Welles, nietes – toch geen irisscanner voor de Samsung Galaxy S5

Nog maar kort geleden leek het zo klaar als een klontje: de Samsung Galaxy S5 wordt uitgerust met een irisscanner, zo zou tenminste blijken uit een interview van Bloomberg met een hoge pief van Samsung’s mobiele tak. Maar twijfels aan dit nieuws zouden wel eens ontzettend terecht kunnen blijken.

samsung-galaxy-s5-irisscanner1 Welles, nietes - toch geen irisscanner voor de Samsung Galaxy S5

Vandaag trekken bronnen van de Korea Herald namelijk fel van leer tegen het idee dat de Galaxy S5 het eerste toestel zou zijn met de mogelijkheid de gebruiker te identificeren aan de hand van zijn of haar oog. Het gemaakte punt is duidelijk, en ontzettend logisch: de camera die nodig voor het ‘scannen’ van de iris is nog helemaal niet klaar om in een smartphone gebouwd te worden.

Er zijn ruwweg twee manieren om het oog van de gebruiker te scannen: óf je houdt het toestel heel dicht bij je gezicht – niet erg handig, zeker niet in de auto – óf de gebruikte camera kan het oog scannen van een afstand – maar zo’n camera past helemaal niet in een telefoon die pakweg acht millimeter dun is.

En dus is de conclusie dat een irisscanner voor mobiele telefoons weliswaar in ontwikkeling is – dat is ook min of meer wat Lee Young Hee aan Bloomberg vertelde – maar nog lang niet bruikbaar. Het logische alternatief, de vingerafdrukscanner, komt daarmee weer pontificaal in beeld, hoewel deze natuurlijk nooit echt uit beeld was. En dan maar hopen dat het Samsung lukt om deze op bruikbare wijze te implementeren – áls deze geïmplementeerd wordt, natuurlijk.

Leuk is het in ieder geval om te weten dat Samsung op zoek is – of was, aangezien de tijd van zoeken wel zo’n beetje voorbij is wat betreft technologie die we in de Galaxy S5 gaan tegenkomen – naar een manier om vingerafdrukken te scannen via het scherm. Dit laatste zou het gebruiksgemak aanzienlijk verhogen ten opzichte van scanners die elders op het toestel ingebakken zitten.

(via)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee