In onze Samsung Galaxy A32 review lees je wat wij vinden van deze betaalbare 5G-telefoon. Want behalve supersnel internet moet een smartphone toch vooral ook op andere punten scoren om interessant te zijn. Hoe brengt de Galaxy A32 5G het er op die andere onderdelen vanaf? Uiteraard verklappen we direct de belangrijkste conclusies, zodat je die alvast kunt verteren.
Dit doet de Galaxy A32 5G goed:
- Accuduur is dik in orde
- Hoofd- en frontcamera zijn prima
- Complete software, (te?) veel features
- Vingerafdruksensor is snel en nauwkeurig
- Opvallend design
Dit doet de Galaxy A32 5G niet zo goed:
- Het TFT LCD scherm is geen AMOLED scherm (4G-variant heeft dit wel)
- Misschien zijn er iets te veel opties en instellingen
- Geen koptelefoon meegeleverd
Hoezeer 5G momenteel ook wordt gepromoot als supertoffe nieuwe technologie, uiteindelijk is dit geen feature die een telefoon kan maken. Dat de Galaxy A32 5G biedt voor een redelijke prijs is fijn. Maar er zijn compromissen, zoals als het TFT scherm. Is 5G voor jou (nog) geen belangrijk ding? Dan zijn toestellen als de Galaxy A51 – en binnenkort de Galaxy A52 4G – interessanter. Is de 5G wel belangrijk voor jou? Dan heb je met de A32 in ieder geval een betaalbare optie, met complete software, snelle hardware, goede camera's, en een dikke batterij. Meer weten? Lees dan hieronder de uitgebreide Galaxy A32 review.
Samsung Galaxy A32 review
Tot eind 2020 was 5G echt zo'n ding voor high-end smartphones. De Galaxy S20 en Galaxy Note 20 waren Samsung's eerste toestellen (in Nederland) die er standaard mee waren uitgerust – in de juiste uitvoering, althans. Pas tegen het einde van het jaar verscheen de Galaxy A42 ten tonele: een 5G toestel met een veel vriendelijker prijskaartje. Lang daarvoor meldden wij al dat er een nóg goedkopere telefoon aankomt met dezelfde supersnelle internetverbinding. Dát toestel ligt hier nu op het bureau.
Noot: wij reviewden de Galaxy A32 5G. De 4G variant van het toestel wijkt op twee belangrijke punten af. Ten eerste: de 4G uitvoering heeft een 90Hz AMOLED scherm met FHD resolutie, wat beter is dan het HD TFT LCD paneel van de 5G versie. Echter, de MediaTek Helio G80 processor is niet zo snel. De 4G versie heeft dus een mooier scherm, maar is qua hardware minder krachtig. Ook heeft de 4G-variant hogere cameraresoluties (64MP hoofdcamera, 20MP front), al verwachten we niet dat dit grote verschillen oplevert.
Design
Naast dat woordje ‘5G' is het misschien wel het design van de Galaxy A32 5G. Het is voor het eerst sinds de A-serie uit 2019 dat we weer flinke veranderingen op dit vlak zien. In vergelijking met toestellen als de Galaxy A40, A50, A41, en A51, heeft de A32 wat minder afgeronde vormen. Het frame is duidelijker gedefinieerd, waardoor de vormgeving enigszins doet denken aan de Galaxy S20 serie.
Vrij uniek in Samsung's portfolio is de camera. Er is geen bult, heuvel, of eiland. Er zijn drie aparte, zelfstandig uitpuilende camera's, en nog eentje die geheel plat in de behuizing zit. Bovendien weten we nu al dat dit design níet terugkomt in de Galaxy A52 en A72, waardoor de A32 vermoedelijk vrij uniek zal blijven.
Hoewel de Galaxy A32 erg stevig aanvoelt, is de glanzende rug een magneet voor stof en vette vingers. Stop ‘m in een beschermhoes, en je hebt er geen last van, maar bij een mat design was het probleem er geheel niet geweest.
