Samsung licht haar update van oktober toe – deze telefoons krijgen de patch

Beter laat dan nooit komen we nu toch te weten wat de inhoud is van Samsung's beveiligingsupdate van oktober. Zoals verwacht is Google's belangrijke Android patch aan boord. Welke Samsung telefoons krijgen ‘m in de loop van de komende weken?

Samsung update oktober 2019

De maand is alweer ruim een week oud. Normaal gesproken zou Samsung al lang hebben gepubliceerd wat de inhoud is van de beveiligingspatch van deze maand. Echter, deze maand loopt alles een beetje anders door een urgent probleem met de beveiliging van het Android besturingssysteem zelf. Omdat de nieuwe patch dit probleem moet oplossen was Google relatief laat met het aanbieden van de nieuwe update. Samsung zelf rolde ‘m vorige week al uit naar toestellen als de Galaxy A50 – de bijbehorende details volgen nu.

Net als altijd, bestaat de update uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel rolt uit Google's ovens, en bestaat uit in totaal 32 fixes. Daarbij zien we niet direct de fix voor het hierboven al genoemde issue – deze wordt tenslotte ook niet in Google's eigen bulletin genoemd. Hij zal dus alleen deel uitmaken van de update op toestellen die daadwerkelijk kwetsbaar zijn. Dat zijn in ieder geval de Galaxy S9, S8 en S7. Toestellen van dit jaar zijn niet kwetsbaar – oudere modellen mogelijk wel, al is niet helemaal duidelijk om welke toestellen het nog meer gaat.

Het tweede deel van de patch bestaat uit minstens 17 verbetering voor Samsung's applicaties en interface. Het zijn er minstens 17, omdat Samsung aangeeft niet alle informatie over alle fixes te kunnen publiceren op dit moment. Wel gespecificeerd worden een aantal verbeteringen in – opnieuw – de heractiveringsvergrendeling. Bovendien worden o.a. de Galaxy S9 en Note 9 extra beschermd tegen vormen van IMEI-manipulatie. Ook wordt een methode om de Galerij te bekijken zonder een telefoon te ontgrendelen verhinderd.

Welke telefoons krijgen ‘m?

Hieronder volgt onze (ruwe) inschatting van welke toestellen de oktober update zullen krijgen. Laten we beginnen bij de telefoons die ‘m zeker krijgen, omdat ze sowieso iedere maand bijgewerkt worden:

De Galaxy S7, die ook kwetsbaar is voor het genoemde Android lek, zit hier dus niet standaard bij. Wij kunnen alleen bevestigen dat een nieuwe update inderdaad in de maak is. Of deze de kwetsbaarheid aanpakt, en deze maand uit zal rollen, blijkt in de komende weken.

Daarnaast zijn er een aantal telefoons die per kwartaal updates ontvangen, en die deze maand eigenlijk weer aan de beurt zijn, zoals de Galaxy A40 en Galaxy A70. De A20e en A80 werden recent nog bijgewerkt, evenals de Galaxy A7 uit 2018. Voor de Galaxy A6 en A6 Plus kan ook weer eens een nieuwe patch uitrollen, die in de maak lijkt – en hopelijk ook spoedig aangeboden wordt.

In de J-serie zit de Galaxy J5 uit 2017 nog steeds te wachten op de update naar Android 9, die deze maand moet arriveren. Voor de Galaxy J6 Plus lijkt een nieuwe update onderweg, die mogelijk ook deze maand uitrolt.

Qua tablets is Samsung een stuk wispelturiger wat betreft de driemaandelijkse updates. De Galaxy Tab S6 krijgt deze maand inderdaad een nieuwe patch, al is het niet de allernieuwste. De Tab S4 kan weer een nieuwere patch gebruiken, en Tab S3 kan nog even mee op de augustus patch die met de upgrade naar Android 9 meekwam. Als jij een van de vele Tab A-modellen hebt, en deze maand een nieuwe update binnenkrijgt, dan lezen we dat hieronder graag!

Zoals je gewend bent, krijg je vanzelf een melding als een nieuwe update klaar staat voor jouw Galaxy. En zoals altijd houden wij de komende weken natuurlijk weer precies bij welke toestellen wanneer bijgewerkt worden.

Lees de reacties (5)