Na de A40 en A50 hebben we de afgelopen tijd ook de Samsung Galaxy A70 aan de tand gevoeld. Deze Grote Telefoon – ja, hij is echt nogal groot – is interessant voor wie de Galaxy A50 te klein vindt. Maar dat niet alleen. We sommen alvast onze belangrijkste conclusies voor je op:
Dit is goed aan de Galaxy A70:
- Het mooie grote AMOLED display
- De fantastische accuduur
- De camera’s zijn bij voldoende licht prima
- Prestaties zijn dik in orde
Toch zijn er ook minpunten:
- De optische vingersensor in het scherm is traag
- Het toestel is niet waterbestendig (geen IP68-certificatie)
Al met al kunnen we bijna zeggen dat de Galaxy A70 inderdaad een grotere A50 is. Bijna, want een paar verschillen – voordelen, in dit geval – zijn er wel degelijk. De hardware zelf is een stukje krachtiger, en het is de eerste Galaxy met 25 Watt snelladen. Aan de andere kant zijn deze voordelen niet zó overweldigend dat ze opwegen tegen de afmetingen als je géén Grote Telefoon zoekt.
De prijs van €399 is daarbij in feite gewoon vrij vriendelijk – zeker als je in gedachten houdt dat je ‘m het komend jaar ook voor minder kunt aanschaffen. Lees verder als je wilt weten waarom we dit alles concluderen, in onze Galaxy A70 review.
Samsung Galaxy A70 review: design
We zullen er geen doekjes om winden. De Galaxy A70 is groot. Als je telefoons als de Galaxy Note 8 en Note 9 groot vindt, bedenk dan dat de A70 nog wat groter is. Je moet flinke kolenschoppen hebben om ‘m comfortabel met een hand te kunnen gebruiken. Dat is geen punt van kritiek, maar wel een van de centrale eigenschappen van deze telefoon. De hoeken en randen zijn netjes afgerond, en de kunststof body voelt niet kwetsbaar of goedkoop aan.
Helaas is de Galaxy A70, net als alle toestellen in Samsung’s A-serie dit jaar, niet bestand tegen water. En dat, terwijl Samsung in 2017 en begin 2018 juist wel Galaxy A telefoons met IP68-certificatie uitbracht. Wij gaan er vanuit dat Samsung deze feature niet heeft geschrapt zonder hier goed over na te denken, maar we vinden het toch jammer. Het is echt zo’n snufje waar je nooit over nadenkt, totdat het toestel toch een keer in je badkuip plonst.
Voor de rest valt er nog te melden dat Samsung de Galaxy A70 van hetzelfde ‘3D Glasstic’ materiaal heeft gebouwd als de andere modellen in de serie (op de A80 na). Het materiaal zorgt voor opvallende kleurspelingen in het licht. Het effect ook misschien niet zo zakelijk als een glazen of metalen behuizing, maar het is minder ‘frivool' als bijvoorbeeld bij de Galaxy A7 uit 2018.
Scherm
De reden dat de Galaxy A70 zo groot is, is natuurlijk het 6,7 inch AMOLED-scherm. Met zijn resolutie van 2400 x 1080 pixels is hij ondanks de grootte toch scherp genoeg. De kleurweergave is des Samsungs – lees: prachtig. Een display van deze grootte trekt de aandacht, en dat is uiteraard ook precies de bedoeling. Het maakt van de Galaxy A70 een echt media-consumptie-monster. Films, foto’s en games komen uitstekend tot hun recht. Het display is uiteindelijk verkoopargument nummer 1 voor de A70. Samsung maakt hier dan ook geen fouten mee – zoals verwacht.
Hardware en prestaties
En dan komen we bij het eerste gebied waarop de Galaxy A70 niet simpelweg een grotere A50 is. Waar de laatste draait op Samsung’s eigen Exynos 9610 processor, is de A70 uitgerust met Qualcomm’s Snapdragon 675 chip. Op zich is de Galaxy A50 best snel genoeg, maar de A70 is nog wat krachtiger. In benchmarks als Geekbench haalt de A70 ongeveer 30% hogere single-core scores, terwijl het multi-core voordeel pakweg 10% bedraagt.
