Galaxy S9/S8/S7 e.a. tip: App-pictogram badges beheren, aanpassen, uitzetten

Met de update naar Android 8.0 Oreo krijgen Galaxy telefoons ook App-pictogrambadges, zoals Samsung ze noemt. Dit zijn de ballonnetjes die  bij een icoontje laten zien of er nieuwe meldingen zijn van die app. Sommige gebruik(st)ers vinden deze irritant, anderen juist niet. Hier lees je wat je ermee kunt, hoe je ze aanpast, of helemaal uitschakelt.

De Galaxy S9 had het standaard, maar met de Oreo-update kregen ook de Galaxy S8, Note 8, S7 en andere toestellen de feature. Dankzij de App-pictogrambadges zien je bijvoorbeeld aan je Whatsapp- of Gmail-icoontje – pardon, pictogram – hoeveel nieuwe berichten je hebt. Maar de functie biedt meer opties. We zetten ze op een rijtje, zodat je ze kunt gebruiken zoals jij ze het handigst vindt.

Notificaties bij de icoontjes op je Galaxy

Standaard geven de App-pictogrambadges na de Oreo-update weer hoeveel nieuwe meldingen je hebt. Om hier iets aan te passen ga je via de Instellingen naar het Display menu, en kies je de optie Startscherm. Tik daar op App-pictogrambadges voor alle instellingen en opties.

Als eerste kun je ervoor kiezen om geen getalletjes te tonen, maar bolletjes. Deze bolletjes hebben verder dezelfde functie, maar geven net wat minder informatie prijs – en vragen daarom ook wat minder aandacht. Scroll een stukje naar beneden en je kunt de optie Meldingen weergeven in- of uitschakelen. Als je ‘m inschakelt, kun je op je startscherm je vinger op het getalletje of het bolletje leggen. Je ziet dan bijvoorbeeld direct een preview van een ingekomen bericht.

Uiteraard kun je, net als bij het app-icoontje zelf, ook direct naar een specifieke functie van de app gaan. Bij Gmail kun je bijvoorbeeld direct naar Opstellen gaan, om een email te schrijven. Op sommige Galaxy telefoons staat de Meldingen weergeven standaard uitgeschakeld, maar soms hadden wij ‘m na de Oreo-update al ingeschakeld staan. Hoe dan ook: je moet zelf even kijken wat op jouw telefoon het geval is.

Wil je liever helemaal geen extra meldingen/getalletjes/bolletjes bij de icoontjes op het startscherm van je Galaxy? Rechtsboven zet je de hele functie met de schakelaar gewoon uit. Dan gedragen de icoontjes zich grotendeels gewoon zoals je gewend was in Android 7.0.

Lees de reacties (15)

  • Op zich best een handige functie, maar als er nu "één" Whatsapp berichtje binnen komt staat er bij mij een "3" bij mijn Whatsapp icoontje.

    • Helpt het als je de cache van Whatsapp leegt? Via Instellingen -> Apps -> Whatsapp -> Opslag -> Cache legen

  • Ze verdwijnen wel als je de melding wegveegd. Stel dat ik het bericht niet meteen kon lezen en wegveegde, bleven de bolletjes of nummertjes staan. Nu werdwijnen ze en vergeet dan dat ik nog ergens een bericht te lazen had.

    • Yep, dat heb ik ook en vind dat nu juist ook erg jammer. En nu net dat kun je helaas niet ongedaan maken of.... weet iemand of dit wel kan?

    • Nou idd heel irritant is dat. Zit al te zoeken hoe ik dat weer kan geven, maar kan niks vinden. Als iemand het weet hoor ik het graag.

  • Is er ook al iemand achter hoe ik die vervelende popups bovenin het scherm kan uitzetten zonder dat ik meteen alle meldingen (trillen & notificatiebar) uitzet bij Whatsapp?

    Vroeger als ik een Whatsapp bericht kreeg trilde mijn telefoon en zag ik dat kleine Whatsapp icoontje bovenin mijn scherm. Als ik dan mijn meldingscherm tevoorschijn haalde kon ik een preview lezen. Nu verschijnt er meteen een tekst van wat diegene zegt op mijn scherm.
    Dit vind ik bijzonder irritant want als ik een film zit te kijken ofzo wil ik wel weten wanneer ik een whatsapp krijg maar niet dat het in beeld komt. En wat als ik mijn collega iets laat zien en mijn vriendin stuurt iets persoonlijks? Kan mijn collega meteen vrolijk meelezen. WTF samsung... of android...?

    • Bij de instellingen op je telefoon, meldingen, geavanceerd en dan bij Whatsapp staat ergens inhoud weergeven op verfrendelscherm. Dat kun je aanklikken en daar kiezen voor geen inhoud.

      • Niet helemaal waar. Je kan veel aan of uit zetten aan geluid en pop ups. Maar dat 4kant wat op je vergrendel scherm komt staat er niet tussen. (Niet op zo'n manier dat ik het herken in ieder geval).
        Dus als iemand iets weet.... graag!!!

  • Weet iemand hoe ik die irritante reclames permanent kan blokkeren ?
    Sinds een maand of 2 krijg ik allerlei verschillende reclame’s op mijn Galaxy s7

  • Ik krijg nu geen melding van mijn agenda en van mijn Outlook mail.
    Eerder heb ik gereset en restore gedaan. Toen kreeg ik alle meldingen en nu na een paar dagen niet meer.
    Kan een app dat beïnvloeden en wat kan ik er aan doen
    Gsm S7

1 2