Driemaal is scheepsrecht. Die gedachte kwam opborrelen bij de presentatie van de Samsung Galaxy S21 Ultra. Nadat de camera van de S20 Ultra naar meer smaakte, verbeterde de Note 20 Ultra belangrijke punten, maar gooide de krachtige zoom overboord. Dit toestel moet het dan doen: het beste van beide. En dan liefst nog wat beter. Is het gelukt? Dat lees je hier in onze Samsung Galaxy S21 Ultra review. Maar voor wie haast heeft, eerst de overzichtelijke plus- en minpunten.
De Galaxy S21 Ultra is goed, want…
- het grote, scherpe AMOLED scherm doet alles: 120Hz, 1440p tegelijk,
- de accuduur is heel erg prima (zelfs op 120Hz, 1440p),
- de camera's maken waar wat de eerdere Ultra's beloofden,
- en design en bouwkwaliteit zijn Samsung's beste ooit,
- terwijl je drie jaar Android upgrades, en vier jaar security patches krijgt.
Minpuntjes zijn er ook, zoals…
- de One UI interface die stukje bij beetje weer vol- en overloopt van de opties, snufjes, instellingen, en meer,
- het feit dat je voor dit geld alsnog geen 25 Watt snellader krijgt,
- en het gebrek aan SD-slot, wat toch afdoet aan de ‘Ultra' naam.
Wat je aan het einde van dag met de Galaxy S21 Ultra in handen hebt, is een premium telefoon die bij alle belangrijke punten in de roos schiet. Design, accuduur, camera's, beeldscherm – allemaal behoorlijk raak. Klagen kan, maar het gaat over randzaken, over details. Die kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Maar qua ‘kerncompetenties' is de S21 Ultra eigenlijk gewoon een indrukwekkende telefoon, die zijn prijskaartje eer aan doet. Samsung heeft, simpel gezegd, de puntjes op de ‘i' gezet.
Dat al deze conclusies niet uit de lucht komen vallen spreekt voor zich. Lees dus vooral verder, voor de uitgebreide Galaxy S21 Ultra review.
Samsung Galaxy S21 Ultra review
Toen Samsung de Galaxy S20 Ultra lanceerde, waren de verwachtingen torenhoog. Een 108 megapixel camera, een periscoop zoom, een 5000 mAh batterij: specs die op papier deden watertanden. Uiteindelijk bleek de accuduur oké, maar had de camera problemen te focussen. Bovendien bleek de zoomlens niet erg flexibel, waardoor niet alle zoomfactoren even mooie plaatjes opleverden. Let wel: je kunt fantastische foto's maken met de S20 Ultra. Maar optimaal is anders.
Op de Note 20 Ultra bleken de focusproblemen verholpen. Maar op dat toestel pakken foto's met een zoomfactor boven de 5x weer minder goed uit. En zo belanden we dan bij de Galaxy S21 Ultra: met hoop dat de camera goed kan scherpstellen, en op hogere zoomfactoren doet wat ‘ie belooft. En dan hebben we het alleen nog maar over de camera. Je merkt het: de verwachtingen torenen nog hoger boven het toestel uit. Maar laten we bij het begin beginnen.
Inhoud
Design
In onze Galaxy S21 hands-on kon je al lezen dat we vooral onder de indruk waren van het design van de toestellen. Niet dat er met de Galaxy S20 veel mis was, maar de Note 20 Ultra en Galaxy Z Fold 2 maakten afgelopen zomer duidelijk dat Samsung grote sprongen vooruit kan maken. En dat is dubbel en dwars gebeurd.
Het design spreekt voor zich, dus daar hoeven we verder niet teveel woorden aan vuil te maken. De matte afwerking draagt bij aan de hoogwaardige uitstraling van de telefoon. Duidelijk is ook, dat de Galaxy S21 Ultra net zo ‘premium' aanvoelt als dat hij oogt.
Overigens is de S21 Ultra de enige in de serie met twee gebogen schermranden. Het effect is subtiel, maar het is er wel. Waarschijnlijk scheelt dat net een millimeter of twee in de totale breedte van de telefoon. En bij deze afmetingen is iedere bespaarde millimeter er een.
Nee, over het design valt maar weinig te klagen – behalve dat je de telefoon toch beter in een beschermhoes stopt. Het Gorilla Glass Victus is weliswaar sterker dan eerdere Gorilla Glass generaties, maar het sleutelwoord blijft: glas. Tenslotte moest ook de Galaxy S21 Ultra weer draadloos oplaadbaar zijn.
Onder de motorkap
Bijna net zo interessant als Samsung's nieuwe designkeuzes, is de processor. De laatste jaren oogsten de Zuid-Koreanen kritiek voor de eigen Exynos processoren. Deze waren minder goed geoptimaliseerd als Qualcomm's Snapdragon chips. Met veel tamtam kondigde Samsung Semiconductor begin januari de Exynos 2100 aan die nu in de Galaxy S21 serie te vinden is.
De nieuwe processor past op een interessante manier in het totaalplaatje. Uiteindelijk is de Exynos 2100 niet de chip-die-alle-andere-chips doet vergeten. Natuurlijk niet. Toch lijkt de processor prima op zijn plek. De Galaxy S21 Ultra voelt erg snel, het toestel kan de hogere verversingsfrequentie van het scherm goed aan, en bonuspunten worden ook behaald op het vlak van energieverbruik – waarover later meer. De chip vormt geen bottle neck, maar is juist een van de componenten die het toestel maakt tot wat ‘ie is. Dat was bij recente andere Exynos processoren wel anders.
Waar het verbeterde design van de Galaxy S21 (Ultra) uiteindelijk een kwestie van smaak is, kunnen we zeggen dat Samsung met de nieuwe processor echt een puntje op de ‘i' zet, ten opzichte van haar topmodellen uit 2020.
Beeldscherm
Een onderdeel dat bij Samsung telefoons eigenlijk niet aan verbetering toe was, is het beeldscherm. Daar was niks mis mee in de Galaxy S20 en Note 20, maar toch heeft Samsung het scherm van de S21 Ultra verder geoptimaliseerd. Zo kan het display nog helderder worden om leesbaar te blijven in fel zonlicht. Bovendien is de Galaxy S21 Ultra Samsung's eerste telefoon die gebruik maakt van een nieuwe OLED-materiaal. Dit verbruikt 16% minder energie bij een gelijke lichtopbrengst.
Tevens is de S21 Ultra de eerste Galaxy waar je de 120Hz schermfrequentie kunt combineren met de hoge WQHD+ resolutie (3200 x 1440 pixels). Is dit een grote verbetering ten opzichte van toestellen waar je alleen 120Hz kon gebruiken met een FHD 1080p resolutie? Voor de liefhebber misschien, maar de meesten zullen in het dagelijks leven het verschil niet zien.
Omdat de 120Hz frequentie eigenlijk een variabele frequentie is, die aangpast wordt aan het soort content waar je naar kijkt, blijft het energieverbruik binnen de perken. In ieder geval draagt het display bij aan het gevoel van snelheid, zonder daarbij overmatig de batterij te belasten.
Ondanks het feit dat de beeldkwaliteit van Samsung's toptelefoons al meer dan prima was, zetten de Zuid-Koreanen ook hier een puntje op de ‘i'.
Galaxy S21 Ultra review: accuduur
We noemden nu al zo vaak de samenhang tussen andere onderdelen van de Galaxy S21 Ultra en het energieverbruik, dat we er maar gelijk op terug komen. Leiden al deze mooi uitgedachte, samenhangende optimalisaties inderdaad tot een betere accuduur?
Het antwoord is duidelijk. Los van de gebruikelijke disclaimer dat iedereen zijn of haar eigen, unieke gebruikspatronen heeft, is het antwoord een volmondig ‘ja'. De Galaxy S21 Ultra heeft een prima accuduur, zelfs als je ‘m gebruikt op 120Hz en 1440p scherminstellingen.
In het dagelijks leven moeten er gekke dingen gebeuren wil je niet het late einde van een lange drukke dag halen met enige reserve in de 5000 mAh grote batterij. De Exynos 2100 processor, de variabele schermfrequentie, en de niet-zo-kleine accu werken gewoon goed samen. Je zou bijna kunnen zeggen dat Samsung ook qua accuduur de puntjes op…. nou ja, je snapt ‘m.
Software
Zijn er dan geen onderdelen die deze rode draad onderbreken? Mja, toch wel. Al geruime tijd wijzen wij in onze reviews op het langzame uitdijen van Samsung's One UI interface. Toen Samsung de interface voor het eerst presenteerde, was er veel lof voor het design, het gebruiksgemak, en de overzichtelijkheid. Nu is er vooral véél.
