Het is 2020, veel dingen lopen anders dan gedacht, en Samsung denkt: ‘Weet je wat? We doen gewoon nóg een telefoon met Ultra in de naam.' In onze Samsung Galaxy Note 20 Ultra review lees je over dit ultra high end toestel, dat zich moet redden tussen de waanzin van het jaar, en de ambitie er toch iets van te maken.
Hieronder kun je lezen hoe de Galaxy Note 20 Ultra een paar rare steken laat vallen, maar aan het einde van de rit – volgens ons, Note-gebruikers van het eerste uur – toch Samsung's beste telefoon ooit is. Dat laatste komt vooral door:
- het grote, fantastische AMOLED scherm
- het design dat bij het prijskaartje past
- de accuduur die weliswaar niet uitblinkt, maar toch prima is
- de 108 megapixel hoofdcamera, die is beter dan op de Galaxy S20 Ultra
- de S Pen
- en de nu al beloofde drie Android upgrades
Maar waar zijn dan die gevallen steken? Nu ja, hier:
- de zoom camera is niet ideaal voor hoge zoomfactoren (niet zoals de S20 Ultra)
- de bezels zijn zo dun dat hij zonder case niet hanteerbaar is
- er is geen ondersteuning voor 45 Watt snelladen
- de processor is snel, maar geen toonbeeld van optimalisatie
Zoals wel vaker bij reviews van Note-telefoons, duikt de vraag op of we de hoge prijs nog als nadeel moeten noemen. Samsung weet dat de prijs hoog is, wij weten het, jij weet het. Niemand koopt de Note 20 Ultra per ongeluk. Wat je dan krijgt: een telefoon die zelfs de S20 Ultra doet aanvoelen als een mid-range telefoon. Een S Pen die schrijft als een pen op papier. Het mooiste scherm dat Samsung ooit maakte. Ja, en een accuduur die vergelijkbaar is met die van de S20 Ultra, ondanks de kleinere batterij.
Alles bij elkaar opgeteld is de Galaxy Note 20 Ultra toch echt Samsung's beste telefoon ooit, ook al is hij bestemd voor een kleine niche van de markt. Want een telefoon-voor-de-massa is hij domweg niet. Ook niet anno 2020. Wil je alle ins en outs weten? Lees dan verder, voor de uitgebreide Samsung Galaxy Note 20 Ultra review!
Samsung Galaxy Note 20 Ultra review
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: na de Galaxy S20 Ultra, wekt de toevoeging van het woordje ‘Ultra' verwachtingen. Zeker als er – in tegenstelling tot de Galaxy S20-serie – geen plus-variant is. Gewoon of ultra, meer smaken zijn er niet. Juist door de naam ontstaat ook verwarring. Want bij de S20 Ultra slaat het woordje grotendeels op de camera. Echter, bij de Note 20 Ultra betekent het woordje tenminste voor deel toch echt iets anders. En daar kom je al snel achter.
Design
Was de camerabult van de S20 Ultra nog een beetje functioneel, bij de Galaxy Note 20 Ultra heeft Samsung's ‘m tot design-statement verheven. Het toestel is namelijk behoorlijk dun, en heeft dus een flinke bult nodig om toch plaats te bieden aan de opgevouwen zoomlens. De brede rand – van metaal – sluit goed aan bij het frame van de rest van de telefoon.
Veel meer dan de S20-serie voelt de Note 20 Ultra ‘duur' aan. Dat effect treedt op bij de mat-koperen uitvoering, maar net zo goed bij ons witte exemplaar (die in deze kleur in Nederland helaas nog niet leverbaar is). Bovendien: de bezels zijn ten opzichte van eerdere top-Galaxys nog iets verder afgeschaafd. Samen met de afgeronde edges, de rechtere hoeken, en de kleine frontcamera, is het visuele effect indrukwekkend.
Galaxy Note 20 Ultra (samen met de S20 Ultra en de Note 10+)
Dat je daarbij een praktische prijs betaalt is ook duidelijk. Vorig jaar klaagden we in onze Galaxy Note 10 review al dat de bezels te dun waren geworden om ‘m zonder case te gebruiken. Bij de Note 20 Ultra is dit nog een stukje erger. Als je ‘m niet in een beschermhoes zijn onbedoelde aanrakingen niet te vermijden. We snappen dat er bijna niemand is die een toestel met dit prijskaartje zonder enige bescherming gebruikt. Maar door de dunne randen heb je niet eens de keuze. En Corning's Gorilla Glass ‘Victus' maakt weliswaar zijn debuut in de Note 20 Ultra, maar zo heel veel sterker is dat nu ook weer niet.
In hoeverre de camera op zijn eigen manier nog gevaar loopt zal in de loop van de tijd moeten blijken. Helemaal gerust zijn we er niet op. In ieder zorgt hij ervoor dat je het toestel zonder hoes niet plat kunt neerleggen. Maar zoals het hoort bij een echt design-statement: je hebt er maar mee te dealen. Toch weer die beschermhoes.
Na maanden met de S20 Ultra bekruipt ons nu met de Note 20 Ultra het gevoel: de naam Ultra slaat minstens net zoveel op het design, als op de camera zelf. De ene Ultra is dus de andere niet. Dat blijkt ook als we dieper in het toestel duiken.
Beeldscherm
Een ander onderdeel waar Samsung ongevraagd verder aan geschaafd heeft is het 6,9 inch scherm. Niet dat er met het scherm van de Galaxy S20 veel mis was, maar het kon beter. Hoe dan? Helderder. Energiezuiniger. Als enige Galaxy op dit moment heeft de Note 20 Ultra een scherm met een variabele verversingsfrequentie, die maximaal 120 Hz is. Het lijkt erop dat deze automatische optimalisatie goed werkt. Het toestel voelt heel soepel als ‘ie heel soepel moet voelen, maar schakelt ongemerkt ook juist naar lagere frequenties om energie te sparen.
Veel hoeven we hier niet te schrijven over kleurweergave, kijkhoeken en contrasten. Al deze punten zijn stuk voor stuk fantastisch. Het scherm van de Galaxy Note 20 Ultra bedekt ongeveer 92% van de voorkant, en bepaalt dus geheel wat je ziet als je het toestel gebruikt.
Als we dan toch een nadeel moeten noemen kunnen we het veelbesproken punt erbij halen dat je geen 120 Hz frequentie kunt gebruiken met de hoge WQHD schermresolutie. Je kunt het er mee oneens zijn – keuzevrijheid is een belangrijk goed, tenslotte – maar met de combinatie van de variabele 120 Hz frequentie en de FHD+ resolutie is echt niets mis.
Prestaties
Nee, dan fronsen we liever nog eens met de blog-o-sfeer mee als Samsung haar eigen Exynos 990 processor weer eens net niet helemaal optimaal optimaliseert. Net als in de Galaxy S20-serie gebruikt Samsung ook in de Galaxy Note 20 toestellen weer verschillende processoren in verschillende delen van de wereld. ‘Wij' hebben die met de Exynos 990 chip, de Amerikanen (onder andere) hebben ‘m met Qualcomm's Snapdragon 865+, die beter scoort in benchmarktests. Let wel: dat de laatste wat sneller is, wil niet zeggen dat de eerste langzaam is.
De Galaxy Note 20 Ultra voelt in het dagelijks namelijk erg vlot aan. De variabele verversingsfrequentie van het scherm levert ook hier voordelen op. De Galaxy S20 draait constant op 120 Hz. Daardoor loopt bij de niet-zo-geoptimaliseerde Exynos 990 processor sneller tegen zijn temperatuurlimiet aan. De Note 20 Ultra doet dit een stuk minder, doordat hij niet continue op 120 Hz moet draaien. Bovendien laat Samsung de chip zelf in de Note 20 Ultra ook wat warmer worden, zodat je minder snel tegen prestatiebeperkingen aanloopt.
Wat we willen zeggen: voor zover de Galaxy S20 serie al tegen de beperkingen van de Exynos 990 chip aanloopt, de Note 20 Ultra doet dat minder. Simpel gezegd is de processor ongewijzigd, maar door andere aanpassingen breit Samsung er toch een mouw aan. En voor de duidelijkheid: als je gewend bent aan de Note 10, Galaxy S10 of ouder, dan is de Note 20 Ultra sowieso een flinke stap vooruit op dit vlak.
Software en updates
De hardware moet uiteindelijk vooral voor één ding zorgen: prettig draaiende software. En daar heb je op de Galaxy Note 20 Ultra dankzij Android 10 en Samsung's eigen One UI heel wat van aan boord. One UI 2.5 voegt aan het Android OS nog een aantal handige features aan toe. Samsung's eigen interface is in de afgelopen versies langzaam weer aan het uitdijen geslagen. Dat alle handige standaard apps er zijn is best, maar het aantal extra snufjes, instellingen, en aanpassingsmogelijkheden neemt bij iedere versie verder toe. Dat hoeft, wat ons betreft, echt niet.
Uiteindelijk is het altijd weer een beperkte set functies die je wel – of jij misschien ook niet – gebruikt. Samsung Pass, Notes, Veilige Map, Apparaatonderhoud, de in de Galerij ingebouwde cloudsynchronisatie, alles is er, alles is volwassen en werkt zoals het moet. Je kunt video's maken van wat je op het scherm doet, er is een stand voor de kinderen, en je kunt zelfs ouderlijk toezicht instellen als je je peperdure telefoon toch maar aan je jonge kroost geeft.
De mogelijkheid om thema's en pictogrammen in te stellen is er, net als nog tientallen meer of minder subtiele opties. Je kunt verschillende soorten gebaren kiezen voor de bediening, wel of geen navigatiebalk tonen, er is een eenvoudige stand, een overbodig Samsung Daily scherm, een niet Nederlandse sprekende Bixby, en zo voort, en zo voort.
Pas bij het thema updates wordt het langzaam interessanter. Tegelijk met de Galaxy Note 20 lanceerde Samsung namelijk een uitbreiding van haar updatebeleid. Niet alleen krijgt het toestel minstens drie jaar maandelijks beveiligingsupdates, en in het vierde jaar nog ieder kwartaal. Samsung zal de Note 20 Ultra eind 2020, begin 2021 bijwerken naar Android 11. Een jaar later volgt dan Android 12, en nog een jaar later – begin 2023 inmiddels – komt ook nog Android 13. Het werd tijd dat Samsung haar jaren oude updatebeleid van een upgrade voorzag, en de Note 20 Ultra is een van de telefoons die ervan profiteert.
Simpel gezegd biedt de Note 20 Ultra een mooi update- en upgrade-programma. De software zelf is compleet, of beter: overcompleet. De Zuid-Koreanen mogen van ons wel weer eens wat snoeien in de niet-zo-zinvolle opties en instellingen.
Galaxy Note 20 Ultra review: camera
Jaja, genoeg over de software. Want inderdaad, de camera van de Galaxy Note 20 Ultra is vermoedelijk voor velen interessanter. Maar voor we erin duiken moet je weten: nee, dit is niet dezelfde cameramodule als in de Galaxy S20 Ultra. Sommige punten zijn beter, andere niet.
Een duidelijke verbetering is de 108 megapixel hoofdcamera. Hoewel de sensor in beide toestellen exact dezelfde is, werkte Samsung het belangrijkste nadeel – het gebrek aan dual pixel autofocus – weg door de toevoeging van de laser focus. De Note 20 Ultra stelt veel sneller en beter scherp dan de S20 Ultra. En als je foto's maakt op de volle 108 megapixel resolutie leg je daardoor ook meer details vast. Bij weinig licht profiteer je ook van de betere autofocus – meestal konden we zonder de Nacht-stand ook goed uit de voeten.
108 MP foto's (boven: resized, onder: 100% crop, originele 108 MP foto's vind je HIER)
Samsung lijkt de kunstmatige ‘optimalisatie' wat te hebben teruggeschroefd, waardoor foto's er – ten opzichte van de S20 modellen – natuurlijker uitzien als je ver inzoomt. Het is nog steeds niet de sterkste kant van de Zuid-Koreanen, maar kennelijk wordt er achter de schermen wel geprobeerd te verbeteren.
