Samsung Galaxy J5 met de Android 6.0.1 Marshmallow update (10 okt.: nu in NL)

Hoewel de Nederlandse Galaxy J5 uit 2015 de update naar Android 6.0.1 Marshmallow nog niet kreeg, is deze in steeds meer Europese landen beschikbaar. Tijd dus, voor een kleine preview. Update 10 oktober: per direct is de onderstaande update dus daadwerkelijk beschikbaar voor de Nederlandse Galaxy J5.

samsung-galaxy-j5-android-6-marshmallow-update-nederland-preview Samsung Galaxy J5 met de Android 6.0.1 Marshmallow update (10 okt.: nu in NL)

We krijgen steeds meer meldingen van gebruik(st)ers die de Marshmallow update op hun eerste generatie Galaxy J5 hebben geïnstalleerd. En inderdaad: in steeds meer landen is deze beschikbaar, al moet iedereen met een officieel Nederlands toestel nog even geduld hebben (maar vermoedelijk niet lang).

De blik die wij hier op de vernieuwde software van de Galaxy J5 werpen – voor wie het bijhoudt: dit is firmwareversie XXU1BPH1, inclusief de security patch van augustus – toont wat we in feite al in de vernieuwde handleiding van de J5 zagenUpdate 10-10: uitgerold wordt inmiddels firmwareversie XXU1BPI3, met de security patch van de september.

samsung-galaxy-j5-android-6-marshmallow-update-nederland-preview-1 Samsung Galaxy J5 met de Android 6.0.1 Marshmallow update (10 okt.: nu in NL)

Natuurlijk brengt Android Marshmallow ook naar de Galaxy J5 het verbeterde permissiebeheer én de Doze functie die het energieverbruik in standby iets vermindert. Zichtbaar is vooral de interface die make over kreeg.

samsung-galaxy-j5-android-6-marshmallow-update-nederland-preview-2 Samsung Galaxy J5 met de Android 6.0.1 Marshmallow update (10 okt.: nu in NL)

Het notificatiescherm ziet er wat frisser uit – de sneltoetsen bovenin beeld krijgen een nieuwe kleurenscherma, de icoontjes zijn vernieuwd (als je geen thema’s gebruikt), én er is de optie om te kiezen om een startscherm met plaats voor 5 x 5 icoontjes.

samsung-galaxy-j5-android-6-marshmallow-update-nederland-preview-3 Samsung Galaxy J5 met de Android 6.0.1 Marshmallow update (10 okt.: nu in NL)

Zoals gezegd: officieel is de update nog niet nu dan wel beschikbaar voor de Nederlandse Galaxy J5, al verwachten wij dat deze niet lang meer op zich zal laten wachten. En ook qua beveiliging kan de J5 er weer eventjes goed tegenaan, dankzij de nieuwe patch.

Beste Galaxy J5 aanbiedingen per provider

Reacties

  • MichelT zegt

   Jij hebt dus de officiële Nederlandse versie, wat mij verbaast want zoals ik het kan zien op sammobile.com is die er helemaal nog niet maar wat doet ie bij jou als je bluetooth aanzet met het batterijverbruik?

   • Ikke zegt

    Toch gewoon op de reguliere manier gekregen met software update
    android 6.0.1
    jf500fnxxu1bpf5
    niv bev patch 1 aug 2016

    ik gebruik nooit bluetooth. Misschien moet je hem niet automatisch laten scannen naar nieuwe apparaten

 1. MichelT zegt

  Ik had ruim een maand geleden de Portugese ROM al geïnstalleerd (bevat ook de Nederlandse taal) maar hij vreet echt compleet m’n batterij leeg, 100% Bluetoothverbruik. Heel vreemd, doet ie op 5 niet.

 2. MichelT zegt

  Heb trouwens sinds vanmiddag de Turkse ROM geïnstalleerd en die doet helaas precies hetzelfde. Lijkt mij een flinke bug in Marshmallow op de J5

 3. MichelT zegt

  Dat kan diverse redenen hebben, of bijvoorbeeld jouw telefoon branded of unbranded is. Wat je ook nog even kunt controleren is of dat je een SM-J500F of een SM-J500FN hebt. De FN is de Nederlandse variant maar ik heb zelf een SM-J500F, daar bestaat niet eens een Nederlandse Android voor officieel. Toch is hij gewoon in Nederland gekocht. Maar gewoon even afwachten is het makkelijkst 😉

  • Michel zegt

   Precies. Op dit moment is dé verklaring dat de update voor de officiële Nederlandse toestelversie SM-J500FN met landcode PHN nog niet beschikbaar is op Samsung’s servers. Iedereen die de update al wel kan installeren heeft een (vermoedelijk door de winkel) geïmporteerde toestelversie met een andere landcode of zelfs een ander toestel model (bijvoorbeeld de SM-J500F).

 4. MichelT zegt

  Zelf heb ik de SM-J500F met sinds vanmorgen de Luxemburgse 5 Android ROM er op. Zojuist heb ik gecontroleerd op een software update en wat blijkt, 6 is beschikbaar! Bij Sammobile gekeken en inderdaad sinds vandaag weer 7 landen extra aan de beurt! Maar ik laat hem lekker op 5 draaien, zolang de bluetooth battery drain niet opgelost wordt.

 5. F zegt

  Misschien beetje off topic maar waarom slaat de J5 alles op intern geheugen op en niet op si kaart. Sd kaart staat niks op maar mobiel geeft aan dat geheugen vol zit.

 6. MichelT zegt

  Dat is niet echt off topic, het is zelfs een behoorlijk issue. Als je op Lollipop zit kun je je apps verplaatsen naar de SD card, dit lukt niet meer met Marshmallow 🙁

  • Theo zegt

   als je naar applicatiebeheer gaat, dan naar de app, dan naar opslag dan kan je daar de gebruikte opslag wijzigen van apparaatgeheugen naar sd-kaart.

   • Pieter zegt

    Misschien een domme vraag, maar is het normaal dat sommige apps zoals bijvoorbeeld de buienradar (maar ook excel, word, en nog andere) niet te verplaatsen zijn? Ook niet wanneer je hem terug installeert?

 7. MichelT zegt

  Helaas Theo, ik was iets te voorbarig met mijn reactie. Ik heb nu een paar apps verplaatst en krijg bij de volgende de melding ‘onvoldoende geheugen’.
  Ik heb een 16GB SD kaart, waarvan nog ruim 15 GB vrij.
  Vreemd, of niet?

 8. MichelT zegt

  Alweer een probleem opgelost. De apps die niet te verplaatsen zijn even verwijderen en daarna opnieuw installeren, dan kun je ze wel verplaatsen naar SD.

 9. Alicia zegt

  Ik heb de versie van android marshmallow vandaag kunnen verkrijgen op mijn SM-J500F aangeboden door samsung! Ik ben echt blij dat het moment eindelijk daar is! Bedankt voor alle updates van jullie over deze geweldige update!

 10. MichelT zegt

  Ga er eerst maar eens mee aan het werk Alicia en bekijk dan je accu verbruik, misschien word je dan toch iets minder enthousiast 😉

 11. MichelT zegt

  Dat hangt natuurlijk heel erg van het gebruik af, in mijn geval had ik normaal gesproken altijd bluetooth aanstaan, dat is nu geen optie ,meer, dan kom ik de dag niet meer door namelijk. Nu zet ik mijn bluetooth alleen aan als ik in de auto stap, op deze manier red ik het wel tot het einde van de dag. Daarnaast heb ik wifi altijd aan staan en locatie op de energiebesparende stand, mits ik moet navigeren dan.
  Maar met Lollipop was dit allemaal geen issue, kon alles gewoon de hele dag aanstaan.

  • MichelT zegt

   De ROM is eigenlijk de firmware, de software waar je telefoon dus op draait. Normaal krijg je die van Samsung aangeboden via een update maar als je een beetje handig bent kun je ze ook zelf installeren via bijvoorbeeld de ODIN software. Dan kun je ook gaan experimenteren met verschillende versies uit verschillende landen. ROM’s downloaden kan bijvoorbeeld op sammobile.com

 12. Dardo zegt

  Heb ook eindelijk android 6 geinstalleerd, wat me heel erg tegenvalt is dat ze de adoptable storage functie eruit gehaald hebben. 8gig aan intern is gewoon te weinig. Kreeg idd ook het onvoldoende opslag melding bij het verplaatsen naar SD, zal zo die apps verwijderen en opnieuw eropzetten kijken of het dan wel lukt.

 13. Rob Dekker zegt

  In de vliegtuigstand is wifi niet meer apart aan te zetten.
  Wifi werkt alleen nog met de vliegtuigstand op uit.
  Dus alleen gecombineerd met het extra stroomverbruik van gsm.
  Ik heb in mijn woning zeer slechte gsm dekking en dus extra stroomverbruik.
  Daarom zette ik ‘m in de vliegtuigstand maar met Marshmallow is wifi dan niet meer apart aan te zetten.

   • Rob Dekker zegt

    Wat verder onderin dit draadje heb ik op 31 oktober gemeld wat bij mij de oplossing was voor m’n WiFi probleem. Het komt er op neer dat Android Marshmallow problemen heeft met WiFi kanaal 12 en 13. Dit staat in de manual van m´n Fritzbox router.
    Toen ik m´n router op kanaal 7 had gezet kon de Galaxy J5 weer in de vliegtuigstand met behoud van WiFi.

 14. Rob Dekker zegt

  In de vernieuwde handleiding wordt mijn vliegtuigstand probleem met wifi bevestigd.
  Ondanks dat in de J5 nog steeds staat aangegeven dat wifi apart weer is in te schakelen.

  Flight mode
  This disables all wireless functions on your device. You can use only non-network services.
  On the Settings screen, tap Flight mode.
  Make sure the device is turned off during takeoff and landing. After takeoff, you can
  use the device in flight mode if allowed by aircraft personnel.

  Ik heb ook de indruk dat opstarten van Marshmallow langer duurt dan met Lollipop.
  Knap waardeloos dit soort veranderingen.
  Ik zou graag weer downgraden naar Lollipop

  • MichelT zegt

   Je kunt via ODIN heel eenvoudig downgraden, moet je wel even de Lollipop ROM downloaden voor het juiste toestel op sammobile.com

   • Rob Dekker zegt

    Dank voor de info.
    Kan dat downgraden met ODIN ook met behoud van je Apps en instellingen door ze eerst te backuppen met Samsung KIES?

    • MichelT zegt

     Als je met ODIN een andere ROM installeert is het aan te raden om eerst een complete reset uit te voeren, je bent dus wel alles kwijt. Backup lijkt me wel handig dan 😉

     • Rob Dekker zegt

      Heb ontdekt wat er aan de hand is. In de vliegtuigstand ziet wifi eerder geïnstalleerde netwerken niet meer. Dat herkent hij alleen nog met de vliegtuigstand op uit. Als je dan het wifi netwerk verwijdert en opnieuw installeert dan werkt het ook weer in de vliegtuigstand dus met gsm uitgeschakeld. Stomme bug. De nieuwste software heeft altijd de nieuwste fouten. Firmware is a perfect imperfection.

 15. Rob Dekker zegt

  zucht….

  Zodra je de ‘slimme’ telefoon uitschakelt en weer inschakelt begint het hele feest opnieuw.
  Eerdere wifi netwerken worden dan in de vliegtuigstand niet meer herkend en zal je steeds opnieuw moeten installeren. Knap ontwikkeld stukje firmware dat Marshmallow!.

  • Michel zegt

   Klinkt als een cache probleem, denk ik. Heb je al geprobeerd de cache van het besturingssysteem te wissen? https://www.galaxyclub.nl/2016/04/samsung-galaxy-s6-edge-plus-marshmallow-update-problemen-apps-crash-accuduur-cache-wissen Geen garanties, maar bij veel van dit soort ‘curieuze’ bugs helpt het. Voordeel: er gaan in ieder geval geen gegevens verloren (in tegenstelling tot bij een fabrieksreset, die zeker helpt maar waarna je hele telefoon weer leeg is).

   • Rob Dekker zegt

    Dank ook voor deze info. Ik heb de cache gewist zoals duidelijk in de beschrijving stond uitgelegd, maar helaas nog steeds geen eerdere geïnstalleerde wifi-netwerken in de vliegtuig stand.
    Hij scant op wifi-netwerken en alleen nog niet geïnstalleerde laat hij zien en kan ik installeren.
    Oude al geïnstalleerde netwerken ziet hij alleen met de vliegtuig stand op uit en de gsm dus aan.

    Het valt me ook op dat de Galaxy J5 met Marshmallow trager opstart dan hij met Lollypop deed en da accu gaat korter mee. Kortom, ellende.

     • Rob Dekker zegt

      Ik zal kijken wat er af kan en wat ik backup.
      Heb ook al Odin en Lollypop gedownload om eventueel te downgraden.
      Staat op de SamMobile gelukkig duidelijk uitgelegd.
      Bedankt voor alle hulp.

 16. Dardo zegt

  Echt het enige voordeel wat ik aan deze android versie kan vinden is dat ie daarwerkelijk een app volledig op je sd kaart zet i.p.v een paar mb. maar voor de rest waardeloos, traag na mijn idee batterij verbuik wat hoger is. denk dat ik maar terug ga naar lollipop. zijn er meer die dit hebben ondervonden?

  • MichelT zegt

   Ja, die ervaring heb ik ook. Maar mijn interesse in het werken met de nieuwste versies is te groot, kan mezelf dus niet bedwingen wat dat betreft en werk nu dus toch met Marshmallow.
   Maar echt een verbetering is het niet inderdaad…….

   • Rob Dekker zegt

    Vandaag nog iets geks ontdekt met wifi en GSM in de vliegtuigstand.
    Bij hotspots van winkels, cafés en restaurants werkt het wel zoals het hoort.
    Alleen thuis moet ik de vliegtuigstand uit en GSM dus aan hebben anders zie ik geen wifi.
    En inderdaad, ook bij mij trager en accu sneller leeg met Marshmallow inplaats van Lollypop.
    Ik kijk het nog even aan en dan probeer ik eerst een netwerk reset en als dat niet helpt een downgrade.

    • Rob Dekker zegt

     Ik heb m’n WiFi probleem kunnen oplossen!
     Dat probleem was dat ik met de J5 in de vliegtuigstand m’n eigen WiFi niet bij de beschikbare netwerken kon vinden. Dat lukte pas als ik de vliegtuigstand uit zette en de gsm dus aan.

     Buiten de deur vond ik wel voldoende hotspots en dan kon de vliegtuigstand wel aan staan en de gsm dus uit.
     Ik ging er dus van uit dat m’n WiFi probleem thuis moest zitten.

     Mijn FritZbox router stond op WiFi-kanaal 13.
     Toen ik de WLAN Helpfile eens aandachtig doorlas vond ik dit:

     WLAN autochannel including channel 12/13
     When “Autochannel” is selected, with this option all available radio channels will be included in the automatic search. Please note that some WLAN devices (like notebooks, for example) may not be able to use the channels 12 and 13 due to erroneous configurations. Establishing a WLAN connection to the FRITZ!Box via one of these channels will not be possible in such a case.

     Sinds ik kanaal 7 heb gekozen kan de J5 ook op m’n eigen netwerk in de vliegtuigstand staan.

     Met Android Lollipop had ik geen WiFi probleem met kanaal 13, maar met Marshmallow wel.

 17. Kareltje zegt

  Dames, heren, ik ben blij met zo’n grote schare J5 gebruikers.
  Vraagje:zit in Android 6 voor de J5 nou echt geen adoptable storage?
  Ik loop telkens tegen de 8GB grens van het toestel aan.

  • MichelT zegt

   Adoptable storage niet, wel kun je veel apps verplaatsten naar de SD kaart. En je kunt natuurlijk ook een hoop onzinnige apps uitschakelen, dat scheelt ook veel opslag ruimte

 18. Laura Bijl zegt

  Wat een zwaar vervelende update! Mijn telefoon is veel langzamer geworden en ik kan geen apps meer downloaden! Enig idee hoe je dit weer terug kan zetten?

  • MichelT zegt

   Misschien moet je eens beginnen om hem helemaal terug te brengen naar fabrieksinstellingen, kijken wat ie dan doet. In principe draait de J5 verder goed onder Marshmallow namelijk.

   • Sylvia zegt

    Ik heb dit dus ook voor. Mijn gsm veel trager, loopt geregeld vast. Kan ik mijn gsm niet terug zetten naar de oude update? Ik erger me dood met de j5.

 19. Cees zegt

  Ik ben heel tevreden met de update naar 6.01. Het energie verbruik is uitstekend ongeveer 15-20% perdag met weinig gebruik. Het enige punt voor voor mij is batterijverbruik waar 100% aan bluetooth wordt toegewezen. Dat is niet werkelijk het geval maar je kan nu niet zien hoe de energie wordt verdeeld. Heeft iemand geprobeert of dit opgelost wordt door een factory reset? Veel dank voor een antwoord!

 20. MichelT zegt

  Het bekende bluetooth probleem krijg je niet opgelost, ik heb al van alles geprobeerd, de enige oplossing tot nog toe is gewoon bluetooth uitzetten, maar dat is natuurlijk waardeloos.
  Ondertussen heb ik al 4 verschillende android ROM’s geïnstalleerd gehad (uit verschillende landen), ze geven allemaal hetzelfde beroerde resultaat.

 21. Cees zegt

  Hoi Michel, inderdaad, gosteren morgen gereset. Batterij indicator werkt prima. Alles terug geinstalleerd, helaas batterijmeting werkt niet nu. Erg vervelend! Dank voor je reactie. Groet, Cees

 22. Rob Dekker zegt

  Ik kreeg vandaag een nieuwe software update versie: J500FNXXU1BQA4/J500FNPHN1BPL1/J500FNXXU1BPK1 met een omvang van 337,43 MB.
  Met de vorige update had ik niet zo’n goede ervaring dus wacht ik deze keer even af tot er hier wat meer bekend is over de eventuele gevolgen.
  Ik ga er altijd maar vanuit dat als het goed werkt je beter niet vooraan moet staan met updates.
  Tenslotte hebben de nieuwste updates ook vaak de nieuwste fouten 🙂

 23. Cees Bakker zegt

  Vandaag 15 maart 2017 heb ik een ipdate gehad. Ik merk geen verandering. Alle energie wordt nog steeds door bleutooth verbruikt terwijl bluetooth uitstaat……..

Praat mee