Als tweede telefoon in Samsung's nieuwe A-serie namen wij de Galaxy A40 de afgelopen tijd onder de loep. Het toestel heeft een bescheiden prijs, maar het design is helemaal van nu, inclusief minimale bezels en een heuse notch. In onze Galaxy A40 review zoeken we uit wat er goed is aan de telefoon, en wat niet. We vallen direct met de deur in huis, en zetten de belangrijkste conclusies op een rij.
Dit is goed aan de Galaxy A40:
- het full HD AMOLED scherm
- het relatief compacte design, dankzij de dunne schermranden
- de snel oplaadbare accu waar je de dag goed mee doorkomt
- goed bereikbare, soepel werkende vingerafdrukscanner
- en de complete software.
Minder blij werden wij van:
- de overbodige groothoeklens met zijn lage resolutie,
- en de getemperde prestaties van de Exynos 7904 processor.
Als we zeggen dat je in de Galaxy A40 te veel krijgt voor de bescheiden prijs, doelen we vooral op de groothoeklens. Die had er niet in gehoeven, wat ons betreft. Aan de andere kant: je kunt ‘m maar hebben, ook al is hij meestal niet zinvol. Voor de rest concluderen we toch vooral dat de Galaxy A40 een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding biedt voor iedereen die de Galaxy A50 te groot vindt. Hoewel de gewone camera verder niet uitblinkt, kun je hele mooie foto's mee maken. Wil je meer weten? Lees dan verder voor de uitgebreide Samsung Galaxy A40 review.
Samsung Galaxy A40 review
Samsung haalt dit jaar de bezem door haar low-end en mid-range smartphone portfolio. De Galaxy J-serie is niet meer, en de A-serie beslaat nu het hele spectrum van de goedkoop tot vrij prijzig. De Galaxy A40 is het goedkoopste toestel waar Samsung nog niet bespaart heeft op snufjes. Met een vingerafdruksensor, dual camera én een full HD AMOLED scherm doe je ondanks het prijskaartje dus geen grote concessies qua features.
Design
Wat betreft het design, is de Galaxy A40 een compacte versie van de Galaxy A50. Het 5,9 inch display is weliswaar groot, maar door de smalle bezels is het toestel niet heel groot. De A40 is bijvoorbeeld compacter dan de 5,2 inch Galaxy A5 uit 2017 of dan de 5,6 inch Galaxy J6 uit 2018. Laat je dus niet afschrikken door de schermdiagonaal.
Net als de meeste andere Galaxy A modellen van dit jaar, is ook de Galaxy A40 vervaardigd uit ‘3D Glasstic'. Dit gewoon een stevig kunststof met een opvallende lichtwerking. Afhankelijk van de lichtval ziet ons zwarte exemplaar er ook blauw of groen uit. Het materiaal verzamelt snel vette vingers, maar het voelt wel heel solide aan. Door de afgeronde randen ligt hij bovendien prettig in de hand, al is de A40 niet waterbestendig – laat staan waterdicht.
In de linker zijkant zit de SIM-tray die plaats biedt aan twee simkaarten én een geheugenkaart. In de rechter zijkant zitten de volumetoetsen boven de aan/uit-knop. Deze laatste is daardoor ook goed bereikbaar als je geen grote handen hebt. En ook de vingerafdruksensor, die aan de achterkant van het toestel zit, is prettig te bedienen doordat hij niet zo hoog geplaatst is. In de onderrand zit een USB type-C aansluiting, de luidspreker, en de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Dat is allemaal niet opzienbarend, maar in ieder geval zijn de belangrijkste aansluitingen gewoon van de partij.
Door de notch ziet de Galaxy A40 er helemaal ‘van nu' uit, al blijft het natuurlijk een kwestie van smaak of het mooi is of niet. In ieder geval helpt het mee om een 5,9 inch display in een hanteerbare body te proppen.
Scherm
Wat dit scherm betreft: er zijn 2280 bij 1080 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 428 ppi. Het beeld is dus scherp, en van Samsung's gebruikelijke AMOLED-kwaliteit. Kies voor de basis kleurweergave, en het beeld oogt rustig en natuurlijk. Met andere standen kun je kleuren meer van het scherm laten spatten – maar je houdt altijd het bekende oneindige contrast dat nu eenmaal bij een AMOLED-scherm hoort.
We weten dat we in herhaling vallen zodra Samsung een AMOLED display in haar telefoons stopt. Maar het is nu eenmaal een erg mooi display, en moet dus ook onvermijdelijk genoemd worden als een van de grote pluspunten van de Galaxy A40.