Wel erg fijn is, dat Samsung ook in 2021 haar betaalbare telefoons nog voorziet van een 3,5mm koptelefoonaansluiting. Je vindt ‘m onderop, terwijl in de rechter zijkant volumeknoppen en de aan/uit-knop prijken. Bovendien huist deze laatste ook de vingerafdruksensor, die daardoor erg makkelijk in het gebruik is.
We zullen niet schrijven dat de Galaxy A32 uitblinkt op designgebied. Maar het toestel heeft in ieder geval een vrij unieke, nog steeds functionele, look.
Beeldscherm
Als je de Galaxy A32 op papier vergelijkt met de Galaxy A42, dan zie je dat er vrij veel overeenkomsten zijn. Toch heeft de eerste een heel wat lagere adviesprijs. De grootste besparing die dit mogelijk maakt, springt direct in het oog.
De A32 is namelijk voorzien van een 6,5 inch TFT LCD display, met een HD resolutie. De resolutie zelf stoort ons totaal niet. Maar het is even geleden dat Samsung een telefoon die op de markt komt voor bijna €300 uitrust met een TFT LCD scherm. Toestellen als de Galaxy A51 zijn inmiddels goedkoper, en hebben een uitstekend AMOLED paneel. En om het plaatje nog wat verwarrender te maken: zelfs de 4G-versie van de A32, die binnenkort uitkomt, heeft een Full HD AMOLED scherm, nota bene met een refresh rate van 90Hz.
Daarmee hebben we wat ons betreft direct ook het belangrijkste minpunt van de Galaxy A32 5G te pakken. Het scherm is gewoon niet zo mooi als we van andere mid-range Galaxy toestellen gewend zijn. Natuurlijk, dat schreven we ook over bijvoorbeeld de Galaxy A21s, maar dat toestel was nog een euro of honderd goedkoper. Bij de A32 5G weegt het dus nog een stukje zwaarder (maar bij de 4G-variant dus totaal niet).
Prestaties
Via de buitenkant belanden we zo dan toch aan de binnenkant van de Galaxy A32 5G. Het toestel is een van de eerste telefoons met MediaTek's nieuwe mid-range 5G-soc, de Dimensity 720.
De prestaties daarvan zijn hebben ons aangenaam verrast. Hij is in ieder geval duidelijk sneller dan de Exynos 9611 processor die in de Galaxy A51 en Galaxy M21 en M31 zit. Qua rekenkracht is hij vergelijkbaar met de Snapdragon 720G van Qualcomm, die straks in de Galaxy A52 4G zit. Hij is wat minder snel dan de Snapdragon 750G die in de A52 5G zal zitten.
Wat betreft pure rekenkracht kan de Galaxy A32 dus heel aardig meekomen met de rest van de A-serie dit jaar. Grafisch is het verschil zelfs nog wat groter met de A51 en A50 van de afgelopen jaren. De Mali-G57 GPU behaalt in tests als GFXBench ongeveer 50% hogere framerates als de Exynos 9611.
Natuurlijk is en blijft de Galaxy A32 een mid-range telefoon, maar eerlijk is eerlijk: de Dimensity 720 soc doet het duidelijk beter dan wij hadden verwacht.
Overigens: wij reviewden niet de A32 4G met MediaTek's Helio G80 processor. Volgens online beschikbare benchmarks is deze een significant stuk langzamer dan de Dimensity 720. Dus hoewel dat toestel een mooier scherm heeft, zijn de prestaties minder indrukwekkend.
Software en updates
Op de Galaxy A32 5G krijg je standaard Android 11 en One UI versie 3.1. Dit is dezelfde versie van de interface die Samsung recent met de Galaxy S21 lanceerde. Dat betekent onder meer dat je ervoor kunt kiezen om Google Discover te gebruiken als nieuwsfeed, in plaats van Samsung's eigen Free.