In het dagelijks leven zijn deze verschillen beperkt, maar gamers weten ze op waarde te schatten: op de Galaxy A70 kun je wel Fortnite spelen, en op de A50 niet. Niet voor iedereen is dit relevant, maar je kunt het maar weten. Bij normaal gebruik draait de A70 verder gewoon soepel. Apps installeren vrij vlot, en switchen tussen apps zorgt niet voor haperingen. De Galaxy A70 heeft 6GB RAM, wat ervoor zorgt dat de meeste apps netjes openblijven als je even iets anders doet.
Natuurlijk staat de Galaxy A70 nog een treetje of twee onder de Galaxy S10 serie wat betreft de prestaties van de hardware. Maar hij is beduidend krachtiger dan we tot nu toe gewend waren van smartphones in Samsung’s A-serie. Alleen de A80 zal straks nog een streepje voor hebben op de A70 – maar dat streepje is smal.
Software en updates
Als je eerder onze Galaxy A40 review en Galaxy A50 review hebt gelezen, dan weet je wat je te wachten staat op de A70. De telefoon draait op Android 9 Pie met daar bovenop de One UI-interface. Je hebt dus de beschikking over Samsung’s uitgebreide arsenaal aan snufjes, van de Veilige Map tot Digitaal Welzijn, de Nachtstand en een prullenbak in de Galerij. Er is Samsung Themes, waar je achtergronden, icoontjes, en complete thema’s kunt downloaden. En er is de ingebouwde optimalisatie en malwarescanner.
De Galaxy A70 biedt verder geen opvallende exclusieve snufjes, maar Samsung’s One UI is een feature-rijke interface. De menu’s zelf zijn overzichtelijk. Wel zijn er heel veel opties en instellingen, maar ze zitten niet direct in de weg als je ze niet zoekt.
Wat de toekomst betreft, kun je op de Galaxy A70 beveiligingsupdates verwachten die ongeveer ieder kwartaal worden aangeboden. We weten nog niet precies hoe lang Samsung deze ondersteuning zal blijven bieden, maar wel dat dit tot minstens het voorjaar van 2021 is. Tot die tijd krijgt de A70 ook twee grote Android upgrades: in 2020 de update naar Android 10 ‘Q’, en in 2021 naar Android ‘R’.
Batterij
Al geruime tijd voor de lancering van de Galaxy A70 kwamen we te weten dat het toestel een flinke accu heeft. Het is het belangrijkste voordeel van een telefoon van deze omvang, en op de A70 profiteer je daar goed van. In de het dagelijks leven is de accuduur van het toestel namelijk heel erg dik in orde.
Zelfs op lange dagen met intensief gebruik – inclusief een paar spelletjes en uren mobiel internet – kregen wij ‘m ’s avonds laat niet onder de 20%. Bij een wat minder zwaar gebruikspatroon is een accuduur van twee werkdagen probleemloos haalbaar.
Bovendien is de Galaxy A70 Samsung’s eerste telefoon die 25 Watt snelladen ondersteund. Daardoor heb je voor de 4500 mAh accu toch maar ongeveer anderhalf uur nodig van nul tot honderd procent. Uiteraard kun je het toestel ook opladen met oudere opladers – hij laadt dan gewoon wat minder snel op.
Met de Galaxy A70 krijg je waar je voor betaalt: een telefoon waarin een dijk van een batterij past, met een dijk van een accuduur. Daarmee is dit een van de grootste pluspunten van het toestel.
Camera’s
Een ander pluspunt – maar niet zo groot als de batterij – is de camera van de Galaxy A70. Of beter gezegd: dat zijn de camera’s van het toestel, want hij heeft er vier. Aan de achterkant zitten er drie, en aan de voorkant zit er eentje.
Samsung heeft dit jaar haar A-serie telefoons voorzien van sensoren met een resolutie die oploopt met het modelnummer. De Galaxy A40, bijvoorbeeld, heeft een 16 megapixel hoofdcamera, de A50 een 25 megapixel hoofsensor, en de krijgt A70 maar liefst een 32 megapixels mee. Het verschil in camerakwaliteit tussen de A40 en A50 is significant – het verschil tussen de A50 en A70 niet merkbaar.