Hardware, prestaties
Achter het scherm van de Galaxy A40 zitten natuurlijk de vele interne componenten verstopt. Als spin in het electronica-web zit Samsung's eigen Exynos 7904 chip. Dit is exact dezelfde chip die eerder in telefoons als de Galaxy A7 en A8 zat, met één afwijking: de topsnelheid is getemperd. Zoals we al concludeerden toen we de benchmark resultaten bekeken, zijn de prestaties van de Galaxy A40 bij de huis-tuin-en-keuken-toepassingen zoals in de A7 en A8.
Echter, voor toepassingen die piekprestaties vergen, zoals games, is de Galaxy A40 helaas toch net een beetje gekortwiekt. Gamen doe je echt beter op de A50, die al met al bijna twee keer zo snel is op grafisch gebied.
Het onderstreept ook dat de Galaxy A40 uiteindelijk gewoon bedoeld is als solide toestel voor dagelijks ‘doorsnee' gebruik. Muziek, YouTube, mail, browsen en Whatsapp – alles werkt vlot genoeg. En begrijp ons niet verkeerd: ook menig game is goed speelbaar. Maar ook voor een mid-range smartphone is de hardware van de A40 gewoon niet erg krachtig.
Software
Dat neemt niet weg dat Samsung's One UI interface op de Galaxy A40 soepel draait. Daaronder ligt versie 9 van het Android besturingssysteem. De One UI is geoptimaliseerd om met een hand bediend te worden. De belangrijkste knoppen zitten altijd onderin beeld, zodat je er met je duim goed bij kunt. Dat geldt lang niet altijd voor de applicaties die je zelf installeert, uiteraard.
Wel heeft de One UI een vrij duidelijke menustructuur, met goede omschrijvingen. Bovendien zijn er functies die niet in het Android OS zelf zitten. Zo kun je ook op de Galaxy A40 de mooie, minimalistische nachtstand gebruiken. De hele interface wordt dan donker. Dat is niet alleen prettig voor je ogen, maar bespaart bovendien energie (een beetje, althans).
Verder zijn er veel extra's die ook echt handig zijn. Met Samsung Pass sla je inloggegevens van websites en apps veilig op. Je kunt je vervolgens overal identificeren met je vingerafdruk. In de Veilige Map kun je bestanden, foto's, en applicaties opbergen die extra beveiligd moeten worden. Je kunt complete accounts gebruiken in die map, zonder dat deze elders op het toestel toegankelijk zijn.
Er is een theme store, waar je thema's kunt uitzoeken en installeren. Deze veranderen het uiterlijk van de interface, inclusief de icoontjes, achtergronden, kleuren en menu's. Eventueel kun je ook alleen onderdelen aanpassen en combineren, zodat je jouw telefoon helemaal naar je eigen voorkeuren kunt ‘customizen'. Gebruik jij jouw Galaxy A40 zowel privè als zakelijk, met twee simkaarten? Dankzij Dual Messenger kun je twee versies van allerlei communicatie-apps installeren, zoals Whatsapp: eentje voor je privè contacten, en eentje voor je werk. Uiteraard zijn er ook opties om je toestel opgeruimd te houden, en om de werking optimaal te houden.
De Galaxy A40 biedt in feite gewoon alles wat je anno 2019 op bijna alle Galaxy telefoons tegenkomt aan functies, features en snufjes. Je krijgt in ieder geval een compleet pakket aan smartphonemogelijkheden.
Updates
Zoals gebruikelijk bespreken we ook hier kort de updates die je voor de Galaxy A40 kunt verwachten, de komende tijd. Sinds jaar en dag brengt Samsung voor haar A-serie telefoons twee grote Android upgrades uit. Mits de Zuid-Koreanen hun gebaande paden niet verlaten, krijgt de A40 in 2020 een update naar Android 10 ‘Q', en in 2021 nog eentje naar Android 11 ‘R'. De komende twee jaren zit je in principe dus vooraan als het gaat om nieuwe versies van het besturingssysteem.
Gezien de prijs van de Galaxy A40 mag het geen verrassing zijn dat Samsung het toestel ieder kwartaal zal voorzien van de nieuwste beveiligingspatches, en niet iedere maand. Deze kleine updates, die af en toe wel, maar meestal niet met nieuwe features uitrollen, blijven tot minstens twee jaar na de releasedatum uitkomen. De A40 krijgt deze patches dus tot minstens het voorjaar van 2021.
Beveiliging
Los van de beveiligingsupdates, biedt Samsung op de Galaxy A40 één serieuze beveiligingsmethode aan: de vingerafdruksensor. Je kunt op het toestel ook gezichtsherkenning gebruiken, maar dat is niet heel erg veilig. De vingerafdrukscanner zorgt wel voor een behoorlijk snelle en betrouwbare authentificatie-methode. Zoals we hierboven al schreven is de sensor goed bereikbaar, doordat Samsung ‘m niet te hoog plaatste.
