Verrassend vlot brengt Samsung dit jaar de nieuwe Galaxy A51 uit. Het toestel moet de schoenen vullen van de populaire Galaxy A50, en heeft dus nogal wat te bewijzen. Hieronder lees je of dit lukt, maar eerst delen we alvast maar de belangrijkste conclusies van onze Galaxy A51 review:
Dit is goed aan de Galaxy A51:
- het fantastische, grote scherm met de minimale frontcamera,
- de quad camera achterop: duidelijk beter dan zijn voorganger, met nog meer mogelijkheden,
- het fijne design,
- de solide accuduur,
- en de nog steeds aanwezige 3,5mm koptelefoonaansluiting.
Minder is:
- de vingerafdruksensor, die wel verbeterd maar nog steeds niet top is,
- en dat we nog niet weten of de A51 dezelfde updatefrequentie krijgt als de A50 (voor nu niet).
De Galaxy A51 is een minder opwindend toestel dan de A50 vorig jaar. Daarvoor in de plaats is hij volwassener, en bouwt dus zonder fanfare verder op zijn voorganger. Het toestel heeft alles om net zo'n succes te worden als de Galaxy A50, al blijft de keuze voor de optische vingerafdruksensor ook in 2020 weer een matige. Meer weten? Lees verder voor de rest van onze Galaxy A51 review!
Samsung Galaxy A51 review
Net als in 2019 is 2020 een jaar waarin Samsung vooral in de middenklasse haar marktaandeel met hand en tand moet verdedigen tegen goedkope Chinese telefoonbakkers. Vorig jaar lukte dat wonderwel met onder andere de Galaxy A50. Dat toestel was niet perfect, maar gooide op een paar belangrijke punten wel hele hoge ogen. Het scherm, de batterij en de camera waren allemaal dik in orde. Het zou dan ook helemaal geen gek idee zijn als Samsung met de Galaxy A51 vooral verder bouwt op de bodem die de A50 gelegd heeft. En dat is precies wat er gebeurt. Sommige verbeteringen zijn zelfs significant.
Design en scherm
Net als bij zijn voorganger, is het design van de Galaxy A51 vooral functioneel. Stiekem maakt Samsung het display in de A51 een tikje langwerpiger. Door de gekrompen randen boven en onder past er 6,5 inch scherm in het toestel. Het belangrijkste verbetering is de frontcamera, die niet langer in een notch zit. In plaats daarvan zien we een hole-punch camera, die veel kleiner is dan die van de Galaxy S10 of Note 10, en onder bepaalde hoeken ook veel minder zichtbaar is.
De behuizing van de Galaxy A51 is ‘gewoon' van kunststof. Het toestel voelt een fractie steviger aan dan de A50, al is het lastig te achterhalen waarom precies. Natuurlijk is kunststof wat minder ‘premium', maar stiekem veel beter bestand tegen de wereld dan het glas van de duurdere smartphones. Samsung heeft de achterkant van het toestel voorzien van een soort patroon met vlakken en subtiele lijntjes. Dit valt amper op, en laten we wel wezen: zo vaak kijk je niet naar de rug van je toestel.
Helaas is de Galaxy A51 niet waterbestendig, of tenminste niet voorzien van een IP-classificatie. Natuurlijk explodeert ‘ie niet gelijk als er wat water op komt, maar beter laat je ‘m niet in de badkuip vallen. We weten niet zo goed of we dit nu nog als echt nadeel moeten aanstippen, aangezien Samsung simpelweg besloten heeft de A-serie na de Galaxy A8 uit 2018 niet meer waterbestendig te maken. Kennelijk is het gewoon geen dealbreaker voor de meeste gebruik(st)ers. Wijzelf blijven het toch een beetje jammer vinden.
Al met al voelt de Galaxy A51 dus stevig aan, en is het waarschijnlijk ook, zonder bijzonder mooi te zijn. Functioneel is het sleutelwoord, en daar is verder niks mis mee. Tenslotte is en blijft het grote AMOLED-scherm de ster van de show. Samsung heeft dit aspect inmiddels tot in de puntjes geperfectioneerd, en ook met de Galaxy A51 krijg je weer een oogstrelend display zonder veel franje daar omheen.
Aan de binnenkant
Binnen in de Galaxy A51 is het Samsung's eigen Exynos 9611 processor die het werk verzet. Deze is nagenoeg gelijk aan de Exynos 9610 die in de A50 te vinden is. Het enige verschil is dat de 9611 hogere cameraresoluties ondersteunt. Dat is ook nodig in de Galaxy A51, maar daarover straks meer. Verder presteert de processor voldoende maar niet bijzonder goed. Het oogmerk is vooral energiezuinigheid. In combinatie met 4GB RAM zijn de prestaties van de Galaxy A51 vergelijkbaar met het design: functioneel.
Helaas betekent dit voor de echte gamer wel dat je op de Galaxy A51 geen Fortnite kunt spelen. Epic vind de processor toch niet snel genoeg, terwijl games als PUBG gewoon prima draaien. Als gamer-die-geen-duizend-euro-voor-een-topmodel-smartphone-wil-uitgeven kun je wat dat betreft beter de Galaxy A71 checken. Deze is net een stukje sneller, en draait bijvoorbeeld wel een game als Fortnite probleemloos. Aanvulling: sinds onze review in januari heeft Epic besloten niet-ondersteunde toestellen toe te laten. Je kunt Fortnite inmiddels dus wél gewoon spelen op de A51.
In het dagelijks gebruik merk je van dat alles weinig. Android 10, de One UI interface, en de processor vormen een combinatie die vlot genoeg is. Samsung mikt met een toestel als de A51 natuurlijk ook niet op de beste prestaties, maar vooral op een optimale balans tussen normaal gebruik en energieverbruik. Op de Galaxy A50 was deze balans prima in orde, en op de A51 is het niet anders.
Software
We noemden het al: de Galaxy A51 draait op Android 10, met daar bovenop Samsung's eigen One UI interface in de versie 2.0. In het gebruik is de interface overzichtelijk, en meestal voorzien van een duidelijke uitleg. De meeste opties zitten wel zo'n beetje waar je ze verwacht. Zoals gebruikelijk zijn er veel snufjes, instellingen en features. Je kunt kiezen voor de nieuwe gebarennavigatie, en je kunt instellen wat er gebeurt als je de aan/uit-knop langer ingedrukt houdt, bijvoorbeeld.
De Galaxy A51 heeft handige features zoals de systeem-wijde Prullenbak, waardoor alles wat je wist niet direct helemaal kwijt is. Dat geldt niet alleen voor foto's en video's, maar ook voor bestanden en contacten. Dat is, uiteraard, handig. En als je eerder ook al een Galaxy telefoon had, ben je vertrouwd met toffe extra's zoals Dual Messenger, de Veilige Map, de Theme store, de Nachtstand, en meer. Grappig genoeg heeft de A51 ook een Edge scherm, hoewel de rand gewoon plat is. Je kunt zo panelen – met handige functies, contacten, apps, etc. – kiezen die je altijd vanaf de zijkant van het display kunt ‘openen'.
Wel vreemd is het ontbreken van Schermrecorder, waarmee je op andere Galaxy telefoons kunt opnemen wat je doet op je scherm. In een vlaag van willekeurigheid besloot Samsung dat de A51 deze niet krijgt. Aanvulling: nu, na de update naar One UI 2.1, is Schermrecorder wél op het toestel aanwezig.
Updates
Qua features blijft er verder weinig te wensen over – maar er is een andere ding. Waar de Galaxy A50 van Samsung maandelijks de nieuwste beveiligingspatch krijgt, ontvangt de A51 deze voorlopig alleen per kwartaal. Uiteraard was dat direct na de lancering bij de A50 ook het geval. Ruim een half jaar na de release kreeg het toestel van Samsung een ‘update-upgrade‘. Het kan dus goed zijn dat dat ook met de A51 gebeurt, maar zekerheid is er op dit moment niet.
Zolang het toestel op Samsung's lijst van telefoons die per kwartaal worden bijgewerkt staat, vinden wij dit toch een klein nadeel. Klein, want wij weten ook dat lang niet iedereen iedere maand zijn of haar telefoon wil bijwerken. Bovendien is een driemaandelijkse update in de praktijk ook voldoende om de beveiliging op peil te houden – zeker als je bedenkt dat Samsung kritieke problemen eigenlijk altijd sneller fixt. Maar jarenlang zorgde Samsung ervoor dat haar populairste Galaxy A-telefoons een maandelijks updateschema volgden, en het zou jammer zijn als de A51 het patroon doorbreekt.
Overigens: omdat de A51 nu direct met Android 10 gelanceerd wordt, krijgt het tot en met 2022 de jaarlijkse Android upgrades. In 2021 komt Android 11, in 2022 volgt dan Android 12. Daarmee vermijdt Samsung eindelijk de valkuil waar de Galaxy A8 nog intrapte. Dat toestel verscheen in januari 2018 met een oudere Android versie op de markt, waardoor het na twee grote upgrades bij Android 9 belandde – en nu geen Android 10 meer krijgt, ondanks dat het toestel slechts twee jaar oud is. Dát probleem zul je straks met de A51 niet hebben.
