Dit keer geen snelle review van de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus. Nee, we hebben de tijd genomen. Hoe houden de eigenschappen van de nieuwste Galaxy Note-generatie zich na langere tijd? Wat is gimmick, welke functies en eigenschappen zijn echt goed? Lees verder en je komt er ook achter wat we vinden van Android 10 op de Note 10.
De pluspunten Galaxy Note 10 (Plus) in het dagelijks leven zijn:
- het design is oogstrelend
- de camera is Samsung's beste allround camera met een goed dynamisch bereik
- aan supersnel laden raak je supersnel gewend (en wilt niet meer anders)
- de S Pen blijft een unieke én handige tool
- en Android 10 maakt de interface nog wat gestroomlijnder
De minpunten:
- de minimale bezels, die een beschermhoes noodzakelijk maken voor een comfortabele bediening
- de 'trade-off' van de verdwenen koptelefoonaansluiting voor iets meer accu is niet voor iedereen zinvol
- er gebeurt zo weinig met de ToF-sensor van de Note 10 Plus
Dat zijn de voor ons belangrijkste conclusies na maanden intensief gebruik. Voor (veel) meer achtergronden en ervaringen volgt nu de uitgebreide review.
Samsung Galaxy Note 10 review
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, met een van de beste én slechtste eigenschappen van de Galaxy Note 10 – en vooral de Note 10 Plus. Na jaren van smartphones met groeiende schermen en krimpende randen bereikt Samsung met de Note 10 wat ons betreft een wankel punt.
Design
Visueel is het design van de Note 10 behoorlijk indrukwekkend. Zelfs in vergelijking met de Galaxy S10-serie lijken de bezels van de Note 10 opvallend smal. Het effect is en blijft futuristisch, ongeacht wat je van de noodzaak van een camera-gat vindt. Met een screen-to-body ratio van rond de 92 procent is de Note 10 Plus nagenoeg helemaal scherm. Terugdenkend aan de eerste smartphone-generaties is dit nogal een technische prestatie, zeker als je bedenkt dat het scherm niet plat is, maar aan beide zijkanten gebogen afloopt. Mooi? Nou en of!
Maar, zo horen we je denken, hoe zit het dan met de slechtste eigenschap van de Note 10? Nu ja, met deze toestellen blijft er nog maar erg weinig over om vast te houden. Uiteraard is de software in staat om sommige onbedoelde aanrakingen te herkennen en te negeren, maar het zijn er gewoon te veel. Te vaak gebeurt er iets onverwachts omdat we per ongeluk toch een handpalm ergens op de rand van het scherm hadden liggen. Zelfs de onderrand is inmiddels zo dun dat je daar niet meer automatisch ‘veilig’ beet kunt pakken.
Erg weinig bezel: zonder beschermhoes raak je al snel het scherm aan
Er is natuurlijk één reddende factor, die alles weer een beetje terug in perspectief duwt. Je moet wel een flinke thrillseeker zijn om je telefoon van €1000 zonder enige vorm van beschermhoes te gebruiken. Verreweg de meesten stoppen ‘m toch in de een of andere wallet, cover, of tenminste siliconenhoes. En daarmee wordt het probleem van de te dunne bezels grotendeels weer tenietgedaan, want met een hoes groeien de randen weer tot hanteerbare dikte.
Je zou dus kunnen zeggen dat er helemaal geen probleem is met de Galaxy Note 10 (Plus) en de extreem dunne bezels. Maar het is ergens ook vreemd dat je min of meer gedwongen wordt een hoes te gebruiken – niet om je dure telefoon te beschermen, maar om de gebruikservaring weer probleemvrij te maken.
Overigens hoorden we de afgelopen tijd vaak: ‘ach, dat is een kwestie van wennen’. Maar laten we eerlijk zijn: ook na drie maanden is onze motoriek nog niet gewend aan deze telefoon-zonder-vastpak-mogelijkheid.
Dat neemt verder niet weg dat we in het dagelijks leven – mét beschermhoes – zelfs de Note 10 Plus probleemloos kunnen bedienen. Dat gaat logischerwijs ten koste van de hoge screen-to-body ratio. Uiteindelijk heb je met het design van de Galaxy Note 10 dus de keus: bloedmooi maar niet praktisch, of praktisch maar minder mooi. Deze keuze is, in samenhang met smartphones, al jaren oud, maar hij werd nog niet eerder zó op de spits gedreven als bij de Note 10 (Plus).
