Samsung stopt dit jaar in haar goedkoopste telefoons – zoals de Galaxy A20e – de eigen Exynos 7884 processor. Hoe snel is deze? Wat kun je er mee doen, en wat niet? Tijd om dit uit te zoeken in een hand vol benchmark tests.
Galaxy A20e met Exynos 7884: benchmarks
Als echte tech-nerd is het natuurlijk vooral interessant om cutting edge hardware te testen zoals je in bijvoorbeeld de Galaxy S10 aantreft. Maar het is eigenlijk misschien nog wel interessanter om te volgen hoe de goedkope hardware van toestellen als de Galaxy A20e zich ontwikkelt. Zo testten we een tijdje terug de Galaxy A40 al met de Exynos 7904 processor – en nu komt dan de Exynos 7884 aan de beurt.
Beide chips zijn varianten op de Exynos 7885 die in ons land voor het eerst tegenkwamen in 2018, in de Galaxy A8. Deze was vlot genoeg, maar vooral ook energiezuinig. De Exynos 7884 die we nu testen is nog wat zuiniger, door een lagere kloksnelheid. De vraag is dus vooral: hoeveel blijft er nog over van de prestaties?
Het antwoord op deze vraag is: redelijk wat. De Galaxy A20e is anno 2019 niet veel minder krachtig dan de Galaxy A8 in 2018. Natuurlijk, het is geen snelheidsduivel. Maar toch zien we in tests als Geekbench en AnTuTu dat de A20e maar een procent of tien achterblijft bij de Galaxy A8, of bij de Galaxy A40.
Het blijkt dat Samsung de Exynos 7884 – en dus de A20e – vooral op grafisch gebied heeft gekortwiekt. Zowel in GFXBench als in 3DMark's Sling Shot Extreme tests zien we aanmerkelijk bescheidener prestaties dan de A8 en de A40. Behalve de simpele spelletjes kun je een potje soepel gamen dus wel vergeten op dit toestel. In sommige tests wordt de Galaxy A20e nog een beetje ‘gered' door de relatief lage schermresolutie van 1560 x 720 pixels. Toch is duidelijk dat het toestel hier simpelweg niet voor bedoeld is.
Conclusie: snel genoeg voor de dagelijkse dingen
De Galaxy A20e is een heel stuk sneller dan de vorige generatie echt goedkope smartphones van Samsung, zoals de Galaxy J3 uit 2017. Hij doet dan ook nauwelijks onder voor de mid-range toestellen van vorig jaar. Samsung denkt dat de Galaxy A20e voornamelijk een toestel is voor Whatsapp, bellen, emailen en een stukje browsen. Dit soort handelingen kan de processor van het toestel dan ook goed aan.
Wel stoot je op grafisch, en dus gaming gebied, al snel tegen het plafond. De Exynos 7884 blijkt vooral qua GPU een stuk te hebben ingeleverd ten opzichte van de 7885. Natuurlijk, voor deze prijs kun je geen dikke grafische prestaties verwachten – maar bij deze weet je het dan ook zeker.
Wil je misschien toch wat meer mogelijkheden? Check dan toch vooral ook de Galaxy A40, die niet zo heel erg veel duurder is – maar wel net even wat meer pit bevat. Meer daarover lees je in onze Galaxy A40 review. Binnenkort kun je ook onze uitgebreide review van de A20e lezen.
Geef een reactie