De Android 5.0 Lollipop update op Samsung Galaxy telefoons – wat is er nieuw?

Android 5.0 Lollipop is de grootste update voor het besturingssysteem sinds lange tijd. En sinds het opduiken van twee beknopte previews van het nieuwe systeem op zowel de Galaxy S5 als ook op de Galaxy S4, krijgen we langzaam maar zeker een beeld van wat de update voor Samsung's Galaxy toestellen met zich brengt.

In feite hebben veel veranderingen die verschillende Galaxy toestellen te wachten staan, grotendeels te maken met de veranderingen in Android 5.0 Lollipop zelf. Veel vernieuwingen zijn zelfs onzichtbaar. Maar ook het uiterlijk gaat flink op de schop. Dat geldt voor Android 5.0, maar ook voor Samsung's bijbehorende TouchWiz interface

Design

Het best zichtbaar is natuurlijk het feit dat Android 5.0 nogal anders is vormgegeven dan haar voorgangers. Hoewel Samsung's TouchWiz interface er altijd wat anders uitziet als een Android versie zónder extra ‘schil', lijken de verschillen onder Android 5.0 kleiner te worden. Overigens biedt ook de Galaxy Note 4 nu al een aardige preview van wat er straks ook naar andere toestellen komt – TouchWiz op dat toestel is op sommige punten al aangepast.

Android 5.0 Lollipop en TouchWiz: vernieuwde notificaties (afb.: Sammobile)

In ieder geval is duidelijk dat de menu's, en een aantal standaard applicaties, een witte achtergrond krijgen. Tussen de verschillende soorten instellingen kan heen en weer geveegd worden. De standaard apps – berichten, browser, galerij, etc. etc. – krijgen een flinke makeover, zodat ze passen bij Google's nieuwe design van Android 5.0. En dan zijn er nog de notificaties, waarvan de weergave op het vergrendelscherm onder handen is genomen.

Wat op de Note 4, Galaxy Alpha en Galaxy S5 nu al is, komt ook naar andere toestellen: widgets voeg je toe via het startscherm zelf, en niet langer via het overzicht met al je apps. En het scherm waarin je tussen apps kunt wisselen krijgt een 3D-achtige weergave, zoals nu al op de Note 4.

Android 5.0 Lollipop en TouchWiz: meer wit (afb.: Sammobile)

Voordat je nu schrikt van alle veranderingen – de meesten zijn nu eenmaal vertrouwd met de interface die ze al langere tijd gebruiken – is het goed om te bedenken dat de meeste dingen gewoon zullen werken zoals je gewend was. Het ziet er allemaal een beetje anders uit, maar praktisch gezien zijn de verschillen niet zo groot. Wie onlangs overstapte van een oudere Galaxy naar een S5 (Mini), Note 4 of Alpha maakte ongeveer een vergelijkbare verandering mee, en zal Android 5.0 niet als een grote verandering ervaren.

Dat neemt niet weg dat ‘Lollipop' de grootste vernieuwing zal zijn die Samsung ooit met een Android update doorvoerde. Tot nu toe probeerde het bedrijf altijd de oude vertrouwde interface zoveel mogelijk intact te laten.

Een ruwe indruk van het verschil tussen oud en nieuw: links TouchWiz op de Galaxy Note 3, rechts op de Note 4

Snelheid

De verwachting is dat Samsung met de update naar Android 5.0 ook wat oude hobbels uit haar TouchWiz interface gladstrijkt, waardoor alles weer wat sneller en soepeler aanvoelt. Dit ligt niet in de laatste plaats aan de switch naar de nieuwe Android RunTime (ART) – een centraal onderdeel in het besturingssysteem – in Android 5.0 zelf. De vroege previews die we tot nu toe zagen lijken dit te bevestigen, maar we zullen moeten wachten op de uiteindelijke update om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Energiezuiniger

Hetzelfde geldt voor het energieverbruijk. Op papier zou Android 5.0 een stukje zuiniger met de batterij van een toestel om moeten gaan. Hoe zich dit naar de praktijk vertaalt weten we pas als de officiële update uiteindelijk arriveert.

SD kaart

Samsung's Galaxy toestellen beschikken bijna allemaal over opslagcapaciteit die middels een microSD kaart uit te breiden is. Sinds Android 4.4 KitKat had Google nogal wat beperkingen opgelegd aan het gebruik van zo'n SD kaartje, waardoor menigeen tegen problemen aanliep. Met Android 5.0 zijn deze beperkingen weer opgeheven, waardoor je je SD kaart weer kunt gebruiken zoals je gewend was.

En verder…

In feite komt Android 5.0 met een enorme waslijst aan nieuwe snufjes, die voor Galaxy gebruik(st)ers niet altijd even nieuw zijn. Een complete lijst biedt Google zelf HIER. Niet alles is even relevant voor bestaande toestellen. Zo heb je natuurlijk niks aan ondersteuning voor 64 bit hardware als jouw smartphone daar niet over beschikt. Het is natuurlijk wel relevant voor toekomstige Galaxy apparaten.

Je vindt de Android 5.0 preview video's van de Galaxy S5 HIER, van de Galaxy S4 HIER, en die van de Galaxy Note 3 HIER.. Een directe vergelijking tussen de ‘oudere' TouchWiz van de Galaxy S4 en de Note 3, en de nieuwe met Android 5.0 vind je HIER.

Wanneer?

Last but not least is er nog ons overzicht van welke Galaxy toestellen de update naar Android Lollipop waarschijnlijk krijgen.Daar doen we indien mogelijk ook voorzichtige voorspellingen – met korreltjes zout – wanneer de toestellen de update kunnen verwachten.

Lees de reacties (45)

  • Meer wit... Gaat dat niet ten koste van de accuduur? Aangezien de galaxy lijn over AMOLED beschikt en bij zwarte kleuren individuele pixels uitstaan.

  • na de update uitgevoerd te hebben kan ik het spel game of war niet meer spelen ? iemand enig idee hoe dat kan ?

  • Na de update is mijn S5 een heel stuk langzamer geworden. Hebben meer mensen hier last van en is er iets aan te doen??

      • Bij mij ook. Ik vind ook het gebruik verschrikkelijk. Een reden om voor Android en dit toestel te kiezen was de vormgeving met ZWARTE achtergrond. Ik vind in ieder geval de uiterlijke verandering en de vertraagde snelheid een misser.

1 2 3 5
Gerelateerde artikelen