In onze Samsung Galaxy S22 hands-on preview lees je alles wat je over de nieuwe toptelefoons moet weten. Bovendien: zien we met de Galaxy S22 Ultra echt de terugkeer van de Note-serie, ook al draagt ‘ie niet meer de naam?
Galaxy S22 hands-on preview
Vlak vóór de Galaxy S22 lancering vroegen wij ons af, of Samsung ooit een telefoon zo slecht geheim had weten te houden. Geen enkel detail van de toestellen was niet al ruimschoots van tevoren te zien en besproken. Aan de ene kant is dit jammer: een beetje verrassing is leuk, tenslotte. Aan de andere kant is het ook een teken van een veranderende markt. Smartphones zijn niet meer het revolutionaire product dat ze een paar jaar geleden nog waren. Althans, niet de ‘platte’, klassieke smartphones die anno 2022 de S22-serie vormen. Tegelijk maakt het dat niet minder interessant: als de S22 geen grootse, nieuwe gebaren brengt, zijn de kleine verfijningen dan wel de moeite waard? Lees verder voor onze eerste conclusies in deze Galaxy S22 hands-on preview.
Design
Deze vraag is vooral bij de 6,1 inch Galaxy S22 en 6,6 inch S22+ relevant. Als je de toestellen voor het eerst ziet, valt vooral op hoeveel ze op de Galaxy S21 en S21+ lijken. Een van de weinige elementen waarmee een fabrikant zich nog kan onderscheiden – de camera achterop – verandert amper.
Als je héél goed naar de voorkant kijkt, kun je nog iets zien: de bezels zijn nu bijna uniform. Er is bijna geen verschil in breedte of dikte van de schermranden zichtbaar. Op de S21-modellen is de onderrand nog net iets breder dan de andere randen.
Ook zichtbaar is, dat de Galaxy S22 iets compacter is dan de S21, terwijl de S22+ iets kleiner is dan de S21+. Omdat het verschil vooral in de lengte, en niet in de breedte zit, is het voordeel hier beperkt. Smaller zijn de toestellen niet geworden, dus voor het gevoel in je hand maakt het niet zo veel uit.
Dat neemt niet weg dat het lang geleden is dat Samsung moeite deed nieuwe topmodellen weer wat compacter te maken. Bij de Galaxy S10e waardeerden wij dit erg, en wij kunnen ons voorstellen dat menigeen dit ook bij de Galaxy S22 fijn zal vinden.
Deze vlieger gaat natuurlijk niet op voor de 6,8 inch Galaxy S22 Ultra. Dat toestel is breder dan zijn voorganger. Daar is dan ook een goede reden voor. De ingebouwde S Pen stylus moet plaats hebben. Bovendien is het hele beeldscherm wat breder, net zoals dat bij Note-telefoons het geval was. Het verschil wordt enigszins tenietgedaan doordat dit ook de enige S22-variant is met (licht) gebogen schermranden.
Samsung heeft gekozen om de toestellen te vervaardigen uit een extra sterk soort aluminium (Armor Aluminium), en Gorilla Glass Victus+, wat nog wat sterker zou zijn dan het al bekende Gorilla Glass Victus.
Waar de S22 en S22+ doen denken aan de S21 en S21+, herinnert de Galaxy S22 Ultra vooral aan de Note 20 Ultra. En daar is eigenlijk niet zoveel mis mee. Die laatste ‘Note’ was een formidabel toestel, met een puik design. De S22 Ultra is daar een verfijnde versie van, met betere camera’s.
Hardware
Binnenin alle Galaxy S22 modellen zit – in onze contreien – Samsung’s nieuwe Exynos 2200 processor. Dit is een wat eigenaardige chip. Qua prestaties zijn de verbeteringen niet enorm. Maar de aanwezigheid van de Exclipse GPU, die Samsung samen met AMD ontwikkelde, belooft allerlei nieuwe snufjes, zoals ray tracing.
Voor de meeste gebruik(st)ers is dit natuurlijk niet direct een grensverleggende of zelfs zinvolle vernieuwing. Belangrijker is hoe prettig de toestellen in het gebruik zijn. Daarvoor is de hardware natuurlijk sowieso snel genoeg, zeker in combinatie met de hoge verversingsfrequentie van het display.
Verder is er op dit vlak een andere verandering die op papier toch wel opvalt. De Galaxy S22 Ultra beschikt in de basisvariant over 8GB werkgeheugen. Ter vergelijking: de S21 Ultra én de Note 20 Ultra beschikken beide over minstens 12GB. Dat is een redelijk verschil voor een adviesprijs die niet lager uitvalt. Uiteraard kun je meer werkgeheugen krijgen, als je een uitvoering met 256GB opslag koopt, waar wel 12GB RAM in zit. Maar dan ben je ook weer €100 meer kwijt.
