Lollipop update voor de Samsung Galaxy S4 van start in Nederland (update 11 mei: S4 VE Deep Black nu ook)

Het lijkt erop dat de Android 5.0 Lollipop update voor de Samsung Galaxy S4 van start is in Nederland – als eerste komen gebruik(st)ers met een branded toestel van Vodafone aan de beurt, zo blijkt uit de eerste meldingen. Update: we krijgen nu ook de eerste meldingen van de update op unbranded toestellen.

Update (17 april): ook voor de Galaxy S4 Black Edition is Android Lollipop inmiddels beschikbaar.

Update (1 mei): vanaf vandaag is de update ook op T-Mobile's Galaxy S4 te installeren.

Update (11 mei): de zogeheten Deep Black variant van de Galaxy S4 Value Edition krijgt op dit moment ook de update naar Android Lollipop.

Tip: check indien gewenst ook ons artikel over SMS, TouchWiz en andere problemen na de Lollipop update op de Galaxy S4. Problemen met de speakers en het geluid laten zich oplossen door het wissen van de cache partition.

Nog geen twee weken geleden toonden we al een kleine preview van Android Lollipop op de Galaxy S4, en nu begint de nieuwste versie van het besturingssysteem dus ook in ons land te arriveren. De primeur heeft Vodafone's branded toestelversie, die Android 5.0.1 en firmwareversie XXUHOB8 krijgt. Update: inmiddels rolt de update ook binnen op de eerste unbranded toestellen – toestellen die niet bij een provider zijn gekocht. Op deze toestellen heeft de firmware versienummer XXUHOB7.

De update is ongeveer 1 GB groot – je hebt in totaal 3 GB vrije ruimte nodig om ‘m te installeren – dus je kunt ‘m het beste downloaden via een WiFi verbinding. Op korte termijn zal de update ook beschikbaar zijn via Samsung's Kies programma op de PC.

In ieder geval zul je merken dat er na de update het een en ander veranderd is: de interface gaat flink op de schop. De menu's en standaard applicaties kregen allemaal een make over die past bij het nieuwe Material Design van Android Lollipop. Tevens laat deze update – in tegenstelling tot de eerdere Lollipop versies op bijvoorbeeld de Galaxy S5 – de ouderwetse Stille modus in tact. Je kunt de S4 dus gewoon op stil zetten met de vertrouwde sneltoets.

Ook achter de schermen brengt de update nogal wat nieuws – op technisch vlak wel te verstaan. Zo maakt de Galaxy S4 met deze update ook de switch naar de zogeheten Android Run Time, die ervoor moet zorgen dat het systeem soepeler draait.

Update: inmiddels is ook duidelijk dat de Slim scrollen feature verdwijnt met deze update. Met Slim scrollen kon je je toestel automatisch – bijvoorbeeld – een webpagina laten scrollen als je de stand van het toestel of je hoofd aanpast. Hoewel niet door velen gebruikt, is het toch opvallend dat een feature door een update geheel verdwijnt. Naast Slim scrollen is ook de mogelijkheid om het toestel te ontgrendelen door gezichtsherkenning – Gezichtontgrendeling – verdwenen (dank, Mathijs!).

Geen Gezichtontgrendeling meer, en geen Slim scrollen

Zoals gezegd: de update is nu van start voor de unbranded en de Vodafone branded Galaxy S4, én voor T-Mobile's toestelvariant. Wanneer T-Mobile's toestelversie volgt is nog niet bekend. De update voor de Value Edition (GT-I9515) komt op een later – nog niet bekend – tijdstip.

Heb jij de update al geïnstalleerd op jouw Galaxy S4? Deel hieronder dan jouw ervaringen!

(bedankt voor de melding, Markus, Joeri, Mathijs et al)

Lees de reacties (235)

    • ik heb een vraag heb jij hem al binnengehaald voor de s4 ik heb samsung opgebeld daar was nog niets bekent en bij de samsung deales ook niet
      ik zit met smart tewachten op de update Gr

    • Is dat een upgrade? Lijkt me eerder een downgrade!
      Geen sms meer , de optie vegen op schermbeveiliging kan ik niet meer kiezen dus verplicht een pin of patroon instellen. Gezichtsherkenning niet meer zichtbaar nou was dat al een bagger functie!!! Lijkt wel een b-film met slechte acteurs en een heel slecht script met een voorspelbare afloop. Oplossen die hap anders volgende keer een cheap toestel uit china!

      • Ook ik heb hetzelfde probleem. Kan mijn sms niet meer lezen en de batterijduur is vreselijk verkort. Bovendien is de nieuwe interface niet mooi. Heel graag een oplossing voor het sms-probleem.

        • Zelfde probleem, baal enorm dat ik mijn sms niet kan lezen!!!! Ik kon makkelijk 2 dgn met mijn batterij doen...nu is hij binnen 1 dag leeg en dan heb ik niet eens foto,s gemaakt!!!!!! Ik baal zo enorm...was echt heel tevreden met mijn telefoon maar nu....grrrrr....wat een drama

        • Sorry maar ik ben het er niet mee eens,
          Ik vind het wel rot voor je natuurlijk maar ik vind het wel mooi,
          En ben er blij mee.
          Ik hoop dat jij dat toch ook word.

        • Ook ik zat met het zelfde probleem met mijn S5. Na 4 uren, gaf mijn batterij 60% aan, terwijl ik het amper had gebruikt.
          Nu ik de instelling bij berichten heb gewijzigd, kan ik weer 2 hele dagen gebruik maken van min tel
          Ga naar de instellingen van berichten/SMS
          Klik op " standaard berichtenapp"
          Klik op " Rich Communications" en vink dat uit.
          Probleem opgelost

          IMS Framework zorgt er nml voor dat de media met elkaar kan synchroniseren.

        • Echt een kl update accu is binnen een dag leeg. ik wou dat ik deze update er nooit had opgezet. Hoop dat ze dit gauw veranderen.

      • Hahaha helemaal mee eens!! Ik lach wel maar ben echt niet blij. Wilde 'm niet downloaden maar drukte na 3 weken dan tog per ongeluk op Installeren.
        Wat een ellende die update. Batterij zo leeg, alles ziet er totaal anders uit, instellingen op andere plekken, pfff. Zodra ik thuis ben even Back up'en en eraf met die troep.

        • Ga naar de instellingen van berichten/SMS
          Klik op ” standaard berichtenapp”
          Klik op ” Rich Communications” en vink dat uit.
          Probleem opgelost

    • Gigantisch PIEP.. accu zo leeg...video's spelen maar 1 minuut...HELP

  • Lollipop is geïnstalleerd ota op lockvrij toestel.
    Na ongeveer een uur testen lijkt aĺles ok

    • Ik heb ook Hi, maar kreeg de update afgelopen donderdag beschikbaar.
      De layout viel tegen. Evenals een enkele app die ik niet meer werkend krijg.

1 2 3 28
Gerelateerde artikelen