Nu is het niet zo dat One UI 3.1 op de Galaxy S21 (Ultra) op deze punten – design, gemak – niet meer scoort. Maar sinds versie 1.0 zijn er wel heel veel extra opties, instellingen, en mogelijkheden bijgekomen. Dankzij de bruikbare menustructuur kun je op zich door de bomen het bos nog wel zien – maar wij zien ook dat meer en meer mensen zich niet eens meer in het bos wagen, omdat het zo groot is gegroeid.
We snappen het wel: meer opties zorgen voor meer mogelijkheden om een telefoon te laten doen wat jij wilt. Maar zelfs een simpele functie als Schermafbeelding heeft inmiddels zoveel opties en instellingen, dat je je er alleen als echte liefhebber nog mee wilt bezighouden. En die opties zitten dan nog niet eens in één enkel menu.
Wil jij zoveel mogelijk controle over de gebruiksomgeving? Dan heb je aan Android 11 en One UI 3.1 een goede op de Galaxy S21 modellen. En toch hopen wij dat Samsung in de toekomst weer eens een rondje gaat ‘snoeien in opties'. Dat gebeurde in het verleden eerder, en wat ons betreft mag het weer eens.
Los van de eindeloze hoeveelheid instellingen en opties, is en blijft One UI natuurlijk gewoon een complete, feature-rijke interface. Je kunt thema's downloaden, een Veilige Map inrichten, en je vingerafdrukken gebruiken om in te loggen in apps of op websites. Ook kun je twee versies van je favoriete berichtenapp gebruiken, je eigen telefoongebruik in de gaten houden – of dat van je kids, en de prestaties van games optimaliseren. Aan de rand van het scherm kun je weer Edge-panelen plaatsen, die extra functies direct toegankelijk maken. En: je kunt Google Discover standaard aan je startscherm toevoegen.
Dankzij de snelle hardware en hoge refresh rate is de bediening van de Galaxy S21 Ultra erg soepel. En de hoeveelheid handige functies maken het totaalplaatje compleet. Maar veel functies kunnen ook met minder instellingen gepaard gaan.
Ondersteuning
Snoeien of niet, op een ander software-gerelateerd vlak doet Samsung goede dingen momenteel. Eerder al schreven we over de Galaxy S21 updates die je kunt verwachten. Zo kun je erop rekenen dat je eind 2021 een upgrade naar Android 12 krijgt. In 2022 of 2023 volgt Android 13, en in 2024 Android 14.
Bovendien biedt Samsung inmiddels minstens vier jaar lang beveiligingsupdates – drie jaar maandelijks, tot begin 2024, en daarna per kwartaal. En zelfs na die periode biedt Samsung, indien nodig, vaak nog extra updates. Zo werd de Galaxy S6 eind 2020 nog bijgewerkt, vijfeneenhalf jaar na de verkoopstart begin 2015.
Tussendoor krijg je nieuwe features, bij upgrades van de One UI interface. Die zijn lang niet altijd verbonden aan Android upgrades namelijk. Al met al is Samsung – vooral bij haar topmodellen – erg actief op het gebied van softwareondersteuning. Dat was ooit minder, inmiddels doen de Zuid-Koreanen dit in feite gewoon goed.
Beveiliging
De genoemde updates hebben niet alleen te maken met features en functies, maar ook met de beveiliging. Maar hoe zit het met de praktische beveiliging van de Galaxy S21 Ultra?
Dit is nog zo'n ‘puntjes-op-de-i' onderdeel. De vingerafdruksensor in het display is nog steeds van het ultrasone type – maar nu 70% groter dan op de Galaxy S10 en Galaxy S20. Het voordeel is duidelijk merkbaar. Je zit er minder vaak naast, en de sensor kan dus bijna altijd meer informatie scannen. Het resultaat is eindelijk een in-display scanner die net zo fijn werkt als de ‘ouderwetse' scanners die niet onder het scherm zitten.
Uiteraard kun je ook weer/nog de gezichtsherkenning gebruiken. Die werkt snel, vrij nauwkeurig, maar is zoals je weet ook minder veilig. En met de verbeterde vingerscanner voor de meesten gewoon minder zinvol.
Nat en regenachtig: de dagelijkse praktijk, zogezegd
Galaxy S21 Ultra review: camera
Je zou zeggen dat we de belangrijkste verbeterpunten al gehad hebben. We bespraken hierboven design, prestaties, scherm, en accuduur, tenslotte. Toch moeten we het over het belangrijkste punt nog hebben, want op cameragebied had Samsung nog wat te bewijzen.
