Wist je dat je jouw Samsung Galaxy Watch – series 4, 5 en 6 – met allerlei gebaren kunt bedienen? Vooral sinds Wear OS 4.0 en One UI 5 Watch is er veel mogelijk. Maar er zijn ook wat beperkingen.
Tip: je Galaxy Watch met gebaren bedienen
Het is eigenlijk best grappig. Heel veel Galaxy Watch gebruik(st)ers kijken verbaasd als je zegt dat je je slimme horloge ook met gebaren kunnen bedienen. En dat, terwijl bijna iedereen vast wel het gebaar ‘even op mijn horloge kijken' gebruikt en zo het display inschakelt zodat je ziet wat je wilt zien.
Natuurlijk, een aantal standaard Galaxy Watch-gebaren worden al lang ondersteund. Maar sinds het debuut van Wear OS 4.0 en de One UI 5 Watch interface is er nog meer mogelijk. De Galaxy Watch 6 (Classic) werd met de nieuwe software gelanceerd, en sinds kort is een upgrade ook beschikbaar voor de Watch 5 (Pro) en voor de Watch 4 (Classic). Dus: wat kun je ermee?
De standaard gebaren
Laten we maar bij het begin beginnen: de standaard gebaren die je met je Galaxy Watch kunt gebruiken. Je kunt ze allemaal inschakelen, of los per stuk. Ga in de Galaxy Wearable app naar je Watch-scherm, kies Instellingen horloge, en vervolgens Geavanceerde functies. Direct in dat menu duiken de eerste drie gebaren op die je kunt gebruiken met jouw Watch:
- Oproepen beantwoorden – Als je, met gebogen elleboog, je hand twee keer op en neer schudt, neem je een binnenkomend telefoongesprek aan.
- Meldingen en oproepen sluiten – Een oproep weigeren of een alarm uitzetten kan net zo goed. Draai je pols twee keer, en weg is de ongewenste gebeurtenis.
- Snel starten – Ook kun je een actie naar keuze snel uitvoeren. Je maakt een vuist en knikt deze twee keer naar beneden. Wat er dan precies gebeurt kun je zelf kiezen. Je kunt instellen welke functie gestart wordt, of welke app – naar eigen smaak en voorkeur.
Op je telefoon zie je een kleine animatie van de gebaren die je gebruikt. Je kunt ook altijd op Zelfstudie op horloge tikken, zodat je direct het gebaar met je horloge kunt uitproberen.
Universele gebaren
De standaard gebaren zijn dus niet echt nieuw. Wel helemaal nieuw in Wear OS 4.0 zijn de Universele gebaren. Deze maken deel uit van de toegankelijkheidsfuncties. Deze zijn onder andere gedacht als interface voor gebruik(st)ers met een lichamelijke beperking. De Universele gebaren maken het mogelijk alle menu's van jouw Galaxy Watch te bedienen met je vingers, hand en pols. Je kunt ook zelf kiezen welk gebaar welke actie uitvoert, zodat je de bedienen beter kunt aanpassen aan je wensen of mogelijkheden.
Ga in de Instellingen horloge naar het item Toegankelijkheid, en kies daar Interactie en behendigheid. Je kunt nu de Universele gebaren inschakelen. Daarvoor moet je dan wel de drie ‘standaardgebaren' uitschakelen, zodat ze niet met elkaar in conflict komen.
Voor de Universele gebaren kun je de acties bij de gebaren zelf instellen: Knijpen (met duim en wijsvinger), Twee keer knijpen, Vuist maken en Twee keer vuist maken. Met deze gebaren kun je de cursor bedienen, waarmee je precies kunt selecteren waarop je 'tikt'.
Bovendien kun je kiezen welk gebaar de functie activeert, zodat de cursor op het scherm van je Watch verschijnt. Dit Activeringsgebaar kan het draaien van je pols zijn (Schudgebaar), op en neer bewegen van je hand (Knikgebaar), of het ‘kloppen' in de lucht met je vuist (Klop-klopgebaar). Verder kun je nog aanpassen welke kleur de cursor heeft.
Bedienen met minder gebaren
De Automatisch scannen optie kun je activeren al het telkens opnieuw maken van gebaren lastig is. De cursors op je Galaxy Watch springt dan zelf door de menu's. Je hoeft dan alleen de juiste optie te kiezen. Met Scansnelheid kies je hoe snel dit verspringen gebeurt. En onder Aantal scans stel je in hoe vaak de functie vanzelf door een menu springt.
Vooral de standaard gebaren
Je leest het: er is eigenlijk een hele hoop mogelijk als je jouw Galaxy Watch 4, 5 of 6 met gebaren wilt bedienen. In het dagelijks leven, echter, zijn het toch de standaard gebaren waar je iets aan hebt. De Universele gebaren zijn alleen zinvol als je ze echt nodig hebt. Anders is het bedienen via het scherm, de knoppen, en eventueel de draairing toch sneller. Maar: tenminste wéét je nu wat er zoal mogelijk is.
Geef een reactie