Met de Galaxy A50 lanceert Samsung haar beste mid-range telefoon ooit, die een puike prijs-kwaliteit-verhouding biedt. Waarom we dit vinden lees je in onze review van het toestel. De belangrijkste conclusies gooien we direct maar in de groep:
Galaxy A50 is goed, omdat…
- het grote scherm erg mooi is,
- de accu heel lang meegaat,
- de triple camera heel aardig is, en veel toffe mogelijkheden biedt,
- en de software vlot is en compleet – Nachtstand incluis.
Maar er zijn minpuntjes, zoals…
- de vingerafdruksensor die goed geplaatst is, maar ietwat traag,
- en de ontbrekende IP68-certificatie, die ‘m helemáál af had gemaakt.
Dit alles maakt de Galaxy A50 tot Samsung's beste ‘middenmoter' ooit – vooral omdat het prijskaartje behoorlijk vriendelijk is. Inmiddels vind je ‘m alweer voor minder dan de adviesprijs van €349. Wil je alle ins en outs weten? Lees hieronder dan de uitgebreide Galaxy A50 review.
Samsung Galaxy A50 review
Hoewel Samsung bekend staat om haar (dure) topmodellen waren het in het verleden ook de mid-range toestellen waarvan er veel over de toonbank gingen. Toen Samsung begin vorig jaar de Galaxy A8 lanceerde, leek het bedrijf nog op een duidelijke premium-koers met haar A-serie. In de release van de A6, A6 Plus, A7 en A9 was echter niet veel lijn meer te ontdekken. Tijd dus om in 2019 orde op zaken te stellen – met de Galaxy A50 als vaandeldrager voor nu.
Design en scherm
Het design van de Galaxy A50 doet direct één ding waar Samsung lange tijd niet aan wilde: de frontcamera zit in een notch. Het 6,4 inch scherm neemt dan ook een heel groot deel van de voorkant in beslag – veel meer dan op de A-serie telefoons van vorig jaar.
Wat ons betreft is dat een goede beslissing, want Samsung’s schermen zijn nu eenmaal oogstrelend – ook op de A50. In vergelijking met de Galaxy S10 is de rand onder het scherm wat breder. Daardoor wordt de screen-to-body ratio nooit zo hoog als op dat topmodel, maar de A50 kost dan ook minder dan de helft. Grappig voordeel van de bredere onderrand: als je ervoor kiest om de notch te verbergen, zijn de schermranden weer symmetrisch.
Draai het toestel om, en je kijkt naar de achterzijde die niet van glas is, maar van kunststof. Samsung noemt dit ‘3D Glasstic’, een rare naam voor een materiaal dat doet denken aan de bijna-psychedelische kleuren van de A7 – maar dan mooier. De achterkant voelt niet goedkoop aan, en het toestel ligt prima in de hand. Dat is dan wel een grote hand, want de A50 is geen kleine telefoon. Wie een compacte mid-range Galaxy zoekt moet nog even wachten op de Galaxy A20e, maar ook de Galaxy A40 is een stukje kleiner.
De Galaxy A50 heeft geen IP-rating. Hoewel hij niet direct stuk gaat als je ‘m eens in de regen houdt, is het toestel gewoon niet echt waterbestendig. In 2017 waren alle Galaxy A telefoons dit wel, in 2018 alleen nog de Galaxy A8. Waarom Samsung in 2019 dit geen belangrijke eigenschap vindt voor mid-range telefoons is ons niet direct duidelijk. Wijzelf vinden het toch wel jammer – het is net zo'n klein-maar-fijn detail dat ‘m helemaal compleet zou maken. Maar nee, dus.
Display
We benoemden hierboven al even het grote scherm van de Galaxy A50. Het is een 6,4 inch AMOLED-paneel met een resolutie van 2340 x 1080 pixels. Je krijgt de keuze uit vier verschillende standen, waarbij de basis stand eigenlijk het prettigst is. Maar wie van de ouderwetse AMOLED-kleuren houdt die van het scherm afspatten, heeft ook opties genoeg.
Verder hebben we weinig aan te merken: de Galaxy A50 heeft gewoon een erg mooi scherm. Het is het onderdeel van je telefoon waar je het meest naar kijkt, dus is een hoge kwaliteit hier een dik pluspunt. Maar eerlijk is eerlijk: sinds enige jaren verwachten ook niet anders van Samsung.
Hardware
Binnenin de Galaxy A50 treffen we iets interessants aan: de nieuwe Exynos 9610 processor. Dit is Samsung’s eerste 10 nanometer mid-range processor. De introductie was alweer even geleden, maar nu pas belandt hij echt in een Galaxy. We onderworpen ‘m pas al aan een aantal benchmarktests. De chip is een stuk sneller dan zijn voorganger, de Exynos 7885 – vooral grafisch is de verbetering flink.
