In onze Samsung Galaxy S23 en S23+ hands-on preview lees je alles wat je nu al over de nieuwe toptelefoons moet weten. En er valt nogal wat te weten. De Zuid-Koreanen gooien het hardware-roer om, in ieder geval wat betreft de modellen die hier in Europa en Nederland verschijnen. Bovendien zetten we ook de prijzen op een rij, en lees je wat de officiële releasedatum van de Galaxy S23 is.
Let op: dit is onze preview van de Galaxy S23(+). Check ook de Galaxy S23 Ultra hands-on preview!
Galaxy S23 hands-on preview: snel, sneller
Soms zijn nieuwe smartphones op bijna alle fronten een simpele voortzetting van een vertrouwde koers. Alle belangrijke eigenschappen verbeteren een beetje, en kopers en fabrikant kunnen er weer een jaartje tegenaan. Ook bij de Galaxy S-serie gaat het vaak niet zoveel anders. Toch is er dit jaar wat meer aan de hand. Want wat op papier slechts een kleine aanpassing lijkt, brengt in de praktijk grote beloftes met zich mee. Maar laten we vooral bij het begin beginnen.
Design
Een eerste blik op de nieuwe Samsung Galaxy S23, S23+, en Galaxy S23 Ultra leert dat het design meer verandert, dan bij de sprong van de S21 naar de S22. Althans, wat de basismodellen betreft. Deze hebben nu namelijk geen camera-eiland meer. De lenzen steken allemaal los uit de achterkant. Dat was natuurlijk in 2022 ook al zo bij de Galaxy S22 Ultra – vandaar dat we hetzelfde design bij de S23 Ultra niet als vernieuwd bestempelen.
Toch is daarmee ook duidelijk dat je geen spannende vernieuwingen op dit gebied hoeft te verwachten. Maar: het design van de Galaxy S23 en S23+ doet bijna minimalistisch aan. En dat is zeker geen kritiek – tenzij je daar niet van houdt, natuurlijk.
Een aspect dat gelukkig niet veranderd is, ten opzichte van de voorgangers, is de IP68 certificatie. Ook de Galaxy S23 is weer waterbestendig en stofdicht. Bovendien is het basismodel opnieuw een van de compactste high end smartphones op de markt. Met zijn afmetingen van 146 bij 71 millimeter is hij duidelijk kleiner dan toestellen als de Galaxy A53 en A33. Of als het je iets zegt: qua formaat zit hij in de klasse van de Galaxy A40 en A41 – de laatste compacte mid range telefoons die de Zuid-Koreanen tot 2020 uitbrachten.
In ieder geval liggen de telefoons prettig in de hand, en qua bouwkwaliteit voelen ze weer erg hoogwaardig aan. Samsung zet wat dat betreft de lijn goed door die ingezet werd met de Galaxy S21 serie.
Links de Galaxy S22, rechts de Galaxy S23
Snellere processor
Toch zit de grote sprong die de Galaxy S23 serie maakt met name aan de binnenkant van de telefoons. Voor het eerst sinds de Galaxy S5 – 2014! – verschijnt een complete Galaxy S serie in Europa weer standaard met een processor van Qualcomm.
De Galaxy S23 is uitgerust met Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 processor – en wel in een speciale variant met een extra hoge kloksnelheid. In de aanloop naar de lancering zagen we al benchmarkscores voorbijkomen die indrukwekkende prestatieverbeteringen suggereerden. We moeten heel wat jaren terug om een toestelgeneratie te vinden die zoveel sneller bleek dan zijn voorganger. Samsung spreekt zelf van een 30% snellere processor, die bovendien 40% betere grafische prestaties levert.
Voor de techniekliefhebber vertegenwoordigt de S23 dan ook een interessante ontwikkeling. Maar daarbij moeten we wel aanstippen dat je de betere prestaties niet direct bij normaal gebruik merkt. Tenslotte zijn toestellen als de Galaxy S22 en S21 ook niet langzaam. En sinds de komst van 120 Hz beeldschermen wordt de ‘gevoelde’ snelheid deels ook daardoor bepaald.
Toch pluk je natuurlijk op bepaalde gebieden de vruchten van de snellere hardware. Zware games draaien fijner, de camera start net weer even wat vlotter, en grote bestanden worden sneller verwerkt. Dit laatste komt ook voor rekening van het snellere LPDDR5X werkgeheugen. Bovendien: als je een model met 256GB opslag of meer koopt, bestaat deze opslag uit UFS 4.0 geheugen. Dat is ongeveer 2x zo snel als UFS 3.1 dat we kennen van de Galaxy S22, en dat ook in de Galaxy S23 met 128GB opslag zit.
