Samsung wil in de toekomst verschillende verversingsfrequenties gebruiken voor verschillende delen van een telefoonscherm. Zo kan een telefoon sommige content op 120Hz weergeven, terwijl andere informatie tegelijkertijd met – bijvoorbeeld – 30Hz ververst wordt. Het grote voordeel: je doet langer met een acculading.
Samsung patent: scherm toont tegelijk content met verschillende refresh rates
In 2020 lanceerde Samsung de Galaxy S20 serie. Deze toestellen hadden als eerste een AMOLED-scherm met een constante verversingsfrequentie van 120Hz. Telefoons als de Galaxy S22 en Galaxy S21 (Ultra) kregen vervolgens een display met een variabele frequentie. Deze kan aangepast worden aan het type content dat vertoond moet worden. Nu hinten Zuid-Koreaanse patentaanvragen naar de volgende stap voor dit soort smartphone displays.
Een setje patenten met de veelzeggende namen ‘A Method Of Driving Display With Multiple Refresh Rate And An Electronic Device Performing The Same‘ en ‘Electronic Device That Drives A Plurality Of Display Areas Of A Display With Different Driving Frequencies‘ werd vandaag gepubliceerd in Samsung's thuisland, maar al begin 2021 ingediend.
De patenten beschrijven een methode om een verschillende delen van een enkel scherm tegelijkertijd op verschillende frequenties te verversen. Een telefoon met een dergelijk scherm kan – bijvoorbeeld – een notificatiebalk tonen die 30x per seconde ververst wordt, terwijl daaronder een video te zien is die 60x frames per seconde toont.
![](https://www.galaxyclub.nl/wp-content/uploads/2022/07/samsung-patent-multiple-refresh-rates-one-display.webp)
Uiteraard is een uitgebreide combinatie van vensters en schermfrequenties denkbaar. Echter, wij begrijpen uit de Zuid-Koreaanse aanvraag is dat niet iedere willekeurige combinatie en indeling technisch mogelijk is. Dat heeft te maken met de manier waarop de driver het apart verversen van verschillende schermdelen mogelijk maakt.
Samsung schrijft dat het voornaamste voordeel van een dergelijk scherm het lagere energieverbruik is. Tenslotte kan zo precies de content met een hoge refresh rate getoond worden die het nodig heeft, terwijl de rest van het display minder energieverbruikt op een lagere schermfrequentie.
Als je graag dieper in de technische details duikt, dan kun je beide patentaanvragen zelf HIER en HIER doorspitten.
Wanneer en welke telefoons?
Natuurlijk zouden wij graag concluderen dat dit een van de nieuwe snufjes van de aankomende Samsung Galaxy S23 en Galaxy S23 Ultra wordt. Maar zo werkt het in de praktijk zelden. Net als bij iedere patentaanvraag gaat het hier vooral ook om het vastleggen van het idee, meer dan het beschrijven van een concrete, toekomstige telefoonfeature.
De vraag is dan ook niet direct wanneer we dit soort schermen gaan tegenkomen in Samsung telefoon, maar óf het überhaupt gaat gebeuren de komende jaren. Dat we hier een logische doorontwikkeling zien van de huidige schermen met variabele refresh rate spreekt voor zich. Een uiteindelijke toepassing hangt uiteindelijk van veel factoren af.
Geef een reactie