Software: One UI 2.0 en Android 10
Zoals we al schreven, hebben we onze Galaxy Note 10 (Plus) inmiddels enige maanden in dagelijks gebruik. Sinds enige weken is dit zelfs al met de Android 10 beta software. Wat dit laatste betreft valt vooral op hoezeer Samsung software-features steeds meer koppelt aan haar eigen interface, en steeds minder aan de onderliggende versie van het Android OS. De nieuwe snufjes die Samsung met de Note 10 introduceerde zijn inmiddels alweer op de Galaxy S10 belandt. En functies die we in eerste instantie leerden kennen in de vroege Android 10 beta software, werden kort daarna al uitgerold naar de S10 en Note 10 – toen nog draaiend op Android 9.
De vraag of Samsung Android updates snel of te traag aanbiedt wordt daarmee steeds minder relevant. We hoeven alleen te wijzen naar de Nachtstand van Android 10, die Samsung al in haar eigen One UI-interface vanaf Android 9 aanbiedt, maar het begon jaren geleden al met snufjes als Multi-window.
Grote problemen hebben we in ieder geval niet met de interface. Ook na drie maanden, en zelfs met de beta-versie van Android 10, draait alles vlot en soepel. Samsung’s interface is misschien niet de allerlichtste op de telefoonmarkt, maar biedt wel een prima balans tussen functies, updates, en personalisatie opties. We noemden in andere reviews dit jaar het gevaar dat Samsung langzaam maar zeker weer te veel mogelijkheden aan het toevoegen is. Dat is met de Note 10 nog niet geweken, al worden de menustructuren in Android 10 gelukkig wel her en der opgeschoond.
Uiteindelijk kunnen we dus alvast verklappen dat Android 10 een mooie, maar niet essentiële aanvulling is voor de Galaxy Note 10. Daarvoor zijn de zichtbare verschillen te subtiel, al is de vernieuwde gebarenbediening alleen al de moeite van het checken waard.
Als we dan toch even de updates noemen: tot nu toe rolde Samsung al heel wat updates uit sinds de release eind augustus. Het waren er tot nu toe zelfs meer dan de beloofde maandelijkse beveiligingsupdates. Een akkefietje met een hackbare vingerafdruksensor werd door Samsung binnen een week gefixt. Al met al is dat het soort updatebeleid dat je mag verwachten voor een smartphone in deze prijsklasse.
S Pen
En dan is er de S Pen. Het pennetje dat de Note serie al sinds 2011 zijn eigen karakter geeft. Gek genoeg kunnen we daar na drie maanden erg kort over zijn. Of eigenlijk: helemaal niet gek. Eerder schreven we al dat onze favoriete functie de oude oude, vertrouwde Notitie Scherm Uit-functie is. En inderdaad, we zijn het nog steeds met onszelf eens. Vergeet alle nieuwe Harry-Potter-zwaai-met-je-pen-gimmicks maar.
Is dat jammer? Valt de S Pen van de Galaxy Note 10 tegen? Nee, wat ons betreft niet. Hij doet precies wat hij moet doen: de mogelijkheid geven even snel wat te krabbelen, schetsen, noteren, tekenen, zonder extra handelingen. Niet iedereen wilt de mogelijkheid op zijn/haar telefoon, maar wij waren al jaren fan, blijven fan, en missen ‘m iedere keer als we een tijdje een andere telefoon gebruiken.
Het is natuurlijk wel zo dat je voor de S Pen niet per se een Note 10 moet aanschaffen. Op de inmiddels heel wat goedkopere Galaxy Note 9 is hij net zo functioneel, en bovendien gaat ook dat toestel straks nog naar Android 10 (maar: niet verder, daarna).
Galaxy Note 10 camera
Na drie maanden heel veel foto’s te hebben gemaakt met de Galaxy Note 10 (Plus) kunnen we eigenlijk een vrij simpele conclusie trekken. De camera’s zijn erg goed, en springen op één manier uit het veld met concurrenten: de kwaliteit is niet alleen consistent, maar Samsung heeft ervoor gezorgd dat het toestel een opvallend groot dynamisch bereik heeft.
Waar je met veel telefoons – zelfs de Galaxy S10 – nog wat vaker óf een overbelichte hemel vastlegt, óf te donkere schaduwen, weet de Note 10 bijna altijd een goede balans te vinden. Je hoeft daar geen moeite voor te doen – in de automatische Foto stand werkt dit al prima.