Al met al is er dus heel veel sneller aan de Galaxy S23 serie. Later duiken wij uitgebreid in de benchmarks – voor nu lijkt dit zeker een van de grootste verbeteringen die de serie onderscheidt van de S22 modellen
Beeldscherm
We noemden al even het 120 Hz scherm, dat natuurlijk ook in de Galaxy S23 weer ingebouwd is. Of beter gezegd, het AMOLED-scherm met een resolutie van 1080 bij 2340 pixels, en een dynamische verversingsfrequentie van 48 tot en met 120 Hz. De S23 heeft een 6,1 inch display, en de S23+ een 6,6 inch paneel. Qua glas gebruikt Samsung het nieuwe Gorilla Glass Victus 2, dat weer een stukje bestendiger is dan de eerste Victus generatie. Bovendien wint vooral het scherm van de basis-S23 flink aan helderheid. Dat toestel evenaart nu ook de maximale helderheid van 1750 nits, die de rest van de serie biedt.
De veranderingen op schermgebied zijn al met al beperkt – maar dat neemt niet weg dat de Galaxy S23 weer een van de allermooiste schermen op de markt biedt. Zoals Samsung’s toptelefoons dat eigenlijk altijd wel doen.
Galaxy S23 preview: camera's
Het spreekt voor zich dat we tijdens onze Galaxy S23 hands-on geen tijd of gelegenheid hadden om goed met de camera’s van de toestellen aan de slag te gaan. Daar zijn dan ook reviews voor. Wel kunnen we aanstippen dat de camera’s aan de achterkant op papier vrij vertrouwd klinken. De hoofdcamera heeft een 50 megapixel sensor (f/1,8), er is een 12 MP ultragroothoekcamera (f/2,2, 120 graden), en een 10 MP telefotocamera (3x optische zoom, f/2,4).
De voornaamste verbetering belooft de frontcamera, die voor het eerst sinds de Galaxy S10 uit 2019 een hogere resolutie krijgt: 12 megapixels (f/2,2). In combinatie met de verbeterde software levert deze dus – op papier – vooral betere selfies op. Samsung zelf zegt dat de nieuwe frontcamera dankzij ‘fast autofocus’ en ‘Super HDR’ de beste frontcamera’s ooit in een Galaxy zijn.
Natuurlijk hebben de Zuid-Koreanen ook gesleuteld aan de softwarekant van het cameraverhaal van de Galaxy S23. Dit moet resulteren in natuurlijker ogende details, nog betere foto’s bij heel weinig licht, én nieuwe snufjes, zoals de geïntegreerde Expert RAW stand met Astro modus, moeten nog meer flexibiliteit bieden.
Al met al hebben we weliswaar hoge verwachtingen van de camera’s van de Galaxy S23 en S23+, maar voor het interessantste camerawerk moet je ook in 2023 weer bij de Ultra zijn. Zie daarvoor onze aparte Galaxy S23 Ultra hands-on preview.
Batterij
Na de snellere hardware van de Galaxy S23 serie, komen we op batterijgebied Belangrijke Verbetering Nummer 2 tegen. Zowel de S23 als de S23+ bieden simpelweg wat meer accucapaciteit dan hun voorgangers. De Galaxy S23 heeft een energiecel met een capaciteit van 3900 mAh – 200 mAh meer dan de S22. Dat is dezelfde stap vooruit die S23+ maakt: van 4500 naar 4700 mAh.
Enorm zijn de verschillen natuurlijk niet, maar in combinatie met een – hopelijk – beter geoptimaliseerde processor boekt de serie als het goed is toch winst wat betreft accuduur. Maar zoals gebruikelijk: daarover kunnen we pas zinvol schrijven na een periode van langer gebruik.
Wat wel al bekend is, is dat je de Galaxy S23 ook nu weer met maximaal 25 Watt kunt snelladen. De grotere modellen – S23+ incluis – kun je wel met 45 Watt laden, maar eerlijk is eerlijk: de uiteindelijk verschillen in laadtijd zijn echt minimaal. Ook in 2023 verkiest Samsung een langere levensduur van de batterij boven snellere laadtijden.
Software: One UI 5.1 en updates
Samsung lanceert de Galaxy S23 met Android 13 en One UI versie 5.1. Ten opzichte van de software die nu op veel recente Samsung telefoons draait biedt One UI 5.1 een paar nieuwe features. Zo kun je familiealbums maken die op de telefoons van maximaal zes gezinsleden gesynchroniseerd worden. Gelukkig hoef je dan niet allemaal een S23 aan te schaffen. Deze optie komt binnenkort ook per upgrade naar veel andere Samsung telefoons.
Ook nieuw, én handig, is de nieuwe Setup-assistent. Deze maakt het nog makkelijker om alle instellingen van je oude telefoon over te zetten naar de Galaxy S23. Deze optie blijft voorlopig exclusief voor nieuwe Galaxy toestellen.
Verder brengt de interface natuurlijk in grote lijnen precies dat wat je al jaren kent van Samsung telefoons: een vrij compleet pakket aan functies, instellingen, en mogelijkheden om allerlei dingen aan je eigen smaak aan te passen.