In onze korte tijd met het toestel valt niet te zeggen of je de 8GB direct merkt als je meer gewend was – bijvoorbeeld in de Note 20 Ultra. Ook in de basisversie voelt de Galaxy S22 Ultra vloeiend en snel aan, en schakelt probleemloos tussen allerlei applicaties. Maar het moet natuurlijk nog blijken hoe dit in het dagelijks leven uitpakt.
Beeldscherm
Beter is het nieuws op schermgebied. Alle Galaxy S22 modellen hebben weer een AMOLED-paneel, met een variabele verversingsfrequentie tot 120Hz – dat is niet nieuw. Wel nieuw, is dat deze een maximale helderheid kunnen bereiken van 1500 (S22) of zelfs 1750 nits (S22+ en Ultra). Dat belooft een uitstekende afleesbaarheid, zelfs als je in de brandende zon op het strand Netflix wilt kijken. Bijvoorbeeld.
Onder andere omstandigheden zijn de schermen van de S22-modellen gewoon erg mooi. Zoals altijd, bij Samsung’s topmodellen. Al jaren valt daar eigenlijk niets op aan te merken, en 2022 wordt geen uitzondering.
Batterij
Spannend wordt het, volgens ons, bij de afdeling ‘batterij’. Dat Samsung de Galaxy S22 en S22+ wat compacter heeft gemaakt heeft namelijk een duidelijk gevolg. Beide toestellen hebben 300 mAh accucapaciteit minder dan hun voorgangers. In procenten uitgedrukt is het verschil 7,5% op de S22, en 6,25% op de S22+. Of en hoe je dit in het dagelijks gebruik merkt, durven we verder nog niet te zeggen. Daarvoor was onze hands-on tijd met de Galaxy S22 modellen natuurlijk veel te kort.
Samsung gokt erop dat de hogere laadsnelheid het verschil in capaciteit sowieso compenseert. Je kunt de Galaxy S22 serie tenslotte met maximaal 25 (S22) of 45 Watt (S22+ en S22 Ultra) vermogen opladen. Daarvoor moet je dan wel een geschikte opladerkopen, want in de doos zit deze niet.
Bij de Galaxy S22 Ultra is het accu-verhaal nog wat anders. Dat toestel heeft een 5000 mAh accu – even groot als de S21 Ultra, en zelfs 500 mAh meer dan de Note 20 Ultra (11,1%, voor wie het bijhoudt). Duidelijk is, dat accuduur een van de cruciale punten zal zijn die wij in onze aankomende Galaxy S22 review uit gaan pluizen.
Galaxy S22 camera’s
Dat geldt uiteraard óók voor de nieuwe camera-setup van de Galaxy S22 serie. Want hoewel het design van het ‘camera eiland’ niet echt veranderde, zijn de camera’s zelf wel gewijzigd. Waar de S21 een hoofdcamera had met een bescheiden resolutie, en een telefotocamera met een hoge resolutie – voor digitale zoom – is dat bij de S22 en S22+ net andersom.
De toestellen hebben een 50 megapixel hoofdcamera, die volgens Samsung flink betere prestaties levert bij weinig licht. Door de nieuwe Adaptive pixel technologie, en de optie telkens vier pixels te combineren, vangt de sensor extra veel licht. In de Remosaic-mode kan de camera juist extra veel details vastleggen, door gebruik te maken van de hogere sensorresolutie. Samsung zet sowieso in op nog meer AI-softwaretrucs om foto's in allerlei omstandigheden beter te maken.
De telefotocamera heeft juist een lagere, 10MP resolutie. Maar deze hoeft dan ook niet digitaal te vergroten, omdat de Galaxy S22 een lens heeft die voor 3x optische zoom zorgt. Wat ons betreft is dat een interessantere oplossing. Echter, een oordeel kunnen we pas vellen als we echt de kans hadden foto's te maken onder allerlei omstandigheden.
Idem dito voor de Galaxy S22 Ultra, die de uitgebreidste camera-setup heeft. Op papier is deze ook meer vertrouwd, omdat we de grote lijnen al kennen van de S21 Ultra. Er is een 108MP hoofdcamera die bedekt is met Samsung’s nieuwe ‘ultra clear glass’, Minder verstoring van de lichtval in de lens zorgt ervoor dat de kleine pixels – 108 miljoen stuks! – meer details vast kunnen leggen. Op papier, althans.
Daarnaast heeft de S22 Ultra een 12MP ultragroothoeklens, en er zijn twee telefotocamera’s. Beide hebben een 10MP resolutie – eentje biedt 3x optische zoom, en een biedt 10x optische zoom. De hoop is, dat beide beter zijn dan die van de S21 Ultra, maar de technische verschillen zijn gering.
