Samsung’s april update bevat belangrijke fixes voor beveiliging vingerafdruksensor en meer

De eerste week van april zit er bijna op, en eindelijk publiceert Samsung informatie over de update van deze maand. Het is een flinke patch, met een aantal belangrijke fixes voor de beveiliging.

Samsung update april 2020

Er was ooit een tijd dat Samsung éérst de details van een beveiligingspatch publiceerde, en ‘m daarna pas uitrolde. De laatste maanden zijn de Zuid-Koreanen steeds sneller geworden met het updaten van toestellen, met een verrassend resultaat. Heel wat toestellen die de april patch krijgen ontvingen deze al voor we te weten kwamen wát de update precies doet. Deze maand is precies dit het geval, maar het maakt de beschrijving van de update natuurlijk niet minder interessant.

In ieder geval zitten er 57 verbeteringen in de patch die uit Google's koker komen rollen. Deze fixen zwakke plekken in de beveiliging van het Android OS zelf. Samsung zelf voegt deze maand nog eens 34 fixes toe. Eentje daarvan wordt als ‘kritiek' bestempeld. Het gaat om een belangrijke fix voor de software van de vingerafdruksensoren van de fabrikant, zoals deze in Android 10 is geïmplementeerd. Of beter gezegd: fixes, want er worden een aantal zwakke plekken in de zogeheten Fingerprint Trustlet gedicht. Een aantal minder belangrijke verbeteringen voor de software van de vingerscanner zijn ook relevant voor toestellen met Android 9.

Verder zien we fixes voor onder meer de Veilige Map in Android 9 en 10, en er wordt een manier verhinderd om inhoud van het clipboard los te peuteren via de Google Assistent. En last maar zeker niet least wordt de zogeheten Kr00k vulnerability gedicht, waardoor de WPA2-beveiliging van Wi-Fi verbindingen verbeterd wordt.

Welke toestellen?

Zoals je van ons gewend bent, zetten we natuurlijk op een rij welke Samsung telefoons de update van april allemaal zullen krijgen. Deze maand is dit voor een deel een lijst met toestellen die ‘m eerder al ontvingen, maar dat mag de pret niet drukken.

In Samsung's A-serie is het momenteel wat minder eenvoudig eenduidige voorspellingen te doen. De Galaxy A40, A70 en A80 ontvingen recent upgrades naar Android 10, met verschillende patchniveau's. We gaan er vanuit dat deze toestellen deze maand niet per se bijgewerkt worden, verder. We verwachten in april nog meer Android upgrades voor onder andere de Galaxy A6 uit 2018, en mogelijk nog meer toestellen in de A-serie. Echter, deze komt mogelijk niet met de patch van deze maand – of wel, dat durven we verder niet te voorspellen. Bovendien krijgen heel wat toestellen in mei de Android 10 update, en vermoedelijk tot die tijd geen aparte beveiligingsupdates meer.

Op tabletgebied weten we dat Android 10 onderweg is naar de Tab S6, wat de volgende grote update voor dat apparaat wordt. Voor andere tablets wachten we Samsung's onvoorspelbare updatebeleid (zoals bij tablets het geval) gewoon af.

Lees de reacties (6)