Samen met 4GB RAM maakt dit de Exynos 9610 in de meeste gevallen snel en soepel in het gebruik. Natuurlijk is het allemaal niet vergelijkbaar met de Exynos 9820 van de Galaxy S10, en Fortnite spelen zit er dan ook niet in. Toch draaien de meeste andere games – ook de wat zwaardere – prima op het toestel. En ook de normale bezigheden doet de A50 verder gewoon vlot. En dat bij een bescheiden energieverbruik, waarover straks meer.
Naast dit alles beschikt de Galaxy A50 in ons land overigens standaard over 128GB opslag. Dit is toch een fijne hoeveelheid om ter beschikking te hebben – nog vóórdat je er een SD-kaartje in stopt.
Software
Samsung is er het laatste jaar redelijk in geslaagd de software op haar smartphones steeds verder op één lijn te brengen. Zo komt de Galaxy A50 dus met hetzelfde pakket – Android 9 Pie en de One UI-interface – dat inmiddels op een groot deel van de recente Galaxy telefoons et vinden is.
Je krijgt de bekende features, inclusief de mooie Nachtstand, de Veilige Map, Dual Messenger, Samsung Pass, Digitaal Welzijn, en meer. De One UI zelf is voor het grootste deel goed te bedienen met een hand – ook op het grote scherm van de A50. Dat was één van de belangrijkste uitgangspunten van de interface, tenslotte. Omdat de One UI vrij uniform is in Samsung’s eigen apps werkt dit goed. Echter, apps van andere ontwikkelaars houden zich niet aan de One UI-normen, waardoor eenhandige bediening van bijvoorbeeld Whatsapp voor de meesten niet haalbaar is.
En als je niet van de standaardinstellingen van de One UI houdt – icoontjes, frontgrootte, etc. – dan kun je dit alles aanpassen in de Theme Store of de Display-instellingen.
Los van de uiterlijke details is de One UI-interface een vrij overzichtelijke omgeving. Maar als je wat dieper in de menu’s duikt, blijkt Samsung echt heel erg veel details, instellingen en functies te hebben verstopt. Wie veel snufjes wil, vindt ook veel – maar als je er niet naar zoekt, zit het toch meestal niet in de weg.
Updates
Tot zover de huidige software – laten we een paar woorden vuil maken aan de toekomst ervan. De updates, dus. De Galaxy A50 is een toestel in de A-serie, wat de belofte meebrengt dat hij twee grote Android upgrades zal krijgen. Concreet betekent dit dat het toestel in 2020 Android 10 krijgt, en in 2021 Android 11.
Deze periode van twee jaar is ook de periode waarin de Galaxy A50 regelmatig beveiligingsupdates krijgt. Deze arriveren per kwartaal, en doen dat dus in ieder geval tot het voorjaar van 2021. Samsung kennende hangt het af van de uiteindelijke populariteit hoe lang het toestel daarna nog bijgewerkt gaat worden.
Vingerafdruksensor
Los van de beveiligingsupdates, is het nog veel belangrijker dat je je telefoon zelf goed kunt beveiligen. Een van paradepaardjes op de feature-lijst van de Galaxy A50 is de vingerafdruksensor die in het scherm zit. Op het eerste gezicht is dit hetzelfde snufje als op de Galaxy S10, maar er zijn flinke technische verschillen.
De sensor op de S10 is een ultrasone sensor, terwijl de sensor van de A50 optisch werkt. Een zichtbaar verschil tussen beide is, dat de Galaxy A50 licht nodig heeft om je vingerafdruk te scannen. Onder je vingertop verschijnt een groen vlak zodra je je identificeert. Op de S10 is dat niet het geval. Een belangrijker verschil, echter, is de snelheid. De sensor van de A50 is gewoon niet zo snel, al verwachten we dat software-updates dit proces in de toekomst nog wel wat zullen verbeteren.
Wijzelf hadden na een tijdje een functionele ‘setup’ gemaakt, door op veilige plaatsen met Smart Lock géén vingerafdruk te vragen bij het ontgrendelen. Uiteraard kun je altijd ook je PIN-code invoeren. Gezichtsherkenning werkt op zich prima, maar is niet heel erg veilig.
Al met al wekt de vingersensor van de Galaxy A50 dus gemengde gevoelens op. Hoewel de plaatsing van de scanner op het scherm in feite ideaal is – je kunt er altijd bij – is hij gewoon wat traag. Hij is bruikbaar, maar in vergelijkbaar met de ‘ouderwetse’ sensoren van bijvoorbeeld de Galaxy A8 en A7 is het verschil in snelheid te groot.
