Samsung Galaxy tip: grotere of kleinere tekst, of een ander lettertype

Voor sommigen is het gesneden koek, voor anderen echt zo’n dingetje waarvan je niet wist dat het kon: de tekst groter of kleiner maken in het menu van je Galaxy telefoon (of zelfs een heel ander lettertype instellen). Waarom? Voor de afwisseling, of omdat je alles beter wilt kunnen lezen, bijvoorbeeld. Of gewoon omdat het kan.

samsung-galaxy-grotere-tekst-lettertype-veranderen-leesbaarheid-menu1 Samsung Galaxy tip: grotere of kleinere tekst, of een ander lettertype

De tekst in het menu van iedere Galaxy smartphone laat zich groter – of kleiner – maken, én het lettertype kun je veranderen. En behalve op de meest recente Galaxys kun je ook de standaard tekstgrootte in de browser aanpassen.

Tekstgrootte in het menu

Op bijna iedere Galaxy vind je de instellingen voor de tekstgrootte in het menu via Instellingen, onder het kopje Display. Op de Galaxy S3 en S4 vind je direct de opties Lettertype en Tekstgrootte – op de Galaxy Note 4/Edge, S5 en S6 (Edge/Plus) moet je nog een keer extra tikken op het item Lettertype.

Curieuze uitzondering hier is de Galaxy Note 3, waar je de optie Lettertype direct in het Instellingen menu tegenkomt.

samsung-galaxy-lettertype-veranderen-font-instellen-kopen Samsung Galaxy tip: grotere of kleinere tekst, of een ander lettertype

In ieder geval kun je dan de grootte van de tekst instellen die in alle menu’s gebruikt worden, evenals het font. Deze laatste optie is vooral leuk als je bereid bent extra lettertypes te downloaden uit Samsung’s Galaxy Apps winkel – die nagenoeg allemaal € 1,- kosten (let op: de gratis app Fonts and Information biedt géén nieuwe lettertypes).

Browser

Op de Galaxys tot en met die uit 2014 – S5, Note 4, en eerder – kun je ook de standaard tekstgrootte die de browser – Internet – gebruik aanpassen. Ga hiervoor in de browser naar de Instellingen – via drie puntjes rechtsboven (S5, Note 4/Edge) of de Menu toets rechts van de Home knop (S3, S4, Note 3). Kies Geavanceerd gevolgd door Leesbaarheid, en kun je met een ‘schuifje’ de standaard tekstgrootte aanpassen.

samsung-galaxy-tekstgrootte-browser-zoomen Samsung Galaxy tip: grotere of kleinere tekst, of een ander lettertype

Overigens komt dit lang niet op alle websites de leesbaarheid echt ten goede, en daarom is deze mogelijkheid in recente Galaxy modellen niet meer te vinden.

Al met al kun je met de hierboven genoemde snufjes jouw Galaxy telefoon nog wat beter aan jouw eigen behoeften, smaak of ogen aanpassen. Vergeet vooral niet onze overige Galaxy tips en trucs te checken!

Galaxy deal tips

Reacties

  1. loura zegt

    Haiii, ik wil graag nieuwe fonts downloaden maar mijn samsung s5 geeft aan bij elke font, dat ie het lettertype niet ondersteunt … hoe kan dat ?

Praat mee