Beveiliging: vingerscanner
Uiteraard zijn het niet alleen de updates die de beveiliging van de Galaxy A51 verzorgen, je moet het ‘m ook in het dagelijks leven veilig kunnen ver- en ontgrendelen. Daarvoor zorgt onder andere de vingerafdruksensor die in het display zit. In haar toptoestellen gebruikt Samsung ultrasone vingerscanners, maar de Galaxy A51 heeft een optische sensor. In onze Galaxy A50 review noemden we deze sensor al als een van de nadelen, omdat hij gewoon niet zo snel en nauwkeurig werkt. Software-updates zorgden in de loop van de tijd voor verbetering, en dat is ook ongeveer de stand van zaken op de Galaxy A51.
De vingerafdrukscanner van de A51 is vergelijkbaar met die van de A50 zoals deze nu werkt. Dat wil zeggen: heel wat sneller dan een jaar geleden, maar nog steeds niet vergelijkbaar met de sensor van de S10 en Note 10. Dat mag je misschien ook niet verwachten voor dit geld, maar optimaal is het niet – zeker niet als je bedenkt dat toestellen uit 2017 en 2018 voorzien waren van capacitieve vingerafdrukscanners – in de Home toets of achterop – die vele malen sneller en accurater zijn.
Aanvulling: na enige maanden heeft de A51 flink wat updates gehad, inclusief nieuwere versie van de One UI interface. Deze hebben de vingerscanner een heel stuk sneller en nauwkeuriger gemaakt.
Gezichtsherkenning
Na de Galaxy A50 betaalt dus ook de A51 nog steeds de prijs voor het modernere design, met een suboptimale vingerscanner. Het alternatief: gezichtsherkenning. Wat deze betreft hinken we op twee benen. Samsung's gezichtsherkenningssoftware is inmiddels behoorlijk snel en efficiënt. Met andere woorden, de functie werkt goed. Bovendien kun je op de Galaxy A51 twee verschillende looks registreren. Dat wil zeggen: je kunt niet een, maar twee gezichten vastleggen. Dat is handig als je soms wel, soms geen bril draagt, of je uiterlijk op andere manieren graag varieert.
Dat neemt niet weg dat gezichtsherkenning fundamenteel minder veilig is dan een vingerafdruksensor. Nee, je houdt ‘m niet meer zo makkelijk voor de gek als een paar jaar geleden, toen de functie nog in de kinderschoenen stond. Toen was een foto van je gezicht vaak genoeg. Dat is op de Galaxy A51 niet meer zo eenvoudig – het lukte ons niet om het toestel te ontgrendelen met verschillende foto's op papier of op een beeldscherm. Toch is en blijft deze methode fundamenteel minder zeker. Zolang de A-serie niet dezelfde sensor krijgt als de S-serie, blijft dit een noemenswaardig nadeel.
Galaxy A51 camera review
Op één onderdeel heeft Samsung de Galaxy A51 flink bijgeschaafd: de camera's. Het toestel heeft er vijf – vier achter, eentje voor. Ten opzichte van de A50 gaan de resoluties van drie sensoren omhoog, en er kom een geheel nieuwe camera bij. De hoofdsensor heeft nu een 48 MP, de groothoeklens een 12 MP, en de frontcamera een 32 megapixel resolutie. Geheel nieuw is de 5 MP macrocamera. Alleen de dieptesensor blijft ongewijzigd.
Natuurlijk is de resolutie van een camerasensor allerminst doorslaggevend, dus verwachtten we niet automatisch dat de camera van de Galaxy A51 veel beter is dan die van de A50. Toch wordt al snel duidelijk dat Samsung de hoge resolutie van de 48 MP sensor in de A51 beter inzet. Het toestel vangt meer licht, en bij weinig licht zijn de foto's scherper en de kleuren natuurlijker.
Onderste rij: 100% crop van de foto erboven
Kies je ervoor foto's te maken met de groothoeklens dan betaal je daarvoor geen prijs meer wat betreft de resolutie. Op de A50 had de lens een lagere 8 MP resolutie, nu maak je ook zo 12 MP foto's met heel wat meer details. Dat is een grote verbetering wat ons betreft. Dat de groothoekopnames duidelijk warmer van kleur zijn is niets nieuws bij Samsung, al is het verschil op de Galaxy A51 met firmwareversie A515FXXU1ASKJ wel erg groot. Mogelijk dat Samsung in toekomstige updates hier nog wat bijschaaft.
De macrolens is een grappige toevoeging. Een zoomlens was natuurlijk veel functioneler geweest, maar ook duurder. Met een zoomlens kun je een onderwerp ‘dichterbij' je camera halen zonder dat je zelf moet bewegen. Met een macrolens kun je dingen van heel dichtbij fotograferen, maar je moet dan ook zelf heel dichtbij zijn. Dit maakt een macrocamera alleen geschikt voor heel specifieke foto's. De liefhebber weet er raad mee, voor anderen is het een gimmick.