Accu
De Galaxy A50 herhaalt het kunstje dat Samsung al jaren gebruikt voor haar mid-range telefoon: energiezuinige hardware combineren met een goede batterij. In de A50 is deze batterij bovendien behoorlijk groot, met een capaciteit van 4000mAh.
Het resultaat laat zich raden. De accuduur van de Galaxy A50 is goed. Erg goed zelfs. Het is een van de sterke features van het toestel. Je moet je best doen om hem tegen het einde van de dag leeg te krijgen. Voor de meeste ‘gemiddelde’ gebruik(st)ers is om de dag opladen vermoedelijk ook een optie.
Opladen doen je via d USB type-C-aansluiting. De Galaxy A50 ondersteunt snel laden, dus ondanks de flinke capaciteit laad je ‘m in een uur of twee van nul naar honderd procent.
Camera’s
Met zijn triple camera module doet de Galaxy A50 wat we vorig jaar al in de Galaxy A7 zagen. Hij combineert een hoofdsensor met een vrij hoge resolutie – maximaal 25 megapixel in dit geval – met een groothoeklens met een veel lagere 8MP resolutie.
Als je onze Galaxy A7 review destijds hebt gelezen, weet je dat we best enthousiast waren over de camera’s van dat toestel. En dat is met de Galaxy A50 niet veel anders. Bij voldoende licht maak je erg mooie foto’s, waarbij je voor de keuze staat tussen de ‘normale lens' die door de resolutie veel details vastlegt, of de groothoeklens waar meer in beeld past, maar die veel minder details opneemt?
- Groothoek
- Normaal
- Groothoek
- Normaal
Voorbeeldfoto's genomen met de Galaxy A50: onder vind je altijd een 100% crop van de foto erboven
Kies je voor de normale lens, dan volgt een tweede belangrijke keuze is: wil je de volledige 25 megapixel resolutie gebruiken zonder HDR, of een 12,5 megapixel resolutie mét real-time HDR? Onze praktijkervaring leert: de laatste optie is eigenlijk bijna altijd zinvoller. Je hebt veel meer aan HDR, voor een groter dynamische bereik, dan aan meer megapixels.
Dankzij de 5 megapixel dieptesensor heb je bovendien de Live Focus functie in je arsenaal. Dat is Samsung’s naam voor foto’s met een scherpe voorgrond en geblurde achtergrond. Erg goed is de functie niet, in vergelijking met de duurdere Galaxy-modellen. De beperkingen van de camera’s van de Galaxy A50 komen ook naar voren als er minder licht is, of als een groot dynamisch bereik gevraagd is. Bij fel zonlicht zul je merken dat heldere delen van een foto al snel overbelicht raken – of donkere delen onderbelicht. Het is niet dramatisch, maar wel een punt waar het verschil met de topmodellen als de Galaxy S10 merkbaar is.
Bij weinig licht neemt de hoeveelheid beeldruis al snel toe, al vangt vooral de hoofdlens in principe genoeg licht om ook in schemerige toestanden foto’s te blijven maken. De Galaxy A50 beschikt trouwens ook over de Scène-optimalisatie die Samsung in al haar recente smartphones inbouwt. En ook nu is het resultaat van deze optimalisatie soms beter dan anders. Zelf experimenteren is het devies.
- Normaal
- Normaal
- Front
- Weinig licht
De frontcamera legt veel licht en details vast. En ook bij deze lens blijkt het gebruik van de volle 25 megapixel resolutie niet veel toe te voegen. Het is een enkele lens, maar toch kun je ook Live Focus selfies maken, die dan geheel vertrouwen op software om voor- en achtergrond te scheiden. Resultaten zijn nogal wisselvallig, waardoor de functie hier een tikje te veel gimmick blijft. Voor mooie Live Focus selfies is een dual front camera gewoon nodig. Die vind je op de Galaxy A8 uit 2018, en op de Galaxy S10 Plus.
Toch zijn we erg tevreden met de camera van de Galaxy A50. Voor het geld maak je in veel omstandigheden hele aardige foto’s, en door de drievoudige camera heb je net een paar extra toffe mogelijkheden. Zoals we al bij de A7 concludeerden: de groothoeklens is zinvol.
Meer features, feitjes, en snufjes
Met een mooie, maar grote behuizing, erg goed scherm, redelijk vlotte hardware, dikke accuduur en fijne camera’s hebben nog niet alle belangrijke puntjes van de Galaxy A50 genoemd. Zo is het goed om te weten dat Samsung ook in 2019 stug doorgaat met het inbouwen van een FM-radio in hun mid-range telefoons, zoals de A50.
