Nieuwe onthullingen voeden speculatie over de Samsung Galaxy S5

Het leek de laatste dagen vrij rustig aan het Samsung Galaxy S5 roddelfront. Maar een aantal onthullingen – sommige uit de koker van Samsung zelf – wakkeren vlak voor oud en nieuw speculatie toch weer aan.

samsung-galaxy-s5-exynos-64-bit-processor Nieuwe onthullingen voeden speculatie over de Samsung Galaxy S5

Zo werd vorige week al duidelijk dat Samsung inmiddels begonnen is met de grootschalige productie van 5,25 inch Amoled beeldschermen met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Je hoeft geen insider te zijn om te begrijpen dat het dan gaat om het beeldscherm van de Galaxy S5. Het gaat hier om schermen met – naar verluid – dezelfde subpixel layout die we ook kennen van de Galaxy S4 en de Galaxy Note 3, dat wil zeggen met subpixel is een soort van diamant-vorm. Deze layout zorgt voor een scherper beeld dan tradionalere Pentile subpixel varianten, die Samsung gebruikte tot en met de Galaxy S3 – los natuurlijk van het feit dat het scherm dat nu in productie is gegaan een bijna absurd hoge pixeldichtheid heeft van 560 pixels per inch, wat sowieso voor een ont-zet-tend scherp beeld zal zorgen.

Daarnaast werd duidelijk dat Samsung zeer waarschijnlijk de Consumer Electronics Show – die op 7 januari van start gaat in Las Vegas – zal aangrijpen om de volgende generatie Exynos processoren uit eigen keuken te onthullen. Op het programma staat de Exynos 6 serie, die de directe opvolger zal zijn van de Exynos 5 Octa die we in 2013 al in bepaalde toestelversie van de Galaxy S4 en Note 3 tegenkwamen.

Deze Exynos 6 serie is de gedoodverfde 64 bit versie van Samsung’s ‘octacore’ chips, die in feite bestaan uit vier snelle en vier energiezuinige rekenkernen. Dat Samsung met een eigen 64 bit processor komt mag geen verrassing heten. En het lijkt er dus op dat we volgende week al kennis kunnen gaan maken met de nieuwe chip.

Overigens is niet zeker dat de Exynos 6 processor dé chip zal zijn die we komend jaar in Samsung’s toptoestellen tegen gaan komen. Op stapel staat namelijk nóg een processor, de Exynos S. Deze Exynos S zal –  in tegenstelling tot eerdere Exynos chips – niet gebaseerd zijn op ARM’s processorarchitectuur, maar op een ontwerp van Samsung zelf. De processor is in ieder geval bijna anderhalf keer zo snel als de Snapdragon 800 SoC die in de Nederlandse Galaxy Note 3 te vinden is – en dat is niet mis.

Of de Galaxy S5 uitgerust zal zijn met een Exynos 6 of een Exynos S processor is niet te zeggen. Laten we daarvoor eerst op het gemak de onthulling van één of beide afwachten. Maar wie nog twijfelde over een next-gen processor voor de Galaxy S5, kan nu in ieder geval genoeg nieuwe processoropties tegemoet zien voor het toestel.

samsung-galaxy-s5-ddr4-ram Nieuwe onthullingen voeden speculatie over de Samsung Galaxy S5

Naast het bovengenoemde processor- en beeldschermnieuws is er vandaag ook nog de onthulling van Samsung’s nieuwe acht gigabit LPDDR4 RAM modules voor mobiele apparaten. Op basis van deze modules kan – aldus Samsung zelf – redelijk eenvoudig worden geïntegreerd in één geheugenmodules met een capaciteit van vier gigabyte:

With four of the 8Gb chips, a single 4GB LPDDR4 package can provide the highest level of performance available today

En ook dit keer hoef je geen genie te zijn om te concluderen dat we een theoretische glimp opvangen van wat ons te wachten staat in de Galaxy S5 – zo hopen wij vurig, althans. Tel daarbij op dit nieuwe geheugentype twee keer zo snel is als de huidige RAM modules van onder meer de Galaxy Note 3, én 40% energiezuiniger, en het plaatje van de S5 is wéér een stukje interessanter – of in ieder geval concreter – geworden.

Met het nieuwe jaar voor de deur verwachten we dat er steeds meer, en hopelijk duidelijker, details zullen opduiken over de Galaxy S5. Maar Samsung kennende zullen er nog heel wat vraagtekens blijven – tot het moment van de onthulling van het toestel, eind februari of ergens in maart.

(via 1, 2, 3, 4)

 

 

 

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee