Samsung Galaxy (S5) Android 5.0 Lollipop tip: berichten lezen op het vergrendelscherm

Nu de Samsung Galaxy S5 in Nederland de update naar Android 5.0 Lollipop heeft gehad, is het voor veel gebruik(st)ers even wennen aan de veranderingen. Eerder al legden we uit hoe je je Galaxy op stil zet, wat je kunt doen bij WiFi en/of batterij problemen, of aan vastlopende apps. Een ander punt waar velen tegenaan lopen, is dat ze meldingen niet meer direct op het vergrendelscherm kunnen lezen. Maar ook daar valt simpel iets aan te doen.

Ter bescherming van je privacy verbergt Android 5.0 – en daardoor ook Samsung's interface op je Galaxy – de inhoud van meldingen op het vergrendelscherm. Heel nobel, maar velen waren eraan gewend dat ze zonder hun Galaxy te ontgrendelen toch een – bijvoorbeeld – Whatsapp bericht of SMS kunnen checken. En dan kan nog steeds, maar je moet het wel even instellen.

Zo voorspelbaar, die berichten van Mezelf

Ga in de Instellingen onder het kopje Apparaat naar de optie Geluiden en meldingen (1). Scroll helemaal naar beneden, tot je onder het kopje Melding kunt kiezen voor Tijdens vergrendeling (2). Als je hierop tikt, krijg je drie opties (3). Kies je voor Alle inhoud weergeven, dan kun je gewoon weer je berichten lezen op het vergrendelscherm – de mogelijkheid die velen dus missen na de Lollipop update.

Standaard staat hij ingesteld op Vertrouwelijke inhoud verbergenwaardoor je wel een melding krijgt, maar niet kan zien wat de inhoud ervan is. Kies je voor Geen meldingen weergeven dan, uhm ja, worden er helemaal geen meldingen meer weergegeven op het vergrendelscherm – maximale privacy, maar je moet je telefoon wel ontgrendelen om te zien wat er zoals gebeurd is.

Lees de reacties (86)

  • Super handig jullie tips, is inderdaad nog steeds even wennnen. Bovenstaande was ik na veel puzzelen zelf al achter gekomen, maar is er ook een snel toets voor alleen tril functie?

    Hoop op een spoedige reactie.

    Gr,

    Marcel

  • ik denk te weten wat Marcel bedoelt: voorheen kon je kiezen uit melodie/ trillen/ of geluid helemaal uit. Dat laatste lukt alleen bij uitschakelen van de trilfunctie?

  • Bedankt voor de handige tips!
    Als ik nu op mijn telefoon bezig ben en een whats app of sms binnen krijg, staat deze meteen in beeld naam + inhoud. Is dit ook te wijzigen naar alleen naam en de inhoud verbergen? Of alleen icoontje in beeld?
    Alvast bedankt

    • Dat zou ik ook graag willen weten want ik vond het oude veel makkelijker dit is soms heel irritant dat je alles in beeld krijgt.

    • Dat zou ik ook heel graag willen weten.. Wil gewoon weer mn icoontjes bovenin het scherm en niet meer door mn scherm heen.. Ik kan ineens ook niet meer mn mail lezen. Als ik mn mail open krijg ik een wit scherm iemand daar al een tip voor??

    • Dit is een instelling in WhatsApp. Ga naar Instellingen en dan naar Meldingen. Onder het kopje Berichten ga je naar Meldingen. Als je daar op tikt krijg je 4 opties, kies dan voor Geen pop-up. Probleem is dan verholpen :-).

      • Beste JD,

        Dit is inderdaad een oplossing om een complete melding midden op je scherm te krijgen. Dus bericht + afzender etc.

        Maar is het ook mogelijk om gewoon weer (zoals vóór de update) een klein icoontje links bovenin het scherm te zien wanneer je een bericht/whatsapp/email hebt ontvangen.

        Die je dan tevens ziet wanneer je scherm nog vergrendeld is.

        Wat een drama die update!

        • Ik blijf een icoontje links boven in mijn scherm houden maar niet meer als mijn scherm vergrendeld is. Ik krijg dan het balkje met notificatie van WhatsApp in beeld. Zelf vind ik dat niet storend en juist wel handig. Ik zag zelf het kleine icoontje vaak over het hoofd. Ik weet niet of je in de instellingen het zo aan kunt passen dat je het icoontje ziet als het scherm is vergrendeld.

          Zelf ben ik wel tevreden over de update en ondervind weinig problemen. Het is wel vervelend dat de instellingen van sommige apps ineens veranderd zijn en dat je deze weer terug moet zetten naar de oude instellingen.

      • Hallo JD,

        Die tip van jou werk niet bij mij. Pop Up is in Whatsapp uitgeschakeld, maar graag nog steeds een pop up venster met tekst van de zender in beeld. Erg irritant als net toevallig iemand meekijkt op je mobiel en kan de tekst meelezen.

        • Same here en ik wil gewoon het icoontje terug en een voorbeeld kunnen lezen wanneer ik zelf de notificatiebalk naar beneden sleep. Dan kon ik zelf tenminste kiezen wat ik kon zien en wanneer. Nu krijg je op een indringende manier berichten zelfs terwijl ik met iemand anders aan het chatten ben terwijl po-ups uit staan geschakeld. En op mijn vergrendelscherm kan ik alleen nog kiezen tussen, alles leesbaar of een lelijk scherm waarin staat dat ik niets kan lezen tot ik de app open of dat alles voor iedereen altijd leesbaar is. Ik wil geen van die opties. Icoontje terug en een voorbeeld ALS ik de balk naar beneden sleep. Zoals het was. Is dat zoveel gevraagd?

          • w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
            bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

    • Al een oplossing hiervoor gevonden?

      Ik zou graag gewoon een icoontje van Whatsapp, Email of een andere bericht willen zien bovenin mijn scherm. Ook als mijn scherm vergrendeld is.

      Dus niet een compleet bericht + afzender + tijd in beeld, nee gewoon een icoontje => je hebt een bericht.

      • Ik heb exact hetzelfde probleem als jou! Ik wil helemaal geen pop-up op mijn beeld als ik met een andere app of zo bezig ben. Gewoon het geluidje en een symbooltaal bovenaan in de balk is voor mij meer dan genoeg. Deze verandering en ook het niet persoonlijk (en apart) kunnen instellen van de 3 standen (melodie,trillen en stil) vind ik toch wat vervelend. Hopelijk vangen ze de "kritiek" op bij samsung en wordt eraan gewerkt!

        • w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
          bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

          • Ik heb dit geprobeerd op mijn lg g3 en tot nu toe werkt deze oplossing goed! Krijg alleen het icoontje bovenin gelukkig! Geen popup meer!

  • Bedankt voor de tip echter krijg ik geen geluidsmelding meer bij een nieuw whatsapp berichtje.
    Ik kan deze bij Whatsapp ook niet instellen...Geluidsmeldingen werken wel bij sms en mail.
    Alvast bedankt voor een reactie.

      • w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
        bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

  • Besturingssysteem Lollipop..ook geïnstalleerd, echter de lijst met contacten is dat apparaat al TWEE DAGEN aan het zoeken.

    Wat kan ik het beste doen? gaarne jullie advies, hulp.

    Bedankt.

1 2 3 10