In onze Samsung Galaxy A33 review lees je alles over deze no-nonsense smartphone. Het toestel bespaart op fratsen, maar biedt een uiterst solide basis van vlotte hardware, goede accuduur, en lange ondersteuning. En er is meer.
Dit doet de Galaxy A33 goed:
- mooi, soepel AMOLED scherm
- vlot werkende hardware
- prima accuduur
- waterbestendig design
- vijf jaar updates
En dit zijn de minpunten:
- camera's minder goed dan de Galaxy A53
- notch oogt anno 2022 toch wat ouderwets
- geen oplader in de doos
Al met al is de Galaxy A33 in feite een soort rationele Galaxy A53, waarbij vooral de kern van een smartphone geaccentueerd werd. De body is waterbestendig, het scherm nog steeds uitstekend, en je doet lang met een batterijlading. Bovendien krijg je van Samsung vijf jaar softwareondersteuning, inclusief vier Android upgrades. Dat is opvallend, in deze prijsklasse. Je kunt zeggen dat de A33 bij alle basics – scherm, accu, snelheid, support – in de roos schiet.
Het mildere prijskaartje moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Het is vooral op cameragebied waar de A33 duidelijk achterblijft bij de A53. Bovendien krijg je niet maandelijks security updates, maar ieder kwartaal. Met de notch in het scherm is functioneel gezien niets mis, maar het oogt net iets ouderwetser dan de kleine, ronde uitsparing die je in de duurdere toestellen tegenkomt.
Meer weten? Je kent the drill: lees hieronder verder, voor de rest van onze Samsung Galaxy A33 review.
Samsung Galaxy A33 review
Vorig jaar was de Galaxy A32 een beetje een chaotische telefoon. TelefoonS, eigenlijk, want er waren twee modellen – 4G en 5G – die op allerlei vlakken niet hetzelfde waren. Dat schept verwarring, en toen Samsung de Galaxy A22 uitbracht bleek deze voor bijna iedereen de logische keuze te zijn. Dit jaar is de A-serie gelukkig weer iets overzichtelijker. Althans, tot nu toe. Na de goedkope Galaxy A13 bracht Samsung de Galaxy A53 en Galaxy A33 uit. Eerder kon je al mijn Galaxy A53 review lezen – en nu richt ik mijn blik dus op de A33.
Design
Qua design heeft Samsung voor de Galaxy A33 duidelijk uit hetzelfde vaatje getapt als bij de Galaxy A52(s) en Galaxy A53. De lijnen zijn strak, de achterkant mat, en het geheel waterbestendig. Er zijn twee duidelijke verschillen met de A53. Allereerst zit de frontcamera in een notch, en niet in een subtielere, ronde uitsparing. Praktisch gezien maakt dit natuurlijk niet uit – het oogt wel wat minder verfijnd, wat ons betreft. Of in ieder geval wat ouderwets, inmiddels.
Het andere verschil is de plaatsing van de aan/uit- en volumeknoppen. Op de A53 zitten deze wat lager, waardoor ze makkelijker te bereiken zijn als je wat kleinere handen hebt. Waarom ze op de A33 hoger zitten is ons niet duidelijk – de toestellen zijn bijna exact even groot.
Verder wil ik kwijt dat de Galaxy A33 hoogwaardiger oogt en aanvoelt dan de Galaxy A22 en A32 van vorig jaar. De lijnen zijn simpel, en het toestel voelt heel solide. Dus op de notch na heb je nergens het gevoel dat dit ‘het goedkopere broertje' van de A53 is.
Scherm
Dit is nog minder het geval bij het beeldscherm. Het 6,4 inch AMOLED scherm biedt een weergave zoals we van Samsung gewend zijn. Dat de verversingsfrequentie van 90 Hz wat lager ligt dan de 120 Hz van de Galaxy A53 merk ik eerlijk gezegd nergens. Sterker nog: zo direct uit de doos voelt de A33 wat sneller aan dan de A53 – maar daarover straks meer.
De full HD resolutie is hoog genoeg voor haarscherp beeld, en de kleurweergave kun je zelf kiezen: spetterend of juist natuurlijk. De laatste optie heeft altijd mijn persoonlijke voorkeur, maar over smaak wil ik hier verder niet twisten. Het display van de Galaxy A33 is een van de duidelijke pluspunten van het toestel. En dat is maar weinig verrassend, natuurlijk.
Hardware en prestaties
Wat betreft de prestaties van de Galaxy A33 was ik wel (en prettig) verrast. Maar daarvoor moet ik wel een beetje achtergrond schetsen. De A33 heeft namelijk dezelfde nieuwe processor die ook in de Galaxy A53 zit: Samsung's eigen Exynos 1280. In benchmarktests wint deze geen awards, maar toont wel meer dan voldoende rekenkracht om een mid-range telefoon soepel te laten werken. Bovendien is het ook grafisch een vlotte jongen, die op GPU-gebied niet veel achterblijft bij de veel om zijn snelheid geprezen Galaxy A52s.
De Galaxy A53 beschikte bij de release echter over niet zo goed geoptimaliseerde software – wat ik ook in de review aanstipte. Een recente update bracht hier veel verbetering, maar toch verwachtte ik dat ook de Galaxy A33 wat aarzelend aan zijn software-leven zou beginnen.
Niets blijkt minder waar. Het toestel hier deed direct vanaf het begin soepel zijn werk. Dat de schermfrequentie van 90 Hz wat lager is dan bij de A53 is niets wat je echt merkt. Sterker nog: het zou mij niets verbazen als dit stiekem juist een reden is dat het toestel – ondanks Samsung's niet altijd even optimale optimalisatie – gewoon lekker vlot loopt.
Hoe de vork ook in de steel zit: over de Exynos 1280 processor heb ik in de Galaxy A33 helemaal niets te klagen. Het toestel voelt – dankzij of ondanks het 90 Hz scherm – snel en soepel.
Software en updates
De Galaxy A33 draait op Android 12 en One UI 4.1. Dat wil zeggen dat je bijna alle nieuwste snufjes op uit de keukens van Google en van Samsung aan boord hebt. Van de toffe Kleurenpalet functie, tot de optie om twee versies van je favoriete berichten-app te gebruiken, en alles ertussenin. Samsung's nieuwe Slimme widget ontbreekt – net als op andere toestellen in de A-serie met One UI 4.x – evenals het Always On Display. Vooral dit laatste is toch wel een gemis, al had de A32 5G ‘m vorig jaar ook niet (de A32 4G wel gek genoeg).
Toch haal je met de A33 verder alles in huis waar ik al enige tijd in iedere review op wijs: Samsung's eigen One UI biedt zoveel opties dat je soms door de bomen het bos niet meer zit. Niet iedereen heeft 13 opties nodig om in te stellen hoe je precies je screenshots wilt maken. Natuurlijk, je kunt dit ook allemaal negeren – dankzij het overzichtelijke menu kost dat weinig moeite. Maar de kans is daardoor groot dat je functies over het hoofd ziet die wel handig zijn. Dat mag klinken als muggenziften – maar ik zou het niet erg vinden als Samsung weer eens een rondje ‘snoeien in overbodige opties' zou doen voor een toekomstige One UI update.
Waar niet gesnoeid hoeft te worden, is het updatebeleid voor de Galaxy A33. Direct bij de lancering liet Samsung weten dat de A33 – net als de A53 – vijf jaar lang ondersteund gaat worden. Daar horen ook vier Android-upgrades bij. Je krijgt de komende jaren dus updates naar Android 13 (2023), 14 (2024), 15 (2025), én 16 (2026). De beveiligingsupdates komen weliswaar niet maandelijks, maar wel tot het voorjaar van 2027.
En zo is de Galaxy A33 dus een telefoon met een adviesprijs van ruim onder de €400, en dezelfde ondersteuningsperiode als toptoestellen die drie keer zo duur zijn. Ik noteer het als duidelijk pluspunt.
