Samsung Galaxy Tab S met Amoled scherm officieel

In feite waren er maar weinig verrassingen, toen Samsung afgelopen nacht haar nieuwe Galaxy Tab S tablet serie mét Amoled schermtechnologie onthulde. We hadden beide modellen – 10,5 en 8,4 inch – al uitgebreid gezien op foto’s en persafbeeldingen, en ook over de specificaties was maar weinig niet bekend. Maar nu zijn ze in ieder geval officieel onthuld, en weten we ook wanneer beide modellen te koop zullen zijn, en voor hoeveel.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-3-1024x682 Samsung Galaxy Tab S met Amoled scherm officieel

Samsung’s Galaxy Tab 10,5

Het was alweer jaren geleden dat Samsung haar – tot nu toe – enige tablet met Amoled scherm uitbracht: de Galaxy Tab 7.7. Inmiddels is er veel veranderd, maar bleven de nieuwe Galaxy Tabs standaard voorzien van een ‘gewoon’ LCD scherm. De Galaxy Tab S serie brengt het – wat ons betreft – mooiste stukje techniek van de Galaxy S serie telefoons eindelijk naar tabletland.

samsung-galaxy-tab-s-8-4-1-1024x682 Samsung Galaxy Tab S met Amoled scherm officieel

Samsung’s Galaxy Tab 8,4

De Galaxy Tab S komt dus in tweede afmetingen op de markt: eentje met een 10,5 inch scherm, en eentje met een 8,4 inch scherm. Beide tablets zijn met 6,6 millimeter ontzettend dun, wat er samen met het lage gewicht – net geen 500 gram voor de 10,5 inch versie, minder dan 300 gram voor 8,4 inch Tab S – voor zorgt dat ze prettig vast te houden zijn.

Qua vormgeving doen ze, zoals we al wisten, denken aan de Galaxy S5, met de ‘geperforeerde’ achterkant. Ook voor de ingebouwde vingerscanner speelde de Galaxy Tab S leentjebuur bij Samsung’s topmodel smartphone, evenals voor de Private ModeKids Stand en de Ultra Power Saving Mode. Samsung’s eigen, veelbesproken multiwindow features zijn uiteraard standaard van de partij, waardoor je eenvoudig verschillende dingen tegelijk kunt doen op het scherm.

samsung-galaxy-tab-s-10-5-2-1024x682 Samsung Galaxy Tab S met Amoled scherm officieel

De camera van beide Tab S modellen heeft een resolutie van acht megapixel

Uiteraard komt de Galaxy Tab S met Android 4.4 KitKat, en de nieuw vormgegeven TouchWiz interface in zijn Magazine jasje. Maar uiteindelijk draait het bij deze tablets natuurlijk om één ding: het beeldscherm.

Amoled schermen staan bekend om hun eindeloze contrast, doordat donkere pixels ook daadwerkelijk minder licht geven – en zwart gewoon zwart is. Het effect hiervan doet het al jaren goed op de Galaxy S telefoons, en tegenwoordig krijgt Samsung het ook nog eens voorelkaar om de kleuren natuurgetrouw op het scherm te toveren. Het resultaat is erg mooi, en komt op een groot tablet scherm nog beter tot zijn recht dan op het vijf inch schermpje van bijvoorbeeld de Galaxy S5. Zeker door de hoge 2560 bij 1600 pixel resolutie, op de 10,5 inch Tab S goed voor een pixeldichtheid van 288 pixels per inch – de 8,4 inch haalt zelfs 359 ppi.

samsung-galaxy-tab-s-8-4-2-1024x682 Samsung Galaxy Tab S met Amoled scherm officieel

Speciaal voor de Galaxy Tab S ging Samsung wederom een aantal partnerschappen aan met contentproviders zoals Marvel (van de comics, ja) en Amazon’s Kindle, evenals voor de nieuwe Papergarden magazine dienst die gelanceerd wordt met deze nieuwe tablets. Ook Samsung’s Galaxy Gifts pakket krijg je erbij met apps als EvernoteDropBoxHancom Office, en nog veel meer. Uiteraard komen al deze diensten en apps met name in de vorm van gratis proefabonnementen.

Samsung’s SideSync kreeg een leuke update, zodat je je Galaxy smartphone – als deze zich op hetzelfde netwerk bevindt als je Galaxy Tab S – direct van de tablet kunt bedienen. De Quick Connect feature zorg ervoor dat je snel en eenvoudig verbinding kunt maken met apparaten in je omgeving.

samsung-galaxy-tab-s-amoled Samsung Galaxy Tab S met Amoled scherm officieel

Onder de motorkap van beide Tab S-en komen we Samsung’s eigen Exynos octacore processor tegen – je weet wel, zo eentje met vier snelle en vier energiezuinige rekenkernen. Volgens Samsung zelf kun je zo’n elf uur lang onafgebroken 1080p full HD video kijken. Hoe deze batterijduur in de praktijk uitpakt moet nog blijken. In ieder geval is de Tab S 8.4 voorzien van een 4900 mAh accu, terwijl de Tab S 10.5 7900 mAh aan boord heeft.

Beide modellen zijn vanaf 4 juli te koop. De Galaxy Tab S 8.4 met WiFi en 16 GB geheugen heeft een adviesprijs van 399 euro, de Galaxy Tab S 10.5 koop je met WiFi en 16 GB vanaf 499 euro. Wie aan 16 GB niet genoeg heeft, kan er tot 128 GB bijplaatsen dankzij het microSD slot.

Beide modellen zijn straks leverbaar in Titanium Bronze – zwart – en Dazzling White – wit.

Galaxy deal tips

Praat mee