Hoe kun je je oude Samsung Galaxy telefoon veilig bewaren, zodat de batterij niet gaat opzwellen? Met een paar simpele tips zorg je dat het toestel én de accu in een goede conditie blijven. En wat kun je doen als je je oude telefoon niet langer actief wilt onderhouden?
Oude Samsung Galaxy telefoon veilig opbergen
Wat doe je eigenlijk met je oude telefoon zodra je je nieuwe toestel in gebruik hebt genomen? Misschien stuur je ‘m op ter inruil, misschien geef je ‘m weg, of… misschien bewaar je ‘m wel gewoon voor het geval je ooit nog eens een reservetelefoon nodig hebt. Als je voor dit laatste kiest, zijn er een paar belangrijke dingen waar je goed op moet letten.
Vorige week was er tenslotte nogal wat te doen over batterijen van Samsung telefoons die na een tijd van ongebruik begonnen op te zwellen. Wijzelf checkten ongeveer 60 oude telefoons, waarvan er geen enkele een opgezwollen batterij bleek te hebben. En ook onze collega's van SamMobile – met hun eigen telefoonarchief – konden geen problematische toestellen vinden. Alleen jaren geleden hadden wij één Galaxy S4 waarvan de accu wat dikker was geworden.
Hoe kan het dat sommige toestellen wel een accu hebben die opzwelt na jaren, maar anderen juist niet? De duivel, zo blijkt, zit ‘m weer eens in de details. Of beter: in hoe je je oude telefoon bewaart.
Samsung geeft zelf ook al geruime tijd tips over wat je het beste kunt doen als je je telefoon lange tijd niet gaat gebruiken:
- Bereid de telefoon voor op langdurige opslag door ‘m uit te schakelen en op te laden
- Een batterijpercentage van 50 tot 70 procent is optimaal
- Bewaar het toestel op een koele, droge plek
- Check een paar keer per jaar of de accu nog voldoende lading (pakweg 50 procent) heeft.
- Laad de accu van het toestel indien nodig bij.
- Indien van toepassing: je hoeft de batterij niet uit het toestel te halen.
Belangrijk is dus vooral dat je ervoor zorgt dat de accu nooit helemaal leeg raakt. Op deze manier blijft de batterij van je oude telefoon in een goede conditie. Zo voorkom je dat chemische processen op gang komen die schadelijk zijn – en je voorkomt dus dat de accu begint op te zwellen na een lange periode van opslag.
Helemaal weg: inruilen, goed doel, recyclen
De moraal van het hele verhaal: het opslaan van je oude telefoon hoeft helemaal geen probleem te zijn. Maar je moet het wel een beetje bewust doen, en ‘m niet achteloos in een la smijten en daarna jarenlang compleet vergeten.
Als je géén zin hebt om je oude telefoon(s) actief te onderhouden, is het een beter idee om ze alsnog weg te doen. Je kunt op allerlei goede manieren van je oude telefoon af komen:
- Eventueel kun je je oude toestel bij Samsung inruilen als het weer tijd wordt voor een nieuwe – mits hij niet te oud is. Check of je jouw telefoon nog kunt inruilen op de lijst HIER.
- Ook menig winkel biedt de mogelijkheid je telefoon in te ruilen. Check daarvoor de winkel van je eigen voorkeur.
- Je kunt ook overwegen je toestel te schenken aan een goed doel, bijvoorbeeld via Eeko
- Of je levert ‘m in bij een van de duizenden inleverpunten die je kunt vinden via WeCycle
Heb jij nog oude toestellen die je niet gebruikt, maar ook niet weg doet? Of waar gaan jouw telefoons (of tablets) naartoe als je ze niet zelf bewaart?
Hans Reijn says
Gebruik een oude telefoon als beveiligingscamera; app ” albert”
Michel Groenheijde says
Ooh, dat is ook een goeie natuurlijk! Dank 🙂
jb says
of als dachcam