Standaard maak je dan ook foto’s met een resolutie van 12 megapixel. Je kunt kiezen voor de volle resolutie, maar meer details levert dat niet op. Dat klinkt als een tegenvaller, maar eerlijk is eerlijk: de 12 megapixel foto’s zijn meer dan prima. Zeker bij voldoende licht maak je mooie foto’s met de Galaxy A70.
Thanks, Ab, for the pix
Bij minder licht maakt de kloof met de Galaxy S10-serie zich dan toch merkbaar. Het toestel weet beeldruis in het donker tot een minimum te beperken, maar offert daar veel details voor op.
Kers op de taart is de groothoeklens. Met zijn 8 megapixel resolutie fotografeer je niet superveel details, maar de foto’s zijn er verder niet minder mooi om.
Met de derde lens kun je niet direct foto’s maken. De Galaxy A70 gebruikt deze om diepte te meten, zodat je Samsung’s Live Focus functie kunt gebruiken. Daarmee maak je foto’s met een geblurde achtergrond en een scherpe voorgrond. Dat werkt op zich best aardig – mits je geen wonderen verwacht.
De frontcamera, die netjes in een kleine notch in het scherm zit, heeft dezelfde 32 megapixel resolutie als de hoofdsensor aan de achterkant. Dat belooft selfies waarop je iedere rimpel kunt zien. Toch gebruikt het toestel hier standaard een resolutie van 8 megapixels, en dat is ruim voldoende. Of anders gezegd: het kiezen voor een hogere resolutie levert bijna geen extra details op.
Natuurlijk heeft Samsung ook de camera van de A70 nog voorzien van allerlei softwaretrucs. Er is AR Emoji, Scène-optimalisatie en foutdetectie. Dat is leuk, misschien een tikje gimmicky, en maakt uiteindelijk de grondkwaliteit van je foto’s niet beter. Maar: je kunt er zeker mee spelen om te kijken of je er persoonlijk iets aan hebt.
De Galaxy A70 biedt dus heel wat mogelijkheden op cameragebied. Mogelijk is de 32 megapixel resolutie niet erg zinvol, maar dat neemt niet weg dat je erg mooie foto’s kunt maken met het toestel. De A70 is geen S10 – natuurlijk niet – maar de camera is alles behalve de zwakke plek van deze middenklasser.
Vingerafdruksensor
Wat ís dan de zwakke plek van de Galaxy A70, vraag je? Je kijkt ernaar als je ‘m in je hand houdt, maar je ziet ‘m niet direct. In het prachtige scherm zit de vingerafdruksensor ingebouwd. Deze is dezelfde als die van de Galaxy A50 – waar hij ook al een van de weinige duidelijke minpunten bleek.
De optische sensor werkt veel langzamer dan de ultrasone scanner van de Galaxy S10, en hij is ook nog eens minder nauwkeurig. Met een paar handige instel-trucs kun je er zeker wat uithalen, maar in vergelijking met de ‘ouderwetse’ sensor in eerdere Galaxy A modellen is en blijft hij toch heel wat langzamer.
Het alternatief voor de vingersensor is de gezichtsherkenning. Deze werkt in feite prima, maar is niet 100% veilig, want voor de gek te houden met een goede foto.
Uiteindelijk, met een periode van gewenning, kun je de vingerafdruksensor van de A70 gebruiken, maar optimaal is het simpelweg niet. Wie een pincode gewend is, zal deze vermoedelijk ook vaak gebruiken.
En verder?
De volgende opsomming is inmiddels standaard voor Samsung’s hele A-serie. De Galaxy A70 biedt plaats aan twee simkaarten én een geheugenkaart. Je kunt de standaardopslag van 128GB dus nog uitbreiden met maximaal 512GB op een SD-kaart. Een notificatielampje is er niet – maar je kunt wel het Always On Display gebruiken om je meldingen te tonen.
Net als bij onze Galaxy A40, zit ook bij de A70 een wat betere set oortjes dan we lange tijd bij de mid-range toestellen tegen kwamen. Plug ze in, en ze geven een redelijk geluid – vergelijkbaar met de oortjes die bij topmodel Galaxy telefoons geleverd werden, voordat deze vanaf de Galaxy S8 is samenwerking met AKG werden gemaakt. En met de oortelefoons ingeplugd – hoeven niet per se de meegeleverde oortjes ze zijn – kun je ook naar de FM-radio luisteren. Ook in 2019 blijft Samsung deze in haar niet-topmodellen inbouwen.
En dan is er nog de kwestie Bixby, waar je op de Galaxy A70 mee aan de slag kunt. Omdat Bixby nog steeds niet erg goed is in het Nederlands, blijft de functionaliteit voor de meesten beperkt. Speel met de mogelijkheden – een Bixby knop heeft de A70 niet – en kijk of je er wat mee kunt. Maar koop ‘m niet vanwege Bixby.
Galaxy A70 review: conclusies
De Galaxy A70 is de duurste ‘gewone’ telefoon in de A-serie, als we de veel duurdere Galaxy A80 met zijn pop-up camera even negeren. De adviesprijs van €399 gaat wel gepaard met de krachtigste hardware, grootste accu en hoogste camera-resolutie. Aan dit laatste heb je weinig, aan de eerste twee punten meer.
Al met al is de Galaxy A70 een telefoon met een indrukwekkende accuduur, een mooi scherm, prima hardware, heel behoorlijke camera’s en featurerijke software. Uit de toon valt de vingerscanner, en bovendien hadden we ‘m graag waterbestendig gezien.
Geen punt van kritiek, maar wel centraal in je koopbeslissing, is de grootte van de A70. Wil jij expliciet een groot display, bijvoorbeeld om te gamen of films te kijken? Dan is de A70 een schot in de roos. Vind jij handzaamheid toch een prettige eigenschap en/of zijn jouw handen geen kolenschoppen? Dan heb je in de A50 een prima alternatief voor minder geld. Check ook onze Galaxy A50 review. Wil je een veel compactere telefoon? Fiets dan langs onze Galaxy A40 review.
Aanbiedingen
Wil je uitgebreid aanbiedingen vergelijken? Check dan ons overzicht met alle deals voor een Galaxy A70 met abonnement – of check de prijzen voor een los toestel. Hieronder vind je snel en simpel de beste aanbiedingen per provider:
Wesley says
Samsung a70 is een goede mid-range mobiel
CvE says
Weer een klapper binnen de A series!
Gelijk besteld via verlenging van oude abo, met gunstige tele2 actie 😀 Nog even wachten op de levering!
Tevens is het mijn upgrade vanaf de A3 2017, dus beter zal het voorlopig niet worden. En ja inderdaad geen IP 68 maar daar zullen vast wel mooie hoesjes voor komen?! Even gekeken bij XDA en de A50 heeft al TWRP 😉
Naar mijn mening is dat overbodig bij de A70 i.c.m. de juiste apps kan ik deze wel stock houden!
Bedankt voor de fijne reviews & ga zo door!
CvE says
Zo gisteren binnen 😀 , heerlijk formaat en ben weer lekker uptodate voor de aankomde 2 jaar! (m.b.t. samsung ondersteuningsbeleid!).
Was wel even bang voor het ghost geval (zie xda) maar heb er gelukkig geen last van.
Tevens direkt gezocht naar het beschermhoesje, maar deze zat helaas niet in mijn samsung bundel 🙁
Nu nog in Nederland samsung pay doordrukken, zou erg fijn zijn!
Ps. xda komt nu al een beetje tot leven.
Th. Hubers says
De Samsung A70 heeft problemen met bellen, als je belt klinkt het of je onder water zit.
En hij valt steeds weg en je stem wordt vervormd, je bent bijna niet verstaanbaar.
Ik heb het toestel terug gestuurd naar de verkoper, om het probleem op te lossen..
Vlinder says
Jullie vergeten het ingebouwde “boxje” als je YouTube afspeelt zonder dopjes heb je geweldig geluid vergeleken met veel andere telefoons 🙂
M says
Het klopt niet dat alle A series niet waterdicht zijn. Al van de A8 en de a5 2017 gehoord?
Michel Groenheijde says
‘Helaas is de Galaxy A70, net als alle toestellen in Samsung’s A-serie dit jaar, niet bestand tegen water.’ De A5 is uit 2017, de A8 uit 2018. 😉