Daar tegenover staat dat de zoomlens een resolutie heeft van ‘maar' 12 MP. Waar de S20 Ultra dankzij de 48 MP sensor voorbij de 4x optische zoom ook digitaal kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies, kan de Note 20 Ultra dat niet. Bij alle zoomfactoren hoger dan 5x – de grens van de periscooplens van de Note – begint er kwaliteitsverlies op te treden. Vooral op 10x of hoger is dit goed te zien, al kun je tot 20x soms toch heel aardige foto's maken. De 50x zoom is net zo'n gimmick als de 100x zoom op de S20 Ultra.
De groothoeklens is een veilige keuze: een 12 MP lens. Maar wel een goede. Samsung heeft de afstemming van belichting en kleuren van de verschillende camera's nog steeds goed op orde. Je foto's zien er hetzelfde uit, ongeacht met welke camera je ze maakt. Bovendien heeft Samsung het dynamisch bereik van haar camera's weer dik voor elkaar. Luchten zijn niet overbelicht, zelfs als je nog kunt zien wat er in de schaduwen gebeurt. Dat geldt voor video's net zo als voor foto's.
De frontcamera heeft dezelfde, veilige 12 MP resolutie. Verrassend genoeg maakt deze meestal scherpere foto's dan de 40 MP frontcamera van de S20 Ultra. Minder kunstmatige ‘smoothing' en een doorontwikkelde sensor doen hun werk.
Overigens lijden ook de camera's inmiddels een beetje onder de stortvloed aan opties. Er is er altijd wel eentje die specifiek jij supertof vindt (120 fps video op FHD?) maar er zijn er ook tien die je amper zult gebruiken (1:1, volledige scherm, de nacht-stand van de Hyperlapse modus, minstens een van de twee slow-motion standen – je snapt het punt). Tof om mee te spelen zijn de Professionele Video stand, de Pro stand voor foto's, en de Enkele opname modus. Uiteindelijk gebruik je meestal toch gewoon de normale, automatische modus.
Selfies in de zon, v.l.n.r: front camera, front camera met Live focus, en main camera met de S Pen als sluiter
De Galaxy Note 20 Ultra bedreigt niet de ‘Koning Zoom' status van de S20 Ultra. Op dit vlak is de Note simpelweg bescheidener, de S20 Ultra beter. Maar de betere focus maakt de hoofdcamera in het dagelijks leven beter hanteerbaar. Hoewel we dus niet zullen schrijven dat de Note 20 Ultra Samsung's beste telefooncamera is, zal hij dat voor velen wel degelijk zijn.
S Pen
Nog zo'n gebied waar de gevolgen van de ‘feature creep' voelbaar zijn, is de S Pen stylus. Opnieuw voegt Samsung nieuwe functies toe waar je met het pennetje gebruikt van kunt maken. Navigeren door met de S Pen in de lucht te zwaaien deden we met de Galaxy Note 10 al niet, en met de Note 20 zijn er nóg meer opties die we negeren. Het Air Command menu is de laatste jaren gegroeid van ‘kijk, dit zijn de handigste items' naar ‘kijk, dit is een waslijst'.
En dat terwijl de S Pen juist goed is als je ‘m gewoon als pen gebruikt. Op de Galaxy Note 20 Ultra heeft hij een latency van maar 9 milliseconden. In combinatie met het 120 Hz scherm is dit de meest natuurlijk schrijvende/tekenende Note ooit. De Note 10 deed dit al erg goed, maar de Note 20 Ultra doet het beter.
En daarmee weet je wat ons betreft eigenlijk het belangrijkste wat je over het pennetje moet weten. Een Note is een telefoon waaruit je een stylus haalt, notities maakt zonder ‘m verder aan te hoeven zetten of apps te starten, en ‘m weer terug stopt zonder je andere bezigheden te onderbreken. Nog niet eerder was deze ‘kerncompetentie' zo goed. Wel was het in het begin even wennen dat het pennetje nu links in het toestel zit, en niet langer rechts.
Natuurlijk zijn snufjes als Live bericht nog steeds leuk. Ook de mogelijkheid om de sluitertoets van de camera met je S Pen te bedienen kan waardevol zijn. De meeste andere snufjes zul je vermoedelijk uitproberen, tof vinden, en daarna vergeten. Dat was op eerdere Note-telefoons zo, en op de Note 20 niet anders.
