Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)

En jawel, dit weekend landde ook onze Samsung Galaxy Note 4. Een paar dagen intensief gebruik is natuurlijk nog allerminst toereikend voor een echte review – deze volgt over een paar weken. Maar een paar eerste indrukken delen we natuurlijk graag, inclusief een paar vragen aan jou, Note 4 geïnteresseerde of bezit(st)er.

samsung-galaxy-note-4-gc-11 Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)

Behuizing en design

Hoewel het beeldscherm van de Galaxy Note 4 – en de ervaring ervan – het toestel domineert, is het eerste dat je ziet natuurlijk gewoon de behuizing. Recht van voren gezien lijken de veranderingen ten opzichte van eerste Note toestellen vrij minimaal. Maar zodra je de Note 4 een beetje kantelt is duidelijk dat Samsung haar best heeft gedaan de uitstraling flink op te vijzelen.

Op veel puntjes zorgen subtiele veranderingen voor een toestel dat erg fijn aanvoelt: de nieuwe aluminium volumetoetsen voelen net wat meer solide, en de manier waarop de rand is vormgegeven maken het toestel optisch slanker dan hij eigenlijk is.

samsung-galaxy-note-4-volume-toetsen-aluminium-frame Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)

De vermeende ‘kloof’ tussen front en frame zouden we niet opmerken, als we er niet eerder op gewezen waren. Wel is het zo dat als er ergens op het toestel zich stof verzamelt, het daar zal gebeuren.

Dat Samsung haar kunststof-achterklep-filosofie trouw bleef juichen we toe, zeker omdat de Note 4 geen jolige foefjes meer kent zoals het nep-stiksel waar de Galaxy Note 3 mee versierd is. De achterkant van de Note 4 biedt grip, en is – zoals we gewend zijn – amper gevoelig voor vingerafdrukken en krassen.

samsung-galaxy-note-4-gc-2 Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)

Software

Als je eerder al een Galaxy S5 had, of ermee bekend was, dan biedt de software niet zoveel verrassingen. Ten opzichte van eerdere Notes is de stap wel de grootste die Samsung tot nu toe op interfacegebied maakte. TouchWiz ziet er platter uit, en ook een stukje overzichtelijker. Maar de Note 4 zou geen Note zijn als er niet heel veel instellingen waren voor 1001 snufjes. Een award voor de meest eenvoudige interface zal het toestel dus ook nu niet winnen, maar hé, wij houden van snufjes. Er valt een hoop te ontdekken, dat is duidelijk.

Op S Pen gebied zullen we bijvoorbeeld nog een hoop moeten ontdekken en uitproberen, en hoe nuttig alle features zijn zal pas de komende tijd blijken. Wel is het met afstand de best reagerende implementatie van een stylus: de snelheid, directheid en gevoeligheid waarmee de S Pen reageert is indrukwekkend.

Prestaties

De eerste indruk van de gebruikerservarinng van de Note 4 is dat de TouchWiz interface in combinatie met Android 4.4.4 erg soepel zijn werk doet. Haperingen zijn een zeldzaamheid, alleen doen de menuutjes in de camera app er relatief lang over om te openen – maar door de snelle processor is de Note 4 de eerste Galaxy waar we geen behoefte voelen om de interface middels een trucje sneller te maken.

samsung-galaxy-note-4-gfxbench-150x150 Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)samsung-galaxy-note-4-antutu-150x150 Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)samsung-galaxy-note-4-3dmark-icestorm-unlimited-150x150 Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)
Een handje vol benchmarks voor het idee

Het scherm!

Als laatste het scherm noemen bij een eerste indruk van de Note 4? Het lekkerst voor het laatste bewaren heet dat. Want oei, het scherm. Komt dit door de overdreven hoge QHD resolutie van 2560 bij 1440 pixels? Waarschijnlijk niet. We hebben ‘m vergeleken met het 1080p scherm van de Galaxy Note 3 en de Galaxy S5, en dan zie je inderdaad dat het beeld van de Note 4 nóg iets scherper is. Als je tenminste niks beters te doen hebt dan er van héél dichtbij naar staren.

samsung-galaxy-note-4-scherm-kwaliteit Samsung Galaxy Note 4: een eerste indruk (vragen?)

