Samsung Galaxy A5 (2017)

Met deze Galaxy A5 (2017) is Samsung toe aan de derde generatie van haar 'premium' midrange smartphone serie. In 2015 begon alles met de Galaxy A5, met zijn volledig metalen body, en nu - anno 2017 - is het toestel in feite een wat bescheidener versie van de Galaxy S7 - een milder prijskaartje incluis. Daarmee is nog niet gezegd dat het toestel spotgoedkoop is. Wat krijg je dus zoal voor het geld? In de onderstaande review zoeken wij het uit.

Galaxy A5 (2017)

De voorkant van de Galaxy A5 (2017) met het licht gebolde 2.5D glas

Design

Over het design en de bouwkwaliteit van de Galaxy A5 (2017) kunnen we kort zijn. Neem een Galaxy S7, zorg dat de camera aan de achterzijde in zijn geheel niet uitsteekt, en klaar is Klara. Is dat erg? Nou, nee. Het 2.5D glas aan de voorzijde ligt mooi 'op' het toestel, en het metalen frame kleurt mooi mee met de rest van de behuizing (althans, bij de zwarte toestelversie). Het glas aan de achterzijde is gevoelig voor vingerafdrukken, maar de zijkanten zijn afgerond, waardoor de A5 (2017) erg prettig in de hand ligt.

Galaxy A5 (2017) review

Aan de achterkant van de A5 (2017) steekt de camera niet meer uit

De belangrijkste verbetering ten opzichte van de A5 uit 2016 is echter niet  zichtbaar, maar des te meer merkbaar op het moment dat je je Galaxy A5 (2017) in het water - of in de sneeuw - laat vallen. Dankzij de IP68 gecertificeerde behuizing is dat namelijk geen probleem (officieel: een half uur onder maximaal anderhalve meter water moet kunnen). Wie al eerder een waterbestendige telefoon had weet hoe fijn het is om te weten dat een paar druppels, of plassen, geen bedreiging vormen voor je dure smartphone.

Al met al is het uiterlijk van de Galaxy A5 (2017) dus niet onaardig, maar ook niet opvallend. De waterbestendigheid is echter niet te onderschatten.

Galaxy A5 (2017) ip68

Galaxy A5 (2017) met IP68 certificatie: sneeuw is geen enkel probleem

Techniek

Binnenin de behuizing van de Galaxy A5 (2017) vinden we Samsung's Exynos 7880 processor. Dit is een echte midrange chip, maar wel eentje die op een 14 nanometer proces gefabriceerd is. Met andere woorden: hij is niet super snel, maar wel snel genoeg voor een vloeiende gebruikerservaring, en vooral energiezuinig. Over de voordelen hiervan straks meer.

Met 3 GB werkgeheugen is er voldoende ruimte om verreweg de meeste apps zonder problemen of gestotter te draaien. Alleen als je de typische zware handelingen - grote downloads, het installeren van apps - gaat combineren komt de A5 (2017) aan zijn prestatietechnische grenzen. Wie exact wil weten hoe snel het toestel is, kan ook ons overzicht met Galaxy A5 (2017) benchmarks checken.

Galaxy A5 (2017) met zijn 5,2 inch 1080p full HD Super AMOLED display

Scherm

Het beeldscherm van de Galaxy A5 (2017) is bijna letterlijk een kloon van dat van zijn voorganger: een 5,2 inch display met een 1080p full HD resolutie. Spectakel hoef je niet te verwachten, maar dit is een fijn, solide scherm dat scherp beeld geeft en fantastische contrasten biedt - want dat doen AMOLED schermen nu eenmaal. En omdat de kleurweergave van Samsung's AMOLED schermen tegenwoordig ook dik in orde is, valt hier niets aan te merken. Een LCD scherm vinden van deze kwaliteit is moeilijk.

Software

Tot nu toe hebben we niets dan lof over de Galaxy A5 (2017): de waterbestendige behuizing huist voldoende krachtige hardware én een mooi scherm. Als je de telefoon aanzet, zie je op dit scherm de nieuwste versie van Samsung's eigen Android-interface, zoals al eerder te zien op de nooit uitgebrachte Galaxy Note 7 (voor ingewijden: ja, dit is de Grace UX).

Helaas word de Galaxy A5 (2017) geplaagd door hetzelfde probleem waar ook alle eerdere A5-generaties last van hadden: de vórige versie van het besturingssysteem. Het toestel draait op Android 6.0.1 Marshmallow. Waarom toch?