Galaxy Note 20 Ultra review: batterij
De batterij van de Galaxy Note 20 Ultra is groter dan die van de Note 10 Plus. Een klein beetje (200 mAh) groter. Maar anno 2020 steek je met een capaciteit van 4500 mAh niet boven het maaiveld uit. In het dagelijks leven is het toestel qua accuduur toch vergelijkbaar met de S20 Ultra en zijn 5000 mAh batterij. Vermoedelijk doet de variabele schermfrequentie hier zijn energiebesparende werk, op een manier die goed past bij ons eigen gebruikspatroon (weinig games spelen).
Toch is het gek: in Samsung's mid-range segment koop je inmiddels telefoons die zonder morren twee dagen doen met een acculading. Maar voor €1000 meer zit dit er nog steeds niet in. Uiteraard kom je je zware werkdag met de Galaxy Note 20 Ultra zonder problemen door. Maar het is en blijft een telefoon met een ‘eendags acculading'. Of je hebt gewoon weinig met smartphones, en dan lukt langer ook. Maar waarom zou je dan dit toestel kopen?
Opladen van nul tot honderd doe je met de 25 Watt oplader in ruim een uur. Ondersteuning voor hogere vermogens ontbreekt – Samsung's eigen 45 Watt snellader laadt ‘m niet op met 45 Watt. Net als de beperking dat je geen 120 Hz refresh rate kunt gebruiken op de maximale resolutie, is dit een zuiver praktische beslissing van Samsung's kant. Het is beter voor de accu om op een slimme manier – USB PD 3.0 – met een 25 Watt lader op te laden. Maar we begrijpen het als iemand graag zelf de keuze had gehad.
Kort samengevat, is duidelijk dat de Galaxy Note 20 Ultra een prima accuduur heeft, waar je je dag altijd wel mee doorkomt. Records breek je er niet mee, dat is ook duidelijk. Maar in combinatie met het redelijke snelle laden is het totaal pakket zodanig praktisch, dat er niet veel te klagen overblijft – op het ontbreken van de ondersteuning voor 45 Watt laden na.
Verder nog iets?
We hebben het premium design van de Galaxy Note 20 Ultra besproken, en het fantastische scherm benoemd. Je weet dat de Exynos 990 processor niet optimaal is, maar praktisch gezien beter is dan in de Galaxy S20. Dat de software compleet is, inclusief teveel opties en instellingen. Dat je profiteert van Samsung's nieuwe upgradebeleid, en dat de camera niet zo wild inzoomt als die van de S20 Ultra – maar wel beter scherp stelt, betrouwbaarder is, en dus handiger in het dagelijks gebruik.
Natuurlijk zijn er nog meer puntjes die we kunnen aanstippen. De ultrasone vingerafdruksensor in het scherm doet zijn werk prima. Samsung heeft veel vooruitgang geboekt sinds de eerste generatie van deze sensoren zijn debuut beleefde in de Galaxy S10-serie. Gezichtsherkenning werkt ook vlot, maar is om fundamentele redenen – want geheel op de frontcamera gebaseerd – nog steeds niet zo veilig.
Zoals iedere recente toptelefoon van Samsung kun je twee simkaarten kwijt in de Galaxy Note 20 Ultra. Je kunt ook een eSim toevoegen. Gebruik je twee fysieke simkaarten, dan is er geen plaats meer voor een geheugenkaart. Is 256GB opslag niet genoeg? Dan moet je óf de 512GB versie kopen, of tevreden zijn met één fysieke simkaart. Overigens: van de 256GB is zo'n 226GB daadwerkelijk beschikbaar voor de gebruik(st)er.
Ook niet anders dan bij alle recente toptoestellen is de IP68-certificatie. Echt waterdicht kun je ‘m niet noemen, maar de Galaxy Note 20 Ultra kan tegen een flinke plens. Natuurlijk is er geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Bij het toestel krijg je een USB-C koptelefoon van Samsung en AKG die helemaal niet slecht is, maar die je dus niet kunt gebruiken als je aan het opladen bent. Althans, niet zonder extra dongle. Een dongle om je 3,5 mm koptelefoon aan te sluiten zit niet standaard in de doos.
