In de onderstaande Samsung Galaxy A21s review lees je alles wat je moet weten over deze betaalbare smartphone. Het toestel biedt in feite veel camera, veel scherm, en veel accu, voor niet zoveel geld. Maar natuurlijk wordt er ook bespaard. Maar waarop? Zoals je van ons gewend bent, krijg je direct alvast de snelle conclusies.
De Galaxy A21s is goed, want…
- de batterij is groot en de accuduur uitstekend,
- vooral de 48MP hoofdcamera is eigenlijk wel prima,
- de bouwkwaliteit is solide,
- en de vingerafdruksensor is erg snel en nauwkeurig.
Minder goed zijn…
- de prestaties van de hardware,
- de keuze voor de One UI Core interface,
- en het LCD-scherm, dat het niet haalt bij Samsung's AMOLED-schermen in andere toestellen.
De Galaxy A21s is echt een toestel voor het eenvoudige, dagelijkse smartphonewerk. Communiceren, sociale media, navigeren, muziek, foto's hier en/of daar – je kent het, en het werkt prima. Gamen, behalve sudoku's? Nee, daar is hij niet voor gemaakt. En film kijken kan er natuurlijk wel degelijk op, maar is mooier op een telefoon met AMOLED-beeldscherm. Wel krijg je, ondanks de vriendelijke prijs, twee grote Android upgrades op het toestel.
Meer weten? Lees dan verder, in onze uitgebreide Samsung Galaxy A21s review.
Samsung Galaxy A21s review
Ook in 2020 is Samsung's Galaxy A-serie weer vrij dichtbevolkt. De afgelopen tijd kon je al onze Galaxy A51 review en onze Galaxy A41 review lezen. En nu is het tijd voor de goedkoopste telefoon in de serie, de Galaxy A21s. Vorige jaar bracht Samsung de A20 niet in Nederland uit, maar wel de Galaxy A20e, waarvan er een hoop over de toonbank gingen. Dit jaar komt de A21 hier ook niet uit – maar wel de A21s. De logica achter al deze namen staat hier niet ter discussie – wel de vraag wat je momenteel bij Samsung koopt voor net geen €200.
Design, bouwkwaliteit
De Galaxy A21s sluit qua design en bouwkwaliteit goed aan bij de rest van de A-serie, dit jaar. En daar is helemaal niks mis mee. Stevige kunststof materialen met prettig afgeronde randen liggen goed in de hand, maar doen weinig om vingerafdrukken te maskeren. De positionering van de knoppen – aan/uit, volume in de rechter zijkant – is prima, en ook de vingerafdruksensor achterop de body zit op de juiste hoogte. Onderop zit gelukkig gewoon weer een 3,5 mm koptelefoonaansluiting, naast de USB-C connector en speaker.
Omdat in de Galaxy A21s een nogal flinke batterij zit, legt het toestel ook best wel wat gewicht in de schaal. Dit is, samen met de solide constructie, reden dat de telefoon niet goedkoop aanvoelt. Alleen de brede randen om het schermen verklappen dat de A21s een van Samsung's goedkoopste smartphones van dit moment is. De frontcamera zit in een gat in de hoek van het scherm. De enige telefoon die Samsung in Nederland uitbracht met dit design-foefje was de Galaxy S10. Eerlijk gezegd is dit praktisch gezien niet de optimale plaats – dat is toch in het midden – maar het maakt de telefoon herkenbaarder dan de andere Galaxy A-telefoons.
De Galaxy A21s is uiteindelijk natuurlijk gewoon een klassieke smartphone, en ziet er dus vrij saai uit. Maar de bouwkwaliteit is prima, hij ligt goed in de hand, en comfortabel in het gebruik. Spannend? Nee. Alles wat je nodig hebt? Zeker wel.
Hardware
Hoewel de Galaxy A21s qua bouwkwaliteit niet onder doet voor de duurdere toestellen in de A-serie, is het plaatje aan de binnenkant anders. Het is Samsung's eerste telefoon met de nieuwe Exynos 850 processor. Wat deze te bieden heeft zagen we een tijdje terug al toen we de Galaxy A21s met de Exynos 850 benchmarkten. De conclusies waren duidelijk: hij is snel genoeg voor de dagelijkse smartphonebezigheden. Maar verwacht geen mooie games te spelen, of dat apps installeren of opstarten bijzonder vlug gaat.
Snel genoeg is het devies hier. Als jij je telefoon vooral gebruikt om te communiceren dan heb je geen problemen met de Galaxy A21s. Voor intensievere toepassingen heb je echt meer aan een Galaxy M21 of Galaxy A51.
Beeldscherm
De hardware is dus niet snel, maar als we bij het scherm van de Galaxy A21s belanden, zien we waar Samsung écht bespaard heeft. Als een van de weinige Samsung telefoons heeft de A21s géén AMOLED scherm, maar een TFT LCD paneel. Die doet het prima, de kijkhoeken zijn acceptabel, en hij is helder genoeg.
Maar in vergelijking met toestellen als de M21, A31, A41 of A51 is het scherm van de A21s gewoon minder mooi. En ja, dat kun je zien, zeker als je ‘m naast een telefoon met AMOLED-scherm legt. Het contrast is minder, de kleuren (iets) fletser, zwart is niet echt zwart. Bovendien is de HD-resolutie ook niet erg hoog voor een scherm met een 6,5 inch diagonaal. Nee, van het scherm moet de A21s dan weer niet hebben.
Software en updates
De Galaxy A21s draait standaard op Android 10. Wat ons toch wel verraste, is de aanwezigheid van de ‘Core' uitvoering van Samsung's One UI interface. Dat is de uitgeklede versie van Samsung's eigen software die we in Nederland voor het eerst op de Galaxy M21 tegenkwamen. Kennelijk is One UI Core niet alleen voor de M-serie bestemd. Voor de goede orde: de Galaxy A31 en A41 hebben wel de volledige One UI interface.
Wat mis je dan in de One UI Core interface? Het belangrijkste gemis vinden wij de geïntegreerde cloud-synchronisatie in de Galerij. Ook Samsung Pass – waarmee je inloggegevens opslaat zodat je je overal kunt authentificeren met je vingerafdruk – en Veilige Map – een extra beveiligde omgeving voor privé bestanden, apps, en accounts – ontbreken.
Al met al is het gemis van deze functies toch een beetje jammer. Of misschien moeten we het anders formuleren: het was duidelijker geweest als One UI Core voor de M-serie is, met op A-serie telefoons wél de volledige One UI.
Op updategebied zal Samsung de Galaxy A21s net zo ondersteunen als andere toestellen in het betaalbare mid-range segment. De telefoon krijgt in de toekomst twee grote Android upgrades. In 2021 krijg je dus Android 11, in 2022 Android 12. Verder arriveert gemiddeld genomen ieder kwartaal een update met nieuwe beveiligingspatches. Deze komen tenminste tot twee jaar na de eerste release, dus tot de zomer van 2022. Vermoedelijk gaan ze daarna ook nog wel even door, maar minder regelmatig.
Galaxy A21s camera review
Tot nu toe werd duidelijk dat Samsung van de Galaxy A21s een stevige telefoon heeft gemaakt, met bescheiden rekenkracht en een niet-zo-uitgebreide interface. Een onderdeel waar je met de Galaxy A21s zeker waar voor je geld krijgt is de camera. Pardon, camera's. Vijf stuks zijn er – vier waarmee je daadwerkelijk foto's kunt maken.
Daarbij moet je het wel vooral van de 48 megapixel hoofdcamera hebben. De sensor kennen we al van de Galaxy M21, en maakt – zeker voor deze prijs – uitstekende foto's. De belichting is goed, en ook bij minder licht blijft hij vrij lang mooie plaatjes schieten. De groothoeklens is vooral goed voor groepsfoto's, maar mist de resolutie (8MP) om veel details vast te leggen. Dat geldt nog meer voor de macrocamera. Het is een leuke gimmick, maar met de 2MP sensor maak je niet snel mooie opnames.
De camera aan de voorkant is een 13MP exemplaar, die ruim volstaat voor 95% van je selfies. De belichting is verrassend goed, met een – voor een telefoon in deze prijsklasse – acceptabel, maar niet zo groot dynamisch bereik. Hij kan automatisch switchen tussen een normaal perspectief en een wat grotere hoek. Dat is handig als je selfies maakt waar je niet in je eentje op staat.
De camera's van de Galaxy A21s bieden een hoop franje, maar in de praktijk zul je het bij de hoofdcamera en de frontcam houden. En dat is wel prima, want daar maak je namelijk de beste foto's mee. Zelfs bij minder licht gaat dat behoorlijk lang goed.
Galaxy A21s accuduur
Na de camera's van de Galaxy A21s komen we bij het onderdeel waarop het toestel echt uitblinkt: de batterij. De bescheiden hardware en grote 5000 mAh capaciteit leveren een accuduur op die vergelijkbaar met, of zelfs beter is dan de Galaxy M21 en Galaxy M31. En dat wil dan toch wat zeggen.