Tussendoor maakten we onvermijdelijk natuurlijk ook foto’s in de Nacht-stand, die – laten we zeggen – redelijk goed is. Hij overdrijft de hoeveelheid licht niet, zoals sommige andere telefoons dat doen. Of je dat tof vindt is een kwestie van smaak. Samsung mikt hier niet op ‘indrukwekkend’, maar op ‘natuurlijk ogend’, als je begrijpt wat we bedoelen.
Grappig genoeg is het juist de camera die nog het meest verandert met de update naar Android 10. De interface wordt vereenvoudigd, wat niet verkeerd is. Bovendien schroeft Samsung aan een aantal opties in de Pro stand. De maximale instelbare ISO waarde wordt verhoogd van 800 naar 3200, en de maximale sluitertijd wordt verlengd van 10 naar 30 seconden. Toegegeven, dit zijn opties die slechts in een handvol situaties echt zinvol zijn. Maar je kunt de opties maar hebben.
Een ding willen we ook nog kwijt: Samsung’s Live Focus modus – scherpe voorgrond, geblurde achtergrond – is er niet beter op geworden sinds de Galaxy Note 8. Ook op de Note 10 heeft de software moeite om de grens tussen voor- en achtergrond goed op te pikken. Het is daarbij meer dan curieus dat de Time-of-Flight sensor op de Note 10 Plus grotendeels onbenut blijft. Dat is toch dé functie die Live Focus foto’s naar een nieuw niveau zouden kunnen tillen, maar gebeurt niet.
Na drie maanden fotograferen met de Galaxy Note 10 concluderen we dat het toestel een enorm goede all-round camera heeft, die zonder moeite consistent goed belichte foto’s maakt met een indrukwekkend dynamisch bereik. Voor de snufjes – Nacht, Live Focus, etc. etc. – hoef je de Note 10 niet aan te schaffen, maar wel voor het hoge niveau waarop je zonder nadenken ‘gewone foto’s’ maakt. Daarbij kun je achteloos wisselen tussen de zoomlens, de hoofdlens en de groothoeklens.
Galaxy Note 10 accuduur
Er zijn bij smartphones uiteindelijk maar een handvol dingen die op langere termijn echt bepalen hoe goed of slecht een toestel is. Samen met design, software, en camera’s, is de accuduur in het dagelijks erg bepalend voor de ervaring. Na drie maanden kunnen we schrijven dat de Galaxy Note 10 Plus op accugebied een beetje dezelfde lijn volgt als zijn camera’s: betrouwbaar, zonder opvallende uitschieters. Het maakt daarbij niet zoveel uit welke Note 10-variant je gebruikt, al is onze indruk dat de Note 10 Plus uiteindelijk wel een iets langere accuduur heeft. Het grote scherm slurpt kennelijk niet volledig de extra batterijcapaciteit (verschil tussen beide toestellen: 800 mAh) op. Met beide telefoons kom je zonder twijfel een lange zware werkdag door, maar ’s avonds moeten ze wel gewoon braaf aan de lader. Dat is niet slecht, maar ook niet opvallend goed.
Nee, de sterke kant zit ‘m eerder in de oplaadsnelheid. Vooral in combinatie met een 45 Watt oplader – die je zelf moet kopen, en alleen compatible is met de ‘Plus' – sta je voor een lastig dilemma: je went heel snel aan het gemak van zó snel opladen. En ook als Samsung je letterlijk afraadt de 45 Watt-lader vaak te gebruiken, het kost moeite om dit niet keer op keer wel te doen. Toch is ook het opladen met de meegeleverde 25 Watt oplader geen straf. Daarmee krijg je zelfs de Note 10 Plus in iets meer dan een uur van leeg naar vol.
Nu zijn wij in principe geen voorstanders van hoe-sneller-hoe-beter-opladen. Liever hebben we een veilige accu, oplader en telefoon, tenslotte. Maar dat het fijn is, staat buiten kijf – en tot onze eigen verrassing vinden we dit uiteindelijk msischien wel belangrijker dan de netto accuduur zelf. Zo vaak zijn we tenslotte ook niet buiten het bereik van stopcontacten – al is dat een volledig persoonlijke situatie.
