Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

De komende dagen en weken zullen we hier op GalaxyClub stuk voor stuk alle nieuwe features en aspecten van de Samsung Galaxy S5 onder de loep nemen. Maar wat is er nu fundamenteler dan de bedieningsinterface van een smartphone? We werpen een blik op het nieuwe uiterlijk van Samsung’s eigen TouchWiz interface, die als eerste te vinden is op de Galaxy S5, maar later natuurlijk op andere Galaxys.

samsung-galaxy-s5-touchwiz-interface Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Dat Samsung voor de nieuwe Galaxy S5 een deels vernieuwde interface in petto had was al lang vóór de onthulling duidelijk. Een aantal applicaties waren eerder al te zien, maar hoe het nieuwe uiterlijk van TouchWiz precies zou worden bleef uiteindelijk toch geheim. Maar nu niet meer, natuurlijk. Hieronder zie je een aantal schermafbeeldingen van de TouchWiz interface – links zie je de ‘oude’ versie zoals nu in gebruik op bijvoorbeeld de Galaxy S4, en rechts hetzelfde scherm op de Galaxy S5.

Overigens moet je bij deze schermafbeeldingen wel in gedachten houden dat ook de Galaxy S4 straks – na de aanstaande update naar Android 4.4 – óók dezelfde witte icoontjes zal hebben in de notificatiebalk, en een vergrendelscherm dat méér lijkt op dat van de Galaxy S5.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-1 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Zoals we al opmerkten in onze eerste beschrijving van de Galaxy S5, is het het thuisscherm van het toestel dat zo op het eerste oog het minst vernieuwd is. De iconen zijn iets strakker – platter, is de hippe term – en ook de weer widget is een klein beetje opgeschoond, maar het idee blijft verder nagenoeg hetzelfde. Natuurlijk ligt dit voor een groot deel ook aan het Android besturingssysteem zelf, maar verwachtingen dat Samsung de interface van de S5 helemaal in de Magazine stijl zou doen die we zagen op bijvoorbeeld de Galaxy NotePRO 12.2 kwamen bedrogen uit.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-2 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Ook aan het applicatie overzicht veranderde Samsung maar weinig – alleen het onderscheid tussen apps en widgets is wat meer weggewerkt. Verder blijft TouchWiz ook hier nagenoeg hetzelfde.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-3 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Grotere vernieuwingen zien we op het scherm waar je de verschillende thuisschermen kunt beheren. Tot nu toe toonde TouchWiz alle schermen in miniatuurvorm, en tegelijk. Op de Galaxy S5 zijn de schermen hier, net als in de interface zelf, naast elkaar gerangschikt, waarbij onderin nog een aantal sneltoetsen naar relevante opties zijn toegevoegd.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-4 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Het is in het Instellingen menu dat de nieuwe TouchWiz pas echt het achterste van zijn tong laat zijn. Geen lijsten met opties meer, maar een grid met iconen, die per gebied gerangschikt zijn. Of dit heel veel handiger is, moet blijken, maar het ziet er in ieder geval minder rommelig uit.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-5 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5Ook het vergrendelscherm toont kleine vernieuwingen zien, maar schijn bedriegt: wie bijvoorbeeld het vergrendelscherm van de Galaxy Note 3 erbij pakt – die in Nederland nú al op Android 4.4 draait – ziet dat deze nagenoeg hetzelfde is. Met andere woorden: ja, het vergrendelscherm van de Galaxy S5 ziet er wat strakker uit, maar deze look komt met de Android 4.4 update ook naar bestaande Galaxy toestellen.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-6 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Het uiterlijk van Samsung’s browser op de Galaxy S5 is wel flink opnieuw vormgegeven, en lijkt eigenlijk een beetje op Google’s Chrome browser. De lichtere adresbalk ziet er – wat ons betreft – wel frisser uit dan de blauwe balk waar Samsung al geruime tijd haar eigen browser mee versierde.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-7 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Dan is er natuurlijk nog de camera. Boven- en onderstaande afbeeldingen tonen op de bovenste helft de ‘oude’ TouchWiz, en op de onderste helft die van de Galaxy S5. En ook hier zien we weer min of meer hetzelfde: geen fancy 3D-achtige iconen en menu’s meer, maar simpele, strakke vlakken voor de keuze van je gewenste cameramodus.

samsung-galaxy-s5-nieuwe-touchwiz-interface-8 Een blik op de nieuwe TouchWiz interface van de Samsung Galaxy S5

Hetzelfde geldt voor de virtuele bedieningstoetsen: plat, simpel. En niet meer dat vreemde rijtje iconen bovenin het camerascherm.

Al met al is het duidelijk dat TouchWiz op de Galaxy S5 op een aantal belangrijke punten een moderner uiterlijk heeft gekregen, maar dat het thuisscherm zelf toch grotendeels onveranderd bleef. Op zich zorgt dit er natuurlijkvoor dat je – als je al vertrouwd was met TouchWiz op een eerdere Galaxy – je ook hier snel je weg zult vinden, terwijl Samsung haar interface als geheel een stuk minder rommelig weet te maken.

Het uiterlijk van verschillende nieuwe (versies van) applicaties op de Galaxy S5 komen we de komende tijd uitgebreider tegen, zodra we deze onder de loep nemen.

(schermafbeeldingen via)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

Praat mee