Samsung Gear VR muziek tip: 3D muziekvisualisatie in virtual reality

Of je muzieksmaak nu neigt naar het psychedelische of niet, muziekvisualisaties hebben menig liefheb(b/st)er al urenlang zoet gehouden. Van oldschool-WinAmp’s fameuze Milkdrop plugin tot professionele oplossingen voor optredens en andersoortige feestjes, met de muziek meebewegende beelden hebben een geheel eigen soort charme. En als je een Gear VR hebt, kun je nu ook de eerste stapjes ervan beleven in VR.

samsung-gear-vr-tip-muziek-visualisatie-groovr-3-1024x506 Samsung Gear VR muziek tip: 3D muziekvisualisatie in virtual reality

Om een visuele 3D dimensie toe te voegen aan onze favoriete muziek, speelden we de afgelopen dagen met een tweetal visualisatie apps die nu te vinden zijn in de Oculus Store op de Gear VR: GrooVR en VRock. 

VRock

Net als zijn collega, is VRock in feite een (te?) eenvoudige muziekspeler met een paar leuke manieren om geluid visueel weer te geven. Je kunt in een nogal ouderwets ogend menu kiezen welk muziekbestand je wilt afspelen – deze moet op je Galaxy S6 (Edge/Plus) aanwezig zijn, streamen is vooralsnog geen optie.

De visualisaties zijn simpel. Door op en neer te swipen op het touch pad van je Gear VR wissel je tussen een aantal weergavemodi. Los van wat gekkigheid – een soort ruimteschipcockpit voegt weinig toe – doet de app wat ‘ie moet doen, zonder veel franje.

GrooVR

Wat ons betreft is GrooVR een fijnere app op dit moment. Hoewel de muziekspeler nog steeds erg simpel is, kun je je o.a. ook inloggen bij Spotify of SoundCloud. Grote afwezige in dit rijtje is vooralsnog de Play Store. Hopelijk volgt deze op een later tijdstip.

Visueel is er meer te doen in GrooVR, dankzij de verschillende Experiences die je apart kunt downloaden, en waarvan er met enige regelmaat nieuwe worden toegevoegd. Ook hier komen we de nodige gekkigheid tegen, maar vooral ook een aantal erg mooie visualisaties – hoewel smaken zoals altijd verschillen.

Jammer genoeg maakt GrooVR – in tegenstelling tot VRock – geen gebruik van een mooie eigenschap van het Amoled scherm van de Galaxy telefoon in de Gear VR: zwart is GrooVR is in feite donkergrijs. In VRock is zwart wel echt helemaal zwart, waardoor zichtbare ‘objecten’ meer los in de ruimte lijken te zweven.

Dus…

Op dit moment valt er dus al genoeg moois te beleven voor muziekfanaten met een Gear VR. Sterker nog: het is één van de meer ontspannende gebruiksmogelijkheden van de head set. Toch hopen we op integratie van meer muziekdiensten, meer visuele variatie, en – wat GrooVR betreft – een beter gebruik van Amoled’s ‘zwart=zwart’ eigenschap. Net als met de Gear VR in het algemeen, passen ook de kinderschoenen van de muziekvisualisatie nu al heel aardig. Die verbetering volgt vermoedelijk al op niet al te lange termijn.

En verder…

Naast de specialistische visualisatie apps, kun je ook een hoop lol beleven met een toepassing als Soundscape, waarin je op relatief simpele wijze zelf eenvoudige elektronische muziek kunt maken in een 3D VR interface. In de onderstaande video zie je hoe het werkt.

Wie niet per se vast zit aan de eigen muzieksmaak, maar vooral mooie beelden zoekt in combinatie met verschillende muziekstijlen, kan een blik werpen in – bijvoorbeeld – de VRideo app, die voor nop te vinden is in de Oculus Store. Daar vind je een aantal erg mooie 3D video’s die gebaseerd op een combinatie van beeld en muziek.

Galaxy deal tips

Praat mee