camera's aan de achterkant niet alleen minstens een millimeter verschoven zijn. Ze zijn ook wat groter, ogen een fractie… substantiëler. Oké, en mijn S23 Ultra is een andere tint groen.
Nee, veel valt er verder niet te vertellen over het design van het toestel. Ja, hij is weer IP68-waterbestendig en stofdicht. En ja, er zijn stereospeakers, een S Pen stylus in de linker onder hoek, en het scherm heeft nog steeds licht gebogen zijkanten. De kromming is nog een graadje subtieler dan bij de S22 Ultra.
Maar qua look and feel is de Galaxy S23 Ultra nu eenmaal geen nieuw toestel. Maar het is ook duidelijk dat Samsung S22 Ultra gebruik(st)ers niet als belangrijke doelgroep ziet, logischerwijs. Als je van een Galaxy S20 Ultra komt is de upgrade enorm. En zelfs ten opzichte van de Note 20 Ultra voelen veel dingen nog wat meer solide aan, al moet ik zeggen dat die laatste Note op dit vlak nog steeds een uitstekend figuur slaat. De Note 20 Ultra was tenslotte Samsung eerste topmodel-nieuwe-stijl, qua design, toen na de S20 het roer op dit vlak om ging.
Beeldscherm
En laat ik tegelijk ook maar het tweede onderdeel bij de horens vatten dat niet noemenswaardig verbetert ten opzichte van de S22 Ultra. Het scherm van de Galaxy S23 Ultra heeft weer een 6,8 inch diagonaal met 3880 bij 1440 pixels, en een variabele verversingsfrequentie van 1 tot en met 120 Hz. Bij veel zonlicht kan de schermhelderheid een piek bereiken van 1750 nits.
Al deze eigenschappen zijn stuk voor stuk identiek aan die van het scherm van de S22 Ultra. Is dat erg? Heb je het scherm van de S22 Ultra gezien? Nou dan.
Qualcomm in de behuizing
Aan de buitenkant van de Galaxy S23 Ultra vinden de nieuwe ontwikkelingen dus niet plaats. Dat maakt het toestel echter meer dan goed met wat er binnenin gebeurt. Voor het eerst sinds de Galaxy S5 – die in 2014 verscheen – zit er weer standaard een Qualcomm processor in een nieuwe Galaxy S-generatie. Dit was natuurlijk geen toevallige beslissing van Samsung, maar hangt volledig samen met de processor in kwestie: de Snapdragon 8 Gen 2.
Deze 4 nanometer chip heeft acht rekenkernen: drie zuinige, vier snelle, en één ‘prime' kern. Deze laatste draait in de Galaxy S23 op kloksnelheden tot 3,36 GHz – een fractie meer dan de reguliere Snapdragon 8 Gen 2, waar hij beperkt is tot 3,2 GHz. Bovendien is er de Adreno 740 GPU, die – net als de Exynos 2200 in de Galaxy S22 – raytracing biedt.
De Snapdragon 8 Gen 2 doet een paar dingen goed. Niet alleen is de chip snel – check onze uitgebreide Galaxy S23 benchmarks voor getalletjes bij de woorden – maar hij is ook goed geoptimaliseerd. Hij wordt niet zo snel warm, waardoor prestaties langere tijd constant blijven zonder dat de kloksnelheid noemenswaardig beperkt wordt. Dat komt mede door de veel grotere ‘vapor chamber' – een belangrijk stukje koeling voor de processor.
Ook verantwoordelijk voor de goede prestaties zijn de UFS 4.0 opslag, en het LPDDR5X werkgeheugen. Dat van dit laatste slechts 8 GB in de goedkoopste toestelvariant zit vind ik wel wat… goedkoop. Vanaf 512 GB opslag krijg je 12 GB RAM – een hoeveelheid die ook in het 256 GB versie zou moeten zitten.
Balans
Al met al is de Snapdragon 8 Gen 2 een chip die een uitstekende balans vindt tussen goede prestaties, stabiliteit, en – misschien wel het belangrijkste – energieverbruik. De Galaxy S23 brengt de grootste sprong in prestaties van een Galaxy S-serie sinds de Galaxy S7 in 2016. Dus hoewel de S23 Ultra bijna exact dezelfde jas draagt als de S22 Ultra, is wat eronder zit juist een van de belangrijkste verbeteringen die het toestel in petto heeft.
Accuduur en batterij
Natuurlijk moet ik daarbij een kanttekening maken. Sinds de komst van 120 Hz schermen voelen telefoons sowieso een heel stuk soepeler aan. Ik kan niet zeggen dat de S23 Ultra voor de huis-, tuin-, en keuken-smartphonehandelingen sneller aanvoelt.
Alleen bij specifieke toepassingen – zware games, en het bewerken van op een hoge resolutie opgenomen foto's en video's – heb je wel direct iets aan de snellere hardware.
Het belangrijkste voordeel van de Snapdragon 8 Gen 2 – voor de meeste gebruik(st)ers – is het energieverbruik. De S23 Ultra heeft het beste uithoudingsvermogen van alle Ultra-toestellen van de afgelopen jaren. En dat, terwijl de accucapaciteit – 5000 mAh – niet veranderde.
Ik heb de Galaxy S23 Ultra de afgelopen tijd té intensief gebruikt om te kunnen zeggen dat ik twee dagen met een batterijlading doe. Maar ik kan me goed voorstellen dat dit haalbaar is met een normaler gebruikspatroon.
Daarmee zet ik de duidelijk verbeterde accuduur neer als een van de belangrijkste pluspunten van de Galaxy S23 Ultra – naast prestaties en beeldscherm.
Niet onderhevig aan enige evolutie zijn Samsung's oplaadsnelheden. Ook anno 2023 kiest Samsung weer voor opladen met een maximale capaciteit van 45 Watt. Daarmee laadt je ‘m in iets meer dan een uur vol. Saillant detail: met een 25 Watt USB-PD 3.0 lader doe je er maar een paar minuten langer over.
Samsung's beloftes om de meeste Galaxy telefoons vijf jaar lang van updates te voorzien, zorgt er ook voor dat de hardware even lang mee moet gaan, als het even kan. Conservatieve oplaadsnelheden leveren daaraan een bijdrage, en dus wil ik het niet direct noteren als minpunt. Maar voor opladen met 100 Watt of meer moet je ook dit jaar weer niet bij de Zuid-Koreanen zijn. Voor beveiliging en software die vrij lang up-to-date gehouden wordt dus wel.
Software
En zo belanden we via de niet sneller ladende batterij van de Galaxy S23 Ultra bij de software. Het toestel wordt gelanceerd met versie 5.1 van de One UI interface. Deze komt per upgrade ook naar veel andere Samsung telefoons, dus exclusief is het allemaal niet. Natuurlijk draait onder de One UI schil het Android besturingssysteem, versie 13.
In reviews hamer ik inmiddels al jarenlang op het uitdijende aantal opties en instellingen van Samsung's One UI interface. En ja, ik weet het: keuzevrijheid is belangrijk enzo. Maar in al die jaren ben ik nog nooit iemand tegengekomen die zei dat het zo fijn is dat zelfs een screenshot-functie pagina's met opties en instellingen biedt. Verreweg de meeste weten niet eens dat het er is.
Wel hoor ik na iedere update van mensen met onverwachte klachten die veroorzaakt worden door instellingen die per ongeluk veranderd bleken. Instellingen waarvan de gebruik(st)er geen flauw idee heeft dat het überhaupt een instelling is. Bovendien: mijn eigen kinderen wagen zich niet in de instellingenmenu's van hun Samsung telefoons. ‘Nee, daar vind ik nooit iets.' Daarbij is de menustructuur in One UI 5.x inderdaad wat beter dan bij eerdere versies. Nog steeds is het de hoogste tijd dat Samsung weer eens het mes zet in de eigen software.
Updates
Over de updates van de Galaxy S23 (Ultra) kunnen we eigenlijk kort zijn. De telefoons in de serie krijgen beveiligingsupdates tot begin 2028. Minstens drie jaar lang komen deze maandelijks – daarna minder vaak.
Daarnaast krijg je Android upgrades naar versie 14, 15, 16, en 17 – de eerste voor eind 2023. Daarmee biedt Samsung langere ondersteuning dan veel Android-concurrenten. Maar laten we wel wezen: in deze prijsklasse mag je dat tegenwoordig ook wel verwachten, eerlijk gezegd.
Dit jaar zou ik dus zeggen dat je geen dikke bonuspunten meer krijgt voor een solide updatebeleid. Maar dat maakt het beleid natuurlijk niet minder solide.
Samsung Galaxy S23 Ultra camera review
En dan ben ik toch bij het puntje gekomen waar ik zelf – voor de lancering – het meest benieuwd naar was: de camera van de Galaxy S23 Ultra. Voor het eerst sinds 2020 verhoogt Samsung de resolutie van de hoofdcamera van een Ultra. Nu was een sensor met 108 megapixels al een ding, 200 miljoen pixels zijn dat nog eens 85% meer. Maar ik kan ook gelijk schrijven dat het niet de resolutie is die hier bepalend is. Althans, niet in directe zin.