Wat ons betreft zet Samsung met de camera van de Galaxy A51 een paar goede stappen vooruit – een beetje zoals straks ook verwacht wordt met de Galaxy S20, maar veel minder extreem. Bij weinig licht is de A51 een heel stuk beter dan zijn voorganger – zeker ook in de Nacht modus – en ook bij voldoende licht is het dynamisch bereik groter. Dat de opnames met de groothoeklens beter zijn is ook een belangrijk voordeel, omdat dat een lens is die vaak de mooiere compositie oplevert.
De macrocamera heeft een hoog gimmick-gehalte, maar is voor de liefhebber een toffe aanvulling. Het is helaas geen alternatief voor een echte zoomlens, zoals Samsung ze in hun duurdere toestellen stopt.
Macro opnames
Galaxy A51 review: accuduur
Over de accuduur van de Galaxy A51 kunnen we kort zijn. Met een 4000 mAh accu en grotendeels dezelfde hardware als de A50 is de accuduur grotendeels hetzelfde als op de A50. Het sleutelwoord stipten we hierboven al aan: functioneel. Bij intenstief gebruik kom je met de Galaxy A51 zonder zorgen je werkdag door. Twee hele dagen red je alleen als je je toestel heel zuinig gebruikt. Echter, daarop mikt Samsung ook niet. Bovendien ondersteunt ook de Galaxy A51 weer snelladen. Daardoor kun je ook in pakweg een half uur tussendoor een goed stuk van je accu vullen.
Koptelefoonaansluiting, dual-SIM, bellen, en meer
Een van de stiekeme pluspunten van de Galaxy A51 is dat je nog steeds je vertrouwde koptelefoon kunt inpluggen. Onderop prijkt gewoon een 3,5 mm koptelefoonaansluiting tenslotte. Je kunt draadloos gaan als je wilt, uiteraard. Maar het hoeft – in tegenstelling tot op de duurdere Galaxy toestellen – niet. En daar zal menigeen terecht blij mee zijn.
Wat betreft sim- en geheugenkaarten kun je met de A51 alle kanten op. Er passen twee simkaarten in het toestel. En als je die er in stopt, kun je ook nog een geheugenkaart van maximaal 512GB kwijt. Zo kun je ook vooruit als de interne opslag – 128GB – vol zit. Overigens staat van die 128GB na ingebruikname ruim 111GB ter beschikking.
In onze testperiode hadden wij met de Galaxy A51 altijd een goed bereik, en waren gesprekken – en de kwaliteit daarvan – prima. Echter, ons testgebied heeft dan ook een goede dekking. Hoe de A51 zich gedraagt in gebieden met matige dekking durven we zo gauw niet te zeggen.
Galaxy A51 review: conclusies
Aan het eind van deze Galaxy A51 review nog een keer de vraag: vult het toestel de grote schoenen van de A50? Het antwoord is simpel: ja. De overeenkomsten zijn duidelijk, en de verbeteringen zinvol. Door het iets grotere, smallere scherm ligt hij net wat beter in de hand. Het kleine camera-gat oogt mooier dan de vrij grote notch. En de camera's zijn gewoon beter én bieden meer mogelijkheden.
Dat de vingerafdruksensor daarbij nog steeds suboptimaal is is jammer. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt er prima mee uit de voeten. Maar het kan gewoon sneller. Verder hopen we dat Samsung spoedig besluit de A51 de update-status te geven die het toestel verdient, en dus maandelijks bijgewerkt zal worden. Die zekerheid bestaat echternu niet. De een zal dit een dealbreaker vinden, de ander vindt het hooguit irritant om zijn/haar toestel om de paar weken weer bij te moeten werken. Wij zitten het nu bij de minpunten.
Toch heeft Samsung met de Galaxy A51 de hoofdlijnen – scherm, accuduur, camera – weer erg goed op orde. De A50 noemden wij vorig jaar Samsung's beste mid-range telefoon tot nu toe, en de Galaxy A51 neemt deze titel moeiteloos over. Zeker als je bedenkt dat je ‘m het grootste deel van het jaar voor minder dan de adviesprijs van €369 kunt kopen. Dat maakt ‘m tot een toestel met een dijk van een prijs-kwaliteit-verhouding.
Aanbiedingen
De Galaxy A51 is nu direct leverbaar in Nederland. Je kunt uitgebreid de aanbiedingen vergelijken voor een Galaxy A51 met abonnement, of de prijzen checken voor een losse Galaxy A51. De beste deals per provider hebben we hieronder voor je op een rij gezet:
Deneddy says
Er blijk ook een versie te zijn met 6 ram werkgeheugen
Deze heb ik dan ook besteld