Zelfs het veelbesproken camera eiland van de Galaxy Note 20 Ultra verbleekt een beetje naast dat van de Galaxy S21 Ultra. En waar de camera's van de eerste nog bedekt zijn door een glasplaat(je), hebben de camera's van de laatste allemaal hun eigen afdekking.
V.l.n.r.: ultrawide, main, 3x zoom, 10x zoom (rij eronder is 100% crop van de foto erboven)
Noot bij de voorbeeldfoto's: omdat we de foto's voor deze review per se met de releasefirmware wilden maken – die pas op 27 januari beschikbaar kwam – hadden we te kampen met donker, regenachtig weer. Veel foto's zijn in de stromende regen gemaakt, wat een lichte waas over de zoomfoto's verklaart. Wij zullen de fotogalerij bij deze review nog bijwerken met foto's die onder betere weersomstandigheden zijn genomen. Wel geloven we dat ook deze foto's een aardige indruk kunnen geven van wat er zoal mogelijk is – ook als de omstandigheden qua weer en licht suboptimaal zijn. Misschien is het juist daarom een interessante testcase.
Wie een tijdje met de camera's van de Galaxy S21 Ultra speelt, merkt gelijk dat er geen focus-problemen zijn. De 108MP hoofdcamera lijkt meer licht te vangen dan ooit. Dat komt door softwareverbeteringen, want de sensor zelf is fysiek gezien vergelijkbaar met die in de Note 20 Ultra. Diezelfde softwareverbeteringen zorgen ook voor minder ruis. De enige ‘klacht' die we hier nog hebben, is dat de automatische Focus verbeteren functie heel soms de mist in gaat
Minstens net zo prettig zijn de verbeteringen aan de 12MP groothoekcamera, die nu voorzien is van autofocus. Deze focus werkt prima, en kan op voorwerpen focussen die heel dichtbij zijn. Hoewel de Galaxy S21 Ultra dus géén macrocamera heeft, kun je nu de groothoeklens expliciet voor dit doel gebruiken.
Dual zoom: geen gimmick
Niet minder flexibiliteit heb je op zoom-gebied. De 3x optische zoomlens is uitermate geschikt voor de meeste alledaagse toepassingen, waarbij je gewoon een object wat dichterbij wilt halen. In het donker werkt dit minder, maar toch blijft deze camera verrassend lang functioneel, ondanks het kleinere diafragma.
V.l.n.r.: main, 3x zoom, 10x zoom
Wil je echt creatief-met-zoom worden, dan is er ook nog de 10x optische zoomlens. Je moet hier geen low-light wonderen verwachten, maar dankzij deze lens presteert de Galaxy S21 Ultra ook bij hogere zoomfactoren prima. Het toestel legt meer details vast dan, bijvoorbeeld, de S20 Ultra, en doet dat bovendien met wat minder kunstmatige bewerking.
Begrijp ons niet verkeerd: 100x Space Zoom was en is een overbodige gimmick. Maar ook boven de 10x zoom kun je vaak hele aardige foto's maken, die – ondanks de niet zo hoge 10 MP resolutie van de sensors – scherp genoeg zijn.
V.l.n.r.: groothoeklens close-up 2x, main, 3x zoom, 10x zoom
De Galaxy S20 Ultra gaf al een glimp van wat er mogelijk is met dit soort zoomlenzen. Maar bij dat toestel moet je zelf veel meer moeite doen om eruit te halen wat er in zit. De Note 20 Ultra was een stap in de goede richting, door de betere focus, maar helaas zonder de hogere zoomfactoren. Nu, met de Galaxy S21 Ultra past de puzzel eindelijk goed in elkaar. Ook hier heeft Samsung de puntjes op de… ja oké.
Camera details
Los van de camera's en de kwaliteit van de opnames, kun je op de Galaxy S21 nu 4K video op 60 frames er seconde vastleggen – met iedere camera. Geinig is de 8K Video snap functie. Als sinds de komst van 4K video op de Galaxy Note 3 (2014) gebruiken we dit snufje om foto's uit video-opnames te halen. En nu heeft Samsung eindelijk een officiële feature gemaakt van de optie die in feite al jaren aanwezig was.
