Tips: hoe bereid je je Galaxy voor op de update naar Android 6.0 Marshmallow?

Voor menig Galaxy smartphone staat de Android 6.0 Marshmallow bijna voor de deur. Samsung zelf liet in ieder geval weten dat de uitrol nu officieel van start is – eerst voor de Galaxy S6 modellen, waarna ook andere Galaxys – Galaxy S5, Note 4, Note Edge, Alpha, A serie, etc. – hun dosis Marshmallow krijgen.

Eerder al beschreven we wat er zoal nieuw is in Android 6.0.1 op de Galaxy S6, en welke Galaxys de Marshmallow update kunnen verwachten. Maar hoe pak je de update aan als het eenmaal zo ver is? Er zijn een paar dingen die je kunt doen – of moet weten – om de update zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij zetten er een aantal op een rij.

Backups maken

Ow, het klinkt zo simpel, maar het kan zo fijn zijn als je het gedaan hebt: maak backups van de belangrijkste bestanden op je telefoon, vóór je aan de update begint. Of je het nu doet, of wacht tot de Marshmallow update al gedownload is en klaar staat voor installatie maakt in feite niet uit. Maar kopieer tenminste je dierbare foto's, video's, MP3's, en wat je nog meer aan boord hebt naar een PC/laptop of Dropbox, OneDrive, of wat je nog meer ter beschikking hebt.

Negen van de tien keer verloopt een update prima, maar soms duiken er – na een dergelijke, grote software verandering – bugs op, die je alleen kunt verhelpen door je Galaxy terug te zetten naar de fabrieksinstellingen (niet altijd – vaak zijn er andere oplossingen, waarover we later meer zullen schrijven, zodra de update echt op gang komt). Mocht dit uiteindelijk onvermijdelijk zijn, dan ben je blij dat je dit gewoon kunt doen, zónder je zorgen te maken over data die je kwijt raakt.

Genoeg ruimte vrij maken

Backups of niet: jouw Galaxy heeft ruimte nodig om de Marshmallow update te downloaden, uit te pakken en te installeren. De ervaring leert dat voor een grote update van het Android besturingssysteem zo'n 3 GB vrije ruimte nodig is.

Wil je goed voorbereid zijn op de update, maak dus – indien nodig – tenminste 3 GB van de interne opslagcapaciteit van het toestel vrij. Ruimte op een microSD kaart – n.v.t. op de Galaxy S6, wel op andere Galaxys – telt hierbij niet. De 3 GB moet beschikbaar zijn op het toestel zelf.

Je kunt het beste ruimte vrijmaken door apps te verwijderen die je niet gebruikt, of door eindelijk al je 1200 foto's naar je computer te kopiëren – of te wissen, want laten we eerlijk zijn: ze zijn vast niet allemaal even mooi.

De Smart Manager app biedt een goed startpunt om je toestel op te schonen. Kies het onderdeel Opslag om direct Overbodige gegevens te kunnen verwijderen, en tik op Gebruikersgegevens om te zien welke niet vaak gebruikte apps en bestanden op jouw Galaxy veel plaats innemen.

Let op: encryptie

De mogelijkheid je Galaxy – of Android – smartphone geheel te versleutelen bestaat al jaren. Echter, ten behoeve van de veiligheid is het in Android Marshmallow niet meer mogelijk een eenmaal versleuteld toestel weer te ontsleutelen. Sterker nog: op toestellen die er hardwaretechnisch toe in staat zijn, is encryptie verplichte kost.

Nu is hier in principe niet direct iets mis mee. Je hebt je Galaxy tenslotte niet voor niets versleuteld. Maar je moet je wel bewust zijn van deze verandering die de update naar Android 6.0 met zich meebrengt. Je kiest er misschien niet voor, maar jouw reeds versleutelde Galaxy telefoon zal dit per definitie blijven na het uitvoeren van de Marshmallow update.

De Marshmallow update niet zo snel mogelijk uitvoeren? Schakel Automatisch bijwerken uit.

Wachten

Wil je de Marshmallow update niet direct uitvoeren zodra deze voor het eerst wordt aangeboden? Sommige gebruik(st)ers wachten liever nog even af, kijken wat ervaringen van anderen zijn, en voeren een grote update pas uit als eventuele bugs op een later tijdstip gladgestreken zijn.

Als je op jouw Galaxy via de Instellingen naar het item Toestel-info gaat, en Software-update kiest, kun je de ‘schakelaar' bij Automatisch bijwerken uitschakelen. Je Galaxy zal dan niet vanzelf zoeken naar updates, en nieuwe software pas downloaden als je zelf – in dat menu – voor Nu bijwerken kiest (zie de afbeelding hierboven).

En jij?

Wat doe jij verder nog meer ter voorbereiding van een grote update? Heb jij nog andere goede tips? Schroom niet, deel ze hieronder met ons en de rest van de wereld!

Lees de reacties (17)

  • Goedenavond, sinds ik de nieuwe update heb gedaan op mijn Samsung Galaxy S6 heb ik problemen met Facebook app. Ik kan alleen op 4g Facebook gebruiken en niet meer op wifi. Hij geeft aan : kan geen verbinding maken, controleer je netwerkinstellingen. Nou is er waarschijnlijk iets veranderd tijdens de update waardoor ik tijdens het wifi gebruik dit niet meer kan doen. Iemand enig idee hoe ik dit kan verhelpen of hoe ik van de update af kom ? Gr. Roos

    • Hier hetzelfde probleem! Met het ontgrendelen van mijn S6 Edge geeft hij al de melding 'geen netwerkverbinding'. Zelfde problemen met Facebook, maar ook met email synchronisatie en krijg alleen Whatsapp berichten binnen als ik de app open heb staan. Iemand een oplossing?!

      • Kijk even bij de geavanceerde instellingen van de wifi of die niet op slaap stand staat. Dit zou zomaar kunnen zijn dat de update die aan zet.om accu te besparen

  • Ik heb een Samsung Galaxy S5 en als ik naar de update ga en klik op nu bijwerken zegt hij dat de laatste update al is geïnstalleerd terwijl ik nog Lollypop heb. Please help me out!

    • Yja, maar heb je een S5 plus of een oude S5, de S5 plus heeft de update nog niet, nog even wachten dus.

    • Hier hetzelfde probleem, na de software update vragen ze je back-up ww
      Helaas reageert mijn gsm hier niet op ook niet als ik nieuwe ww aanmaak.
      word er gek van !!!!!!!!!!!!!

  • Hoi daar heb sinds gister de update op mijn note 4, enkele dingen veranderd, vraag mij af moet ik hem nog op de spaarstand zetten of voldoet de doze dat (als dat erop zit) heb ook greenify, daar staat agressieve doze (uitzetten)? Vooralsnog loopt ie als een gesmeerde diesel, vraag 2 is hoe zet ik apps naar mijn sd kaart, daar ben ik ook nog niet uit? Bij voorbaat dank

  • Sinds de update van mijn S5 werkt de bluetooth niet meer in mijn auto en kan ik niet meer via het systeem in de auto bellen of gebeld worden.
    Continue wordt er contact gemaakt maar direct weer verbroken.
    Alles op systeem en telefoon verwijderd en weer opnieuw geinstalleerd, zonder succes.

1 2 3