De grootste verbetering zit ‘m in de kleurweergave. Die van de Note 3 was al goed, die van de Galaxy S5 nog twee stappen beter, maar die van de Note 4 is het beste dat Samsung tot nu toe uit een Amoled scherm wist te halen. Dit vonden de mensen van DisplayMate eerder al, maar ook voor het ongetrainde oog is het verschil zichtbaar. Het voor ons verrassende effect hiervan is, dat we voor het eerst niet vrij snel de behoefte hadden om over te schakelen naar de meest natuurgetrouwe weergave modus van het toestel. Ook in de Aanpasbaar display modus ziet alles er erg aangenaam uit.

En verder…

Onderdelen als accuduur en de kwaliteit van de camera gaan we de komende tijd uitgebreider onder de loep nemen – die lening zich niet zo voor een snel rondje eerste indrukken. Ook over de specifieke implementatie van features van de vingerscanner lees je dan ook meer.

Heb je nu direct vragen over de Galaxy Note 4? Kan ‘ie dit? Doet ‘ie ook dat? Schroom niet, en stel ze hieronder. Zijn er specieke onderdelen waar je graag meer over wilt weten? Laat het hieronder weten, dan nemen wij het mee in onze uitgebreide review!

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

 1. oscar zegt

  Hoi
  ik wou graag wat meer weten over de audio kwaliteit, hoe die is van de speaker aan de achterkant maar ook of de oordopjes zijn veranderd.
  Ik krijg em als goed is woensdag binnen en switch dan van een note 2 naar de 4
  en verder vroeg ik me af hoe het werkt met de front face camera en voice control, ik was laatst op vakantie en zag iedereen met selfie sticks en toen maakte ze de selfie met voice control.

  En mijn laatste vraag, als je een selfie maakt met de sensor achterop, schud de telefoon dan niet heen en weer een klein beetje zodat die uit de focus raakt net zoals je bij de normale knop op de voorkant van het schscherm drukt.

  • Michel zegt

   Okido:
   Audiokwaliteit van de speaker: hij kan opvallend hard, ook zonder te vervormen – maar het is een mono speaker, dus niet echt ideaal voor muziek of films kijken. Daarvoor ben je toch aangewezen op een koptelefoon. Voor mij zelf geen probleem (redelijk audiofiel, dus sowieso geen muziek via telefoonspeakers voor mij), maar het is wat anders dan stereospeakers aan de voorkant (zoals sommige smartphones hebben).
   Oordopjes: weinig veranderd, voor zover ik zo gauw kan nagaan. Redelijk vergelijkbaar met voorgaande modellen.
   Voice control van de camera: werkt verrassend feilloos, in het Engels (Smile, Cheese, etc). Aanzetten en praten maar. Je moet daarvoor wel S Voice aan hebben staan (kwam ik achter omdat ik die net had uitgeschakeld).
   Selfie met die harstlagsensor: werkt simpel. Verstoring van je ‘camerapositie’ valt wel mee, omdat het een vrij natuurlijk houding is als je je vinger op die sensor houdt. En je maakt de foto door je vinger er vanaf te halen, in plaats van ergens tegenaan te tikken (zoals bij de sluiterknop op het scherm).

 2. Chris zegt

  Hallo,

  Ik heb nog wel een vraag,
  Is er toevallig al meer bekend over de samsung galaxy VR helm?

  Zelf wacht ik liever met het kopen van de note 4 tot de VR uit is.
  Overal waar ik zoek (coolblue,phonehouse,vodafone enz.enz) hebben geen levertijd of zelfs op de website staan.

  Ik voor volgens forums eind 2014 maar dan zou al een datum bekend moeten zijn lijkt me?
  Tijdens de live presentatie kreeg ik de indruk dat ze tegelijk moesten uitkomen de VR&Note4.

  Alvast bedankt voor de info/hulp!

  Mvg
  Chrris

  • Michel zegt

   Volgens recente geruchten zou de Gear VR begin december op de markt moeten komen… hoewel een officiële releasedatum vooralsnog ontbreekt.

 3. Antje zegt

  Is het ook mogelijk het geluid uit te schakelen bj het nemen van foto’s
  Bij de Note 3 zette ik hem dan op trillen en dan was er geen geluid bij het nemen van een fot, maar bij de Note 4 werkt dit niet. Erg hinderlijk dat geluid.