Nachtfoto's: main, 3x, 10x
Op de Galaxy S21 Ultra heeft Samsung de Enkele opname stand gewoon maar de Engelse naam gegeven: Single take. De Director's view functie moet je proberen – en daarna misschien ook weer vergeten. Ook valt het op dat Scène optimalisatie bij weinig licht sterk verbeterd is. In de meeste gevallen maakt het toestel zo prima nachtfoto's. De speciale Nacht stand is trouwens ook sneller dan we van eerdere Samsung telefoons gewend zijn, maar voegt soms teveel kleur toe zodat het resultaat wat onnatuurlijk lijkt – een probleem dat Scène optimalisatie minder heeft.
Links: Scène optimalisatie. Rechts: de aparte Nacht modus
En dan is er ook nog de optie om objecten uit een foto te verwijderen. De kwaliteit ervan is omgekeerd evenredig met de afmetingen van het te verwijderen object. Geinig? Zeker. Handig? Dat moet blijken.
Uiteindelijk is de camera de allergrootste punt die Samsung bij de Galaxy S21 Ultra op de ‘i' spijkert. De hoofdcamera en groothoeklens zijn nu zoals ze altijd al hadden moeten zijn: snel, scherp, betrouwbaar, en met een uitstekend dynamisch bereik. De 3x zoomcamera is in het dagelijks leven meestal het nuttigst. De 10x zoom, echter, werkt ook prima en biedt heel andere mogelijkheden, zeker als je nog niet eerder zo'n soort camera op je telefoon had.
Front camera, v.l.n.r.: in de stromende regen, 100% crop, 's nachts met scherm als flits
En verder…
Tijdens het schrijven van onze Galaxy S21 Ultra review bleek het toestel ook als telefoon betrouwbaar. Ontvangst is probleemloos, maar we waren dan ook niet in gebieden met matige dekking. Gesprekskwaliteit is prima – al dan niet via de speaker of Bluetooth oortjes zoals de nieuwe Galaxy Buds Pro.
Je kunt twee simkaarten in het toestel stoppen, in een tray waarin ze boven elkaar gestapeld worden. In deze tray is geen plaats voor een geheugenkaart. Ook ondersteunt de S21 Ultra natuurlijk eSIM-abonnementen. Als je een eSIM hebt, dan vervalt de mogelijkheid de tweede fysieke simkaart te gebruiken.
Overigens: zoals we eerder al aanstipten moet je oppassen bij het eruit ‘prikken' van de simtray. Als je niet goed oplet zit je in het gaatje voor de microfoon te porren met je SIM-verwijdertool, met mogelijk vervelende gevolgen. Een folie op het toestel waarschuwt hier voor, maar eerlijk is eerlijk: heel duidelijk is dat niet. Let er dus echt even op dat je in het gaat binnen de rand van de simtray prikt.
Verder kan het geluid via de stereospeakers door de beugel, en er zijn geen meevibrerende delen van de behuizing. Dat de behuizing IP68 waterbestendig is, geldt inmiddels als standaard – maar je kunt het maar weten. Natuurlijk is er de mogelijkheid het toestel draadloos op te laden, en je kunt andere gadgets draadloos opladen vanaf de Galaxy S21 Ultra – Wireless Powershare is van de partij.
En dan zijn er nog de dingen die er niet zijn. Want die zijn dit keer toch echt de moeite van het opsommen waard – ook al heb je er vast elders al over gelezen. De Galaxy S21 Ultra komt niet met een oplader, noch met een koptelefoon, en plaats voor een geheugenkaart is er dus ook niet. Al deze ontbrekende items en mogelijkheden spreken voor zich – voor de een zit er een dealbreker tussen, voor de ander boeit het weinig. Maar wie hoopt dat de S21 Ultra álles heeft: nee, helaas. Veel, maar toch niet alles.
…de S Pen
Wat het toestel dan weer wel heeft, is de mogelijkheid om een S Pen te gebruiken. Je kunt de speciale S Pen voor de Galaxy S21 Ultra aanschaffen, of een S Pen van een Note-telefoon gebruiken. We zullen dit aspect binnenkort in een aparte review bespreken. Als doorgewinterd Note-gebruiker is dit helaas toch geen volwaardig alternatief. Maar als je nooit eerder een Note had, dan is het misschien wel een geinige toevoeging. Een van de tofste Note-functies, Notitie scherm uit, is ook op de S21 Ultra beschikbaar, bijvoorbeeld. Daarmee kun je op het uitgeschakelde scherm schrijven alsof het toestel een notitieboekje is.
Voor nu houden we het erop dat de S Pen een leuke toevoeging is, mits je niet verwacht dat de combinatie je Note vervangt qua stylus-mogelijkheden.