Je kunt indien nodig twee simkaarten in de Galaxy A50 stoppen. Bovendien is daarbij niet eens sprake van een hybride slot, zoals in de dual-SIM Galaxy S10. Er zijn daadwerkelijk twee plaatsen voor simkaarten, én een plek voor een geheugenkaart in de tray. Op deze manier kun je – dankzij Dual Messenger – twee versies van Whatsapp tegelijk op je telefoon hebben, die aan twee telefoonnummers gekoppeld zijn. Handig, met werk en privé enzo.
Qua geluidskwaliteit kunnen we kort zijn. De speaker in de onderrand is geen feest, en de speaker in de bovenrand doet niet mee aan het maken van stereogeluid. Bovendien is de meegeleverde oortelefoon van Samsung’s budgetkwaliteit, en dus verder niet erg prettig om naar te luisteren. De Dolby Atmos functie maakt het allemaal niet per se. Maar: brengt zelf een fatsoenlijke koptelefoon mee, plug ‘m in de 3,5 mm koptelefoonaansluiting, en je kunt prima uit de voeten.
Ontbrekend, zoals bij bijna alle Samsung telefoons de laatste tijd, is de notificatie LED. Je kunt in plaats daarvan het Always On Display gebruiken. En in het geval van de Galaxy A50 is de accuduur zo goed, dat je dit ook met een gerust hart kunt doen.
Conclusies
Toen Samsung de Galaxy A50 onthulde, waren we een beetje bang. Met de prijstrends van vorig jaar in het achterhoofd, het 6,4 inch AMOLED-scherm, de dunne bezels en de triple camera zou het toestel wel eens te duur kunnen uitpakken. Gelukkig plaatst Samsung ‘m met een adviesprijs van €350 in een goede prijsklasse – zeker als je bedenkt dat je ‘m de rest van het jaar voor beduidend minder koopt.
En zo zien we opeens een super complete smartphone met een fantastisch scherm, een dikke batterij, een berg opslag, een veelzijdige camera en veel handige functies voor een best wel vriendelijke prijs. De enige nadelen zijn de niet zo snelle vingerafdruksensor, en de ontbrekende IP68-certificatie.
Tel bij dit alles op dat de A50 tot in 2021 nieuwe versies van het Android OS zal ontvangen – net zo lang als bijvoorbeeld de Galaxy S10 – en je snapt dat wij best enthousiast zijn. Op prijs-kwaliteit-gebied koop je met de A50 een behoorlijk compleet toestel zonder daarvoor de hoofdprijs neer te moeten tellen.
Wij vinden de Galaxy A50 de beste mid-ranger die Samsung tot nu toe uitbracht. Oké, we hebben de A40 en A70 nog niet gereviewed, maar we vermoeden dat juist de A50 feature-technisch toch wel – in goed Nederlands – de sweet spot weet te raken. Mits je geen compactere telefoon zoekt natuurlijk – maar dat spreekt voor zich.
Aanbiedingen
Je kunt alle aanbiedingen voor een Galaxy A50 met abonnement vergelijken, of de prijzen voor een losse Galaxy A50 checken. Hieronder vind je snel de scherpste deals per provider:
Jos says
Heb hem 3 dagen en hij is al dood!
Michel Groenheijde says
Zou ik ‘m ff terugbrengen, toch?
Nick says
Ik ben benieuwd of er mirrorlink op zit. Iemand?
Michel Groenheijde says
Zit erop!
Timo says
@Jos
Misschien je toestel toch een keer opladen!
Petra says
Ben heel blij met dit toestel, maar mis de functie smart capture. Hiermee kon ik op mijn A5 2017 mijn schermafbeelding bewerken, zoals: scrollen, knippen, delen etc. Is er een manier om dit te activeren, of mist de A50 deze mogelijkheid? Ik kan er nu (behalve via het opgeslagen bestand) helemaal niets mee. Ben benieuwd!
Sarah says
A50 of A70? Ik twijfel. Ik heb de S3, S5 en S7 gehad. Helaas wordt de S-serie te duur (zonder bkr). Speel geen fortnite op gsm. En heb ook geen kolenscheppen. Maar hou wel van foto’s maken en de standaard dingen, spelletjes, social media, nieuws oh ja en soms bellen.
Michel Groenheijde says
Qua camera’s zijn ze heel vergelijkbaar, de A70 is iets sneller (draait als enige wel Fortnite). Alleen is de A70 wel echt groot – de A50 is al niet klein. De A70 is groter dan een Note, bijvoorbeeld. Voor de meesten is de A50 een fijner toestel omdat die toch wat hanteerbaarder is. Maar als je daar geen probleem met hebt, dan is de A70 net een fractie beter (maar eerlijk is eerlijk: het verschil is minimaal).
Jiske says
Krijg je hem in Nederland ook met een hoesje?