In onze tijd met het toestel hadden wij geen opvallend slechte of goede ontvangst. Telefoongesprekken zijn helder, maar: we waren ook nooit in gebieden waar netwerken niet goed dekkend zijn.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra review: conclusies
Op basis van al het bovenstaande, kun je nogal uiteenlopende conclusies trekken na het lezen van onze Galaxy Note 20 Ultra review. Laten we dus beginnen met de punten waarover iedereen het eens kan zijn. Mooi of niet, het design van het toestel doet erg hoogwaardig aan – veel meer dan de Galaxy S20-serie. Meer ook dan de Note 10 modellen van 2019. Gevoelsmatig is dit hét Samsung topmodel van 2020 – dé Ultra, zogezegd. Samen met het enorme AMOLED scherm is het visuele totaalplaatje wat ons betreft het beste dat de Zuid-Koreanen ooit bouwden. Dat die dunne schermranden hun eigen nadeel meebrengen is een bezwaar – maar eentje die verdwijnt zodra je ‘m in een hoes stopt.
Dat je nu al weet dat je de komende drie grote Android versies zult krijgen is fijn, en bovendien was de S Pen – en daarmee de kern van de ‘Note-ervaring' – nog nooit zo goed. De camera doet wat je ervan mag verwachten, en streeft op onderdelen die van de S20 Ultra voorbij. Hij focust beter en sneller, en tovert veel meer details uit de 108 MP sensor.
Meer discussie kan ontstaan over de Exynos processor. Praktisch gezien hadden wij in onze tijd met het toestel over de snelheid niets te klagen. De Galaxy Note 20 Ultra voelt heel soepel en snel aan. Echter, niet iedereen zal voor €1300 genoegen nemen met ‘niets te klagen'. Wie op álle fronten de hoogste benchmarks én de meeste keuze zoekt, mist misschien ook de 45 Watt snellaad-optie, of de mogelijkheid om 120 Hz op de hoogste resolutie te gebruiken.
Wat betreft de software en interface doet de Note 20 Ultra bij ons wel wat bellen rinkelen. Er zijn zo veel opties, instellingen, variaties, en mogelijkheden – voor de telefoon zelf, de S Pen, de camera – dat je een behoorlijke nerd moet zijn om dit echt te waarderen. Voor een groot deel van de gebruik(st)ers is het misschien teveel.
En dan komen we toch weer terug bij de camera. Want de naam ‘Ultra' is sinds begin dit jaar toch vooral ook geassocieerd met de Space Zoom-camera van de Galaxy S20 Ultra. Juist op zoomgebied is de Note 20 Ultra veel conservatiever. Natuurlijk, als je overstapt van een oudere Note is de sprong naar 5x optische zoom altijd een fikse vooruitgang. De Note 20 Ultra is dus niet op alle fronten dé beste Samsung telefooncamera. Wie creatief met hogere zoomfactoren wil spelen heeft aan de S20 Ultra een betere keuze.
In deze zware tijden voor de telefoonmarkt lanceert Samsung dus haar beste Galaxy ooit. In hoeverre dit het bedrijf zelf zal helpen is de vraag. Note-telefoons zijn door hun prijs en features uiteindelijk altijd niche-telefoons. Dat is bij de €1299 kostende Galaxy Note 20 Ultra niet anders. Wil je het mooiste stukje hardware dat Samsung ooit produceerde (zonder een foldable te zijn)? Is de prijs voor jou geen probleem? Snap je de charme van een stylus? Dan zit je met de Note 20 Ultra precies goed, en heb je bovendien een indrukwekkende camera in handen.
Aanbiedingen
De Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra zijn vanaf nu direct leverbaar in Nederland. Wil jij jouw toestel direct bij Samsung zelf kopen? Check dan de bestelmogelijkheden en aanbiedingen in Samsung's eigen shop. Je kunt uitgebreid de prijzen voor een Galaxy Note 20 Ultra met abonnement vergelijken.
Geef een reactie