Galaxy S21 Ultra review: conclusies
We hopen dat de Grote Lijnen van deze Galaxy S21 Ultra review inmiddels wel duidelijk zijn. Samsung heeft goed nagedacht, en veel belangrijke punten flink verbeterd. De S21 Ultra is een telefoon waarvan de verschillende delen mooi in balans zijn. De nieuwe processor is snel, maar vooral beter geoptimaliseerd. Het scherm idem dito, waardoor de Galaxy S21 Ultra in de dagelijks leven een uitstekende accuduur heeft.
Ook over de camera's heeft Samsung goed nagedacht. Ze doen allemaal precies wat ze moeten doen, en ze doen dat prima. De Galaxy S21 Ultra is de telefoon met verreweg de meest flexibele camera-setup. Van heel dichtbij tot erg ver weg, en alles er tussenin: voor alles is een modus, een lens, een mogelijkheid om het mooi vast te leggen. Maar vooral zijn er geen opvallende zwakke punten – hooguit wat gekke wispelturigheden, zoals de Focus verbeteren functie, die niet altijd precies doet wat je ervan hoopt.
Uiteindelijk is het vooral het totaalplaatje wat de Galaxy S21 Ultra tot een erg aantrekkelijk telefoon maakt. Ja, hij is duur. Maar daarvoor krijg je dan ook een design wat precies dat uitstraalt. En een accuduur die daarbij past, multi-functionele camera's die nagenoeg geen steken laten vallen, en supercomplete software. Oké, bij dit laatste punt had Samsung moeten snoeien in de overweldigende hoeveelheid opties en instellingen.
De grootste minpunten van de Galaxy S21 Ultra zit vooral niet in de doos. Het niet meeleveren van een oplader is er een van. We snappen dat iedereen wel een oplader of wat heeft liggen, thuis. Maar de meeste Galaxy S21 gebruik(st)ers komen van een toestel van de Galaxy S10-generatie, of ouder, en hebben vaak dus geen 25 Watt snelladers op voorraad. Dat is gewoon een gemis, ook al koop je er los eentje voor een paar tientjes.
Samen met de ontbrekende koptelefoon is duidelijk waarom de S21 Ultra wat goedkoper is dan de S20 Ultra. Maar minder krijgen voor minder geld is…. eigenlijk gewoon niet goedkoper.
Toch neemt dat niet weg dat de Galaxy S21 Ultra op veel vlakken waar maakt wat Samsung eerder beloofde. Zelfs de vingerafdruksensor is nu geen compromis meer, maar een functioneel onderdeel van een gesmeerd geheel. Samsung zet met dit toestel een paar hele grote punten definitief op de ‘i'.
Aanbiedingen
Vanaf nu ligt de Galaxy S21 Ultra, net als de andere Galaxy S21 modellen in de Nederlandse winkels. De uitvoering met 128GB heeft een adviesprijs van €1249, voor de 256GB uitvoering betaal je €1299. Er is ook een variant met 512GB opslag en 16GB RAM, voor €1429.
De beste Galaxy S21 aanbiedingen voor een los toestel vind je op dit moment nog bij Samsung zelf. Dat is de enige winkel waar de S21 Ultra in vijf kleuren verkrijgbaar is: zwart, zilver, grijs, blauw, en bruin. Check daarvoor de bestelopties in Samsung's eigen shop. Je kunt ook de scherpste deals voor de Galaxy S21 Ultra met abonnement vergelijken.
Peter says
Kleine correctie: er is maar een luidspreker aanwezig, dus er is geen sprake van stereogeluid uit dectelefoon zelf…
Michel Groenheijde says
Jawel hoor 🙂 Check https://youtu.be/MkObqRUvpRY
Marnix says
Mijn oude telefoon was een S9 plus. Een “upgrade” gedaan naar de S21 Ultra. Alle mooie beloftes en specs ten spijt moet wederom concluderen dat weinig nieuws te beleven valt. Het geld niet waard. Zeker niet met de goedkope Exynos chip. Batterijduur is redelijk, Maar die was ook altijd goed van de S9 plus. De Samsung marketing laat het lijken dat je heel wat krijgt.
Jolanda says
Na een update van mijn S21 Ultra kan ik het porteteffect van een foto niet meer wijzigen. Wie weet of dit nog weer te herstellen is?
Ik heb deze telefoon speciaal gekocht voor de geweldige camera.