  • Michel zegt

   Helaas, in Nederland kiest Samsung er vaak voor het sluitergeluid niet op stil te kunnen zetten, ivm privacy. Op de Note 3 kan dit nog wel, op de Galaxy S5 niet. Verwarrend genoeg verandert dit nog wel eens met updates naar nieuwe Android versies. Als ik het me goed herinner kon je dit op de Galaxy S4 ook niet uitzetten, en later na een grote update weer wel. In ieder geval kan het op dit moment op de Note 4 niet.

   Je kunt wel in de Play Store zoeken naar camera apps die geen sluitergeluid hebben (silent camera of iets dergelijks), maar dan mis je weer de camera features van de camera app van de Note 4 zelf.

 4. eric zegt

  Ik zou wel eens willen weten hoe snel je een foto kunt maken. Is de scherpstelling veelnsneller dan bij de 3?
  Hebruikt de 4 ook snellere sluitertijden dan de 3 zodat je minder snel bewogen foto’s krijgt? En natuurlijk. ..hoe goed is de optische stabilisatie?

  • Michel zegt

   Scherpstellen doet de Note 4 inderdaad sneller dan de Note 3 – hoe minder licht, hoe groter het verschil tussen de toestellen (vermoedelijjk door de optische beeldstabilisatie).

   Ik heb de indruk dat de Note 4 vaker ‘automatisch’ (zonder dat ik er speciaal op let) scherpe foto’s maakt, maar eerlijk gezegd heb ik er nog te weinig mee geexperimenteerd om hier harde uitspraken over te doen. Dat doe ik in de uiteindelijke review wel 🙂

   De beeldstabilisatie is redelijk. Als je het toestel stil houdt, staat het beeld ook echt stil, waar dat op de Note 3 nog meetrilt met je eigen handen. Maar je moet er ook weer geen wonderen van verwachten, zoveel speelruimte heeft de sensor ook niet in een smartphone. Maar in vergelijking met de Note 3 of S5 zijn de foto’s meestal wel echt scherper.

 5. Wim zegt

  Hallo allemaal!

  Gister heb ik met vol trots een Galaxy note 4 gekocht.. 1 van de interessante feature was voor mij de Air gesture waarmee je slim kan scrollen foto’s zonder aan te raken kan bekijken of te wel gewoon met handgebaren kan bedienen. Alleen heb ik een applicaties verwijderd & kan het niet terughalen, is het mogelijk dat ik per ongeluk de air gesture heb verwijderd? En op welke wijze kan ik he terughalen?

  Alvast bedankt voor jullie reacties.

   • Wim zegt

    Bij bewegingen en gebaren staan alleen de volgende 4 opties:

    1 Direct bellen

    2 Slim melden

    3 Dempen/pauzeren

    4 Vegen voor schermafbeelding

    Echt raar wat kan ik doen om Air gesture te kunnen gebruiken voor fotos & slim scrollen etc..

    • Michel zegt

     Verhip! Was me nog niet opgevallen. Bij de S Pen instellingen vind je er wel een paar, maar die werken alleen met de S Pen. Het lijkt erop dat Samsung op de Note 4 een paar van dit soort features heeft weggelaten. Of had jij ze eerst nog wel kunnen vinden?

     • Wim zegt

      Nee, heb vandaag bij de Samsung afdeling in mediamarkt gevraagd, beste man gaf aan dat het een bewuste keuze is geweest van de ontwerper om deze feature weg te laten ivm weinig vraag hierna & klachten met betrekking tot deze feature.

      Maar vind het een onlogische keuze gezien het feit dat het bij Galaxy note 3 wel mogelijk is..

      Heb maar air gesture gedownload in google apps, mja de werkt niet echt bepaald naar behoren omdat deze maar 1 kant op kan.. (foto’s bladeren)

 6. Joyce zegt

  Ik heb sinds kort de Note 4. Maar met het geluid aan maakt hij Vreemde en vervelende geluidjes terwijl ik niks doe. Iemand hier ervaring mee? En enig idee hoe ik dit kan uitzetten?

 7. Daniël zegt

  Ik heb nou net de note 4 en ik hed een raag over de s pen want ik heb gehoord dat als je de s pen er zo veel uit haalt om m te gebruiken dan word ie toch minder stroef en dan blijft ie toch op een gegeven moment er toch niet meer inzitten ofwel??

Praat mee