We snappen dat de software op de A5 (2017) verder gewoon bij de tijd is: van de beveiliging tot de beschikbare features (waaronder een snufje uit Android 7.1: het Filter blauw licht). Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het Android versienummer niet uitmaakt, als die dingen maar op orde zijn. En toch, tóch was het fijn geweest als een nieuwe smartphone - zeker in deze prijscategorie - gewoon direct met een nieuwe Android versie uit de doos zou komen.

Uiteraard volgt later dit jaar een update naar Android Nougat - versie 7.0, of 7.1 - en volgend jaar ook een sprong naar de Android daarná. Samsung houdt de A5 (2016) netjes maandelijks bij met de laatste security patches, en dat zal - zo verwachten wij - met de A5 (2017) niet anders zijn.

Op dit punt na, valt er overigens genoeg positiefs te melden over de software van de Galaxy A5 (2017). Naast het Filter blauw licht - dat de ogen spaart als je in het donker naar je scherm tuurt - vind je op het toestel ook de Veilige map, wat in feite een primeur is in Galaxy-land. De Note 7 had 'm ook, en de Galaxy S7 krijgt 'm (nog) niet. In de Veilige map kun je documenten, complete apps én bijbehorende gebruikersaccounts verbergen achter je vingerafdruk. Veilige map is dus een uitgebreide versie van de Privéstand, die eerdere Galaxy hadden.

Naast deze extra beveiligde privéomgeving, werkt ook Samsung Pass nog beter samen met de vingerscanner van de Galaxy A5 (2017). Hiermee beveilig je features, apps, en inloggegevens in je browser met je vingerafdruk. Dit werkt snel, eenvoudig, en stabieler dan op voorgaande Galaxy telefoons met een vingerscanner. Overigens: bij het ontgrendelen van de A5 (2017) is het niet meer nodig eerst het scherm aan te zetten. Leg je vingertop op de scanner (lees: op de Home knop, zónder erop te drukken) en je telefoon gaat vanzelf aan en je komt direct op het startscherm.

De algehele indruk die de vernieuwde interface - vroeger TouchWiz genaamd, tegenwoordig bekend onder de noemer Samsung Experience - achterlaat is prettig. Het is ook nu weer niet de mooiste gebruikersomgeving ooit, maar hij is functioneel, vrij overzichtelijk, en nog minder bont dan eerdere versies van Samsung's eigen interface. Daarbij komt dat de Galaxy A5 (2017) natuurlijk direct toegang heeft tot Samsung's vernieuwde Theme store, waar niet alleen complete thema's te vinden zijn, maar ook losse wallpapers en sets met icoontjes.

Al met al is de software op de A5 (2017) een beetje een mixed bag. De interface is eigenlijk wel prima zo, of tenminste verregaande aan te passen aan je eigen smaak. Er zijn genoeg handige snufjes aanwezig, die echt iets toevoegen aan het gebruiksgemak, en ook op beveiligingsgebied zit alles wel snor. Dat dit alles de komende tijd nog onder Android 6.0.1 gebeurt, en niet onder versie 7.0 is een lastig te verklaren feit.

Accuduur

Naast handige functies is een van de allerbelangrijkste aspecten van een smartphone natuurlijk de accuduur - hoe lang doe je met je toestel voordat je de batterij weer moet opladen? Het verhaal bij de Galaxy A5 (2017) is hier vrij simpel. De behoorlijke 3000 mAh accu zorgt in combinatie met de zuinige processor, en niet overdreven hoge schermresolutie, voor een dijk van een accuduur.

Tijdens onze testperiode deden we standaard twee dagen met een acculading. Bij matig, maar zeker niet voorzichtig, gebruik - niet gamen, niet lange afstanden navigeren, wel Whatsappen, browsen, emailen, beetje Youtube kijken en muziek luisteren - hadden we meestal na een dag nog ongeveer een halve lading over. Belangrijk detail daarbij: we gebruikten géén Always On Display. Die functie heeft namelijk een merkbare invloed op de accuduur.

Toch kom je zelfs met het Always On Display altijd aan zonder moeite een lange werkdag probleemloos door. Dat de Galaxy A5 (2017), net als de A5 uit 2016, snel kan opladen is een extraatje waar je heel snel aan went. In minder dan anderhalf uur laad je een compleet leeg toestel weer helemaal vol met de meegeleverde lader en USB type-C kabel.

Samen met de IP68 certificatie van de behuizing, is de accuduur wat ons betreft een van de hoogtepunten van de Galaxy A5 (2017).

Camera's

Dát kunnen we helaas niet zeggen van de camera's van de Galaxy A5 (2017), althans niet van de 16 megapixel camera aan de achterkant. Aan pixels dus geen gebrek, en de f/1.9 lensopening belooft voldoende licht. Zolang je gewoon overdag je foto's maakt gaat dit inderdaad ook prima. Natuurlijk, de A5 (2017) is geen Galaxy S7, maar voor het gewone huis-tuin-en-keuken werk is de kwaliteit vermoedelijk meer dan voldoende.

Galaxy A5 (2017) voorbeeldfoto's: v.l.n.r. auto, HDR en 100% crop

Echter, zo gauw het een beetje donkerder wordt rent de scherpte van de kiekjes achteruit. Gek detail: de A5 uit 2016 had nog een lens met optische beeldstabilisatie. Voor zover wij konden achterhalen heeft de A5 (2017) dit niet. Juist bij het maken van foto's in de Nacht of HDR (rijke toon) stand is dit erg handig, omdat het wat langer duurt voor een foto genomen is. Het ontbreken van stabilisatie is dus juist zo jammer, omdat het deze waardevolle standen een stuk minder bruikbaar maakt, en er bovendien voor zorgt dat de kwaliteit van opgenomen video's achter blijft.

Galaxy A5 (2017) voorbeeldfoto's: v.l.n.r. auto, HDR en 100% crop

Toch is het grootste gemis een real time HDR stand. Samsung stopt deze wel in haar topmodellen, maar in de 2017 editie van de A-serie ontbreekt deze ook nu weer. We vermoeden dat de hardware van de Galaxy A5 (2017) krachtig genoeg is, maar, zo lijkt het, verschil moet er nu eenmaal zijn. Door het gebrek aan een eenvoudig bruikbare HDR optie blijven de kleuren soms ietwat aan de fletse kant.

Aan de voorkant van de telefoon ligt de zaak relatief anders. De selfiecamera is exact dezelfde als de camera aan de achterkant, met dezelfde 16 megapixel sensor. Wat voor een 'hoofdcamera' middelmatige prestaties zijn, is voor een frontcamera juist wel prima. Dus: liefhebbers van scherpe, hi-res selfies zitten absoluut goed met de camera van de Galaxy A5 (2017). Hij heeft danwel geen frontflitser, zoals bijvoorbeeld de Galaxy J5 (2016) en J7 (2016) dat wel hebben, maar met een wit 'flitsend' scherm kom je ook een heel eind in minder verlichte omstandigheden.

Galaxy A5 (2017) voorbeeldfoto's in het donker

Verder...

Naast de al genoemde features - de soepel werkende vingerscanner, Veilige map, etc. - zijn er nog een paar dingetjes die de moeite van het noemen waard zijn. Zo heeft de Galaxy A5 (2017) standaard 32 GB opslagcapaciteit aan boord, waarvan ongeveer 22 GB beschikbaar is voor de gebruik(st)er. Een microSD slot zorgt dat dit naar hartelust uitgebreid kan worden.

De luidspreker zit op de Galaxy A5 (2017) boven de Power knop, waardoor je 'm niet zo makkelijk afdekt met je hand. Wijzelf vonden dit geen wereldschokkende aanpassing, maar wie weet of het voor anderen wel een zinvolle vernieuwing is - of juist niet. Wie graag radio luistert, zonder daarvoor de databundel in te moeten zetten, heeft de beschikking over een FM ontvanger. De daarvoor benodigde koptelefoon - uiteraard meegeleverd - is nogal middelmatig, en arm aan lage frequenties.

Galaxy A5 (2017) met USB type-C aansluiting, en de speaker aan de zijkant

En dan nog het volgende. Ook in 2017 bewijst de A5 (2017) weer eens wat dé echte high-end feature van Samsung is: de notificatie-LED. Althans, dit toestel heeft er, net als de andere Galaxy A en J toestellen, geen. Alleen de duurdere Galaxy S modellen zijn er mee uitgerust. In plaats daarvan kun je natuurlijk het al genoemde Always On Display inschakelen, maar het verhoogde energieverbruik wat daarbij komt kijken maakt dit maar een matige compensatie voor het gebrek aan knipperend LEDje bij gemiste oproepen/berichten/enzovoort.

Conclusies

De Galaxy A5 (2017) heeft veel van wat zijn - inmiddels goedkopere - voorganger (zie ook onze Galaxy A5 2016 review) ook heeft: een 5,2 inch 1080p AMOLED scherm, een vingerscanner, Android 6.0.1 Marshmallow, en een prima accuduur. Stiekem zijn de verbeteringen toch wel significant: een snellere processor, een waterbestendige behuizing en 32 GB interne opslagcapaciteit, om maar te zwijgen over de nieuwe - en ja, betere - interface. Met dit alles in gedachte komen we dus tot de conclusie dat...

...de Galaxy A5 (2017) erg goed is vanwege:

  • zijn waterbestendige behuizing,
  • lange accuduur,
  • veel fijne features zoals 32 GB opslag, Veilige Map en de vingerscanner,
  • en de hoge resolutie frontcamera.

Matig vonden wij...

  • de niet-uitblinkende camera's,
  • het gebrek aan notificatie-LED,
  • en het feit dat Android Nougat pas later dit jaar komt.

Galaxy A5 (2017) kopen: prijzen, abonnementen

Voor de beste aanbiedingen kun je natuurlijk alle Galaxy A5 (2017) abonnementen vergelijken, de prijzen voor een losse Galaxy A5 (2017) checken, of hieronder snel de beste deals per provider vinden.

     Samsung Galaxy A5 (2017) nieuws

Android 8.0 Oreo update voor Galaxy S7 (Edge), A3 en A5 (2017), en Tab S3 in de maak

Samsung is druk bezig met de update naar Android 8.0 Oreo voor de Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, Galaxy A5 (2017) en de A3 (2017). Ook voor de Galaxy Tab S3 is de nieuwe software in ontwikkeling, zo kunnen wij samen met onze vrienden van SamMobile bevestigen. Hoewel de officiële Oreo-update voor de Galaxy S8 […]

Vergelijking: Samsung Galaxy A8 (2018) versus Galaxy A5 (2017)

De Galaxy A8 (2018) is geland in de Nederlandse winkels. En hoewel het toestel niet volledig exact de opvolger is van de Galaxy A5 (2017), komt menigeen toch voor de keuze te staan: welke kopen? Tijd, dus, voor een vergelijking. Links de Galaxy A8 (2018), rechts de Galaxy A5 (2017) Tot voor kort leek het […]

December update Galaxy A5 (2017) brengt o.a. nieuwe camera features

Voor de Samsung Galaxy A5 (2017) is een nieuwe update beschikbaar. Het toestel, dat recent in de Galaxy A8 (2018) een verrassende opvolger kreeg, ontvangt de december patch en een hand vol nieuwe camerafuncties. Op de valreep rolt Samsung voor de Galaxy A5 (2017) de beveiligingsupdate van december uit. Vrij onverwacht bevat deze ook een […]

Gratis Level Box Slim speaker bij de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) (update: opnieuw)

Jawel, Samsung’s Level Box Slim actie is opnieuw terug van weggeweest. Koop tot 31 januari 2018 een Galaxy A5 (2017) of Galaxy A3 (2017), en je kunt er voor niets een Level Box Slim Bluetooth luidspreker – winkelwaarde € 99,99 – bij cadeau krijgen. Sneeuwballen gooien met muziek uit je telefoon erbij? Dat kan, als […]

Samsung Galaxy A5 (2017) november update brengt belangrijke beveiligingsfix

De Samsung Galaxy A5 (2017) november update begint nu met uitrollen in Nederland. De update brengt onder meer de fix voor het Krack Wi-Fi lek. Na een wat haperende start komen de maandelijkse beveiligingsupdates voor de Galaxy A5 (2017) nu echt goed op gang. Nu staat de update van de maand november klaar, met een […]

Galaxy A5 (2017) en A5 (2016) krijgen update met oktober beveiligingspatch

Vanaf vandaag begint de beveiligingspatch van oktober in Nederland te arriveren. De unbranded Galaxy A5 (2017) en A5 (2016) hebben de primeur. Vorige maand skipte Samsung de beveiligingspatch van september. In plaats daarvan kregen bijna alle toestellen de update met de fix voor het Blueborne lek. Vanaf nu gaat het ‘normale’ maandelijke patroon weer verder, zo lijkt […]