ARM chef: ja, de Samsung Galaxy S5 (of de Note 4) krijgt een 64 bit processor

Voor de duidelijkheid: ARM Holdings is het bedrijf dat processorarchitecturen ontwikkelt, waar bijvoorbeeld Samsung’s eigen Exynos chips op gebaseerd zijn. Een hooggeplaatste functionaris van dit bedrijf bevestigt dat er gesprekken plaatsvonden tussen dit Engelse bedrijf en Samsung, en dat een 64 bit processor – gebaseerd op ARM’s ontwerp – volgend jaar deel zal uitmaken van een Zuid-Koreaans toptoestel. En dan hebben we het dus inderdaad over de Samsung Galaxy S5, en/of de Galaxy Note 4.

samsung-galaxy-s5-64-bit-arm-processor ARM chef: ja, de Samsung Galaxy S5 (of de Note 4) krijgt een 64 bit processor

Jarenlang gebruikte Samsung ARM’s processorontwerpen in haar eigen smartphones. Alle Samsung soc’s – system on a chip – in de Exynos serie zijn gebaseerd op een architectuur uit de keuken van ARM, en te vinden in o.a. de Galaxy S, S2 en S3. Alleen de Nederlandse versies van de Galaxy S4 en Note 3 zijn voorzien van een processor uit een andere stal, namelijk die van Qualcomm.

En hoewel daar niks mis mee is, lijkt de kans nu dus extra groot dat de Galaxy S5 een ‘terugkeer’ naar ARM zal betekenen. Terugkeer staat daarbij tussen aanhalingstekens, want in andere markten worden ook de S4 en de Note 3 met een Exynos processor, inclusief ARM architectuur, verkocht.

Natuurlijk is het bovenstaande nieuws allerminst nieuw. Het is wél voor het eerst dat we het horen bij monde van iemand buiten Samsung, en als zodanig mag het geteld worden als een serieus stukje bevestiging van eerdere berichten.

Overigens liet de beste – maar helaas niet nader bij naam genoemde ARM medewerker – ook nog weten dat het vizier voor de verdere toekomst al gericht is op mobiele processoren met een 128 bit architectuur. Maar voordat je nerd-hart sneller begint te kloppen: deze chips zien we niet vóór 2015, en waarschijnlijk pas later. Jammer? Kom op zeg! Een Galaxy S5 met 64 bit processor heeft een nerdfactor van 42 – daar kom je 2014 echt wel mee door dus.

(via 1, 2)

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee