Met de nieuwe Galaxy S21 serie lanceert Samsung ook de Galaxy Buds Pro Bluetooth oortjes. Nadat we vorig jaar eigenlijk niet zo te spreken waren over de Buds Live staat er nu het woordje Pro bij. Maakt dit alles anders? Tijd voor onze Galaxy Buds Pro review!
Samsung Galaxy Buds Pro review
Na twee generaties in-ear Galaxy Buds besloot Samsung het oortelefoondesign voor de Buds Live over een andere boeg te gooien. Het ‘boon' concept was zeker opvallend. Echter, als je onze Galaxy Buds Live review hebt gelezen, weet je dat we niet onder de indruk waren. Teveel focus op lage tonen resulteerde in een wollig geluid, met minder dynamiek. We zijn dus erg benieuwd of dit euvel bij de Buds Pro is opgelost – en of features als ruisonderdrukking verbeterd zijn.
Design
Voor we gaan luisteren, valt er genoeg te zien. Met het design van de Galaxy Buds Pro kiest Samsung dus weer voor een in-ear model. Dat bevalt ons persoonlijk een heel stuk beter, omdat ze – tegenstelling tot de Buds Live – altijd ‘goed' zitten. De case waarin de oortjes opladen lijkt overigens wel sterk op die van de Buds Live – relatief rond, niet meer langwerpig. Wat ons betreft komt dat het draagcomfort zeker ten goede.
Het is ons niet helemaal duidelijk waarom Samsung niet gekozen heeft voor een matte afwerking. Tenslotte is dat juist zo mooi aan de huidige telefoons, maar, en het doosje zelf is wel mat. Maar: over smaak willen we verder niet teveel twisten. Duidelijk is dat de Buds Pro IPX7 gecertificeerd zijn, en je dus verder niet bang hoeft te zijn voor regen of zweet.
Een ander voordeel ten opzicht van de Buds Live is dat het aanraakgevoelige vlak beter gedefinieerd is. Het is bij de Galaxy Buds Pro duidelijker waar je ze moet aanraken om iets te bedienen. Sterker nog: je bedient ze soms misschien net iets te makkelijk, door het grote gevoelige aanraakoppervlak van de Buds.
Geluidskwaliteit
Belangrijker dan het design is uiteindelijk de geluidskwaliteit. Net als zijn voorgangers, hebben de Buds Pro twee speakers. Er is een 11 millimeter speaker voor lage tonen, en een 6,5 mm speaker voor mid en hoog. En om er niet langer omheen te draaien: ja, ze klinken veel beter dan de Buds Live. Ook beter dan de Buds+, trouwens, waardoor de Buds Pro met enige afstand de best klinkende Galaxy Buds tot nu toe zijn.
Er is zeker voldoende laag, maar op de Galaxy Buds Pro gaat het niet ten koste van de dynamiek. Bovendien is ook geluid in het mid en hoge bereik duidelijk beter gedefinieerd dan op de Buds+. Alleen op maximaal volume en bij luide muziek (EDM et al) wordt het hoog een beetje teveel naar de voorgrond geduwd.
We waren echt een beetje bang dat Samsung vanaf de Buds Live design en (software) features voorrang zou gaan geven boven simpele geluidskwaliteit. Met de Buds Pro hebben de Zuid-Koreanen hun rode draad weer terug opgepakt, gelukkig.
Software features
Dat wil niet zeggen dat Samsung géén moeite heeft gedaan de Galaxy Buds Pro te voorzien van nieuwe en/of betere software features. Allereerst is er de flink verbeterde actieve ruisonderdrukking, die op de Buds Live ook niet goed uit de verf kwam. Nu is deze niet alleen beter, maar je hebt keuze uit twee verschillende niveau's.
Ook kun je nu de extra Stem detecteren functie inschakelen. Deze herkent stemmen, en geeft deze juist wel weer. Dit blijkt een beetje een soort hit-and-miss. Soms werkt het uitstekend, en worden stemmen van mensen die tegen je praten direct en goed weergegeven, terwijl het volume van de muziek tijdelijk wat verlaagd wordt. En soms duurt het toch wat langer voor de software doorkrijgt dat er iemand tegen je aan het praten is. Omdat het vaak juist prima werkt, kunnen we ons goed voorstellen dat software updates deze functie in de toekomst nog beter zullen maken.
En dan is er de 360 Audio functie. Als je film kijkt, zorgt deze ervoor dat het lijkt alsof het geluid van je telefoon komt. Dus als je je hoofd draait blijft het geluid ‘op dezelfde plaats'. In theorie. De praktijk is een ander verhaal. Beter had Samsung het snufje hooguit onder het kopje Labs toegevoegd. Daar is ook de Gamestand nog steeds te vinden, om de simpele reden dat de functie niet erg goed is. Net als 360 Audio.
Bixby en andere gesprekspartners
De Galaxy Buds Pro zouden geen Galaxy Buds zijn, als je er niet ook Bixby mee kon bedienen. Dat dat maar weinigen doen in Nederland – want Bixy spreekt geen Nederlands – doet niet af aan het feit dat het wel oké werkt. Dat komt uiteindelijk ook omdat de drie microfoons je stem goed opvangen. Ook telefoongesprekken voer je dus helder en verstaanbaar, in onze ervaring.
Galaxy Buds Pro opladen met ‘Batterij draadloos delen' (Wireless Powershare)
Accuduur
Het andere gebied waarop de Galaxy Buds Live een beetje teleurstelden was accuduur. Of eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. Op zichzelf zijn ze prima, maar de Buds+ zijn wel duidelijk beter op dit vlak. De Buds Pro hebben ongeveer dezelfde batterij specificaties als de Buds Live, en leveren dan ook vergelijkbare prestaties. En net als op de Buds Live is dat eigenlijk prima – maar de Buds+ blijven op dit gebied koning.
Uiteraard kun je de Buds Pro via kabel opladen: in het doos pluggen, Buds daarin, klaar. Draadloos gaat ook door het doosje op de draadloze oplader te leggen, of op je telefoon – mits deze beschikt over de Wireless Powershare functie. Op dit vlak verloopt alles zoals je misschien gewend was van andere Buds, en dat is prima.
En verder?
Een ander aspect van de Galaxy Buds Pro is – gelukkig – ook niet veranderd ten opzichte van eerdere Buds modellen. De betrouwbaarheid waarmee ze met je telefoon verbinding is en blijft een goed aspect van de oortjes. Vooral in combinatie met een Samsung telefoon is dit een aspect wat je pas echt waardeert als je ooit oortjes had waarbij dit juist niet zo gesmeerd verliep.
Galaxy Buds Pro review: conclusies
Simpel gezegd zijn er drie belangrijke aspecten van de Galaxy Buds Pro, waarvan er eentje significant verbeterd is. De accuduur is prima, maar niet opzienbarend, en de software krijgt meer en betere functies. Daarbij is vooral de combinatie van de betere ruisonderdrukken en de stemherkenning erg bruikbaar. Snufjes als 360 Audio, daarintegen, hoeven van ons gewoon niet.
Het derde aspect – na accuduur en software – is de geluidskwaliteit. En daar is waar de Galaxy Buds Pro dikke punten scoren. Het volle geluid dat toch zijn dynamiek weet te behouden is wat ons betreft een enorme vooruitgang ten opzichte van eerdere Buds modellen. Als je ze overweegt, doet het dan vooral hiervoor.
Of ze daardoor hun adviesprijs van €229 waard zijn is uiteraard je eigen keuze. Maar de combinatie van alle factoren – betrouwbaarheid, accuduur, actieve ruisonderdrukking, en puike geluidskwaliteit – maakt de Galaxy Buds Pro in ieder geval een serieuze afweging waard. Als je sowieso een Samsung telefoon hebt, en het budget ervoor, dan is de keuze zelfs gewoon logisch.
De Galaxy Buds Pro zijn inmiddels direct te koop in Nederland, bijvoorbeeld bij Samsung's eigen shop. Bestel je ze t/m 21 februari, dan kun je daar van Samsung zelf nog een gratis Wireless Charging Pad t.w.v. €30 bij krijgen. Zie ook Samsung's actiepagina voor meer details.
Raúl says
Volume zuigt apeballen!