Na een paar maanden concluderen wij dat de accuduur geen onderdeel is waarop de toestel uitblinkt. Dit wordt in grote mate gecompenseerd door het snelle laden, maar als je – bijvoorbeeld – boswachter bent ligt het waarschijnlijk anders.
Verdere observaties: leven zonder 3,5mm
Zijn er nog meer observaties die relevant blijken na drie maanden Galaxy Note 10-gebruik? Natuurlijk is 256GB opslag fijn ruim. Maar toch vermoeden we dat zeker 80% van de gebruik(st)ers misschien liever €50 of €100 minder betaalt voor een telefoon met 128GB opslag. Na drie maand zit op onze Note 10 Plus ongeveer 75GB vol, en veel voller zal het niet meer worden. Natuurlijk komen er foto’s bij, maar eerlijk is eerlijk: wie 200GB aan foto’s rondsjouwt is óf professioneel fotograaf, óf heeft een organisatorisch probleem. Daarbij moeten we wel eerlijk toegeven de Note 10 niet jarenlang te gaan gebruiken (blogger-probleem, ja), dus misschien oordelen we wel gewoon te vroeg.
En dan is er nog Samsung’s ‘grote stap’, weg van de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Vooruit, de Galaxy A80 had er ook al geen meer, maar de Note 10 is het eerste topmodel zonder het gaatje.
De afgelopen maanden kwamen een aantal momenten voorbij waarop het conflict ‘opladen of muziek luisteren?’ de kop opstak. Wie draadloos luistert heeft dit probleem niet, maar wie nogal audiofiel is ingesteld snapt dat dit een matige oplossing is.
De meegeleverde USB-C-oortelefoon is van prima kwaliteit – de geluidskwaliteit is beter dan de Galaxy Buds, wat ons betreft. Natuurlijk kun je ook nog een 2-in-1-adapter aanschaffen (pas op dat hij wel compatible is!), maar dit is vermijdbaar gedoe. Vermijdbaar met een koptelefoonaansluiting.
Hadden we dan liever gezien dat Samsung bijvoorbeeld een wat kleinere accu had ingebouwd, zodat er plaats zou zijn voor een koptelefoonaansluiting? Ja, vermoedelijk wel. Maar we zijn ons bewst: met een dergelijke audiofiele instelling behoren wij al gauw tot een kleine niche. Het zou ons niet verbazen als verreweg de meesten dit probleem helemaal geen probleem vinden. Dan maar even geen betere geluidskwaliteit. Of: waarom zou je überhaupt niet altijd je Bluetooth-oortjes gebruiken?
Vinden wij het een minpunt? Ja. Vindt iedereen het een minpunt? Nee. Het is tenslotte 2020, draden zijn oud, en grote batterijen zijn beter.
Galaxy Note 10 review: conclusies
Wat is, dan, Het Grote Plaatje van de Galaxy Note 10 (Plus)? In feite verandert er niet zoveel ten opzichte van voorgaande Note-modellen. Natuurlijk is de Galaxy Note 10 Plus Samsung’s absolute topmodel van 2019. De hoogtepunten in het dagelijks leven – ook na maanden intensief gebruik – zijn de S Pen, de batterij en de betrouwbare camera met het indrukwekkende dynamische bereik.
Dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt spreekt voor zich – en de hoofdprijs is niet mals. En dus is de Note 10 wederom geen massaproduct, maar wel een niche-toestel dat ook nu nog heel veel hokjes aanvinkt.
Als ‘compacte Note' is de Note 10 zonder plus een interessant toestel. Ja, het is jammer dat de accu zoveel kleiner is, maar het genot van een S Pen in combinatie met deze vormfactor is vermoedelijk precies goed voor de meesten. Dat hij daarbij wat vriendelijker geprijsd is, is alleen maar mooi meegenomen. En nee, je mist de Time-of-Flight sensor niet op de kleinere Note 10. Op de Note 10 Plus gebruik je ‘m tenslotte ook niet.
Galaxy Note 10 aanbiedingen
Goedkoop zijn de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus ook na een paar maanden nog niet – maar je betaalt er niet meer de adviesprijs voor. Check hieronder direct de beste aanbiedingen per provider, of vind de prijzen voor een losse Galaxy Note 10 en voor een losse Galaxy Note 10 Plus. Uitgebreider deals zoeken doe je in onze vergelijkers voor de Galaxy Note 10 met abonnement en de Galaxy Note 10 Plus met abonnement.
Geef een reactie