Samsung patentaanvraag toont vergevorderde implementatie irisscanner

Er is al heel wat afgespeculeerd over een mogelijke irisscanner voor de Samsung Galaxy S5. Ja, nee, toch wel, toch niet: de kans dat het toestel door het scannen van de iris zijn baasje kan herkennen lijkt op dit moment klein.

samsung-irisscanner-unlock-screen1 Samsung patentaanvraag toont vergevorderde implementatie irisscanner

Toch toont een vandaag geplubliceerde Europese patentaanvraag een behoorlijk vergevorderde implementatie van een irisscanner als één van de beveiligingsopties in Samsung’s TouchWiz interface. De aanvraag voor het patent – User terminal apparatus and control method thereof – werd in juli 2013 al ingediend, dus vrij kort na de eerdere Amerikaanse patentaanvraag voor een irisscanner die eind vorig jaar de ronde deed.

Om precies te zijn gaat het vandaag geplubiceerde patent niet direct over de irisscanner, maar om een beveiligingmethode die onderscheid maakt tussen een host mode en een guest mode – oftewel, die aan de hand van door de gebruiker ingestelde authorisatie de functionaliteit en toegankelijkheid van een smartphone aanpast.

samsung-irisscanner-unlock-screen-afb-3 Samsung patentaanvraag toont vergevorderde implementatie irisscanner

Maar zoals gezegd: in het patent komt een rijtje methodes voorbij waarmee een toestel kan worden ontgrendeld. De meeste hiervan zijn vertrouwd, of zagen al eerder in Samsung Galaxy toestellen voorbij komen: beveiligingspatroon, wachtwoord, stemherkenning, en gezichtsherkenning. Alleen de laatste in het rijtje is nieuw: ‘Recognize iris For unlocking show eyeball toward camera’.

Uiteraard bewijst deze patentaanvraag allerminst dat de Galaxy S5 over een irisscanner zal beschikken, maar het toont wel degelijk hoever Samsung al lijkt te zijn met de implementatie van de technologie. Zóver dat het scannen van de iris al in verdere patentaanvragen wordt opgenomen als één van de ontgrendelingsmethodes van een smartphone.

Het trekken van verdere conclusies laten we graag aan jou – de lezer – over. Maar in ieder geval hebben we weer een beetje een beter beeld van hoe Samsung de irisscanner wil gaan implementeren in toekomstige Galaxy toestellen – of dit nu de Galaxy S5 is of niet.

De patentaanvraag bij de European Patent Office is HIER te vinden.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee