Samsung maakt eigen GPU, debuut mid 2015 (in de Galaxy Note 5?)

Samsung is een flink bedrijf, met verschillende takken. Als zodanig is het relatief onafhankelijk van productie door derden, in tegenstelling tot andere grote smartphonebouwers zoals Apple en HTC. Toch gebruikt ook Samsung voor haar eigen Exynos processoren de architecturen van bijvoorbeeld ARM. Om ook hier meer in eigen hand te krijgen ontwikkelt het bedrijf nu niet alleen haar eigen processorarchitectuur, maar – zo blijkt – een eigen grafische processor (GPU).

samsung-processor-architectuur-exynos Samsung maakt eigen GPU, debuut mid 2015 (in de Galaxy Note 5?)

Uit Zuid-Korea zelf komt het bericht dat Samsung, in de race tegen andere processorontwerpers ARM en Qualcomm, haar eigen GPU ontwikkelt. Deze zal samen met de zelfontwikkelde processorarchitectuur de basis vormen van Samsung’s volgende generatie 64 bit Exynos processoren.

Op dit moment maakt de nieuwste Exynos 7 Octa system on a chip nog gebruikt van ARM’s Cortex A53 en A57 rekenkernen, in combinatie met ARM’s Mali T-760 GPU. Op termijn moet een Exynos chip dus volledig uit kernen van eigen hand bestaan – en heeft Samsung ook dit stukje van het ontwerp- en productieproces in eigen hand.

De nieuwe GPU is naar verluid halverwege 2015 klaar voor de markt – te laat voor een debuut in de Galaxy S6, maar mogelijk netjes op tijd voor de Galaxy Note 5. Of dit samen zal vallen met de lancering van de geheel eigen processorarchitectuur is nog niet bekend.

(via)

Praat mee