Galaxy A33 review: batterij en accuduur
Samsung zelf belooft dat de Galaxy A33 een accuduur van twee dagen heeft. Dat zijn natuurlijk altijd lastige claims – iedere telefoon kun je twee dagen laten doen met een acculading. De vraag is vooral wat je er in die tijd mee kunt doen.
Bij de Galaxy A33 luidt het antwoord op die vraag: de doorsnee dingen – Whatsapp, mailen, beetje browsen, YouTube, muziek, en niet gamen. De 5000 mAh accu houdt het goed vol, zolang je de A33 gebruikt voor de ‘basis-smartphone-dingen'.
In vergelijking met de Galaxy A53 zie ik hetzelfde patroon als met de prestaties: mijn A33 draait ‘out-of-the-box' soepel, en ook qua energiegebruik heb ik de indruk dat het toestel direct alles goed doet. Het resultaat is een batterij waar je je nooit druk om hoeft te maken, al breekt hij uiteindelijk anno 2022 geen records.
Een van de tofste opties die de A33 biedt, krijg je standaard er niet bij. Doe jezelf dus een plezier en koop een 25 Watt oplader (voor nog geen twee tientjes bij Samsung, bijvoorbeeld). Daarmee laadt je de A33 in ruim een uur helemaal vol – duidelijk sneller dan met de een of andere oude oplader die je nog hebt rondslingeren. Want dat je bij de A33 geen oplader krijgt is misschien goed voor het milieu, uit het oogpunt van bruikbaarheid is het toch wat matig.
Galaxy A33 camera review
Je merkt het: tot nu toe had ik niet zoveel aan te merken op de Galaxy A33. Als je in je achterhoofd houdt in welke prijsklasse het toestel valt, dat doet het vooral veel goed. Maar natuurlijk moeten er ergens harde keuzes gemaakt zijn – en met ‘ergens' bedoel ik: de camera's. Want als ik de camera's van de A53 vergelijk met die van de Galaxy A33 dan wordt dit al snel duidelijk.
De 48 megapixel hoofdcamera van de A33 maakt aardige foto's bij voldoende licht. In vergelijking tot de duurdere toestellen is het dynamisch bereik wat beperkter: of de schaduwen vallen donkerder uit, of de heldere hemel is wat meer overbelicht. Bovendien zijn de kleuren soms een beetje té warm. Toch is de camera onder de meeste normale omstandigheden prima bruikbaar – zeker als je niet verder digitaal inzoomt dan 2x. Bij minder licht helpt de optische beeldstabilisatie van de camera slechts beperkt om de details scherp te houden.
Dat alles geldt in mindere mate voor de ultragroothoek-camera, die door de lage 8 megapixel resolutie duidelijk minder details vastlegt. Bovendien zijn de kleuren fletser, en de belichting minder. De macrocamera van de Galaxy A33 is geinig, maar in de meeste gevallen maak je met de hoofdcamera mooiere close-ups.
Na de hoofdcamera is de 13 MP frontcamera duidelijk de beste camera van de A33. Het is geen hoogvlieger, maar hij doet wat ‘ie moet doen: de een of andere selfie probleemvrij vastleggen. En dat ook met een portretmodus die redelijk goed voor- en achtergrond kan onderscheiden.
Zolang je dus gewone foto's en selfies bij daglicht maakt, heb je aan de camera's van de Galaxy A33 een goede. Alles wat daarbuiten valt – weinig licht, ultra-groothoek, zoomen, etc. – kun je beter overlaten aan de wat duurdere modellen. Dat is verder niet erg, omdat het simpelweg tot het pakket behoort dat Samsung met de A33 aanbiedt – meer fancy camera's horen daar gewoon niet bij.
En verder…
Een punt wat ik mij bij de Galaxy A33 voor ik ‘m hier had al afvroeg was, of de stereo speakers net zo goed zijn als die van de Galaxy A53. Die bleken namelijk verrassend prima, en de A33 heeft nogal wat gelijkenissen qua design, afmetingen, en bouwkwaliteit. Wat blijkt? De geluidskwaliteit van de A33 is ook beter dan verwacht – maar helaas niet zo goed als de A53. De Galaxy A33 klinkt een fractie dunner, blikkeriger, maar nog steeds beter dan de meeste andere recente Galaxy toestellen.
De beveiliging van de A33 regel je met gezichtsherkenning (matig veilig) of met de vingerafdrukscanner (veel beter). Deze zit onder het beeldscherm, en is dus ook goed bereikbaar als je de telefoon op de tafel hebt liggen. Qua snelheid en nauwkeurigheid vind ik ‘m identiek met de A53, en dat is prima. Echter, de sensor van de A33 zit wel vrij laag op het scherm. De sensor begint zo'n 7 mm van de onderrand van het display. Op de A53 is dit ongeveer 12 mm – net als op de A52(s), en op de S22 is het zelfs een centimeter of drie.
De simtray van de Galaxy A33 biedt plaats aan twee simkaarten, of aan een simkaart en een geheugenkaartje. Inderdaad, in tegenstelling tot Samsung's topmodellen kun je de opslagcapaciteit van de A33 nog wel zelf uitbreiden met een microSD-kaartje van maximaal 1 TB.
Wat bij de A33 wel verdwenen is, ten opzichte van vorige generaties toestellen in dezelfde klasse, is de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Met de A33 moet je draadloos gaan, of kiezen voor een USB-C koptelefoon (of een adapter). Direct je oude, analoge koptelefoon inpluggen zit er niet meer in. Daarmee verdwijnt ook de FM-radio definitief uit beeld.
Galaxy A33 review: conclusies
Als ik één heldere conclusie moet trekken uit mijn review van de Samsung Galaxy A33, dan is het wel dit: de Galaxy A33 is het werkpaard van de A-serie in 2022. De Galaxy A53 biedt wat meer franje, en vooral betere camera's. Voor minder geld haal je met de Galaxy A33 de essentie van de smartphone in huis: een stevig, waterbestendig design, een fantastisch display, vlotte hardware, en een accu die meer dan lang genoeg meegaat.
Voor minder essentiële extra's, zoals goede camera's, moet niet bij de A33 zijn. Het toestel doet alle basisfuncties goed, en wordt daarbij door Samsung vijf jaar na release ondersteund. En dát is stiekem misschien wel een van de grootste pluspunten: je zit qua beveiligingsupdates goed tot het voorjaar van 2027 – en ook qua functionele upgrades blijf je tot diep in 2026 helemaal bij.
Al met al is de Galaxy A33 eigenlijk een wat saaie telefoon. En dat bedoel ik helemaal niet negatief. Je haalt voor het geld een hoop smartphone in huis. Daarbij moet ik wel zeggen dat de adviesprijs van €369 wat aan de hoge kant is, als je kijkt naar de reële prijs een losse Galaxy A53 of een losse Galaxy A52s op dit moment. De A33 wordt vooral interessant zodra er nog een paar tientjes van de prijs afgaan – wat vermoedelijk niet lang op zich zal laten wachten.
Aanbiedingen
Sterker nog: bij de eerste paar shops zijn nu al wat tientjes van de prijs af. Check de aanbiedingen bij jouw favoriete winkel of provider:
Shop | Provider |
---|---|
Samsung Shop v.a. €269 | Simyo i.c.m. abonnement |
Coolblue v.a. €329 | T-Mobile i.c.m. abonnement |
MediaMarkt v.a. €266 of i.c.m. abonnement | Tele2 i.c.m. abonnement |
Mobiel.nl v.a. €302 of i.c.m. abonnement | KPN i.c.m. abonnement |
GSMWeb v.a. €300 i.c.m abonnement | Vodafone i.c.m. abonnement |
Geef een reactie