Software: méér updates en upgrades
Misschien wel een van de verrassendste zetten die Samsung met de lancering van de Galaxy S22 doet, is de uitbreiding van het updatebeleid. De toestellen krijgen de komende jaren maar liefst vier grote Android upgrades. Omdat de S22-serie nu met Android 12 verschijnt, kun je dus rekenen op upgrades naar Android 13 (eind 2022), Android 14 (eind 2023), Android 15 (2024/2025), én Android 16 (2025/2026). Tot nu toe beloofde Samsung drie upgrades voor haar populairste toestellen.
Tegelijk beloven de Zuid-Koreanen ook de S22 vijf jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien. Je krijgt met de toestellen dus nieuwe security patches tot begin 2027. Tot nu toe hanteerde Samsung een ondersteuningsperiode van vier jaar voor deze updates.
Dit alles betekent ook, dat de toestellen tot minstens 2026 gelijk op zullen gaan wat betreft de One UI interface. Dus ook al introduceert Samsung nieuwere telefoons, ook de S22 zal in grote lijnen dezelfde nieuwe functies krijgen.
Dat deze functies nu al in overvloedige hoeveelheden aanwezig zijn spreekt voor zich. Al enige jaren merken wij bij iedere nieuwe Samsung telefoon op, dat het aantal instellingen en opties de pan uitrijst. Bij de Galaxy S22 modellen bespeuren wij helaas nog geen ommekeer van deze trend. Maar dat Samsung meer upgrades en updates belooft is natuurlijk zonder enige twijfel een uitstekende zet.
Galaxy S22 Ultra hands-on preview: S Pen
Exclusief voor de Galaxy S22 Ultra zijn de software-toevoegingen voor de S Pen. Samsung heeft een beetje geschaafd aan vertrouwde Note-functies als Air-acties (Air Command). De belangrijkste stylus-functies zijn gewoon weer van de partij, zoals de optie om direct notities te maken op het uitgeschakelde scherm.
Wat betreft het gebruik van die S Pen: Samsung zegt dat deze een reactietijd heeft van slechts 3 milliseconden. Natuurlijk is dat een minimale vertraging, want met een scherm met een verversingsfrequentie van 120Hz kan het tot 8,3 milliseconden duren voor veranderingen daadwerkelijk getoond worden. Dat neemt niet weg dat schrijven en tekenen met het pennetje bijzonder responsief voelt. Is het beter dan op de Note 20 Ultra? Naja, misschien een heel klein beetje inderdaad. Maar tenzij de schermfrequentie zelf verhoogd wordt, valt hier niet veel eer meer te behalen.
Toch is het – als Note-liefhebber van het eerste uur – erg tof om eindelijk weer een echte Note in handen te hebben. De Galaxy S22 Ultra ziet eruit als een Note, voelt als een Note, en is te gebruiken als een Note. Dat gevoel ontbrak bij de S21 Ultra en de Z Fold 3, ook al waren deze toestellen compatible met een S Pen. SDe S22 Ultra is misschien wel de ultieme samensmelting van de Note 20 Ultra en de S21 Ultra, maar dan met nog wat krachtiger hardware. Dat de naam ‘Note’ verder ontbreekt is daarbij niet van belang. Het ‘Note-gevoel’ is er.
Vingerafdruksensor en meer
De beveiliging van de Galaxy S22 modellen is als vanouds geregeld. Je kunt gezichtsherkenning gebruiken, maar dat is nog steeds niet zo veilig als de vingerafdruksensor. Deze laatste zit onder het display. Anno 2022 zijn we gelukkig op een punt dat ook deze in-display sensoren snel en nauwkeurig zijn.
Wat ook niet veranderde, helaas, is de inhoud van de doos. Als je een Galaxy S22 koopt, dan krijg je daar géén oplader bij. Zoals we hierboven al schreven: wil je profiteren van het maximale laadvermogen van de toestellen, dan moet je daar zelf nog een oplader bij kopen. Dat kost je in ieder geval nog een paar tientjes extra (tot €50 voor een 45 Watt lader). Koptelefoontjes zitten al langer niet meer bij Samsung’s telefoons, en een 3,5 millimeter aansluiting zoek je ook op de S22 weer vergeefs.
Als je had gehoopt op de terugkeer van het microSD-slot – zoals met de Galaxy S7, nadat de S6 deze niet had – dan kom je bedrogen uit. Deze ontbrak al op de Galaxy S21, en doet dat nog steeds in de S22.
