‘Toch geen vingerafdruksensor onder het scherm van de Galaxy Note 9’

Samsung is waarschijnlijk niet klaar om de Galaxy Note 9 een vingerafdruksensor onder het scherm te geven. Dit, in tegenstelling tot eerdere berichten over dat toestel.

Vingerafdruksensor achterop, onder de camera: ook op de Galaxy Note 9, vermoedelijk

Sinds smartphoneschermen zo groot mogelijk moeten zijn, hebben fabrikanten een probleem. Er is aan de voorkant van de toestellen geen plaats meer voor alle sensoren. Met name de vingerafdruksensor moet daarom verdwijnen – of vooral: verhuizen. Op recente Galaxy telefoons – Galaxy S8, Note 8, Galaxy A8 – zit hij daarom aan de achterkant. Met wat gewenning werkt dat best goed, maar het is net niet optimaal, bijvoorbeeld als je telefoon op tafel ligt. De oplossing: een vingerafdruksensor onder het scherm.

Galaxy Note 9: geen vingerafdruksensor onder het scherm

Dat Samsung druk bezig is met de ontwikkeling van een dergelijke sensor is bekend. Ook duidelijk is, dat de Galaxy S9 nog geen dergelijke sensor krijgt – op dat toestel ziet ‘ie gewoon nog achterop. Echter, geruchten gingen dat de nieuwe technologie wel klaar zou zijn voor lancering in de Galaxy Note 9, na de zomer. Nieuwe berichten uit Zuid-Korea ontkennen dit nu.

Samsung zou de specifieke ontwikkeling van deze sensor voor de Galaxy Note 9 stop hebben gezet. Ook op dit toestel wordt de vingerafdruksensor op de achterzijde geplaatst, onder de cameramodule. Technische problemen kunnen naar verluid niet opgelost worden, voor de massaproductie van de schermen voor de Note 9 in juni moet gaan starten.

De Chinese telefoonmaker Vivo lukt het al wel om een toestel te lanceren waar de scanner onder het scherm geplaatst is. Samsung's grootste probleem is er vooral eentje van schaal. Voor de productie van een Galaxy met zo'n sensor moet deze tientallen miljoenen keren gefabriceerd kunnen worden in korte tijd, op betrouwbare wijze, en liefst een beetje efficiënt. Dat blijkt een opgave die dus ook dit jaar nog niet haalbaar zal zijn voor Samsung.

Galaxy Note 9 release

En zo zal de Note 9 dus niet veel afwijken van de Galaxy S9 Plus. Dat toestel krijgt een dual camera, en een vingerafdruksensor die daaronder geplaatst is. Of de volgende Note dus inderdaad ‘gewoon' een S9 Plus met S Pen stylus – en zonder verdere innovaties – zal worden zal in de loop van de komende maanden blijken. De introductie van dat toestel wordt tegen het einde van de zomer verwacht.

(via)