(Foto's zijn voornamelijk gemaakt in en om het Landschaftspark Duisburg-Nord, voor die gezellige post-apocalyptische touch)
Wat je wel moet weten over de hoofdcamera van de S23 Ultra, is dat hij het beste is in de reguliere modus, als je 12 MP foto's maakt. Dan worden telkens 16 pixels samengevoegd tot één grote pixel. Op deze manier vangt het niet alleen het meeste licht. In deze modus is de telefoon het beste in staat een groot dynamisch bereik – een foto met hele lichte en hele donkere plekken – vast te leggen.
De Galaxy S23 Ultra maakt dus de beste foto's het makkelijkst als je ‘m gebruikt voor 12 MP opnames. Uiteraard kun je wel degelijk kiezen voor hogere resoluties: 50 en 200 MP, om precies te zijn. Als vuistregel geldt: hoe hoger de resolutie, hoe meer details er zijn. Maar dit gaat dan wel te koste van de belichting en de dynamiek. Dat zie je goed als we een 12 MP opname vergelijken met een 200 MP opname – en de uitsnedes waar je kunt zien hoeveel details er zijn:
Links: (uitsnedes) van een 12 MP foto, rechts hetzelfde van een 200 MP foto
Bij voldoende licht is de 200 MP modus wel leuk. Je maakt foto's waarop je hééél ver kunt inzoomen, met verrassend veel details. Zijn het duidelijk meer details dan bij de 108 MP camera van, bijvoorbeeld, de S22 Ultra? Nou nee, dat kan ik niet zeggen. Dat de belichting en dynamisch bereik iets beter zijn wel, trouwens. Dus de nieuwe sensor is een verbetering – al komt deze dus niet direct door de resolutie.
Telefotocamera's en ultragroothoek
Stiekem ook wat verrassend vind ik de verbeteringen van de telefotocamera's van de Galaxy S23 Ultra. Op papier zijn ze niet veel anders dan die van de S22 Ultra – twee 10 MP sensoren, 3x en 10x optische zoom. Maar de kwaliteit van de geschoten plaatjes is toch beter.
Bij voldoende licht is het maar lastig te zien of een foto met de hoofdcamera gemaakt is, of met de 3x telefotocamera, bijvoorbeeld. En ook de 10x periscoopcamera lijkt makkelijker mooiere, scherpere foto's vast te leggen.
Daarbij blijken ook opnames op hogere zoomniveau's te pruimen. Afhankelijk van de omstandigheden maak je opnames met 30x zoom die er net iets beter uitzien dan op de S22 Ultra. Hogere zoomniveau's blijven ook nu weer toch een gimmick, meer dan een serieuze manier om mooie plaatjes te kieken.
Wel loop je met de telefotocamera's makkelijk tegen dynamische beperkingen aan. Door de kleinere sensor en lensopening merk je dat de telefoon vaker moet kiezen: donkerder opnames met minder detail, of meer details met opnames die minder contrast tonen. Dat is niet per se een tekortkoming van de telefotocamera's zelf, maar het valt wel steeds meer op naarmate de fotokwaliteit beter wordt.
Verder is er nog de saaiste camera van de S23 Ultra: die met de ultragroothoeklens. Hij doet zijn werk, en past qua kleuren netjes bij de main camera, maar heeft een kleiner dynamisch bereik. In situaties met grote verschillen tussen licht en donker is het resultaat daardoor niet altijd zo mooi gebalanceerd als met de hoofdcamera:
Frontcamera
Een van de andere camera's waar Samsung flinke vooruitgang claimt bij de Galaxy S23 serie zit aan de voorzijde van het toestel. Voor het eerst heeft de Ultra dezelfde frontcamera als de andere modellen, en geen sensor met een veel hogere resolutie. Resulteert dit in minder scherpe selfies? Nou nee, daarover kan ik kort zijn.
Het is niet de resolutie die voor de mooie selfies van de Galaxy S23 Ultra zorgt, maar vooral Samsung's software. Onder bijna alle omstandigheden rollen er goed belichte foto's uit de frontcamera – donker, licht, grote contrasten, het maakt allemaal niet zoveel uit.
Maar het is vooral de portret-stand die beter is geworden. Ik heb het toestel niet echt kunnen betrappen op grote fouten bij het bepalen wat voor- en achtergrond is, bijvoorbeeld. De kleuren zijn heel natuurlijk, als je zelf niet met de instellingen aan de slag gaat. Maar je kunt ook eenvoudig kiezen voor warmere kleuren – een optie die velen instinctief wat mooier vinden.