Galaxy S22 (Ultra) hands-on preview: conclusies
Na onze korte korte hands-on met Samsung’s nieuwe Galaxy S22 kunnen we alvast een paar beknopte conclusies trekken. De toestellen brengen aan de ene kant een incrementele upgrade, maar ook de terugkeer van de Note-serie onder de Galaxy S22 Ultra noemer.
De nieuwere hardware en het verfijnde design zijn even voorspelbaar als logisch. De interessantste upgrades konden wij zo gauw helaas niet echt checken. Op de Galaxy S22 en S22+ zijn het vooral de camera’s die ons benieuwd stemmen. En ook op de S22 Ultra is dat waar een hoop van af gaat hangen. Samsung belooft veel betere fotografie bij (heel) weinig licht. Bovendien zijn we erg benieuwd naar de betere details die de 108MP lens van de S22 Ultra moet produceren. Maar: voor deze conclusies moet je toch echt wachten op onze uitgebreide review, ergens in de komende weken.
Wat blijft is een indruk van vertrouwd aanvoelende telefoons in een sausje van 2022. Als je een Galaxy S21 (FE) hebt, dan kun je de Galaxy S22-generatie met een gerust hart volledig negeren. Maar als je nu bijvoorbeeld een Galaxy S10 of S20 hebt, dan is de upgrade in specs, design, en camera's zeker noemenswaardig. Dat je met de S22 bovendien een jaar updates krijgt, is stiekem ook een belangrijke stap.
Als je al anderhalf jaar zat te wachten op een nieuwe Note, dan kunnen we kort zijn. Met de Galaxy S22 Ultra is alles wat je hartje begeert aanwezig. Zelfs in vergelijking met de Galaxy Note 20 Ultra zijn de verbeteringen significant: meer accu, betere camera's, snellere hardware. Dat hier een stevig prijskaartje aan hangt is, helaas, ook een Note-eigenschap.
Pre-order en prijzen
Samsung brengt de Galaxy S22-serie op 25 februari uit in Nederland en België. Althans, vanaf die dag is de Ultra leverbaar in het zwart, wit, groen en donkerrood (burgundy). De Galaxy S22 en S22+ landen vanaf 11 maart in de winkels, en zijn dan leverbaar in het zwart, wit, groen, en rozegoud.
Qua prijzen heeft Samsung een tabelletje van de vorig jaar gekopieerd. De S22 met 128GB begint bij €849, en voor het 256GB model betaal je €899. De S22+ met 128GB kost €1049, en voor €1099 krijg je 256GB.
De Galaxy S22 Ultra begint bij €1249 voor het model met 128GB en 8GB RAM. Voor €1349 krijg je 256GB en 12GB, en als je 512GB wilt betaal je €1449. En dan is er ook nog een model met maar liefst 1TB opslag, voor €1649.
Je kunt de Galaxy S22, S22+, en S22 Ultra vanaf nu pre-orderen. Doe je dit tot en met 10 maart, dan kun je een setje Galaxy Buds Pro oortelefoontjes bij je nieuwe telefoon cadeau krijgen. Als jij jouw S22 direct bij Samsung zelf HIER voorbestelt, dan krijg je de Buds Pro direct met je telefoon meegeleverd. Je hebt daar ook de keuze uit een aantal exclusieve kleuren voor alle modellen (zie HIER).
Tevens krijg je tijdelijk €100 extra terug voor je huidige telefoon – of €150 als je de S22 Ultra koopt.
Uiteraard kun je ook een pre-order plaatsen bij een van de andere shops en providers van jouw keuze – zie verdere details van de Galaxy S22 pre-order actie.
SHOPS | PROVIDERS |
---|---|
Samsung Shop (va €849 + gratis Buds Pro en 1 jaar Care+ verzekering) | KPN (icm abo) |
Coolblue (va €849) | T-Mobile (icm abo) |
MediaMarkt (va €849 of icm abo) | Tele2 (icm abo) |
Mobiel.nl (va €849 of icm abo) | Vodafone (icm abo) |
Bol.com (va €825) | |
GSMWeb (va €832 of icm abo) |
Marcel says
Degelijke review, dank daarvoor. Ben met name benieuwd naar de camera kwaliteit en de nieuwe Exynos 2200. ?
Ik aas op de Galaxy S22 Ultra Green met 512GB of 1TB. ?
Ik ging verleden jaar van de S21 Ultra naar de iPhone 13 Pro Max, maar sinds een paar weken toch weer een S21 Ultra omdat ik die simpelweg beter en leuker vindt.
Dus S22 Ultra, Here I Come…….
Sjoerd says
Ik gebruik al ruim 4,5 jaar de Note8, bewust langer in gebruik om zo min mogelijk e-waste te produceren. De accu is niet zo best meer, dus ik vind dat ik nu wel toe ben aan een nieuwe Note. Dat wordt dan de S22 Ultra in het groen.