In tegenstelling tot de optische sensor die in het scherm van de Galaxy A50 zit, werkt de scanner op de A40 wel gewoon soepel en snel. De gebruikte techniek is volwassen, en heeft geen last van haperingen, onnauwkeurigheden, of andere problemen. Het is een ‘always-on' sensor, die ook werkt als het scherm van de A40 uitgeschakeld is. De snelste weg naar je startscherm is dan ook direct je vinger op de scanner leggen.
Het is grappig dat de vlotst werkende vingerafdruksensor die Samsung in 2019 uitbrengt te vinden is op een van de goedkoopste telefoons (oké, samen met de Galaxy S10e, natuurlijk). De ultrasone sensor in het display van de Galaxy S10 werkt goed, maar niet zó snel – en de optische in-display scanner van de A50 is ook duidelijk trager. De scanner-op-de-achterkant is misschien wel niet cutting edge, maar wel heel erg functioneel.
Camera's
En dan belanden we eindelijk bij de camera's van de Galaxy A40. Het is hier waar Samsung wat ons betreft een opvallende keuze heeft gemaakt. Vorig jaar kwam de Galaxy J6 Plus op de markt. In onze review oordeelden wij dat dat toestel niet zo best is, maar wel een behoorlijk goede dual camera heeft, met een hoofdsensor en een dieptesensor. Op de Galaxy A40 kiest Samsung voor een andere combinatie: een hoofdsensor en een groothoeklens. Om precies te zijn: een 16 megapixel hoofdlens en een 5 megapixel groothoeklens. Die schoen wringt.
Met de hoofdcamera is helemaal niks mis. Conform de prijsklasse van de Galaxy A40 maak je behoorlijk scherpe foto's, die dankzij de real-time HDR functie vaak ook goed belicht zijn. Als je fotografeert bij minder licht gaat dit wel ten koste van details, maar de hoeveelheid ruis blijft vrij lang beperkt.
Bovendien heeft ook de Galaxy A40 Samsung's Scène-optimalisatie. En in tegenstelling tot wat we vaak over deze feature schrijven, vinden we ‘m op de A40 wel zinvol – mogelijk omdat de gewone lens in de automatische stand niet zo goed is als op Samsung's duurdere smartphones.
Dat is allemaal prima. En dan is er de groothoeklens. Een van de eigenschappen van een groothoeklens is, dat je wat details inlevert zodat er méér in beeld past. Echter, als je dit dan ook nog combineert met een 5 megapixel sensor, dan blijven er geen details over. De 8MP resolutie van de groothoeklens van bijvoorbeeld de Galaxy A7 of de A50 biedt nog net genoeg pixels. Maar de groothoeklens van de Galaxy A40 is eigenlijk alleen geschikt voor portretfoto's die je via Whatsapp wilt delen. Tof? Ja, maar wel erg beperkt voor een functie die juist zo tof kan zijn.
Onderste rij: 100% crops van de foto erboven
Als aardig contrast is er dan nog de 25 megapixel frontcamera. Daarover hebben we verder geen klachten – die doet zijn werk zoals verwacht, lees: mooie, aardig belichte selfies afleveren. Bovendien kun je op de Galaxy A40 – net als op de A50 – ook Samsung's AR Emoji maken: emoji gebaseerd op je eigen uiterlijk. De opties om je eigen emoji vorm te geven zijn flink uitgebreid, maar je kunt geen live video's maken zoals dat op bijvoorbeeld de Galaxy S10 wel kan.
Al met al zijn de camera's van de Galaxy A40 prima, mits je de groothoeklens negeert. Vooruit, meer features zijn altijd goed, maar in dit geval wilde Samsung misschien gewoon een dingetje teveel. Een dieptesensor ter ondersteuning van de goede hoofdsensor was vermoedelijk nuttiger geweest.
Batterij
Dat geldt dan weer niet voor de accuduur van de Galaxy A40. Met zijn capaciteit van 3100mAh heeft het toestel weliswaar geen enorme batterij, maar de oude formule ‘bescheiden hardware + redelijke accu = goede batterijduur' past ook nu weer. Al heeft de Galaxy A40 natuurlijk niet het uithoudingsvermogen van de A50, je komt er een lange werkdag wel meer door.
Bovendien – en dit is toch wel erg fijn – ondersteunt de A40 snelladen, met de bijgeleverde snellader. Het is de eerste Galaxy in deze prijsklasse (onder de €250) die dus ruim binnen de anderhalf uur vol te laden is. En dat kan in sommige omstandigheden erg handig zijn.
En nog meer…
Zo. Valt er nu nog iets toe te voegen? Jazeker. Zo kunnen we nog noemen dat ook de Galaxy A40 weer een oude, vertrouwde FM radio heeft. Plug de (meegeleverde) oortelefoontjes in, en je kunt direct luisteren zonder dataverbruik. En over die meegeleverde oortelefoontjes gesproken: het lijkt erop dat Samsung voor het eerst sinds jaren haar ‘budget-oortjes' van een upgrade heeft voorzien. De oortjes die bij Galaxy A40 zitten zijn natuurlijk niet van topkwaliteit, maar ze zijn duidelijk beter dan de exemplaren die we onlangs nog bij onze Galaxy A50 aantroffen.
De speaker van het toestel kan best luid, maar doet dit zonder dat er sprake is van geluidskwaliteit. Wij verwachtten niet anders, maar je kunt het maar weten. De Dolby Atmos functie die Samsung sinds enige tijd te pas en te onpas in haar toestellen stopt zit ook op de A40. Wij zijn ook nu weer geen fan, maar dat mag de pret niet drukken als jij wel van dit soort softwarematige optimalisaties houdt.
Een notificatie LEDje ontbreekt overigens, net als in de meeste Galaxy telefoons tegenwoordig. Echter, omdat de Galaxy A40 ook geen AOD -Always On Display – heeft, ben je afhankelijk van de tap-to-wake functie om snel notificaties te checken. Tik twee keer op het display, en het scherm gaat even aan.
Galaxy A40 review: conclusies
Met de Galaxy A40 lanceert Samsung eindelijk weer toestel dat we enigszins als opvolger kunnen zien van bijvoorbeeld de Galaxy A3 uit 2017. Hij is vrij compact, maar heeft wel dat mooie FHD AMOLED scherm. De accuduur is prima, hij ligt lekker in de hand, en met de hoofdcamera kunnen we prima uit de voeten. De hardware is niet snel, maar voor de meesten snel genoeg – behalve als je een echte gamer bent.
Tot zover niets dan lof. Maar dat een betere groothoeklens niet meer in het budget paste, is wat ons betreft toch echt een beetje jammer. Een dieptesensor zoals in bijv. de J6 Plus was handiger geweest. Juist omdat de rest van het toestel eigenlijk zo solide en compleet is, valt de groothoeklens toch een beetje uit de toon.
Over de Galaxy A50 waren wij al erg te spreken, en wie niet zo'n groot apparaat wil, heeft aan de Galaxy A40 een uitstekend, zeer compleet alternatief. Ook dit toestel schiet goed raak qua prijs-kwaliteit-verhouding. Het maakt ons bovendien benieuwd naar de andere toestellen in Samsung's nieuwe A-serie, die we de komende tijd ook onder de loep gaan nemen.
Aanbiedingen
Check onze overzichten om de aanbiedingen voor een Galaxy A40 met abonnement te vergelijken – of de prijzen voor een losse A40. Hieronder vind je direct de scherpste deals per provider:
Jan says
Gezien de recente problemen met diverse Pie updates van Samsung vraag ik me af of die er
ook bij toestel zijn. Dus werkt het bellen normaal? gps?
In winkel vastgehad. Mooi toestel, zeker interesse in.
Michel Groenheijde says
Geen problemen, alles werkt 🙂
finisher says
Dankjewel voor de review! Zonder dit gelezen te hebben zou ik verwachten dat de Always On Display nogal makkelijk en standaard op de meeste Galaxy telefoons beschikbaar zou zijn. Maar helaas is voor de A40 dus gekozen om dit niet te doen. Dit was nou juist zo handig. Ik heb het overdag altijd aan staan. Het alleen maar naar je scherm hoeven te kijken zonder te unlocken of het hebben van je telefoon op de tafel en er alleen maar naar hoeven te kijken om te zien of je berichten of andere notificaties en welke dat zijn vind ik onmisbaar. Voor een low budget of doorsnee gebruiker lijkt dit te veel gevraagd. Ik hoop dat Samsung dit met een update weer mogelijk maakt. Voor mij persoonlijk is dit wel een reden om te kijken naar iets anders. Ouch.
Gerrit says
Ik heb deze vandaag gekocht, en bij de camera is me iets heel raars opgevallen. Als ik in het donker een foto met flitser wil maken, ben ik gewend eerst even scherp te stellen door op het scherm te tikken. Hierbij ging bij mijn oude telefoon even de flitser aan, maar dat gebeurt niet bij de A40. Bij het maken van de foto wordt ook niet goed scherpgesteld. Het resulaat is verkeerde scherpstelling en zeer wazige foto’s.
Maud says
Niet kopen die simkaart doet het niet omdat hij verschuift en dat is niet fijn geld verspilling