Wat de toekomst betreft doet biedt de Galaxy S23 Samsung’s vertrouwde ‘high end updatepakket’. Dat wil zeggen dat je de komende jaren upgrades krijgt naar Android 14, 15, 16, én 17. Bovendien worden de toestellen vanaf de release vijf jaar lang met beveiligingsupdates ondersteund. Tenminste de eerste drie jaar – tot begin 2026 – krijg je maandelijks de nieuwste patches. Daarna krijg je nog tot in 2028 minder vaak beveiligingsupdates.
Dat klinkt goed, maar is in feite precies wat de EU sowieso van telefoonfabrikanten gaat verwachten. In hoeverre het een belangrijke reden is om voor de S23 te kiezen laten we in het midden. Dát de toestellen minstens vijf jaar up-to-date blijven is toch belangrijk om te weten.
En wat nog meer?
Vertrouwd en effectief is de ultrasone vingerafdruksensor die op de Galaxy S23 natuurlijk onder het beeldscherm zit. Tenzij Samsung deze significant groter maakt, valt er niet zo gek veel meer te verbeteren aan deze scanner.
Uiteraard zijn er stereo speakers in de Galaxy S23 ingebouwd, die een redelijk geluid geven. Althans, voor zover zulke speakertjes een redelijk geluid kunnen geven.
Van de veelbesproken optie om met je Galaxy S23 berichten te sturen via het satellietnetwerk Iridium lijkt – zo op het eerste gezicht – weinig over. Toch is bekend dat de Snapdragon 8 Gen 2 processor over de nodige technische middelen beschikt. Alleen de eveneens benodigde ‘Snapdragon Satellite’-samenwerking met het Iridium netwerk start pas in de tweede helft van dit jaar. De verwachting is dat de functionaliteit tegen die tijd alsnog door een software-update geactiveerd kan worden. Nu direct vanaf de lancering lijkt de optie nog niet functioneel aanwezig op de Galaxy S23. Hou daar rekening mee als je de komende maanden al wilt gaan survivallen op Antarctica.
Galaxy S23 hands-on: eerste conclusies
De eerste conclusies die we hier trekken na onze relatief korte tijd met de Galaxy S23 serie hebben betrekking op het reguliere model en de S23+. Lees dus ook onze Galaxy S23 Ultra hands-on preview.
De Galaxy S23 en S23+ zijn echte high end smartphones anno 2023: goed op alle vlakken, maar ook wat voorspelbaar. Het zijn de toestellen van de beproefde middenweg – maar dan wel de midden-snelweg, dankzij de nieuwe hardware. Van de camera’s weten we nu al wel dat ze behoorlijk goed zullen zijn, en het minimalistische design valt bij ons in ieder geval in de smaak. Hoe goed de accuduur uitpakt, merken we pas na langere tijd, dat spreekt voor zich.
Meer nog dan bij de S22-serie bieden de Galaxy S23 en S23+ een heldere keuze: compact of ‘meer van alles’. Wil je graag een high end telefoon die toch niet erg groot is, dan biedt de Galaxy S23 alles wat je hartje begeert. En door de grotere accu is de ‘keuze voor compact' niet zo gekleurd door minder uithoudingsvermogen. Wil je hetzelfde, maar dan groter en met meer accu? Dan is de Galaxy S23+ de logische keuze.
Het voornaamste (technische) kritiekpuntje betreft de Galaxy S23 met 128GB opslag. De gebruikte opslagchips – UFS 3.1 en niet 4.0 – is langzamer dan in alle andere S23-modellen. Dat wordt enigszins gecompenseerd door het feit dat je – als vroege voorbesteller – voor nop een versie met meer opslag krijgt. Maar je moet het wel even afwegen als je straks gewoon direct de S23 128GB wilt aanschaffen.
En als we het toch over dat (voor)bestellen hebben: het andere kritiekpuntje is minder technisch, maar staat op het prijskaartje.
Galaxy S23 en S23+ prijs en releasedatum
Je kunt de Galaxy S23 en S23+ in het zwart, groen, beide/crème, en roze/lavendel kopen. De officiële releasedatum is 17 februari, maar je kunt jouw exemplaar nu al direct pre-orderen.
Zoals verwacht vallen de prijzen van alle toestellen in de Galaxy S23 flink hoger uit dan de S22 modellen, vorig jaar. De toestellen zijn tussen de 100 en 150 euro duurder dan hun voorgangers – al krijg je bij de S23+ en S23 Ultra wel meer opslag. Inflatie, schaarste, en moeilijkere economische omstandigheden zorgen daarvoor. Daardoor is dit de eerste prijslijst:
- Galaxy S23: 128GB voor €949, 256GB voor €1009 => zie de Samsung Shop
- Galaxy S23+: 256GB voor €1199, 512GB voor €1319 => zie de Samsung Shop
- Galaxy S23 Ultra: 256GB voor €1399, 512GB voor €1579 => zie de Samsung Shop
Acties en aanbiedingen
Check hieronder de beste Galaxy S23 aanbiedingen en acties van dit moment:
Of check de pre-order deals bij deze shops en providers:
(Thanks, Ben!)
Geef een reactie