Meer foto's
Ten opzichte van de Galaxy S22 Ultra zijn de camera's van de Galaxy S23 Ultra niet zo sterk verbeterd als de prestaties van de processor. Maar ze zijn wel degelijk verbeterd – de hardware subtiel, de software duidelijker. Nachtfoto's zijn scherper, het dynamisch bereik is groter, de zoomfoto's zijn mooier, en de kleuren ogen (een fractie) natuurlijker.
De Galaxy S23 Ultra biedt uiteindelijk hetzelfde all-round-camera-totaalpakket wat ook de voorgaande Ultra's zo interessant maakte. Althans, als je graag zoveel camera-opties hebt op je telefoon. Persoonlijk vind ik de telefotocamera's dé factor die een permanente overstap naar een Fold verhindert.
Een kleine noot wil ik nog toevoegen. Met de release-firmware had de camera van de Galaxy S23 Ultra soms vertraging tussen het moment van klikken en het moment dat de (50 of 200 megapixel) foto genomen wordt. Na de eerste update voor de Galaxy S23 lijkt dit issue alweer verholpen.
Geen Note: de S Pen
Bijna zou ik het tweede kenmerk van een Galaxy Ultra-nieuwe-stijl vergeten: de S Pen stylus. Groot geworden in de Note-serie, en inmiddels volwassen en uitontwikkeld. Of – als je het anders wilt zien – bij gebrek aan concurrentie niet meer onder druk om te innoveren.
Feit is, dat je er ook niet zoveel meer mee hoeft te doen. De pen schrijft en tekent vloeiend. Notities maak je nog steeds door het pennetje uit toestel te halen, en direct op het ‘uitgeschakelde' scherm te schrijven. Natuurlijk kun je ‘m ook in allerlei andere apps gebruiken om te krabbelen, onderstrepen, of -tekenen. Met het maken van notities en schetsen is en blijft 90% van waar ik ‘m voor gebruik. En eerlijk is eerlijk: dat gebeurt niet dagelijks.
Daarmee doemt ook een vraag op die grappig is, maar niet relevant voor deze review. Zou je liever een 10 tot 20 procent grotere accu hebben, en geen S Pen? Of is de stylus zo belangrijk dat deze zijn plaats in de body van de Galaxy S23 Ultra waard is? Misschien is het uithoudingsvermogen inmiddels zo goed, dat dit beetje extra capaciteit simpelweg niet zo nodig is.
En verder: geluid, ontvangst, simkaarten
Vorig jaar was ik behoorlijk verbaasd toen ik hoorde wat Samsung met de stereospeakers van de Galaxy A53 voor elkaar kreeg – zie mijn Galaxy A53 review. Dat toestel klonk duidelijk beter dan de S22-serie, en alleen de Galaxy Z Fold 4 kwam daarbij in de buurt. Wat het ook is dat Samsung met de A53 deed, met de Galaxy S23 Ultra is het ook gebeurd. De speakers klinken – voor een telefoon – relatief prima, met weinig vervorming, en een vrij warm geluid.
De afgelopen weken heb ik geen problemen ervaren met ontvangst en de gesprekskwaliteit van de Galaxy S23 Ultra. Maar ik ben ook niet in gebieden geweest waar de dekking sub-optimaal is. In ieder geval heeft het toestel plaats voor twee fysieke simkaarten, en je kunt een eSIM gebruiken. Een slot voor een geheugenkaartje vind je in Samsung's topmodellen al enige generaties niet meer.
Samsung Galaxy S23 Ultra review: conclusies
Aan het einde deze Samsung Galaxy S23 Ultra review lijkt het makkelijk conclusies te trekken. Natuurlijk is het met enige afstand de allerbeste telefoon die Samsung ooit gemaakt heeft. Hij is duur, maar het is ook lastig om echte minpunten aan te stippen. De belangrijkste is dat het ‘goedkoopste' model nog 8 GB RAM heeft. Voor deze prijs vind ik 12 GB geen overbodige luxe.
De snelheid, optimalisatie, en accuduur zijn helemaal in orde. Tel daar de camera's, S Pen, en lange ondersteuning bij op, en je hebt een telefoon die op alle vlakken in de roos schiet. Het zijn eigenlijk wat saaie conclusies over een fantastische telefoon in een saai productsegment. Want veel opwindends gebeurt er niet meer, op het gebied van ‘klassieke' smartphones. Hoe goed ze ook zijn.
Daarvoor is het wachten op een Ultra-versie van de Galaxy Z Fold, al betwijfel ik of geruchten daarover überhaupt realistisch zijn. Duidelijk is, dat de camera's van de Galaxy S23 Ultra op geen enkele manier in de behuizing van een Fold passen. En als Samsung daar dan ook nog een S Pen bij propt, blijft er helemaal geen ruimte voor details als een batterij.
De Galaxy S23 Ultra is de koning van de traditionele telefoons, waar alles beter wordt en niets spannender. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Het is 2023, en dit is nu eenmaal hoe de dingen staan. En de dingen staan gunstig voor Samsung, getuige de indrukwekkende mate van optimalisatie waartoe de telefoonbouwer – samen met Google en Qualcomm – in staat blijkt. Dát is de belangrijke belofte die nu met de S23-serie op tafel ligt. En die nieuwsgierig maakt naar verdere topmodellen, Ultra of niet.
Prijs en aanbiedingen
Als jouw budget het toelaat, en je graag een telefoon hebt met veel – alle! – opties, dan biedt de S23 Ultra heel veel waar voor je geld. Als je nog wat afwacht, krijg je ‘m misschien voor minder, maar eerlijk is eerlijk: Samsung's topmodellen dalen tegenwoordig niet meer zo sterk in prijs als ooit het geval was. Het beste zoek je voor je aanschaf een leuke actie uit. En die zijn er bijna altijd wel ergens te vinden.
De beste Galaxy S23 (Ultra) aanbiedingen en acties vind je altijd in ons overzicht:
Marcel says
Hey Michel,
Mooie review, ben het zeker met je eens!
Gave foto’s ook, ik moet ook maar eens naar Duisburg-Nord 🙃
Ik hou er van.
Maar, goed uiteengezet, de S23 Ultra is een beest, met waanzinnige camera’s en accuduur.
Michel Groenheijde says
Dank! En ja, het is een beetje een andere wereld daar haha
Marcel says
Ja ik hou er van. Vroegah ging ik veel urban fotograferen.
België, Duitsland en Nederland.
Maar Duisburg is redelijk te bereiden vanaf Beverwijk. Dus ga zeker foto’s maken.
Kijken of ik m’n Sony Alpha 7 mark4 meeneem of alleen m’n S23 Ultra 🙃
Michel Groenheijde says
Ik zou ze denk ik toch allebei meenemen. Zonde om er zonder ‘echte camera’ heen te rijden haha 😛
Rob Reitsma says
Ik heb de S23 Ultra gekocht via Vodafone en had deze 2 weken voor de officiële release al in huis. De wireless charger kreeg je echter NIET bij een pre-order via Vodafone! Je krijgt namelijk geen bonuscode! Gebeld met Vodafone hierover en die zeggen dat dit bij Vodafone niet geldt!
Michel Groenheijde says
Oh, wacht. Vodafone had als één van de enigen geen pre-registratie, kennelijk. Dus dat is waar het fout ging, ook in ons overzicht, waarvoor mijn excuus! Ik heb je gemaild.
Marcel says
Ja dat is balen 🤨
Ik had de mijne op de Zwarte Markt (Beverwijk) voor een belachelijk lage prijs van € 1.300,- voor het 512GB model. Ik heb de wireless charger los besteld bij Bol voor € 30,- en was ik nog vele malen goedkoper uit 😁
Ik had hem 1 week voor de launch, ik kon kiezen uit elke kleur die er officieel is uitgebracht, dus deze keer maar voor Cream gekozen.
Heel veel plezier met je S23 Ultra in ieder geval. Het is een bEEst 😊
vince says
sommige eigenaren van de s23 ultra hebben dit
https://www.androidpolice.com/samsung-galaxy-s23-ultra-screen-wrinkle/
hebben jullie dit ook en heeft iedereen dit dan ? want mijn exemplaar heefft het niet ofwel zie ik het gewoon niet ?
en wat kan je eraan doen ?
Jos says
Ja, dit heeft de mijne ook. Elke samsung ultra telefoon heeft dit, ook van generaties terug dit is heel normaal en enkel zichtbaar onder zeer sterk licht en enkel onder een bepaalde hoek. Het was mij nog nooit eerder opgevallen.
Samsung: “If you shine a strong light on the display, some parts may appear to be squashed/pressed, this happens because of the pressing process for waterproofing and dustproofing. This is not a product defect. Everything is fine with your phone.”
Meer info hier:
https://www.samsung.com/tw/support/mobile-devices/it-seems-that-there-looks-squashed-mark-on-the-display-under-very-brightened-light/
Michel Groenheijde says
Ja, exact dit! 🙂