Bij enigszins gemiddeld smartphonegebruik krijg je de Galaxy A21s niet leeg in een dag. Voor de meesten zal het dus niet nodig zijn het toestel iedere dag op te laden. Wanneer je ‘m wel moet laden, ondersteunt de A21s snelladen met een capaciteit van 15 Watt. Daarmee krijg je een lege accu in twee uur tijd helemaal vol.
We vermoeden dat de Galaxy A21s de Samsung telefoon van 2020 is met de beste accuduur – tenminste tot de Galaxy M51 zijn opwachting maakt met een batterijcapaciteit van 7000 mAh.
Beveiliging
Dat je de beste accuduur tegenkomt in de goedkoopste telefoons is een vrij normale paradox. Een andere is dat het de capacitieve vingerafdruksensor achterop de behuizing van de Galaxy A21s is, die onovertroffen is qua snelheid en nauwkeurigheid. De duurdere Galaxy toestellen hebben de scanner veelal in het display. Dat is qua plaatsing erg handig, maar ook anno 2020 zijn deze sensoren nog niet zo snel en precies als de oude, vertrouwde modellen. De kloof is zeker niet meer zo groot als pakweg een jaar geleden, maar helemaal weg is ‘ie niet.
De vingerscanner is dus snel en betrouwbaar in het gebruik, en de plaatsing achterop is nu ook weer niet zo onhandig dat je er last van hebt. Registreer verschillende vingers, passend bij de verschillende manieren waarop je je telefoons soms vasthoudt, en je zit altijd wel goed.
Dat je dankzij de One UI Core software géén verdere beveiligingsfuncties hebt zoals Samsung Pass of de Veilige Map is toch wel een beetje jammer. Maar het toestel zelf is prima beveiligd.
En verder?
Stel je voor dat je ook wilt bellen met de Galaxy A21s. Wij hebben in onze weken met het toestel geen problemen gevonden op dit vlak. Ontvangst was goed, en de gesprekskwaliteit prima. De meegeleverde koptelefoon is niet erg best, maar volstaat in ieder geval mocht je er zelf geen hebben. De A21s heeft – in de zijkant – een tray waar je twee simkaarten en een geheugenkaart in kunt plaatsen.
Verder heeft de Galaxy A21s een FM-radio, en afhankelijk van welke versie je aanschaft 32GB of 64GB opslag. Daarvan wordt standaard 9,5GB in beslag genomen door het systeem, waardoor je als gebruik(st)er respectievelijk 22,5GB of 54,5GB vrij hebt.
Ondanks de wat uitgeklede One UI Core interface, zijn de functies Digitaal Welzijn en Ouderlijk toezicht wel aanwezig. Is de Galaxy A21s voor een van de kinderen bestemd? Dan kun je als ouder allerlei beheer-opties instellen. Ben je het uiterlijk van de interface beu? Dan kun je thema's, achtergronden en pictogrammen aan je eigen smaak aanpassen.
Samsung Galaxy A21s review: conclusies
Aan het einde van onze Galaxy A21s review zitten we met wat gemengde gevoelens. Op zich brengt Samsung met de Galaxy A21s een telefoon op de markt met een uitstekende accuduur, snelle vingerafdrukscanner, en een prima camera. Bespaard wordt er op het scherm en op de hardware zelf. Afhankelijk van wat jij belangrijk vind, kun je dan zeggen of het voor jou een interessante telefoon is – of niet.
Echter, alleen al in Samsung's eigen telefoon-aanbod komen we toestellen tegen met een zelfde prijskaartje. De Galaxy M21 is sneller, en heeft een veel mooier beeldscherm, terwijl accu en camera's vergelijkbaar zijn. Ten opzichte van deze M21 zijn de pluspunten van de A21s dun gezaaid – hij is wat dunner, mocht je dat mooi vinden. Bovendien heb je voor de Galaxy A21s een uitgebreidere keuze aan aanbiedingen in combinatie met een abonnement. De M21 is tenslotte slechts via een beperkt aantal winkels verkrijgbaar.
Aanbiedingen
Je kunt alle aanbiedingen voor de Galaxy A21s met abonnement vergelijken, snel de prijzen voor een los toestel checken, of hieronder direct de scherpste deals per provider zien:
Mark says
Wat vooral opvalt zijn de fletse kleuren van het scherm, je kunt nergens contrast of verzadiging aanpassen dus dat is een gemis en het slechte scherm is dus ook meteen de grootste tegenvaller van dit toestel
de camera doet het beter met weinig licht dan mijn vorige samsung, maar scherpere foto’s als mijn J5 met 8MP camera maakt hij echt niet