In deze uitgebreide Samsung Galaxy S21 FE review lees je alles over de vierde telg in de S21-familie. Kan het toestel het succes van de S20 FE herhalen, met slimme hardware keuzes en een goede prijs-kwaliteitverhouding? Het antwoord op die vraag luidt ‘ja, maar…'. Om te weten wat de maar is, lees je straks verder – maar eerst zal ik alvast de belangrijkste conclusies verklappen.
Dit is goed aan de Galaxy S21 FE:
- het is de enige S21 met de prestaties van de Qualcomm Snapdragon 888 processor,
- het scherm is natuurlijk van Samsung's bekende kwaliteit,
- en de hoofd- en telefotocamera's zijn prima,
- net als de accuduur,
- de solide (kunststof) bouwkwaliteit,
- en Samsung's software-ondersteuning.
Minder goed zijn:
- de frontcamera,
- de uitdijende opties van One UI
- de doos waarin geen oplader zit,
- en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden voor de opslag.
Al met al is de Galaxy S21 FE een logische telefoon, met snelle hardware, een mooi scherm, lange accuduur, en goede camera's voor huis-, tuin-, en keukengebruik. De ‘maar' die ik hierboven noemde heeft vooral betrekking op de prijs. Die is wat aan de hoge kant. Begrijp me niet verkeerd, je krijgt een uitstekende telefoon voor het geld. Echter, om de verkoopcijfers van de S20 FE te evenaren moet hij wel wat in prijs dalen – maar dat moest de S20 FE zelf destijds ook.
Als je straks niet de hoofdprijs wilt betalen voor de Galaxy S22, en je hebt geen dure camera-aspiraties waardoor je het een of andere Ultra-model zou moeten overwegen, dan is de Galaxy S21 FE een logische middenweg tussen de betere mid-range telefoons en de duurste high-end modellen.
Op al het bovenstaande ga ik nu dieper in, dus lees vooral verder voor de complete Galaxy S21 FE review.
Samsung Galaxy S21 FE review
Het scheelde maar een haar en Samsung had de Galaxy S21 FE helemaal niet meer uitgebracht. Oorspronkelijk wilden de Zuid-Koreanen ‘m al na de zomer gaan verkopen. Echter, er waren meer telefoons dan chips om in die telefoons in te bouwen. De foldables gingen voor, en de S21 FE werd op de lang baan geschoven. Hoe lang, vraag je? Nou ja, een maand of vijf. Na de nazomer en herfst volgden kerst en nieuwjaar, maar nu is hij er dan toch.
Design
Op het bureau voor mij ligt de mat groene Galaxy S21 FE. Olijfgroen, om precies te zijn. Het lijkt bijna een soort camouflage uitvoering – maakt ‘m bijna stoer, voor zover een telefoon stoer kan zijn. Het camera-eiland doet denken aan de andere S21-modellen, maar als je goed kijkt is deze toch wat anders in de rest van de body geïntegreerd. Hij ‘vouwt' niet om de metalen rand, maar ligt gewoon óp de rug.
Deze rug is van kunststof, net als toestellen in de A-serie, maar het frame is van aluminium. Door de matte afwerking is hij niet erg gevoelig voor vingerafdrukken. De S21 FE maakt een erg solide indruk, en heeft dezelfde IP68-certificatie als de andere toestellen in de S21-serie. Het AMOLED-scherm is geheel plat, zonder gebogen randen of andere fancy, dure snufjes. En daar is niets mis mee. Dat is tenslotte het hele idee achter Samsung's Fan Edition telefoons.
Het design is uiteindelijk een stapje verfijnder dan – bijvoorbeeld – de functioneel vormgegeven Galaxy A52s. Maar de S21 FE is en blijft het werkpaard van de S21-familie. En zo is hij ook bedoeld.
Galaxy S21 FE beeldscherm
Al sinds jaren kun je er blindelings vanuit gaan dat een Samsung telefoon met een AMOLED scherm een fantastisch scherm heeft. Dat is bij de 6,4 inch paneel van de Galaxy S21 FE niet anders. De resolutie bedraagt 2400 x 1080 pixels, en dat volstaat. Belangrijk is dat het toestel een verversingsfrequentie van 120 Hz. Dit zorgt ervoor dat de S21 FE altijd razendsnel aanvoelt.
Op een puntje heeft Samsung hier wel bezuinigd ten opzichte van de rest van de S21-serie. De schermfrequentie is namelijk niet variabel. Je stelt de Galaxy S21 FE in op een frequentie van 60 of 120 Hz, en daarmee doet ‘ie het dan. In theorie is dit wat minder zuinig dan de variabele schermfrequentie die je in de andere S21-modellen tegenkomt. Dit verschil is echter niet merkbaar. In tegendeel. Maar daarover straks meer.
Onder de motorkap
Een van de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy S21 FE en de andere modellen in de serie is de processor. In ons land stopt Samsung Qualcomm's Snapdragon 888 in het toestel. Het is daarmee de derde Galaxy – na de Galaxy Z Flip 3 en Galaxy Z Fold 3 – met deze chip, die wat beter geoptimaliseerd is dan de Exynos 2100 in de andere S21 modellen. En net als in de Flip en Fold levert de 888 uitstekend werk.
Een tweede bezuiniging ten opzichte van de S21-serie is het werkgeheugen. Als je de 128GB variant van de Galaxy S21 FE koopt, dan krijg je 6GB RAM. Dat is niet heel veel voor een high end telefoon – evenveel als bijvoorbeeld de Galaxy A52(s). Als je een notoire multitasker bent, die veel tussen games en andere apps heen en weer switcht, dan kun je overwegen om de 256GB variant aan te schaffen. Deze beschikt tenslotte wel over 8GB RAM. Voor het minder zware wisselwerk tussen Whatsapp, je browser, en YouTube Music – om maar wat dingen te noemen – is het niet nodig.
Overigens: of je nu de 128 of 256GB variant koopt, met die hoeveelheid opslag moet je het doen. Een slot voor een geheugenkaartje is er niet. Dat is niet verrassend, en past bij de zeitgeist – maar jammer blijft het.
In het dagelijks leven is de Galaxy S21 FE de snelste, soepelst werkende Galaxy S21-variant. De verschillen zijn klein, maar het maakt duidelijk dat het toestel puike prestaties levert, ongeacht wat je doet.
Software en updates
Oorspronkelijk bereidde Samsung de lancering van de Galaxy S21 FE met Android 11 voor. Gelukkig hadden de Zuid-Koreanen tijdens de periode van uitstel de tegenwoordigheid van geest om hier gelijk maar Android 12 van te maken. Daarmee heeft Samsung onopvallend een significant pluspunt aan de Fan Edition meegegeven. De rest van de S21-serie begon het softwarebestaan op Android 11. Hoewel alle modellen evenveel grote upgrades krijgen, start de Galaxy S21 FE een generatie later – en gaat straks, na 2025, dus ook een jaar langer door.
Wat dit concreet betekent legde ik onlangs al uitgebreid uit in het overzicht van alle toekomstige Galaxy S21 FE updates en upgrades. Gemakshalve vat ik het hier nog een keer samen. De komende jaren krijgt het toestel deze updates:
- Android upgrades:
- Eind 2022, begin 2023 naar Android 13
- Begin 2024 naar Android 14
- Begin 2025 naar Android 15
- One UI upgrades: minstens tot begin 2025
- Beveiligingsupdates:
- Maandelijks tot begin 2025
- Per kwartaal tot begin 2026
Qua functies en features zit je dus minstens tot begin 2025 op de eerste rang. De beveiliging blijft minstens tot vroeg in 2026 bij de tijd.
Overigens krijg je nú dus de One UI 4 interface, met alle functies, snufjes, en foefjes die je op andere high end Galaxy telefoons ook hebt. Je kunt de vormgeving aanpassen met de toffe Kleurenpalet functie, en gebruik maken van oude, vertrouwde features als Samsung Pass en Dual Messenger. Tevens kun je verschillende apps tegelijk open hebben staan in verschillende Multiwindow vensters. De Bixby assistent laat zich uitstekend negeren, maar Bixby Routines kunnen wel degelijk handig zijn – evenals het DeX desktopsyteem.
Dit betekent ook dat een van de klachten die ik in mijn Galaxy S21 (Ultra) review uitte nog steeds geldt. Samsung's software is opnieuw aanbeland op het punt waarop het maar blijft uitdijen. Iedere software-upgrade brengt meer, meer, meer. Persoonlijk stel ik graag heel veel details zelf in, maar ik besef mij dat 90% van de gebruik(st)ers echt niet zit te wachten op 24 extra instellingen voor het maken van een screenshot. Bijvoorbeeld, dan hè.
Simpel gezegd: qua software biedt de Galaxy S21 FE lange ondersteuning, en heel veel features en instellingen – van deze laatste zelfs een beetje teveel.
Galaxy S21 FE review: batterij en accuduur
Al twee keer hintte ik hierboven naar het volgende, uitstekende aspect van de Galaxy S21 FE. Ik noemde al dat je bij het toestel niets merkt van het hogere energieverbruik dat de niet-variabele schermfrequentie van 120Hz met zich meebrengt. Bovendien merkte ik op dat de Snapdragon 888 processor wat beter geoptimaliseerd lijkt dan Samsung's eigen Exynos 2100.
Dit alles wijst naar het uithoudingsvermogen van de 4500 mAh batterij van de Galaxy S21 FE. Van alle S21-varianten is de S21 FE het toestel met de langste accuduur. Hij ‘versloeg' de afgelopen tijd bij mij met enig gemak de S21+ met zijn 4800 mAh accu, én zelfs de S21 Ultra en zijn 5000 mAh batterij. Ook bij vrij intensief gebruik – op zware gamingsessies na – had ik 's avonds laat altijd heel wat acculading over.
Het opladen gaat redelijk vlot, mits je een oplader hebt die de USB PD 3.0 standaard ondersteunt – bijvoorbeeld Samsung's eigen EP-TA220 die je voor ongeveer €23 los kunt kopen. Met een eenvoudiger oplader kun je de Galaxy S21 FE natuurlijk net zo goed opladen, maar dan duurt het langer dan een minuut of 70 om ‘m van nul naar honderd procent vol te krijgen.
Dat je geen oplader bij de Galaxy S21 FE krijgt is jammer, maar dat verandert er niets aan dat de accuduur een van de sterkste punten van het toestel is. Aan de andere kant: de sprong naar hogere laadcapaciteiten en laadtijden van pakweg een half uur maakt Samsung ook met de S21 FE nog niet.
Galaxy S21 FE camera review
Een ander sterk – zij het minder boven het maaiveld uitstekend – punt van de Galaxy S21 FE is de camera. Die was in de reguliere Galaxy S21 goed, en in de S21 FE doet hij zijn werk niet minder. Tenminste, als we het hebben over de 12 megapixel hoofdcamera en de evenzo bepixelde ultrawide camera. Vooral de eerste maakt eigenlijk onder alle omstandigheden mooie foto's – licht of donker. Het dynamisch bereik is prima, waardoor je bijna altijd mooi belichte foto's maakt. De tweede doet zijn werk goed, maar is duidelijk wat minder algemeen inzetbaar, en laat het in het donker sneller afweten.
Net als bij de Galaxy S20 FE maakt Samsung de interessante keuze voor een 8 megapixel telefotocamera. Sterker nog: het is exact dezelfde camera. Waar de reguliere S21 en S21+ digitaal inzoomen dankzij een 64 megapixel sensor, doet de S21 FE dit optisch – 3x, om precies te zijn. Wat mij betreft levert dit mooiere plaatjes op, al gebeurt dit vooral bij ruim voldoende (dag)licht.
De enige camera van de S21 FE die ik wat minder vind dan de rest van de S21-serie is de 32 megapixel frontcamera. Dit is in feite het derde ‘bezuinigpuntje' van het toestel. Het ontbreken van autofocus zorgt ervoor dat je de hoge resolutie eigenlijk niet zinvol gebruikt, en vaak toch net wat details mist. In de Portret modus is de randdetectie – de scheiding tussen voor- en achtergrond – wisselvallig. Selfies zijn simpel gezegd van hetzelfde niveau als op de Galaxy A52-modellen: goed genoeg, maar duidelijk minder dan bij de andere S21-varianten.
Qua features en functies heeft Samsung verder niet bespaard. Je krijgt met de Galaxy S21 FE alle camera-snufjes die de andere modellen ook hebben. Van Director's view tot Portretvideo, tot de herkenning van huisdieren in de reguliere Portret stand, en de Single take modus die in One UI 4 uitgebreid werd.
Wat mij betreft weerspiegelen de camera's van de Galaxy S21 FE het Fan Edition concept goed. Als je gewoon betrouwbaar mooie foto's wilt schieten, dan zit je met de S21 FE goed. En de optische zoomcamera geeft je net even dat beetje meer dat je bij de A52 – en misschien zelfs bij de S21 zelf – mist. Dat je ook wat inlevert bij de frontcamera is dan de keerzijde van dezelfde munt.
En verder?
Tot nu toe heb ik het design van de Galaxy S21 FE besproken (solide, functioneel), het scherm (uitstekend), de prestaties (vlot), de software (veel functies, teveel opties), de accuduur (beste van de S21-serie), en de camera's (prima en betrouwbaar). Maar er zijn natuurlijk ook kleinere onderdelen die de moeite van het noemen waard zijn, zoals de vingerafdruksensor.
Deze sensor is – in deze review – het vierde puntje waar de Samsung's besparingsprogramma naar voren komt. Onder het beeldscherm zit namelijk dezelfde optische sensor die we kennen van de A-serie. Deze werkt goed genoeg, maar is wat mij betreft net iets minder snel en nauwkeurig dan de ultrasone scanner van andere S21-modellen.
Uiteraard kun je jouw S21 FE ook beveiligen met de gezichtsherkenning. Deze is werkt vlot, en herkent verschillende ‘versies' van je gezicht – bijvoorbeeld met en zonder bril. Maar deze methode is en blijft minder veilig dan een vingerafdruksensor (of de irisscanner van weleer).
Tijdens onze tijd met de Galaxy S21 FE hadden wij altijd een goede ontvangst en gesprekskwaliteit – al zijn we niet in gebieden met een matige ontvangst geweest. De stereo luidsprekers geven een goed geluid, en kunnen bovendien een redelijk volume genereren (al klinken ze op zijn hardst niet al te best).
Het ontbreken van een 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting kan ik inmiddels niet meer opzienbarend noemen. De analoge muziekaansluiting is anno 2022 geen feature meer die je in een high end telefoon kunt verwachten. Wat ik daar persoonlijk van vind wordt ieder jaar minder relevant 😉 .
Wat je wel kunt verwachten – en krijgt – is ruimte voor twee simkaarten. Niet van de partij, gek genoeg, is de optie een eSIM te gebruiken. Dat is inderdaad gek, want de andere S21-modellen bieden deze mogelijkheid wel. En zo noteer ik dus een vijfde ‘bezuiniging'. Het is geen enorme, maar je kunt het maar weten.
Galaxy S21 FE review: conclusies
En zo beland ik dan toch bij het moment waarop definitieve conclusies uit deze Samsung Galaxy S21 FE review getrokken moeten worden. Aan de ene kant heb ik een aantal punten genoteerd waarop Samsung duidelijk bezuinigde. De niet-variabele schermfrequentie bleek geen echte impact op de accuduur te hebben. En wie écht 8GB RAM wil kan altijd nog voor het 256GB model kiezen.
Niet omzeilbaar zijn de frontcamera zonder autofocus, de optische vingerafdruksensor, en het ontbreken van de eSIM-optie. Hoe vervelend deze punten zijn moet je voor jezelf bepalen.
Daar tegenover staat een flinke lijst punten die Samsung gewoon goed heeft gedaan. Het praktische, robuuste design werkt prettig, het scherm is uitstekend, en de prestaties laten niets te wensen over. Helemaal enthousiast ben ik over de accuduur. De camera's zijn vooral goed en betrouwbaar, ook als ze niet op het ene of andere vlak enorm uitblinken. Alleen de frontcamera valt een beetje uit de boot.
Tel bij dit alles nog Samsung's vierjarige updatebeleid, en je hebt met de Galaxy S21 FE een uitstekende telefoon in handen die op de belangrijkste vlakken waar voor zijn geld levert. In 2022 slaat het toestel de brug tussen de (nog niet gelanceerde) duurdere S22-serie en aankomende middenklasse telefoons als de Galaxy A53. Als de prijs de komende maanden dan ook nog – laten we zeggen – €100 daalt, dan zit het wederom helemaal goed met de prijs-kwaliteitverhouding. Aanvulling: slechts enige weken na release is het al zover. Als je een beetje rondkijkt, kun je de S21 FE nu al voor ruim €120 minder kopen. Lees verder voor meer details.
Aanbiedingen
Samsung heeft de Galaxy S21 FE een adviesprijs meegegeven van €749 voor het model met 6GB en 128GB opslag, of €819 voor de toestelversie met 8GB RAM en 256GB opslagcapaciteit. Echter, de telefoon is inmiddels bij een aantal winkels en providers verkrijgbaar voor een prijs die daar duidelijk onder ligt. Je kunt kiezen uit de kleuren wit, donkergrijs, groen, en paars.
Bij deze winkels koop je altijd een toestel dat officieel voor de Nederlandse markt bestemd is:
Geef een reactie