Uitgelicht: ook de camera van de Samsung Galaxy Note 4 heeft ‘real time HDR’

Je hebt gelijk! Een tijdje geleden al bespraken we de camera’s van de Samsung Galaxy Note 4. Maar we vergaten één toffe feature, die minstens net zo belangrijk is als de nieuwe optische beeldstabilisatie van de 16 megapixel camera: real time HDR.

Nu is het maken van HDR – high dynamic range – foto’s natuurlijk al lang een mogelijkheid op eerdere Galaxy (Note) smartphones. Daar is het gewoon één van de vele cameramodi waaruit je kunt kiezen, en je merkt dat het maken van een HDR foto iets langer duurt dan een normaal kiekje.

samsung-galaxy-note-4-real-time-hdr-voorbeeld-1 Uitgelicht: ook de camera van de Samsung Galaxy Note 4 heeft 'real time HDR'

De camera van de Galaxy S5, met real time HDR uitgeschakeld

In onze review van de Galaxy S5 merkten we op dat we stiekem optische beeldstabilisatie misten – de Galaxy Note 4 heeft dit nu dus wel – maar dat de nieuwe real time HDR modus echt ont-zet-tend tof is. Op de S5 is HDR gewoon een optie die je aan of uit zet, het is geen aparte cameramodus. En het duurt ook niet meer langer om een HDR foto te maken. Sterker nog: wat je ziet in je cameravenster ís al door de ogen van de HDR modus.

samsung-galaxy-note-4-real-time-hdr-voorbeeld-2 Uitgelicht: ook de camera van de Samsung Galaxy Note 4 heeft 'real time HDR'

De camera van de Galaxy S5 met real time HDR ingeschakeld

Het praktische resultaat hiervan is dat het gebruik van de HDR modus geen extra handelingen meer vergt, of vertraging oplevert. Op onze Galaxy S5 staat hij eigenlijk standaard aan. Het resultaat: ook ‘even snel’ gemaakte foto’s zijn stukken beter belicht, en we noemden dit dan ook als de tofste feature van de camera van dat toestel.

Het is dus simpelweg de moeite van het noemen waard dat de Galaxy Note 4 hetzelfde kunstje kan – en net als de S5 natuurlijk ook als het gaat om het opnemen van 1080p video. Hoge resolutie 4K video kan helaas nog niet met real time HDR geschoten worden.

Al met al is het déze feature in combinatie met de nieuwe optische beeldstabilisatie, die er voor zorgen dat we hoge verwachtingen hebben van de camera van de Note 4. De eerste voorbeeldfoto’s zien er goed uit, maar hoe goed de camera is weten we natuurlijk pas als we ‘m zelf een tijd lang hebben kunnen gebruiken.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee