Samsung Galaxy J7 (2016)

Een tijdje leek het erop dat Samsung de Galaxy J7 (2016) evenals zijn voorganger uit 2015 niet in Nederland zou gaan uitbrengen - totdat het plotseling alsnog gebeurde, dan. En zo hebben we nu dus een mild geprijsde phablet in handen, en naast de S7 Edge de enige andere Galaxy met een 5,5 inch display. En hoewel wij in eerste instantie in feite gewoon een grotere versie van de Galaxy J5 (2016) verwachtten, blijkt de J7 (2016) toch meer in zijn mars te hebben. Lees verder voor onze review. Let op: inmiddels is er ook de Galaxy J7 (2017).

samsung-galaxy-j7-2016-review-1

Design

Uiteraard is er één gebied waar de Galaxy J7 (2016) nagenoeg identiek is aan zijn kleinere broer, de J5, namelijk het uiterlijk en de bouwkwaliteit. Met een glazen voorkant, een verwisselbare kunststof achterklep en een metalen frame treedt de J7 in de voetsporen van oudere topmodellen als de Galaxy Note 4.

Uiteraard is de Galaxy J7 (2016) met zijn 5,5 inch scherm niet bepaalde compact te noemen, mede omdat de randen langs het scherm weliswaar niet erg dik zijn, maar ook zeker niet minimaal. Het toestel voelt stevig aan, en de achterkant is niet erg gevoelig voor vingerafdrukken. Het koel aanvoelende aluminium frame zorgt ervoor dat hij niet zo goedkoop aanvoelt als de Galaxy J toestellen van eerdere generaties, of de J3 (2016).

Wij hebben hier de zwarte versie van het toestel, en in combinatie met het AMOLED scherm ziet deze er behoorlijk puik uit.

samsung-galaxy-j7-2016-review-3

Scherm

Over dit scherm gesproken: het 5,5 inch beeldscherm is inderdaad van het AMOLED type, zoals tegenwoordig bijna alle Samsung smartphones deze hebben. Dit betekent hoge contrasten, en een weergave van zwart die ook echt zwart is - lees: met een totaal gebrek aan licht. De kleurweergave zelf is ook dik in orde als je een van de meer natuurgetrouwe kleurinstellingen kiest. Ook op de niet zo dure Galaxys hoef je tegenwoordig niet meer te kijken naar oververzadigde kleuren, tenslotte.

Net als in andere J-serie toestellen ontbreekt een automatische helderheidsregeling voor het scherm. Met hand kun je deze uiteraard bijstellen, en er is een speciale Buiten modus, die de helderheid gedurende een bepaalde periode tijdelijk flink omhoog schroeft, zodat je het scherm van de J7 (2016) ook in fel zonlicht kunt lezen.

galaxy-j7-2016-review-display

De schermresolutie is met 1280 bij 720 pixels niet erg hoog, zeker niet voor een 5,5 inch schermdiagonaal. Dit betekent dat je, als je goede ogen hebt, en even goed staart, de afzonderlijke pixels kunt zien. De meeste gebruik(st)ers zal dit echt niet opvallen, maar anno 2016 zou een 1080p full HD resolutie mogen - ook in deze prijsklasse. Dat er uiteraard ook één groot voordeel kleeft aan de schermresolutie wordt straks onder het kopje accuduur duidelijk. Echter, voor we het daar over hebben, werpen we nog een blik onder de motorkap.

Processor, prestaties

Hét grote verschil tussen de Galaxy J5 (2016) en de Galaxy J7 (2016) is de techniek binnenin het toestel. Waar de eerste het moet doen met de inmiddels als enige jaren oude Snapdragon 410 processor, kreeg de J7 een nieuwe Exynos 7870 chip mee. Deze is niet alleen veel sneller, maar ook een stuk energiezuiniger - het is tenslotte Samsung's eerste mid range processor die op een 14 nanometer proces gefabriceerd wordt.

De grafische prestaties van de Exynos 7870 zijn weliswaar niet fantastisch, maar een gemiddelde potje gamen kan er wel vanaf. Hierbij helpt het natuurlijk, dat de schermresolutie niet overdreven hoog is. In ieder geval is de Galaxy J7 (2016) in het dagelijks gebruik meer dan snel genoeg, en ook het installeren van apps gaat vlot - beduidend vlotter dan op de kleinere J5 (2016), met name.

Software

De Galaxy J7 (2016) draait standaard op Android 6.0.1 Marshmallow. Een update naar Android Nougat zien we in de toekomst wel gebeuren, maar Samsung kennende laat deze nog wel enie tijd op zich wachten. Dat neemt niet weg dat de bediening - mede door de hierboven beschreven hardware - gewoon prettig soepel is. Alleen als je veel dingen tegelijk wilt doen - met name tijdens het installeren van grote applicaties - kun je natuurlijk kleine haperingen tegenkomen, maar in het dagelijks gebruik zul je hier niet zoveel tegenaan lopen.

Samsung's bekende TouchWiz interface is voorzien van alle snufjes die met name op een groot beeldscherm fijn zijn. Zo kun je kiezen voor een layout van 5 x 5 icoontjes, en dankzij de Theme store zit je alles behalve vast aan het bonte uiterlijk van de standaardinstellingen. Opvallend afwezig is wel de Multi-window stand. Je kunt dus niet twee applicaties tegelijk weergeven en gebruiken - iets wat op een 5,5 inch scherm juist best handig kan zijn.

Het aantal apps dat je op de Galaxy J7 (2016) aantreft als je 'm voor het eerst opstart is beduidend minder dan een tijd lang gebruikelijk was op Galaxy telefoons. Echter, minimaal kun je het ook niet noemen. Zo krijg je standaard zes voorgeinstalleerd Microsoft apps - Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote en Skype - en ook Google's aanbod is ruimschoots vertegenwoordig.

Tussen deze laatste en Samsung's eigen apps is er overlap: je krijgt twee browsers, twee emailapps, en twee galerij apps. En naast de Play Store is er ook nog Samsung's Galaxy Apps winkel. Keuzevrijheid biedt dit alles wel, maar niet-gebruikte apps kun je niet verwijderen. Je kunt ze uitschakelen, waarna ze je app overzicht niet meer  onnodig vullen, maar vrije ruimte levert dit niet op.

Al met al is er zo'n 10 GB vrije ruimte - van de zestien - beschikbaar als je je Galaxy J7 (2016) voor het eerst in gebruik neemt. Je kunt hier naar hartenlust maximaal 128 GB aan toevoegen door het plaatsen van een micro-SD kaartje. Veel apps kun je na installatie verplaatsen naar SD-kaart, maar niet de voorgeïnstalleerde software.

De extra geplaatste opslag blijft wel altijd apart zichtbaar: Google's Adoptable Storage functie heeft Samsung ook hier niet geïmplementeerd. Je kunt je SD-kaart opslag dus niet naadloos samenvoegen met het interne geheugen. Hierdoor blijft de geheugenkaart wel ten alle tijden uitwisselbaar, bijvoorbeeld om al je daar opgeslagen foto's snel naar je laptop te kopiëren.

Camera

En als we dan toch bij foto's zijn beland, kunnen we ook gelijk een paar woorden vuil maken aan de camera's - 13 megapixel achter, 5 megapixel voor - van de Galaxy J7 (2016). Kort gezegd: ze doen het prima, maar verwacht geen wonderen in deze prijsklasse.

Bij voldoende licht kun je met het toestel prima foto's maken - al dan niet na het supersnel starten van de camera app door twee keer op de Home knop te drukken, ook als het toestel op standby staat - al is het dynamisch bereik beperkter dan bij de camera's op Samsung's duurdere smartphones.

De vrij trage HDR (rijke toon) camerastand vereist een stabiele hand, want doordat de lens niet gestabiliseerd is zorgen trillingen al gauw voor onscherpe foto's. In tegenstelling tot andere recente mid range Galaxy telefoons is de resolutie van HDR stand op de Galaxy J7 (2016) níet beperkt. Je maakte zulke foto's dus gewoon op een maximale resolutie van 13 megapixels.

Voorbeeldfoto's, v.l.n.r. de automatische stand, HDR en een 100% crop

De 'burst modus' - Continuopname - is veel sneller dan op de kleinere Galaxy J modellen, en - voor de verandering - prima bruikbaar, mits voldoende licht. De professionele modus biedt een paar extra handmatige instellingen - witbalans, ISO, belichting - maar laat verder te wensen over.

Bij weinig licht weet de f/1.9 lens van de Galaxy J7 (2016) nog aardig wat licht te vangen. Te donkere zullen je foto's dus niet zo gauw worden. Wel neemt de kwaliteit van de kiekjes zienderogen af met de hoeveelheid licht - net zoals bij de Galaxy J5, die met exact dezelfde camerasensor is uitgerust. De speciale nachtstand is, laten we eerlijk zijn, niet erg bruikbaar. Hij is te langzaam, waardoor foto's er altijd bewogen uit komen.

Voor selfies en soortgelijke fotowensen staat de camera aan de voorzijde ter beschikking, die ondersteund wordt door een heuse flitser. Ietwat overdadig is het feit dat het scherm ook nog oplicht als je een selfie maakt terwijl de flitser aan staat, maar in ieder geval hoef je niet bang te zijn dat je gezicht in het donker onderbelicht zal blijven.

Al met al is de camera gewoon erg gemiddeld. Voor sociale media en Whatsapp zijn de foto's veelal prima - zolang je geen al te lastige lichtomstandigheden tegenkomt, zoals weinig licht, of juist situaties met veel contrast.

galaxy-j7-2016-review-accuduur-batterij-3300-mah

Accuduur

Juist. We hebben het hierboven al een paar keer aangeduid, en daar is 'ie dan: de Galaxy J7 (2016) heeft een verwisselbare accu met een capaciteit van 3300 mAh. In combinatie met de 14 nanometer processor en de niet al te hoge 720p schermresolutie is deze goed voor de beste accuduur in Samsung's aanbod. Ja, doorgaans ging onze J7 langer mee dan de op dit vlak veelgeprezen S7 Edge.

Zolang we geen games spelen, bleek het echt een opgave om de batterij van de Galaxy J7 (2016) in een dag leeg te krijgen. Sterker nog: twee dagen gemiddeld gebruik is niet alleen haalbaar, maar gebeurt bijna vanzelf zolang je geen zware games speelt of andere 'zware' toepassingen - navigatie, bijvoorbeeld - urenlang gebruikt.

Met screen-on tijden van zes tot bijna negen uur tijdens onze testperiode is duidelijk dat de Galaxy J7 (2016) op dit gebied maar weinig te wensen overlaat. Samsung maakt goed gebruik van de grote behuizing die nodig is om plaats te bieden aan een 5,5 inch scherm. Er is niet gekozen om de telefoon dunner te maken, maar voor meer batterij. Waarvoor hulde.

samsung-galaxy-j7-2016-review-4

En verder?

Geheel in de lijn de verwachting is de Galaxy J7 (2016) verder een vrij sobere smartphone. Draadloos opladen? Nee. Vingerafdruk scannen? Neen. Snelladen? Ook niet. Andere unieke onderscheidende features? Geen. Een FM radio is aan boord, gelukkig, en frontflitser noemden we al eerder.

Een notificatie-LED ontbreekt,  net als een gyroscoop - een sensor die je mist als je bijvoorbeeld sterrenkaarten wilt kijken met een app als Googly Sky Maps.

De meegeleverde oortelefoon is van een goedkope kwaliteit, dus wie graag muziek luistert moet zelf zorgen voor iets beters. Wederom geldt: gezien de prijs van de J7 (2016) mag dit geen verrassing heten.

galaxy-j7-2016-preview-eerste-indrukken

Conclusies

Al met al is de Galaxy J7 (2016) een prima all-round smartphone voor mensen die zonder onbeperkt budget toch een toestel zoeken met een groot AMOLED scherm én een fantastische accuduur. De prestaties zijn ruim voldoende, en de hardware voelt allerminst goedkoop aan. Een FM radio is er, het geheugen is uitbreidbaar en de accu verwisselbaar.

Daar tegenover staat, dat Samsung bespaarde op een paar curieuze details. Er is geen notificatie LED, noch een gyroscoop, en ook verdere franje zoek je op het toestel vergeefs. De camera's voldoen voor gemiddeld gebruik, maar iedereen met een strengere blik zal elders moeten zoeken.

Aanbiedingen

Uiteraard kun je alle Galaxy J7 (2016) abonnementen vergelijken, evenals de prijzen voor een losse Galaxy J7 (2016). Vergeet ook niet ons overzicht met de beste Galaxy J7 hoesjes. Hieronder vind je snel de beste deals per provider:

     Galaxy J7 (2016) NIEUWS:

Galaxy J7 (2016) met Android Nougat tip: oude klok op vergrendelscherm ‘terug’

Op vooral de Galaxy J7 (2016) brengt de update naar Android 7.0 Nougat een geheel nieuw design van het vergrendelscherm. Daarbij is de klok menigeen een doorn in het oog. Maar: er is een oplossing. Galaxy J7 (2016) met Android 7.0: de vernieuwde klok op het vergrendelscherm Laten we voorop stellen dat de Nougat update […]

Galaxy J7 (2016) krijgt nu Android 7.0 Nougat update in Nederland

Wij werpen een blik op de Samsung Galaxy J7 (2016) met Android 7.0 Nougat. Wat is er nieuw, wat is er anders, en hoe ziet het eruit? Update 7 oktober: vanaf nu is de update beschikbaar in Nederland (dank, Peter!). Recent verscheen de Galaxy J7 (2017) op de Nederlandse markt, met standaard Android versie 7.0 aan […]

Galaxy J7 (2016) Android 7.0 Nougat update duikt op in Rusland

Russische gebruik(st)ers melden dat zij hun Galaxy J7 (2016) kunnen updaten naar Android 7.0 Nougat. Echter, de update is slechts beperkt aangeboden, en nog niet voor iedereen in dat land beschikbaar. De nieuwe Galaxy J7 (2017) draait nu al op Android 7.0. Zijn voorganger moet het nu nog doen met versie 6.0.1. Echter, her en […]

Android 7.0 Nougat update in de startblokken voor: Galaxy A3 (2017), Galaxy J7 (2016), en de Galaxy Tab A 8.0 (2015)

Voor een aantal Galaxy apparaten staat de aankomende update naar Android 7.0 Nougat in de startblokken. We sommen op: de Galaxy A3 (2017), de Galaxy J7 (2016), en de Galaxy Tab A 8.0 zonder (SM-T35x) en met S Pen (SM-P35x). Galaxy J7 (2016) SM-J710F met Android 7.0 Bij de Wi-Fi Alliance is een fiks aantal […]

Samsung test Galaxy J7 (2016) Nougat update, aldus benchmark

De Galaxy J7 (2016) Nougat update wordt op dit moment door Samsung getest. Zo blijkt uit gegevens van benchmarktest GFXBench. De Galaxy J7 (2016) is de eerste telefoon in Samsung’s J-serie die we betrappen met Android 7.0 Nougat aan boord. Tenminste, als we de binnenkort te lanceren Galaxy J3 (2017), Galaxy J5 (2017) en Galaxy J7 […]