Het betekent ook dat je te maken krijgt met dezelfde overdaad aan opties, instellingen, en mogelijkheden. Hoe dieper je graaft, hoe meer mogelijkheden je tegenkomt, zo lijkt het in sommige menu's. Let wel: dat is niet per se een goede zaak, zoals we al in onze recente Galaxy S21 Ultra review schreven.
Omdat de A32 de volledige uitvoering van One UI heeft – niet de wat slankere Core variant – krijg je alle handige en minder handige snufjes. Denk aan Samsung Pass en de Veilige Map, Dual Messenger, cloudsynchronisatie direct in de Galerij, en nog veel meer.
De Galaxy A32 krijgt van Samsung – voor zover we nu weten – twee grote Android upgrades. De eerste in 2022 naar Android 12, en de tweede in 2023 naar Android 13. Samsung heeft belooft de telefoon vier jaar lang, dus tot begin 2025, te voorzien van beveiligingsupdates. Bovendien zal het toestel tussendoor vermoedelijk ook nog nieuwe functies krijgen via de een of andere upgrade van de One UI interface zelf.
Al met al valt er op Samsung's software niet zoveel aan te merken, behalve dat er inmiddels te veel instellingen zijn. En op de Galaxy A32 5G krijg je ze bijna allemaal. Bijna, want het toestel heeft – dankzij het TFT scherm – géén Always On Display.
Galaxy A32 5G accuduur
Onder het motto never change a winning team stuurt Samsung opnieuw de beproefde 5000 mAh battterij het veld op die we de afgelopen tijd met enige regelmaat in mid-range telefoons tegenkwamen. Samen met niet-zo-energiehongerige processoren of andere hardware levert dit altijd een telefoon op met een lange accuduur.
Zo ook bij de Galaxy A32 5G. Zolang je niet dagelijks 78GB data via 5G binnenhaalt, terwijl je zware games zit te spelen, gaat een acculading lang mee. De combinatie van One UI 3.1 – wat aardig goed geoptimaliseerd is – en de 7nm processor doen hun werk.
Dat je de accu van de Galaxy A32, ondanks de flinke capaciteit, toch vrij vlot kunt opladen – dankzij de meegeleverde 15 Watt snellader – is mooi meegenomen. Draadloos opladen zit er anno 2021 in dit prijssegment bij Samsung nog niet in.
Galaxy A32 5G camera review
En dan zijn we bij de opvallend vormgegeven camera's van de Galaxy A32 aangekomen. Aan de achterkant zitten er vier, plus een LED-flitser. We tellen: een 48 megapixel hoofdcamera met een f/1,8 diafragma, een 8MP groothoeklens (f/2,2), een 5MP macrocamera (f/2,4), en een 2MP dieptesensor. Aan de voorkant komen we ook nog de vijfde camera tegen, met een 13MP resolutie (f/2,2).
Hoofdcamera, boven hele opname, daaronder 100% crop
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het gaat hier om de hoofd- en frontcamera. De rest is franje. Daarmee willen we eigenlijk kort en bondig zeggen: de twee voornaamste camera's zijn prima, de rest een stap minder. De 48MP sensor achter maakt goed belichte foto's met veel details – zelfs als de omstandigheden wat minder ideaal zijn. Dat het dynamisch bereik ook goed op orde is, is in deze prijsklasse een duidelijk pluspunt. Alleen als het echt donker wordt, dan zijn de verschillen met de duurdere telefoons duidelijk. De Nacht stand is geen feest, namelijk.
Digitale zoom: 0,5x (groothoek), 1x (main), 2x, 4x, 10x
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de frontcamera, al heeft deze natuurlijk een wat bescheidener resolutie. Maar voor al je huis-, tuin-, en keukenselfies – ook: in de zon, in de kroeg, of in de kelder – is hij prima.
2x hoofdcamera, 2x macrocamera
Natuurlijk zul je af en toe ook blij zijn met de groothoeklens, wanneer dat grote gezelschap wel op de foto past. Maar qua kwaliteit is deze toch echt beduidend minder dan de hoofdcamera. Het dynamisch bereik is kleiner, de kleuren zijn minder natuurlijk, en er is meer ruis. De macrocamera is op zich – net als bij andere Samsung telefoons met dezelfde gimmick – leuk. Maar hoe vaak maak je nu helemaal echt opnames van zo dichtbij? Bovendien zijn de close-ups van de hoofdcamera eigenlijk ook best wel prima.
Donker met kunstlicht, 2x frontcamera
Wat blijft zijn dus een prima hoofd- en selfiecamera, om mooie foto's zonder hoogdravende aspiraties mee te maken.
En verder…
We hebben gezien hoe de Galaxy A32 een uniek design heeft, een niet-zo-fantastisch scherm, vrij goed presterende hardware, featurerijke software, lange accuduur, en prima camera's heeft. Daar valt nog aan toe te voegen dat de vingerafdruksensor in de aan/uit-knop van het beproefde ‘ouderwetse' type is. Deze werkt dus razendsnel, nauwkeurig, en betrouwbaar.
In tegenstelling tot veel eerdere modellen in de A-serie, heeft de Galaxy A32 een hybride SIM-slot. Naast de eerste simkaart, kun je kiezen of je er een tweede simkaart in stopt, of een geheugenkaart. Toestellen als de Galaxy A41 en A51 hebben nog plaats voor 2 simkaarten én een SD-kaartje. De A32 ondersteunt geen eSIM. In de doos van de Galaxy A32 zit géén koptelefoon. Wel heeft het toestel – mits je je eigen koptelefoon aansluit – een ingebouwde FM-radio.
In onze tijd met de Galaxy A32 hadden wij geen problemen met ontvangst, en waren gesprekken helder. De telefoon heeft géén stereo luidsprekers, maar over het volume van de enkele speaker valt weinig te klagen.
Galaxy A32 5G review: conclusies
Met de Galaxy A32 serveert Samsung 5G voor een adviesprijs lager dan €300. Dat is een logische ontwikkeling, die de komende tijd nog verder zal worden voortgezet. Voor nu levert dit met de A32 5G een – voor Samsung's doen – toch wat ongewone telefoon op.
In het verleden luidde de conclusie van menig review dat een betaalbare Samsung telefoon niet zo krachtige hardware had, redelijke camera's, maar een fantastisch scherm. Bij de Galaxy A32 5G is de wereld omgedraaid. De hardware is vlot, het design uniek, en accu en camera's doen uitstekend werk. Juist het TFT LCD beeldscherm is hier het minpunt.
Begrijp ons niet verkeerd: het display is niet slecht, en als je geen specifieke voorliefde hebt voor bijzonder mooie telefoonschermen zul je je er geen buil aan vallen. Maar het is wel de zwakste schakel van het toestel, dat op de andere gebieden eigenlijk niet veel steken laat vallen.
De Galaxy A32 is een goede keuze voor wie nu aan de 5G wil voor een redelijke prijs, en voor wie schermkwaliteit geen halszaak is. Je krijgt tenslotte wel een heel complete telefoon voor het geld, inclusief veelzijdige software, en jarenlange softwareondersteuning.
Toch neemt dat niet weg dat iedereen die op dit moment niet zoveel om 5G geeft een aantal betere opties heeft. De Galaxy A32 4G heeft een veel mooier scherm, is een fractie compacter, en heeft hogere cameraresoluties (al vermoeden wij dat je daar in praktijk weinig van ziet). En hij wordt een paar tientjes goedkoper. Bovendien: als je budget en planning nog wat ruimte hebben, dan kun je ook wachten op de Galaxy A52.
Aanbiedingen
Je kunt de Galaxy A32 nu in het wit, blauw, paars, en zwart kopen bij o.a. CoolBlue (€297), Belsimpel (€295), of de MediaMarkt (€297). Dit zijn de beste deals per provider:
Geef een antwoord